Voorjaar in aantocht!

Jonge, jonge wat gaat het hard! Is het alweer maart, ik heb het gevoel dat de kerstboom nog maar net de deur uit is en nu dient zich Pasen alweer aan. Maar heel fijn want het voorjaar is in aantocht!

Langzaam aan begint ook hier in het zuiden van Zweden een eind te komen aan de winter. En de winter was best een goede deze keer. Nou ja na december dan, want die maand werd voornamelijk bepaald door veel regen en grauwe saaie dagen.

bajabikes

Maar toen kwam daar eind december een lekker pak sneeuw en mooie droge dagen met lekker vorst en een zonnetje. Misschien heb je wel wat beelden van ons voorbij zien komen op ons instagram @ecofoodprint20?! Volg je ons nog niet?? Maar nu toch wel?!

Dat mooie winterweer heeft eigenlijk aangehouden tot de derde week van februari, maar nu is alle sneeuw weer weg en hebben we temperaturen boven nul.

En dat is ook weer goed, toch?! Nu kunnen we weer langzaam plannen gaan maken voor de tuin bijvoorbeeld.

Zo willen we meer aandacht gaan besteden aan de moestuin, een iets serieuzere aanpak verzinnen. We hebben tenslotte ruimte genoeg hiervoor en vinden het steeds leuker om uit eigen tuin te kunnen eten.

Voorjaar in aantocht

Voorgaande jaren hebben we ook al wel wat geoogst maar steeds met zeer wisselend resultaat. Het ene jaar deden de tomaten het heel erg goed en het andere jaar hebben we amper een pond kunnen plukken.

Dat moet beter hebben we bedacht dus serieus aan de slag nu. Zo hebben we een aantal hele grote rabarberplanten die veel ruimte in beslag nemen terwijl we geen grote liefhebber zijn van deze bijzondere groente.

Dan staan die planten ook nog eens op een stukje bijzonder vruchtbare grond die we graag voor andere gewassen willen gebruiken.

En dus nu het voorjaar in aantocht is gaan we graven om de rabarber met alle wortels te verwijderen en elders een plaatsje te gunnen. Ook hebben we een buurman gevonden die graag wat planten overneemt zodat ze zeker niet verloren hoeven te gaan.

Op de vrijgekomen grond gaan we onder andere wat koolsoorten planten omdat het lekker ‘vette’ aarde is daar. Het voordeel van kool is dat je de groente uitstekend kunt voorbereiden en bewaren in de diepvries.

Kijk hiervoor ons recept voor rode kool maar eens terug!

mierikswortel

Mierikswortel

Wat we ook gaan proberen is om zelf mierikswortel te gaan kweken. Deze smaakvolle, pittig scherpe knolsoort wordt in Zweden veel rauw geschaafd als smaakmaker toegevoegd aan verschillende gerechten.

In Nederland kennen we de mierikswortel vooral als een pasta in een potje in de winkel of als familie van wasabi voor bij de sushi. Maar wat je zeker eens zou moeten proberen is om rauwe geschaafde mierikswortel toe te voegen aan je hutspotje, heerlijk gewoon!

De smaak past heel goed bij de aardse tonen van de in de hutspot aanwezige wortels en aardappelen. Wat ook erg lekker is is om geraspte mierikswortel toe te voegen aan 3 eetlepels mayonaise en 3 eetlepels yoghurt.

Zo krijg je een heerlijk fris pittige yogonaise voor bij je salades of voor in de tonijnsalade!

De mierikswortel komt uit de plantenfamilie waar ook veel koolsoorten toe behoren evenals de radijs en waterkers. En de smaak doet dan ook wel denken aan de radijs, maar dan veel pittiger.

mollen in het gras

Mollen in het gras

Wat dit jaar ook uitgebreide aandacht behoeft is het gras in onze tuin. We hebben zo ongeveer 500 m2 grasveld van een bedenkelijke kwaliteit.

Er komt veel mos en andere onkruiden in voor en het gras wordt elk jaar overhoop gehaald door de mollen. Zodanig dat het haast onmogelijk is om van een egale grasmat te spreken.

Mocht je adviezen hebben voor ons dan zijn deze van harte welkom. Je kunt ze gewoon als reactie op deze column naar ons toe sturen of via @ecofoodprint20

Alle suggesties zijn welkom, vanzelfsprekend alleen dier- en gewas vriendelijke methodes!

Nou zoals je hoort hebben we plannen  en werk genoeg dus dit voorjaar. We hopen dat het weer en de natuur een beetje willen meewerken om ons nog meer zelfvoorzienend te kunnen laten zijn.



Han
Door

Han

op 26 Mar 2021

Hallo Ief, Reactie op jullie Mollen probleem. mollen te verjagen met geluid: het gebruik van flessen. Dit is verreweg de goedkoopste optie om mollen te verjagen. Hoe werkt het mollen verjagen met flessen? Je neemt een aantal plastic flessen, waar je de bodem van afknipt. Vervolgens plaats je de fles met de open onderkant in de mollengang en zorg je dat de bovenkant boven de grond zit. De wind zal over de open hals blazen en zo een duidelijk geluid de gang in sturen. Het wordt door de fles nog extra versterkt. Mollen verjagen met plastic flessen is zeer diervriendelijk en effectief. Alleen een nadeel is dat jullie het zelf ook kunnen horen, zeker als het dicht bij de woning is. Er zijn ook planten die kunnen helpen: Wolfsmelkplanten hebben stinkende wortels. Maar de melk is giftig. Of de Tuingloxinia Incarvillea delavayi. Het zijn mooie planten met mooie bloemen, ik denk dat die in zuid zweden het wel zullen overleven. Groet, Han

Ief
Door

Ief

op 26 Mar 2021

Super bedankt Han voor je reactie ik ga ermee aan de slag! Fijne dag nog groet Ief

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.