Grutto, biologisch vlees bij de boer kopen
Ien
in Food
4 min. leestijd

Grutto, biologisch vlees bij de boer kopen

Bij Grutto kun je een (h)eerlijk stuk vlees kopen bij de boer

Grutto voor als je net als ik liefhebber bent van een lekker stuk vlees direct van de boer wat verantwoord tot stand is gekomen moet je vooral verder lezen.

Al jaren woedt er een felle discussie over dierenwelzijn en de vleesindustrie, laat staan het grote probleem met stikstofuitstoot en broeikasgassen.

En het is goed dat dit hoog op de milieukalender staat, maar velen met mij willen nog wel graag een lekker stukje vlees direct van de boer kunnen eten. En daar komt grutto.nl om de hoek kijken, een concept waarbij de verbinding wordt gelegd tussen milieubewuste boeren en de consument.

Wie en wat is grutto, zul je je afvragen. Het antwoord lees je hier in deze blog, een blog die gaat over heerlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad.

Waarbij het heel belangrijk is dat je weet waar je vlees vandaan komt en hoe de dieren hebben geleefd. En hoe het kweken of opvoeden van de dieren past in een verantwoord gebruik van de grond en het milieu in zijn algemeenheid.


Wat is de missie van Grutto

Wat is de missie van grutto? Die is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen, ik ga hier een serieuze poging doen je bekend te maken met Grutto. Als jij van een (h)eerlijk stukje vlees van de boer wilt moet je echt bij Grutto je vleespakket bestellen. Via Grutto kun je je vlees bij de boer kopen een eerlijk stukje vlees!

De missie van Grutto bestaat eruit om terug te gaan naar een natuurlijke manier van het produceren van vlees. Met respect voor onze aarde, dierenwelzijn en een bestaansrecht voor de boeren.

In de loop van de afgelopen decennia hebben we een vleesindustrie (alleen het woord al!) gecreëerd die gedomineerd is door goedkoop en vooral veel te veel vlees.

Hierdoor zijn we kwaliteit, het milieu en dierenwelzijn volledig uit het oog verloren. Ook heeft dit met zich meegebracht dat er voor de boeren nauwelijks een gezonde(!) boterham te verdienen valt.

Dit moet en kan anders volgens het concept van grutto! De naam van het bedrijf is gekozen vanwege de weidevogel, de grutto, die alleen gedijt bij een uitgebalanceerde leefomgeving.

Precies wat de boeren die leveren via grutto ook nastreven voor hun dieren en hun grond. Misschien heb je in het verleden wel eens gehoord van de websites Koopeenkoe of van crowdbutching.com, wel deze namen zijn nu verder gegaan als Grutto.nl.

Vlees bij de boer kopen

Als je een Grutto vleespakket bestelt betekent dit dat je vlees krijgt geleverd van alle delen van het dier. Dus niet alleen maar de biefstuk van de koe of de borstfilet van de kip maar ook alle andere delen van het dier.
Hierdoor voorkomen we een enorme verspilling in de vleesketen.

Weet je niet zo goed wat je met de verschillende soorten vlees moet doen dan voorziet de website in een uitgebreid hoofdstuk recepten, ik noem ze de ‘koop een koe recepten’.

En dan kom je er dus achter dat er vaak heel veel meer smaak zit aan de zogenaamde incourante vleesdelen van zowel koe, kip, varken alsmede andere vleessoorten.

Zag je ‘vroeger’ nog wel eens dat buren of familieleden samen een (halve) koe kochten en dan 1 of 2 dagen bezig waren dit vlees te portioneren en verpakken voor in de vriezer dan hoeft dat nu niet meer.

Bijna alle pakketten van grutto zijn geportioneerd voor 2 personen en de verpakking is zodanig dat e.e.a. direct in de diepvrieslade geschoven kan worden.

Boeren

Ook is er veel aandacht voor de boeren die hun medewerking verlenen aan dit mooie project. Er zijn meer dan dertig boeren uit het gehele land die mee werken aan dit project. Bovenaan staat de aandacht voor de dieren die opgevoed worden.

Wat alle boeren gemeen met elkaar hebben is passie voor hun vak en vooral voor het opvoeden van een goed stuk vlees met veel liefde voor hun dieren en hun land.

Deze kennismaking zorgt ervoor dat je als klant een binding krijgt met het product wat je uiteindelijk koopt en dat is precies de bedoeling.
Je kunt zelfs zo ver gaan dat je inschrijft voor het vlees van een specifiek dier aan de hand van het helaas verplichte oormerk.

Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van de groei en ontwikkeling van het dier wat uiteindelijk jouw stukje vlees oplevert.

De strenge selectie van de boeren die meedoen met grutto, vlees bij de boer, zorgt ervoor dat de missie eer wordt aangedaan. Echter is daar meer voor nodig dan alleen een goede selectie van de boeren, ook de verwerking van het vlees verdient de nodige aandacht.

Zo worden ook de slachthuizen en de slagers aan een strenge selectie onderworpen zodat je kunt zeggen dat de hele cirkel rond is. Ook worden er aan het vlees bij het slachten, portioneren en verpakken geen conserveringsmiddelen en geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd.

Het product blijft zo zuiver en natuurlijk mogelijk

Goedkoop vlees bij de boer kopen

Wat je via Grutto kunt kopen zijn verschillende vlees pakketten van de koe, het varken, kippaketten en kalkoen en zelfs wild en wagyuvlees kun je bestellen.

Verwacht niet dat je goedkoop vlees kunt kopen, kwaliteit kost altijd wat meer! Maar dan weet je wel zeker dat je bio vlees in huis haalt. En de filosofie is dan ook; eet wat minder vlees maar wel van betere kwaliteit en bovenal bio vlees!

Op het gebied van rundvlees is er wat meer keus uit verschillende pakketten dan bij het varken en de kippakketten bijvoorbeeld.

Conclusie

Als je een mooi eerlijk stukje vlees wilt kijk dan eens op koop een koe ofwel Grutto.com. Een heerlijk verantwoord product op je bord. Maar zeker ook als milieubewuste consument kun je met een gerust hart je vlees kopen via Grutto! Ofwel biologisch vlees kopen bij de boer!Moestuin Leyduin als je wilt weten waar je groenten vandaan komen!
Door

Moestuin Leyduin als je wilt weten waar je groenten vandaan komen!

op 17 Dec 2020

[…] deze principes blijkt al wel dat de deelnemers of klanten van dit soort boerderijen vaak dezelfde interesses en leefwijzen nastreven. Dit zorgt ervoor dat er vaak kleine sterke communities ontstaan met een grote sociale samenhang. […]

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.