Lieneke van duurzamestapjes
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Lieneke uit Langedijk

Ecologisch leven gast-blog!Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een groener leven.

Het maakt me niet uit waar ik woon, als ik maar samen ben met hen! 

Onze gast deze week heten we van harte welkom

Lieneke uit Langedijk

 

Hi, ik ben Lieneke 35 jaar en woon in Noord-Scharwoude, in het dorp Langedijk (Noord-Holland)
Ik werk in de zorg als adviseur opleiden en ontwikkelen, waarbij ik het meeste energie haal uit het begeleiden van medewerkers in hun eigen leertraject.

Mijn hobby’s zijn: gek op shoppen (doe mee aan #thenobuychallenge), uit eten (kan alleen nog thuis) en borrel met vrienden (wordt overdag). Leuke uitjes met gezin kan altijd. 

 Ik ben te vinden op: Instagram

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Met mijn voeten in het witte zand, warme zonnestralen op mijn hoofd en kijkend naar een azuurblauwe zee. Dat is waar ik van kan dromen.

Nu ziet mijn droomplek er misschien niet uit zoals ik beschrijf, maar ik heb een mooi huis, een leuke vent (man van mijn dromen it is) en drie prachtige kinderen. Cliché? Absoluut. Het maakt me niet uit waar ik woon, als ik maar samen ben met hen.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Als ik een ander beroep zou moeten kiezen, dan zou ik opruimcoach of eigenaresse zijn van een lunchroom. Netflix series als Marie Kondo of The home edit ga ik goed op.

Lieneke uit Langedijk 

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Sinds januari 2021 ben ik mijn persoonlijke challenge aangegaan. Een jaar waarin ik mezelf  uitdaag om duurzamere keuzes te maken. Uit de test van Babette Porcelijn bleek dat als iedereen leefde zoals ik, er 2,9 aardes nodig zijn. Tijd voor actie.

Ik doe mee aan #thenobuychallenge waarbij ik een half jaar geen kleding koop. Ik wil hiermee mijn invloed pakken tegen de fast fashion wereld en gaan naar een duurzame capsule wardrobe.

Ik ga op een leuke manier voedselverspilling tegen, door met actieproducten of producten uit een togoodtogo box verfrissende maaltijden te maken.  En ik zet stappen om minder spullen, plastic en afval in huis te halen.

Ik deel mijn reis die ik maak op instagram en laat zien dat duurzaamheid simpel en hip kan zijn. In combinatie met kennis en een vleugje humor hoop ik anderen te inspireren. 

Door te informeren wat onze impact is en een ander daar bewust van te maken, verspreid ik deze (groene) olievlek weer verder.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

De consument stimuleren eigen bakjes en zakken mee te nemen naar de winkel. Ondernemers faciliteren om zerowaste toegankelijk te maken. 

Boeren subsidiëren om anders te gaan boeren. Minder vleesproductie, meer biologisch en lokale groenten zou beter zijn voor onze aarde en voor onze gezondheid.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Wetende dat het aanpassen van kleine wijzigingen niet de grootste impact heeft, ben ik heel blij met mijn wasbare wattenschijfjes (bamboozy), siliconen bakmatten en uiteraard de was en douche artikelen.

Ook het kopen van lokale en biologische groente gaat beter. Ik wil toch ook onze zonnepanelen hier graag benoemen. Maar most of all ben ik trots op de producten die ik NIET heb aangeschaft.  

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ik ben er dagelijks mee bezig en de praktische keuzes zijn concreet om te doen.
Toch ontkom ik er niet aan om mij in grotere vraagstukken te verdiepen en begrijp ik nu veel beter de beweegredenen waarom anderen kiezen voor een vega/ vegan leefstijl of het minimaliseren van je spullen.

Groener leven begint echt bij jezelf, bewustwording is één er naar handelen is twee.

Lieneke uit Langedijk

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Om de toekomstige generaties voor te bereiden en de bewustwording op gang te brengen is informeren en uitleggen van belang. Ik zou voorstellen het in het lesprogramma op basisscholen te integreren.

We blijven maar consumeren, omdat het kan. We hebben het echt niet nodig, de aarde gaat er van kapot. De verborgen impact is te groot. Aandacht voor ons koopgedrag is nodig. 

Niet alleen de consument heeft hierin een aandeel, ook de politiek en het bedrijfsleven moeten hierin vernieuwende keuzes gaan maken.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Het is ongelooflijk hoeveel afval er nog wordt weggegooid in de natuur. En nee, ik ben ook geen heilige geweest. Nu ga ik regelmatig met mijn kinderen de straat op om afval op te rapen en uit te leggen wat het doet met milieu, mens en dier.

 Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

💕Niets is vanzelfsprekend, wees nieuwsgierig en blijf je ontwikkelen.
💕Bekijk je mening of oordeel eens vanuit een ander perspectief.
💕Durf te vragen en spreek je verwachtingen uit.
💕Wees trots op wie je bent en heb respect voor de ander.
💕Draag je steen bij aan het behoudt van de planeet waarop je leeft.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?


Never lose your sparkle. Een positieve houding brengt je verder.


Reacties