Beste verrekijker

Wat is de beste verrekijker? Als je hier meer over wilt weten ben je hier bij de verrekijker shop van ecofoodprint.com aan het juiste adres.

Dit is natuurlijk een geintje want wij gaan niet en hebben geen verrekijker shop, maar we hebben wel een mooi artikel over verrekijkers geschreven! En wij hopen dat dit helpt als jij ook aan het bekijken bent welke verrekijker de beste koop is!

beste verrekijker kopenWelke verrekijker is de beste koop?

Als je een beetje gevolgd hebt wie wij zijn dan weet je dat we heerlijk in het buitengebied wonen en graag de natuur intrekken. We doen dat bijna altijd met onze twee chihuahua’s Storm en Scoopy. Onze outdoor laarzen aan thermosfles koffie mee en gaan. ;-)!

Naarmate onze liefde voor de natuur door de jaren heen groeide raakten we ook meer geïnteresseerd in wat er allemaal in het wild leefde. Met name de vogels in de natuur hebben onze aandacht getrokken, van de huismus tot de buizerd.

Eigenlijk alle vogelsoorten hebben een boeiend verhaal te vertellen, als je er maar voor open staat. Het is dan ook daarom dat we al enkele jaren voorzien van een verrekijker voor vogels erop uit trekken om vogels in de natuur te ‘spotten’.

We wilden wel eens vogels en andere in het wild levende dieren met een verrekijker van dichterbij bekijken. En met een eenvoudige verrekijker maak je dat al mogelijk. Fascinerend vinden we bijvoorbeeld de verschillende vogels in de vlucht.

En dan vooral roofvogels die zo mooi op de thermiek kunnen ‘zweven’ op zoek naar hun prooi.


Verrekijker 8×42

We begonnen met een eenvoudig model met een vergrotingsfactor en objectief wat gedrukt staat op de verrekijker 8×42. De 8 in deze verhouding betekent dat de afstand 8 x dichterbij komt.

Dus iets wat zich op 80 meter afstand van jou bevind ziet er door de verrekijker uit als wanneer je het object op 10 meter afstand zou zien. Op zich natuurlijk al een behoorlijke verbetering ten opzichte van het observeren met het blote oog.

Maar zoals voor heel veel dingen geldt, is dat ook voor de verrekijker voor vogels van toepassing, je wilt beter. Een nog gedetailleerder beeld, helderder en liefst zonder trillingen. En dus zijn we ons gaan oriënteren op het gebied van de vele mogelijkheden die de verrekijker voor vogels ons te bieden hebben.

En we vonden een schat aan informatie over verrekijkers op internet. Je zult begrijpen dat we de verrekijker 8×42 inmiddels hebben ‘ingeruild’ voor een meer geavanceerd model.

Indien jij ook meer wilt weten over verrekijkers in het algemeen en verrekijkers voor vogels raad ik je aan om het volgende stuk eens goed te bestuderen. Je leert enorm veel over de techniek, de geschiedenis en de veelzijdige inzetbaarheid van de verrekijker.

Ik wens je er veel plezier mee en misschien helpt het je bij de verrekijker kopen die bij jou past?!

vortex-crossfire

Vortex Crossfire HD 8×42 Verrekijker


Waar kun je de beste verrekijker kopen?

In de winkelstraat vind je verrekijkers vaak bij de opticien of de winkels voor outdoorsport. Wil je je verrekijker online kopen dan zou je bij bol.com goed terecht kunnen. Ze hebben een enorme grote sortering en bieden je als consument veel zekerheid en vertrouwen.

Ook kun je online een verrekijker via Vogelbescherming Nederland kopen. Via hun webshop kun je heel eenvoudig een verrijker bij de vogelbescherming kopen. Je steunt hier ook het goede werk mee wat de vogelbescherming doet!

Een verrekijker online kopen is net zoals veel andere producten heel gemakkelijk. Naast de overheidsdiensten zoals politie en defensie zijn er ook veel particulieren die verrekijkers kiezen om bijvoorbeeld hun hobby uit te kunnen oefenen.

Zo gebruiken vogelaars hun verrekijker voor vogels te observeren, liefhebbers van sterren en planeten gebruiken de verrekijker voor astronomie observatie en zo zal een zeezeiler een kijker voor op zee bij zich hebben.

beetje meer weten


Verrekijker beste koop waar dan op letten?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het verrekijker kopen. Er is heel veel keus en er zit heel veel verschil in gewicht, vergroting, waterdichtheid, waarvoor en wanneer enz. Is een verrekijker goedkoop?

Je hebt al verrekijkers voor 3 tientjes, dus ja dan is een verrekijker goedkoop. Maar ga je voor wat hogere capaciteit dan wordt een verrekijker al gauw een stuk duurder.

macgyver


Vergrotingsfactor

Allereerst is de vergrotingsfactor heel belangrijk. Als jij bijvoorbeeld in het bos loopt en je spot op een bepaalde afstand een ree dan moet jij met je verrekijker wel dit ree optisch dichtbij kunnen halen.

De vergrotingsfactor en ook de later te behandelen objectieven worden uitgedrukt in 2 getallen die tot elkaar staan.

Zo heb je dus kijkers met verschillende aanduidingen:

 • verrekijker 6×30
 • verrekijker 7×50
 • verrekijker 8×21
 • verrekijker 8×42
 • verrekijker 8×25
 • verrekijker 8×30Welke verrekijker is de beste koop?
 • verrekijker 8×32
 • verrekijker 8×40
 • verrekijker 8×56
 • verrekijker 10×25
 • verrekijker 10×42
 • verrekijker 10×50
 • verrekijker 12×25
 • verrekijker 12×50
 • verrekijker 20×50
 • verrekijker 20x100
 • verrekijker 30×60
 • verrekijker 60×60


Als de aanduiding verrekijker 10×42 is dan betekent dit dat het beeld 10 maal vergroot wordt. Dus als jij op 100 meter afstand een dier ziet en jij kijkt door je verrekijker dan loopt dit dier op 10 meter afstand voorbij. Onderaan deze blog kun je alle verrekijkers terug vinden op vergrotingsfactor.


De technische gegevens van de verrekijkers

Objectdiameter

Het tweede getal geeft de diameter van het objectief, de voorste lens, aan. Dit bepaalt het lichtverzamelend vermogen van de verrekijker. Hoe groter het lichtverzamelend vermogen hoe meer de verrekijker geschikt is voor de schemering.

Als jij dus vaak in de schemer dieren wilt spotten dan moet je een verrekijker nemen met een grotere diameter. Je moet er wel rekening mee houden dat deze verrekijkers ook wat groter en zwaarder zijn. Een goed voorbeeld hiervan is een verrekijker 20 x 100!


beste verrekijker kopen


Eye relief

Het derde punt om rekening mee te houden is de eye-relief, ofwel de oogafstand.Dit is de afstand tussen de lens van de verrekijker en de plek waar het beeld wordt gevormd.

Dit is speciaal belangrijk bij een verrekijker voor brildragers omdat bij brildragers de afstand tussen het oog en de lens groter is. Een verrekijker voor brildragers heeft een minimale oogafstand van 15 mm. Soms kun je de verrekijker afstellen op het gewenste Eye Relief.


Field Of View

Ten vierde field of view (FOV) ofwel het gezichtsveld. Als jij een groot veld met wegvliegende trekvogels wilt bekijken dan heb je een breed gezichtsveld nodig. Dit betekent dat hoe groter het getal voor de Field Of View hoe meer zicht-bereik je hebt. Het getal geeft de breedte aan van het beeld op een afstand van 1kilometer.


Uittredepupil

Als vijfde punt moet je rekening houden met de Uittredepupil bij de aanschaf van een verrekijker. De uittredepupil bepaalt of de verrekijker geschikt is als verrekijker met nachtzicht. Als je hier geen rekening mee houdt is het erg moeilijk om het object in het donker goed te kunnen zien.

Jouw pupil kan tussen de 2 en de 7 mm vergroten. Voor kijken in het donker zal je pupil de maximale 7 mm moeten aannemen. De uittredepupil van een verrekijker bereken je door het 2e getal te delen door het 1e getal.

Dus bijvoorbeeld een verrekijker 8×56 geeft een uittredepupil van 56 : 8 = 7 en komt dus overeen met jouw pupil in het donker. Hiermee is deze verrekijker dan ook geschikt als verrekijker met nachtzicht!


beste verrekijker kopen


Dioptrie correctie

Met het zesde punt, de dioptrie correctie, kun je je rechter- en linkeroog scherp stellen. Als er een verschil zit in het zicht van je ogen dan wordt het door correctie alsnog gelijk. Zo kun je de verrekijker afstellen op jouw oogeigenschappen.

Heel veel dieper gaan we niet in de verrekijker wat techniek betreft. Het moet wel leuk blijven.


Beste koop verrekijker voor:


Vogels spotten en observeren

Als je vogels wilt spotten met een verrekijker heb je een verrekijker nodig die minimaal 8x vergroot. Natuurlijk kan groter ook maar dat betekent een zwaardere verrekijker die lastiger is stil te houden en dan zie je een soort van trillende beelden.

Ook hier is het weer van belang wanneer en waar jij graag vogels wilt spotten. Als je graag bij schemer gaat spotten of vaak in het bos vogels observeert moet je voor een verrekijker kiezen met een hoog schemergetal.

Ofwel een groot objectdiameter. Dan is een kijker met nachtzicht misschien wel een goede investering. Wat ook leuk is als je onderweg bent en je kunt met de verrekijker mooie vogels spotten in de polder of hoog in de lucht.

Wil je net als wij graag roofvogels in de vlucht goed kunnen spotten dan is een verrekijker met stabilisatie misschien wel iets voor jou? Of je kiest voor een 1-ogige verrekijker op statief, ook veel door vogelaars gebruikt.


Verrekijker met nachtzicht of infraroodkijker

Een nachtkijker ofwel infrarood verrekijker wordt gebruikt om bijvoorbeeld in het donker het dieren leven te kunnen spotten. Het beetje licht wat uitgestraald word door de maan en de sterren wordt door de verrekijker met nachtzicht opgevangen en electronisch versterkt.

Eerder in deze blog heb je ook al wat kunnen lezen over wanneer een verrekijker geschikt is voor de schemering. Je kunt verrekijkers met nachtzicht voor verschillende doeleinden gebruiken;

 • Reddingswerkzaamheden
 • Wild observatie
 • Bewakingsdoeleinden

Er bestaat zelfs al een geavanceerde nacht verrekijker met camera. Een hoogstaand stukje High-Tech binnen de verrekijker wereld!


beste verrekijker kopen


Verrekijker beste koop voor op zee

Ben je vaak aan de kust of op zee en wil je de verrekijker hier kunnen gebruiken dan is het o.a. belangrijk dat de verrekijker waterdicht is. Het is sowieso van belang bij de aanschaf van een verrekijker of deze waterdicht moet zijn voor jou.

Als je aan of op zee of ander groot water bent en vaak tijdens zonsopgang of zonsondergang je verrekijker gebruikt is het van belang dat je een verrekijker neemt met een breed gezichtsveld. Denk aan een vergroting van minimaal 10x en een lichtdoorlating van 50 millimeter.

Dan heb je altijd helder beeld, ook bij de zonsop- of zonsondergang. Als je heerlijk aan het varen bent kun je in alle rust de vogels en andere dieren bekijken. Ook is er een verrekijker voor op zee op de markt die met stikstof is gevuld.

Hierdoor is de verrekijker voor op zee waterdicht en beslaan de lenzen niet bij slechte weersomstandigheden. Erg handig voor op het water en voor wanneer het regent.


Nou, tot zover over de verrekijker. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen bij het eventueel kiezen voor een verrekijker tijdens je natuurwandeling.


Voetnoot:

Hier nog even in het kort de geschiedenis van de verrekijker

De verrekijker is uitgevonden door de Middelburger Hans Lippershey. Hans Lippershey was een Nederlands-Duitse brillenmaker en tevens lenzen slijper, hij leefde van 1570 tot 1619. Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, was in die tijd een belangrijke stad op gebied van de glasindustrie.

Je zult er dan ook niet van staan te kijken dat in deze stad de Hollandse kijker voor het eerst is gemaakt. In het jaar 1608 heeft Hans Lippershey patent aangevraagd voor zijn Hollandse kijker. Ze waren in Europa al op meerdere plekken bezig om te zoeken naar een vergrotend instrument.

Maar uiteindelijk is het oudste document van de patent aanvraag van Hans Lippershey. Klein stukje Hollands Glorie dus!


Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.