Herfst 2021 met alle heerlijke herfst geuren, recepten
2 min. leestijd

Herfst 2021 met alle heerlijke herfst geuren, recepten

Herfst in aantocht en met heerlijk herfstrecepten en hier en daar al een herfst crocus genieten we van de herfst en de natuur. September is bijna aangebroken en het weer is langzaam aan het veranderen.

Wij hier in Zweden hebben een redelijk goede zomer gehad. Met name vanaf de tweede helft van juni tot en met begin augustus was het lekker zomers warm. En dat kwam als geroepen na een langdurend koud voorjaar.

Wat betreft de moestuin kan ik zeggen dat we het redelijk gedaan hebben. Volop aardbeien geoogst en vooral een groot aantal kilo’s rode bessen.

Tijdens onze zomervakantie in Nederland waarbij we veel familie en vrienden bezochten hebben we potjes rode bessenjam uitgedeeld. Altijd leuk om iets wat je zelf met veel plezier gemaakt hebt cadeau te doen!

Kruisbessen- en andere jam’s

Ook de drie jaar geleden aangeplante kruisbessen hebben het zo goed gedaan dat we er kruisbessenjam van hebben kunnen maken. De kruisbes is om zo te eten niet echt populair, het taaie velletje maakt de beleving niet zo prettig.

Als ingrediënt voor de jam is de kruisbes echter uitstekend geschikt, een vlezige licht zure en sappige jam is het resultaat.

Verder hebben we aardig wat tomaten geoogst en dus tomatensaus zelf maken voor de winter. En ook veel sperzieboontjes hebben we kunnen plukken. Groenten waar we geen succes mee hadden waren de verschillende slasoorten, rode bietjes en worteltjes.

De belangrijkste oorzaak hiervan? Slakken en het ontbreken van echt groene vingers denk ik. Moestuinieren is echt niet zo gemakkelijk als het misschien wel lijkt!

Plukken in het wild

Gelukkig kunnen we ook in de natuur terecht voor diverse wilde bessen en paddestoelen bijvoorbeeld. We voelen ons bevoorrecht dat we in Zweden gewoon in het wild kunnen plukken.

Geen overheidsdienaren die je bekeuren, er is ruimte voor iedereen zonder dat je daar de natuur mee bedreigt!

Herfstrecepten

Het in het wild plukken van fruit en vooral paddestoelen zit in het DNA van de Zweed ingebakken. Ik denk dat er een revolutie uit zou breken als dit verboden werd.

Natuurlijk heeft Zweden als voordeel dat er sprake is van een enorme hoeveelheid natuur en slechts weinig inwoners. De kans dat de natuur bedreigt wordt door wildplukkers is dan ook vele malen kleiner dan in Nederland.

Bramenjam favoriet

Ook wij hebben de laatste jaren geleerd om in de natuur een deel van ons eten bij elkaar te sprokkelen. Zoals al gezegd plukken we wilde bosframbozen en ook bramen staan hoog op onze favorietenlijst.

De jam van deze laatste vruchten is wel onze meest geliefde soort. Heerlijk donkere jam met een fris zoete smaak die zich makkelijk laat klaar maken.

De eerste paddestoelen hebben we ook al weer binnen gehaald. In het beukenbosje vlak achter ons huis plukten we vorige week prachtige cantharellen! In minder dan een kwartiertje hadden we voldoende om heerlijke pasta fungi met spinazie en cantharellen klaar te maken, wow!

Beetje geraspte Parmezaanse kaas erover en smullen maar, heerlijk.

Ragoût van eekhoorntjesbrood

Een andere paddestoel die we tegenwoordig ook plukken en weten te waarderen is eekhoorntjesbrood, in Zweden bekend als de Karl Johan svamp.

Karl Johan svamp

Eekhoorntjesbrood kun je overigens ook gewoon kopen bij de groentespecialist of op de markt. Deze paddestoel met zijn bruine hoed en witte stam laat zich heerlijk smaken in een ragoût.

Snijd de paddestoelen en bak ze aan in een ruime hoeveelheid boter, beetje bloem erbij en even laten garen. Vervolgens een bouillon van gedroogde paddestoelen erbij schenken en zachtjes laten binden tot een fluweelzachte ragoût.

Als je hierbij lekker wat witte rijst kookt en bijvoorbeeld sperzieboontjes (uit eigen tuin!) heb je een waar feestmaal.

Klaar voor de herfst natuur

En hiermee wil ik maar aangeven dat elk jaargetijde veel te bieden heeft, fruit in de zomer en paddestoelen in het najaar zijn maar een klein voorbeeld.

Denk ook aan de schoonheid van het loofbos in de herfst met zijn prachtige kleuren en geuren.

De herfst en de natuur ik geniet daar enorm van. Of de koele ochtendnevels die oplossen in een zacht najaarszonnetje. Ik ben helemaal klaar voor de herfst, jij ook?


Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.