Nieuwe kansen #7 Tips om je beter te voelen!
6 min. leestijd

Nieuwe kansen #7 Tips om je beter te voelen!

Nieuw Jaar, Nieuwe Kansen

Het is weer januari en dat betekent een nieuw jaar met heel veel nieuwe kansen! Eigenlijk begint er elke dag een nieuw jaar kun je zeggen, maar we hebben nu eenmaal ooit met elkaar afgesproken dat een jaar eindigt op 31 december en een nieuw jaar begint op 1 januari.

Dus daar zullen we het mee moeten doen dan. Veel mensen hebben in de maand januari last van depressies en velen voelen zich absoluut niet prettig. Als al deze mensen zich iets beter zouden realiseren dat januari ook maar gewoon een maand is net als alle andere zou dit ‘probleem’, denk ik, een stuk minder groot zijn.

Nu ben ik gelukkig iemand waarbij het glas altijd halfvol is en dan heb ik misschien dus wel makkelijk lullen. Ik probeer de zaken van de positieve kant te bekijken, ook al kost dat mij ook wel eens moeite.

Ik ga echt niet altijd als een vrolijke Frans door het leven, sta gewoon met beide benen op de grond. Maar een navelstaarder kun je mij echt niet noemen, dat zit gewoon niet in mijn karakter. En dus is januari voor mij gewoon januari, niets meer en niets minder.

nieuw jaar nieuwe kansen

Lang zal die leven!

Misschien komt het doordat ik in januari geboren ben en dus in deze maand altijd een klein feestje heb mogen vieren. Mijn verjaardag valt precies 3 weken na nieuwjaarsdag en zo heb ik altijd deze dag om naar uit te kijken.

Ik heb nooit gevoelens gehad van O jee, de feestdagen zijn voorbij en wat nu? Omdat er nog een feestdag achteraan kwam, zeg maar. En dan was ook mijn grote zus nog eens jarig halverwege de maand, dus nee, voor mij geen januari-dip. Voor mij geld; een Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Maar ik kan me wel iets voorstellen bij de neerslachtige, depressieve gevoelens die mensen vaak aan het begin van het nieuwe jaar ervaren. December was zo gezellig met al die feestdagen en de feestelijke aankleding van het huis, en nu voelt het allemaal wat kil en somber.

Eigenlijk wel een beetje vergelijkbaar met november, wat ook zo’n maand is met dagen die donkerder worden en vaak saai grijs weer. Maar in november heb je dan nog het vooruitzicht op december en dat ben je in januari kwijt.

Goed, wat kunnen we verzinnen om de eerste maand van het jaar een beetje aangenamer te maken?

Tips voor de maand januari

Wat je bijvoorbeeld al eens zou kunnen doen is voor jezelf opschrijven of met plaatjes/foto’s visualiseren wat je het nieuwe jaar allemaal kunt gaan doen. Wellicht biedt het nieuw jaar jou nieuwe kansen?

Wat liggen er voor mogelijkheden en uitdagingen in het verschiet? Wat zijn je wensen en dromen voor de komende 12 maanden? Dat hoeft niet altijd om hele grote dingen te gaan hoor, zeker ook de kleine dingen kunnen het verschil maken.

Tip 1

Denk eens aan het plannen van je vakantiedagen voor het nieuwe jaar en de eventueel daarbij behorende vakantieplannen. Ik weet zeker dat als je daar bijvoorbeeld eens een dag tijd aan besteedt je hier een heel plezierig gevoel aan kunt overhouden!  Als je dit samen met een partner kunt doen heb je al plezier voor twee!

Heerlijk genieten van vakantie-voorpret denk ook zeker aan duurzaam reizen!

Tip 2

Betrek eventueel vrienden en/of familie bij het maken van je dromen en wensen plan voor het nieuwe jaar. Misschien hebben zij nog wel goede aanvullingen en wellicht wordt je ook bij hun dromen betrokken. Hartstikke leuk toch?!

Tip 3

Als je je verveelt vanwege het slechte weer, neem de gelegenheid te baat om eens met een kritisch oog door bijvoorbeeld je garderobe of je zolder te gaan. Ruim op en stel orde op zaken, een opgeruimd huis zorgt vaak ook voor een opgeruimde geest!

En misschien kun je van de overbodige kleding of spullen nog wel wat geld maken door ze te koop aan te bieden? Vul je gelijk je lege portemonnee wat aan. Ga hier even naar de BVDWTip; Afval recyclen tips als je hier meer over wilt weten.

Tip 4

Nu de kerstdecoraties en de kerstboom uit je huis verdwenen is komt het misschien allemaal wat kaal over. Bestrijd dit door vrolijke bloemen je huis binnen te halen. Een mooie schaal met ‘blauwe druifjes’ en mini-narcissen of een vrolijke bos tulpen brengen een beetje voorjaar in je huis en hoofd.

Tip 5

Vervang de kerstverlichting door vroege voorjaarsverlichting in de vorm van een hedera-slinger die je langs de kerstlichtjes leidt. Ziet er leuk uit, zorgt voor groen en licht en je hebt even wat te doen. Lekker je creativiteit aanspreken is goed voor je geest.

Tip 6

Meld je aan voor een nieuwe cursus of hobby! Het geeft je wat afleiding en misschien een nieuwe uitdaging en invulling. Mogelijk dat je jezelf eens aanmeld voor een cursus of coaching op het gebied van zelfontwikkeling.

Een leuke aanrader hierbij is volgens mij het Heel Holland tekent van Chantal Vermeer.

Tip 7

Zet je donkere gevoelens even in de kast door in januari lekker een weekendje of misschien maar 1 dag weg te gaan. Een leuke gezellige Bed & Breakfast boeken of een weekendje wellness kan heel veel wonderen doen. Houdt hier in december al rekening mee door wat geld apart te houden.

Nieuw Jaar Nieuwe Kansen!!!

Nou lieve mensen, er zijn echt nog wel 101 meer tips te bedenken die jou door de lange maand januari heen kunnen helpen. Het hoeft echt niet zo moeilijk te zijn, misschien heb ik je met deze

7 tips al een beetje op weg geholpen. Laat je niet op je kop zitten door sombere gevoelens en onzekerheid, neem het heft in eigen hand en ga aan de slag. Nieuw jaar, Nieuwe Kansen!!!

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.