Elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid.
Ien
2 min. leestijd

Elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid.

Elke week geven we jullie tips die kunnen leiden tot een duurzaam leven. Heel vaak zijn het tips die elk weldenkend mens zelf wel zou moeten kunnen verzinnen.

Afval scheiden

Zoals bijvoorbeeld dat je het huishoudelijk afval gescheiden aan moet leveren. 

Kraan dicht draaien

Of de kraan niet zou moeten laten lopen tijdens het tandenpoetsen.

Dit zijn zo maar twee voorbeelden die voor jou en mij zeer vanzelfsprekend zijn. Maar je moet de mensen niet de kost willen geven die hier toch nog steeds niet bij stil staan.

Plastic dopjes

Laatst nog sprak ik een goede vriend die het je reinste onzin vind om de plastic dopjes van het melkpak bij het plastic afval te doen en het kartonnen pak bij het papier.

Plastic verpakte reclamefolders

Ook gooide hij de in plastic verpakte reclamefolders zo 1,2,3 in de papierbak zonder het plastic te verwijderen. Laat staan dat hij de folders had door genomen. Het is al erg genoeg dat distributeurs van reclamemateriaal alles bundelen en in plastic verpakken. 

Komkommer in strak plastic

Zo ongeveer net zo erg als de komkommers die in een strakke plastic jas verpakt worden.

Reclame, Nee Bedankt!

Maar als je dan toch besluit de reclamefolders ongelezen in de papierbak te kwakken plak dan een sticker met Reclame, Nee Bedankt! op je brievenbus. Scheelt je op jaarbasis een enorme berg papieren afval!

En als heel veel meer mensen zulke stickers gebruiken neemt de stroom aan reclamemateriaal vanzelf af! 

 Weg met de brievenbus?!

Wat mij betreft zou de brievenbus sowieso mogen verdwijnen in dit digitale tijdperk! Folders verbieden en officiële post afhalen bij het PostNL servicepunt in jouw buurt.

Papieren krant

Wie heeft er in hemelsnaam nog een papieren krant? Zo jaren ‘90! Je leest toch zeker ook het nieuws op je tablet of telefoon. Lekker ge-updated de hele dag door en volledig vrij van een oud papier stroom.

☻ Milieu-barbaar

Terug naar mijn vriend de milieu-barbaar 😉

Hij gaf dus echt de reactie van dat het verschil echt niet gemaakt wordt door de burger. Zo’n instelling van een druppel op een gloeiende plaat.

Nou zit het hem niet eens zozeer in het verschil willen maken maar meer in een algehele bewustwording. De bewustwording dat elk individu zijn bijdrage zou moeten leveren. Want elke bijdrage brengt ons een klein stapje dichter bij een duurzame(re) en schonere wereld!

Het is toch te gek voor woorden dat er nog steeds een enorme berg afval in de berm wordt achtergelaten na een bezoek aan de hamburgertent!?

Terwijl er ik weet niet hoeveel afvalbakken langs het parkeerterrein staan opgesteld? Nog steeds vinden mensen het niet de moeite om even uit de auto te stappen en hun troep in de afvalbak te gooien. Ik vind dit om te janken zo triest!

Positief geluid

Gelukkig, en laat ik deze column vooral positief afsluiten, zien we dat het ook anders kan!

Nog niet zo heel lang geleden was ik er getuige van dat een jonge knul van pak ‘m beet 16 jaar zijn vriendje vermanend toesprak.

Wat was namelijk het geval, dat vriendje gooide zijn lege frisdrank blikje zomaar vanaf een rijdende brommer in de berm. 

Hij zat achterop en toen de jonge bestuurder het blikje in de berm zag belanden stapte hij ferm op de rem.

Het vriendje werd vervolgens gemaand het blikje weer op te rapen en het in de eerst volgende prullenbak te gooien. Kijk, dat noem ik nou nog eens dapper en goed van die jongen, hulde!

Zouden meer mensen moeten doen, elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid.


Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.