Column; herfst, herfst, wat heb je te koop?
2 min. leestijd

Column; herfst, herfst, wat heb je te koop?

October of oktober?

Octo komt uit het Latijn en betekent acht, het was namelijk volgens de Romeinse kalender de
achtste maand.

Het nieuwe jaar begon destijds, 153 voor JC, op 1 maart.
[bron: wikipedia]

Vandaag de dag is oktober bij uitstek de herfstmaand, alle bomen beginnen te kleuren en verliezen langzaamaan hun blad. Dit levert vaak hele mooie taferelen op waardoor al vele kunstschilders en fotografen zich hebben laten inspireren.

herfst, herfst, wat heb je te koop

Voor mij persoonlijk is de herfst wel het mooiste jaargetijde, ik kan enorm genieten van de manier waarop de natuur zich ontwikkelt en voorbereid op de winter.

Als ik door het bos loop neem ik de herfstgeuren diep in me op. Die aardse tonen, door vocht van
dauw en rijp ontstaan, brengen een soort van betovering met zich mee.

Paddenstoelen herfst omelet

Meer praktisch gezien betekent dit dat we weer op zoek kunnen gaan naar herfst paddenstoelen soorten. Cantharellen en eekhoorntjesbrood zijn voor mij favoriete herfst paddenstoelen soorten die zich zo heerlijk laten verwerken in verschillende gerechten zoals een paddenstoelen herfst omelet

Van de meer lichte zomergerechten gaan we over op stamppotten en stoverijen, machtige gerechten die ons tegen de kou moeten beschermen.

herfst-bokbieren

Ook in oktober worden de eerste herfstbokbieren weer aangeboden op de markt. Dit oorspronkelijk uit Beieren, Duitsland, afkomstige biertype is sinds eind zeventiger jaren, ook in ons land erg populair.

Van oorsprong is het een ondergistend bier, maar sinds de Arcense  Bierbrouwerij, later beter bekend als de Hertog Jan brouwerij, in 1982 is begonnen met een bovengistende variant een ook als zodanig, vooral in ons land, bekende biersoort.

Aangezien de maand oktober in Nederland ook de start van de wildperiode in de keukens en restaurants is kun je met eerder genoemde paddestoelen en bokbieren ook magnifiek wildgerechten bereiden.

Er is geen ecologischer stukje vlees denkbaar dan wild; het dier heeft altijd een vrij leven gehad zonder stallen of kooien en heeft zelf zijn voedsel bij elkaar kunnen ‘scharrelen’!

Kom daar maar eens om in de huidige vleesindustrie! Geen antibiotica of gemanipuleerd voedsel voor uw hazen-, herten-, ree-, of wild zwijnenvlees.

En ook al is er al vele jaren telkens weer discussie over de jacht in Nederland ben ik van mening dat
indien er door kundige jagers gewerkt wordt er niets mis is met een mooi stukje wild.

Al moet ik erkennen dat ik het zelf ook niet hoef te zien gebeuren dat een ree’tje wordt afgeschoten;
hypocrisie ten top natuurlijk!

elanden

In Zweden, waar we zelf alweer enkele jaren met veel plezier wonen, is er nauwelijks sprake van een jachtdiscussie. Uiteraard heeft dit zeker te maken met de uitgestrekte natuur die het land rijk is.

Vanwege dat feit is wild in Zweden in enorme aantallen aanwezig. Er worden jaarlijks ca. 80.000 elanden afgeschoten, dan kun je je misschien voorstellen hoe groot het totale elanden bestand is?!

ervaren, proeven tijdens de herfst vakantie

Ik hoop, dat je net als ik, ook de tijd kunt vrijmaken om in deze maand de natuur in te gaan en te ervaren, voelen, ruiken en zien hoe mooi oktober is. Misschien wel in de herfst vakantie?

Thuis komen misschien lekker de kachel aansteken, radio aan en met een lekker glas wijn genieten
van de mooie gerechten die dit jaargetijde voor ons in petto heeft.

Met relaxte groet Ief
Tot een volgende keer!

November column lezen ➢Ief's Column: November is de weg naar de feestmaand december!
Door

Ief's Column: November is de weg naar de feestmaand december!

op 04 Nov 2020

[…] zelfs aan november een einde komt en deze maand wordt opgevolgd door de feestmaand december. Laat oktober zich nog van zijn beste kant zien met prachtige herfstkleurenen af en toe een heerlijk zonnetje om […]

Radio luisteren is super ontspannend zeker Radio2 van de NPO!
Door

Radio luisteren is super ontspannend zeker Radio2 van de NPO!

op 03 Jan 2021

[…] En dan denk ik dat er voor iedere smaak wel een passende zender of programma is te vinden. Maar wanneer radio luisteren? Nou zoals ik al zei kan dat de gehele dag door, uiteraard niet als je een vergadering hebt of een […]

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.