zweden provincies

Provincies Zweden

Ongeveer net zoals ons land bestuurlijk is ingedeeld in provincies geldt dit ook voor Zweden. Alleen heet daar een provincie iets anders namelijk Län. Van noord naar zuid bestaan er 21 provincies in Zweden. 

Overigens moet je een Län niet verwarren met een landskap. Een landschap in Zweden is meer zoals een ‘streek’ in Nederland, bijvoorbeeld ‘de Achterhoek’, meer gebaseerd op cultuur en natuur. Terwijl een Län bestuurlijk gezien van belang is geldt dat niet voor een Landschap in Zweden.

Provincies Zweden, leuk om te weten voor je vakantie in Zweden.

We zullen het hier verder hebben over provincies van Zweden, dat is wel zo makkelijk. We gaan je van Zweden alle provincies noemen met hun ‘hoofdstad’ en inwonertal.  


 trotter zweden


Zweden provincies van zuid naar noord.

Landkaart Zweden met provincies 

Skåne Zweden

We zijn inmiddels zelf alweer 5 jaar woonachtig in de mooiste provincie van Zweden, Skåne. Met als provincie hoofdstad de havenstad Malmö in het uiterste zuid-westen grenzend aan de Öresund en gelijknamige brug naar Denemarken. Het inwoneraantal in Skåne is ca. 1.387.650 en daarmee het tweede dichtst bevolkte Län van Zweden. 

Skåne grenst oostelijk aan Blekinge Län, noordelijk aan Kronobergs Län en noord-oostelijk aan Hallands Län. Skåne ligt zowel in het westen, oosten en zuiden aan verschillende zeeën wat de provincie een enorme kustlijn geeft en derhalve ook redelijk wat toerisme kent hierdoor.  

Blekinge Län

Blekinge is de kleinste van de provincies van Zweden. Met een bevolkingsspreiding in Zweden van 54,4 inwoners per vierkante kilometer mag het ook hier gerust zeer kalm genoemd worden. De provinciehoofdstad is Karlskrona, gelegen aan de scherenkust met zijn vele eilandjes.

Kronobergs Län

Deze provincie van Zweden ontleent zijn naam aan het slot Kronobergs wat ligt net buiten de provinciehoofdstad Växjo. Het totale inwonertal is hier slechts 202.163 verdeeld over 8.423 vierkante kilometer wat een dichtheid geeft van 24 inwoners per kwadraat meter!

Hallands Län

De bestuurlijke hoofdstad van Halland is Halmstad, in deze provincie in het zuid-westen van Zweden wonen ruim 336.000 mensen verdeeld over 5.427 kwadraat meter wat een dichtheid geeft van 61,9 inw/km.

We maken nu even een oversteek naar een in het oosten gelegen eiland en tevens provincie van Zweden, 

Gotlands Län

Zoals gezegd het grootste eiland van Zweden met tevens bestuurlijke macht. Het eiland biedt domicilie aan 60.106 inwoners verdeeld over 3.134 km. In de zomer wordt het eiland ‘overspoeld’ met voornamelijk Zweedse toeristen

Kalmar Län

Een tevens aan de oostkust gelegen provincie van Zweden is Kalmar Län. De hoofdstad in deze provincie is Kalmar wat direct aan de kust ligt met een vaste verbinding met het eiland Öland. 

Het aantal inwoners per vierkante kilometer is in deze provincie 22. Ook het eiland Öland kent in de maanden mei tot en met september heel veel toerisme.

Centraal in het zuiden van het op een na grootste meer van Zweden, het Vätternmeer, ligt de provincie

Jönköpings Län 

met als hoofdstad Jönköping. Deze stad grenst weer aan Husqvarna, bekend van de machinefabriek met dezelfde naam. Van deze fabriek kennen wij in ons land o.a. de naaimachines en cross-motoren. De bevolkingsdichtheid in deze Zweedse provincie is 35 inw./km. 

Ostergotlands Län

Ten oosten van het Vätternmeer ligt de volgende provincie van Zweden namelijk Östergotland. We komen al wat meer in de richting van Stockholm en dat zie je terug in de bevolkingsdichtheid van 44,2 inw/km. 

De hoofdstad is hier Linkoping wat een universiteitsstad is en tevens kent de regio grote industrie in de vorm van bijvoorbeeld vliegtuigbouw. 

Vastra Götalands Län

Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze provincie van Zweden in het westen van het land grenzend aan de kust en de grootste meren van Zweden. 

De hoofdstad hier is Gotenburg wat de tweede grootste stad is van Zweden met 5 % van de totale bevolking van Zweden namelijk ruim 572.000. Ook heeft Gotenburg naast de grootste havenstad van Zweden ook de grootste universiteit van Zweden.

Värmlands Län

Noordelijk van Gotenburg, grenzend aan Noorwegen in het westen, en ten noorden van het Vänern  vinden we deze provincie van Zweden. In de winter wordt hier erg veel aan wintersport gedaan. Hoofdstad alhier is Karlstad en de provincie heeft een bevolkingsdichtheid van 16,1 inw/km. 

Centraal in het midden van Zweden ligt de provincie

Örebro Län

Precies ten noorden van het Vättern meer ligt de provincie Örebro met zijn 305.726 inwoners kent het een bevolkingsdichtheid van 36 inw/km. De hoofdstad van deze provincie is Örebro, dit is de 5e grootste stad van Zweden met zo’n 150.000 inwoners. 

Södermanlands Län

Iets ten zuiden van de hoofdstad Stockholm ligt de provincie Södermanlands Län. Het zal je niet verbazen dat het inwoneraantal wat omhoog gaat naar een kleine 300.000 en een bevolkingsdichtheid van 49,3 inw/km. 

De hoofdstad van deze provincie is Nyköping ondanks het feit dat Eskilstuna qua inwoners twee keer zo groot is.

Stockholms Län

In deze regio van Zweden woont maar liefst een vierde deel van de gehele bevolking van Zweden namelijk 2.389.923 mensen op een oppervlak van 6.514 km. 

Dit heeft uiteraard een grote invloed op de totale bevolkingsspreiding van Zweden. De bevolkingsdichtheid in deze regio in Zweden gaat richting die van Nederland, namelijk 377 inw/km! 

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de grote mate van werkgelegenheid en economische voortgang van de streek.

Uppsala Län

Ten noorden van Stockholms Län vinden we de universiteitsstad Uppsala welke hoofdstad is van deze provincie in Zweden. Uppsala is na Stockholm, Malmö en Göteborg de grootste stad van Zweden met ruim 128.000 inwoners. De gehele provincie telt maar 388.00 inwoners wat de dichtheid brengt op 47,3 inw/km. 

Västmanlands Län 

Deze provincie is ruim 5100 kwadraat kilometer groot en heeft Västerås als hoofdstad. Deze stad ligt ongeveer 110 km ten oosten van Stockholm. Västerås is bekend geworden door zijn industrie op gebied van zware elektrotechniek en een zeer groot metaalbedrijf. 

Het inwoneraantal in de provincie is 277.000 met ca 54 inw/km. 

Dalarnas Län

Voor ons als toerist is Dalarna vooral bekend vanwege het Dalarna paardje. De mooie beschilderde rode houten paardjes vormen nog steeds een grote aantrekkingskracht om deze regio in Zweden te bezoeken. 

De provincie heette tot ‘97 Kopparbergs Län vanwege de in de streek gelegen gelijknamige plaats, er werd tot 1975 veel koper gewonnen. Vandaag de dag is hout de belangrijkste grondstof en bieder van werkgelegenheid geworden in deze regio in Zweden. 

De hoofdstad van Dalarna is Falun, de provincie telt 288.000 inwoners op een oppervlakte van ruim 28.000 kwadraat kilometer is dat ongeveer 10 inw/km.

Gävleborgs Län

Langzaamaan komen we in de noordelijke helft van zweden via de aan de oostkust gelegen provincie Gävleborg met Gävle als hoofdstad. Je merkt direct dat het hier weer minder druk bevolkt wordt met slechts een kleine 16 mensen per vierkante kilometer. 

De gehele provincie wordt van zuid naar noord door de snelweg E4 ‘gevoed’. We hebben zelf 2 jaar met veel plezier in deze provincie van Zweden gewoond en gewerkt. 

In het noorden grenst Gävleborg aan Västernorrlands Län

Ondanks de naam doet vermoeden ligt deze regio in het oosten van Zweden. Dit komt vanuit de geschiedenis toen een deel van Finland Zweeds grondgebied was. 

De provincie lag ten westen van de in Finland gelegen provincie Östernorrland, vandaar. De hoofdstad hier is Härnosånd, een bijzonder vriendelijke plaats welke we zelf enkele malen hebben mogen bezoeken. 

Ook deze regio kent een zeer lage bevolkingsdichtheid met maar 11,4 inw/km. In de provincie vind je de Hoga Kusten, een unieke omgeving met vermelding op de Unesco Wereld erfgoedlijst!

In het noordwesten grenzend aan Noorwegen vinden we de Zweedse provincie 

Jämtlands Län

Samen met de meest noordelijk gelegen provincie is dit de regio in Zweden met de laagste bevolkingsdichtheid, slechts 2,7 inwoners per vierkante kilometer. Het is de derde grootste provincie van Zweden met een totaal oppervlak van een kleine 49.000 kwadraat kilometer. 

De hoofdstad hier is de universiteitsstad Östersund waar in de winter het meer geheel dicht vriest en alzo de stad aan elkaar ‘verbind’. 

Er wordt over gefietst, geschaatst en gelanglauft door de bewoners. De hele stad biedt dan een sprookjesachtige aanblik waar we erg van hebben genoten. 

Västerbottens Län

Zwedens op een na noordelijkst gelegen en op een na grootste provincie. Het bestaat voor een gedeelte uit zuidelijk Lapland waar de inheemse bewoners, de Saami, nog steeds wonen en trachten hun cultuur hoog te houden. 

Ook hier een zeer dunbevolkte streek met slechts 5 inwoners per kwadraat kilometer. De hoofdstad is hier Umeå, een van de snelstgroeiende steden van Zweden. 

In en rond de stad Skellefteå rijst de fabriek van Northvolt uit de grond, Europa’s grootste fabrikant van batterijen voor de elektrische automarkt. 

Norrbottens Län, de meest noordelijke provincie van Zweden  

Tevens de grootste en dunst bevolkte provincie in Zweden, nog geen 2,6 inwoners per kilometer! Een groot gedeelte van Lapland valt onder deze provincie. 

De hoofdstad van Norrbottens is Luleå met zijn 45.000 inwoners ook veruit de grootste stad. In Luleå is een gerenommeerde technische universiteit te vinden. 

Zo hebben we in vogelvlucht alle verschillende regio’s van Zweden de revue laten passeren. We gaan later nog uitgebreider in per provincie m.b.t. bezienswaardigheden en onze eigen ervaringen met de camper op vakantie in Zweden.


trotter zweden

Reactie plaatsen