zweedse munteenheid

Munteenheid Zweden

Ben je van plan een vakantiehuis in Zweden te huren hou er dan rekening mee dat Zweden zijn eigen munteenheid de Zweedse kroon heeft. Alhoewel Zweden deel uitmaakt van de Europese Unie heeft het land niet de euro als betaalmiddel, maar de Zweedse kroon.

Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat alle EU-landen de euro voeren volgens de regels van Brussel maar vooralsnog hebben de Zweden ervoor gekozen om vast te houden aan de Zweedse Kroon als munteenheid.

Ook de Denen en de Noren hebben hun respectievelijke kroon als munteenheid aangehouden.

Wat betekent dat voor jou als vakantieganger in Zweden?

Dat betekent ongetwijfeld dat je voortdurend de Zweedse kroon aan het omrekenen bent, zo zijn wij (zuinige) Nederlanders nou eenmaal.

Gelukkig hoeven dat geen moeilijke berekeningen te zijn, de koers van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro schommelt steeds rond de 10 eurocent voor 1 kroon.

Dus 100 Zweedse kroon is ca. 10 Euro. Dus het is niet zo moeilijk om de Zweedse kroon te omrekenen naar euro’s.

Is Zweden een duur land om op vakantie te gaan?

Dat valt wel mee, sommige producten zijn duurder dan in Nederland en andere weer goedkoper. Houdt er eventueel rekening mee dat het btw-percentage, in Zweden als ‘moms’ aangeduid, wel hoger ligt dan in NL.

Significant duurder is de alcoholhoudende drank in Zweden. Het beleid van het land is erop gericht hiermee het misbruik van drank te beperken, want dat is wel een dingetje voor de Zweden.

Als ze gaan drinken dan drinken ze meestal ook heel stevig!

Met name de sterk alcoholhoudende dranken zijn veel duurder dan bij ons. Hoe hoger het alcoholpercentage hoe meer belasting er op de drank wordt geheven.

Systembolaget; staatswinkel

De verkoop van drank met een alcoholpercentage van meer dan 3 procent is voorbehouden aan door de staat gerunde slijterijen, de Systembolaget.

Dus in de supermarkt een flesje natuurwijn kopen is er niet bij.

Wel verkopen de supermarkten licht alcoholhoudend bier tot een maximum van 3 procent. Ze noemen dit bier lättol of folkol, wat overigens zeer goed van smaak is.

Uiteraard is er ook een ruim aanbod van bijzonder smaakvolle alcoholvrije bieren.

Zweden heeft een rijke biercultuur met bijzonder veel grotere en kleinere lokale brouwerijen. Laat je graag verleiden om te proeven van de kunde en kennis van de lokale brouwerijen.

Als ik zelf op vakantie ben vind ik het altijd leuk om de lokale bieren te drinken, dat geldt overigens ook voor het eten van lokale gerechten en uit de streek afkomstige producten.


Reactie plaatsen