Ons verhaal

Terug naar ecofoodprint.com

Zelfvoorzienend wonen in het buitenland is nooit de doelstelling geweest toen het begon.
Maar gaandeweg het proces hebben we gemerkt dat zelfvoorzienend wonen steeds leuker is. Met ons verhaal nemen we je mee hoe alles is begonnen.

Hoe wij van de schuur op ons ‘landgoed’ een zelfvoorzienend huis hebben gemaakt. Met zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame bouw materialen. Lees hier ons verhaal met alle positieve en negatieve dingen!

Hoe het begon…op naar zelfvoorzienend wonen

duurzaam bouwen
Kunnen we hier zelfvoorzienend wonen?

Zoals we misschien al hebben verteld zijn wij na enige omzwervingen in februari 2015 ingetrokken in ons oude Zweedse huisje in Ignaberga in de gemeente Hässleholm.

Dit ‘dorpje’ is gelegen in de zuidelijkste provincie van Zweden namelijk Skane. Het huisje stamt uit 1906 en toen wij het betrokken beschikte het niet over een toilet en douche!

Ook ontbrak er een deugdelijke riolering, er was alleen een betonnen bezinkkist zoals dat heet.

Nou waren we allang blij dat we weer een eigen plekje hadden en dus zagen we dat ook niet als een probleem. Het perceel waarop het huisje staat bood ons voldoende potentie om hier iets moois van te maken.

In de maand november van datzelfde jaar hebben we een jonge enthousiaste ondernemer opdracht gegeven een rioleringssysteem voor ons aan te leggen. En dat karwei heeft hij bijzonder goed uitgevoerd! Het eerste wat we daarna dan ook gedaan hebben is een badkamertje aanleggen met douche en toilet.

Van oude schuur naar huis, hoe dan?

Ik kan je vertellen dat het een hele fijne ervaring is om na 8 maanden op een droogtoilet en jezelf wassen aan de aanrecht met een washandje gebruik te kunnen maken van een een toilet met normale afvoer en onder een heerlijke douchestraal te staan!

Wat zijn we toch verwend in onze luxe westerse maatschappij! Bij de uitvoer van de werkzaamheden voor de riolering hebben we ook gelijk een afvoerbuis richting het verderop in de tuin gelegen schuurtje laten graven. Ook hebben we bij de grondwerkzaamheden voorbereiding voor water en elektra richting het schuurtje ingegraven.

We hadden namelijk besloten dat we het schuurtje zouden gaan renoveren tot woonhuis in plaats van het oude huisje te renoveren. En als de tuin dan toch compleet is omgegraven dan maar meteen goed doen!
Voor Ien was dit niet zo moeilijk voor te stellen, zij ziet de mogelijkheden qua bouwen en verbouwen veel beter dan ikzelf.

Zoals je uit de fotoreportage (volgt nog:)!) kunt zien stelde het schuurtje echt helemaal niets voor qua bouwwerk; een laag dak, oude slechte houten wanden, een betonnen vloer met wel drie verschillende hoogtes en nauwelijks lichtinval! Voor mij was het niet meer dan een schuurtje en zou het ook nooit meer geworden zijn. Maar gelukkig zag Ien dat anders.
Ze heeft mij, na veel langdurige uiteenzettingen, gelukkig weten te overtuigen van de mogelijkheden.

Uitruimen

zelfvoorzienend wonen
op naar zelfvoorzienend wonen!

Als eerste zijn we het schuurtje gaan uitruimen, in Zweden is het heel normaal dat je een huis koopt waarbij de inboedel is inbegrepen. Dat gold voor ons ook, al bleek de inboedel in het huisje zeer oud en niet echt waardevol te zijn.

Toch hebben we er lang dankbaar gebruik van gemaakt. In het schuurtje troffen we zo ongeveer een complete autowerkplaats aan met alle gereedschap van dien. Het kleine gereedschap hebben we uitgezocht en wat we zelf konden gebruiken gehouden.

Dat wat voor ons geen waarde had is naar de dichtstbijzijnde tweede hands winkel, een zogenaamde loppis, gebracht voor een tweede leven. Andere gereedschappen en apparaten hebben we via internet verkocht, waaronder 2 verschillende lasinstallaties en een grote kolomboor!

Met name deze laatste was zo onmogelijk zwaar dat ik erg blij was dat iemand anders hem voor een paar tientjes kwam ophalen en mij een hoop gesjouw bespaarde! Mooi ook om te zien dat een ander er altijd weer iets mee kan.

De vorige bewoner had tevens een voorliefde voor het verzamelen van oude metalen, zo leek het wel. Wat kwam er een oud ijzer uit dat schuurtje, niet normaal.
Nou zou je denken dat de oud-ijzer handelaren in de rij staan, mooi niet! Verschillende mensen gebeld maar niemand had interesse in een partij oud ijzer van ongeveer 600(!) kilo.
Dus alles afgevoerd naar de gemeentelijke afvalcentrale. Wat heeft dat lekker gekletterd in die container!

Duurzaam bouwen

Toen we in het voorjaar van 2016 een partij tweede hands vensters met kozijnen konden aanschaffen begon het idee al wat meer vorm te krijgen. Op Blocket, het Zweedse marktplaats, werd deze partij aangeboden voor ik geloof 450 euro. We maakten een afspraak en zijn er op een zaterdagmorgen op af gegaan.

Bij aankomst op het bewuste adres werd ons duidelijk dat het om een kwalitatief bijzonder goede partij ging van 11 vensters met kozijn en 3 deuren met tevens kozijn. Het was niet alleen heel goed materiaal met nauwelijks slijtage maar het bleek ook nog eens om 3-glas ramen te gaan. Super goed geïsoleerd dus!

De aanbieder van e.e.a. vertelde dat hij alle ramen en deuren had laten vervangen voor kunststof in verband met het feit dat hij zelf het onderhoud niet meer kon uitvoeren. Voor ons een ideale kans om aan een mooie partij tweede hands materiaal te komen. Niet alleen vanwege een beperkt budget erg fijn maar ook in het kader van duurzaamheid.

We beschikten zelf over een goed transportmiddel dus dat was geen probleem. Bij thuiskomst de ramen en deuren mooi droog opgeslagen en toen is Ien haar idee gaan uitleggen.

Het plan was om gefaseerd alle wanden te slopen en opnieuw op te bouwen met daarin natuurlijk de ramen en deuren verwerkt. Toen we het huis kochten troffen we ook een hele grote hoeveelheid hout aan wat afkomstig leek uit de verpakkings- en transportsector.

Heel veel balken van bijvoorbeeld grote pallets om machines op te vervoeren en zo. Dit materiaal zou als basis gaan dienen voor het opnieuw optrekken van de wanden. We hebben alle balken ontdaan van schroeven en spijkers en vervolgens op maat geselecteerd.
Natuurlijk bood dit materiaal niet voldoende voor de totale bouw dus hebben we ook wel bij moeten kopen.

Juni ’16

zelfvoorzienend en duurzaam bouwen
zelfvoorzienend wonen

In juni van 2016 kwam de broer van Ien met zijn vrouw bij ons op bezoek. En Tom is ook net als Ien een fervent klusser, samen hebben ze het eerste raam in de al voorbereidde voorgevel geplaatst en toen kreeg het hele project ineens voor mij ook een gezicht.

Tegen de tijd dat Tom en Monique weer vertrokken stonden er 3 nieuwe ramen in de voorgevel en dat gaf een enorme boost aan het project. We zijn die hele zomer fanatiek aan de slag gegaan en hebben zo gevel voor gevel opnieuw opgebouwd. Naast het werk buiten de deur dus menig vrij uurtje erin gestoken, vooral Ien die de grote voortrekker is geweest in dit project. 

Op YouTube hebben we vele filmpjes gekeken om te leren hoe we het huis ook moesten isoleren om aan het klimaat hier tegemoet te komen.
(wil jij meer weten over de kosten van het isoleren van je huis?)
De gevels zijn aan 2 kanten met 14,5 cm dikke isolatiedekens en speciaal dik papier geïsoleerd. Het gehele huis is opgetrokken uit hout, zowel de binnenmuren alsmede de buitengevels; helemaal Zweeds dus!

We hadden niet bepaald een bouwdepot of gespaard geldbedrag klaarstaan dus moesten we het doen met wat er maandelijks overbleef. Dat betekende dat het elke maand weer spannend was hoeveel materiaal we konden aanschaffen.

Veel zonlicht in huis

Snoeien voor licht en warmte

ecofoodprint.com

Om de zon gelegenheid te geven het huisje van natuurlijk licht en warmte te voorzien hebben we aan de zuidkant en de westkant behoorlijk wat moeten snoeien aan een appel- en een beukenboom.

We hebben hier nog dagelijks veel plezier van, dat geldt overigens ook voor de grote ramen die we geplaatst hebben! Wat een licht en uitzicht ten opzichte van het oude huisje!

Bijkomend voordeel van de grote ramen op het zuiden is dat de zon zo ook voor wat extra warmte zorgt in voor- en najaar! Uiteraard is al het hout wat bij het snoeien vrij kwam mooi droog opgeslagen om later in de houtkachel voor warmte te kunnen zorgen.

Dat houthok was al lekker gevuld vanwege een grote omgezaagde beukenboom die vervaarlijk slecht van stam was en een rechtstreekse bedreiging vormde voor het voortbestaan van het oude huisje.

In de loop van ‘16 en ‘17 hebben we alle gevels gesloopt en herbouwd en moesten we gaan bepalen hoe de daklijn eruit zou gaan zien.
We hadden niet echt de intentie een verdieping te bouwen maar wilden wel een lekkere hoogte in het huis.

Dit vooral vanwege de ervaring in het uit 1906 gebouwde huis wat maar een plafondhoogte had van een kleine 2 meter.  En dat was dan nog tussen de balken!

Voor mij met mijn 1.82 m betekende dit dat ik soms echt het gevoel had ‘tegen mijn plafond’ aan te zitten. Dat wilde we niet meer dus daar hebben we bij de nieuwbouw goed rekening mee gehouden. 

Als je gaat bouwen zonder tekening, zoals wij gedaan hebben, ga je dus gewoon maar uitproberen. Dus toen die 4 muren overeind stonden zijn we aan de voorgevel gewoon met planken tijdelijk vastzetten een daklijn gaan bepalen.

We hebben het puur op zicht en natuurlijk met wat meetwerk voor elkaar gekregen om een dakhoogte en -hoek te creëren die bij de verhoudingen van het huis paste.

Bezoek

ecofoodprint.com

Omdat het bouwen van een dakconstructie voor ons ook nieuw was en bovendien vanwege de hoogte en het werken met lange balken leek het ons verstandig om hier wat hulp bij te krijgen.

En die hulp kwam weer in de vorm van Tom en Monique!
Begin juni zijn ze op bezoek geweest met hun caravan die in de tuin werd opgezet. Overdag bouwen en in de namiddag hebben we nog lekker wat van het WK van 2018 kunnen zien.

Erg gezellig altijd samen en heel fijn om hulp bij het klussen te hebben. Zo hebben we de eerste 5 spanten met elkaar gebouwd waarna Ien en ik in de loop van de zomer de rest van het dak op hebben gericht.

Zo ging er weer een zomer voorbij met de nodige vooruitgang in de bouw. Helaas lukte het niet om het dak voor de winter dicht te krijgen en aldus hebben we grote zeilen moeten spannen om regen en sneeuw buiten te houden.

Het heeft ons behoorlijk wat tijd gekost om deze zeilen er met enige regelmaat terug op te leggen nadat het weer eens had gewaaid of hevig geregend. De ladder heeft zo’n beetje de gehele winter tegen de gevels gestaan!

Nog meer kachelhout!

Nog wel leuk te vermelden is dat er in het schuurtje ook een hok van ongeveer 2 x 3 meter helemaal vol zat met kachelhout. We hebben dit in de beginfase van de bouw gewoon laten zitten, het bood de mogelijkheid om op de wanden van die ruimte een soort van steiger te bouwen.

Die steiger maakte de bouw van het dak wat makkelijker. Maar natuurlijk moest het kachelhout er wel uit voordat we verder konden.
We hadden hier immers de badkamer gepland.

En zo zijn we aan de gang gegaan met leegruimen.
Nou konden we niet eenvoudig kruiwagens volladen en eruit rijden vanwege de verschillende fases van de bouw.

Dus dat betekende dat Ien binnen het hout door een van de al nieuw geplaatste (en geopende!) vensters naar buiten gooide in de kruiwagen die ik dan vervolgens naar het houthok reed en uitlaadde.

Zo zijn we hiermee twee volle dagen zoet geweest in de winter. Ze zeggen weleens dat buiten het stoken van kachelhout je het er nog enkele malen warm van krijgt; Nou dat klopt!

De indeling van het nieuwe huis

De indeling

duurzaam bouwen

In aanloop naar de ombouw hebben we verschillende indelingen van het huis de revue laten passeren. Over een ding waren we het al snel eens, de woonkamer/keuken zou aan de zuidzijde komen te liggen vanwege de vele lichtinval.

En dan de entree aan de westkant zodat we daar ook een mooie veranda aan kunnen bouwen in de toekomst. Heerlijk op je veranda zitten in de avondzon met eventueel een knapperend houtvuurtje in de buurt, hoe lekker is dat?!

Aansluitend aan de entree hebben we een toilet met een soort van wasruimte aangelegd, een tvättstuga, zoals dat in Zweden heet.
Geheel aan de achterkant van het huis de slaapkamer met 2 grote ramen op het oosten voor de ochtendzon en aansluitend de badkamer. 

Tinyhouse?

Voilá, zo is het gehele vloeroppervlakte benut en ingedeeld, totaal zo’n 70 vierkante meter. Veel meer heb je niet nodig wisten we uit eerdere ervaring van ons tinyhouse in het bos van 40 vierkante meter.

We hebben jaren geleden, 2 jaar gewoond op dit oppervlak en liepen dus aardig vooruit op deze nu zo populaire woontrend! Daar was het vloeroppervlakte slechts 40 vierkante meter en ook dat was prima.

Dus met 70 kvm gingen we er in dat opzicht ruim op vooruit. Niet echt tiny meer te noemen, een gemiddeld appartement in de stad is niet veel groter.

Kelder 

smeerput in ons huis

Zoals ik eerder al vermeldde lag er een goede fundering en een redelijke betonvloer. Probleem was echter wel dat deze vloer zo’n 3 verschillende niveau’s had en tevens een grote smeerput achterin het huis.

Om dit probleem op te lossen hebben we ook weer verschillende opties overwogen zoals bijvoorbeeld een compleet nieuwe betonvloer bovenop de bestaande vloer.

Vanuit financieel opzicht hebben we dit idee laten varen en besloten we om een geheel nieuwe houten vloer van balken te construeren waarbij alles op 1 niveau gebracht kon worden. Dit bracht ook als voordeel mee dat we op deze manier de afvoeren en waterleidingen mooi weg konden werken.

Hadden we alleen nog wel de smeerput, wat moesten we daarmee?
Bij grondige inspectie bleek dit om een langwerpige circa 4 meter lange en ongeveer 1.60 m diepe droge put te gaan.

Er was absoluut geen sprake van een vieze naar olie stinkende smeerput, nee het was een mooie droge ruimte. We hebben de put dan ook laten bestaan onder de nieuwe houten vloerconstructie om deze later als een kelder te kunnen gaan gebruiken.

De kelder is afgedekt met zeer sterke eiken planken waaroverheen we dus de nieuwe vloer hebben gelegd. Het idee is om later de kelder toegankelijk te maken zodat we deze in gebruik kunnen nemen.

Altijd al een kelder willen hebben voor het opslaan van bijvoorbeeld geweckte groenten en zelf gemaakte jams en zo.

Waterpas

Het op een en dezelfde hoogte brengen van de nieuwe vloer bleek wel een enorme klus. Het lijkt misschien gemakkelijk; je neemt de hoogste vloer als uitgangspunt en bepaalt de uiteindelijke hoogte van de bovenvloer.

Vervolgens trek je dit door op de lager gelegen vloeren met balken en klaar! Nou ik kan je verzekeren dat het niet zo makkelijk is als zonet beschreven. Uiteindelijk klopt het verhaal wel maar om dit te doen is echt wel vers twee!

Wat hebben we hier enorm veel tijd aan besteed, en wat een gedoe met waterpas en winkelhaak! Maar uiteindelijk zijn we er redelijk in geslaagd met een kleine afloop tussen keuken en woonkamer. Wat we ook probeerden en meten, we kregen dit er niet uit!

Uiteraard is ook de vloer voorzien van een degelijke laag isolatie in de vorm van steenwol. Warme voeten is een absolute vereiste voor een algeheel behaaglijk gevoel dus ook hier weer 14 cm dikke vloerisolatie.

Uiteindelijk hebben we op de balkenconstructie 2 lagen vloerplaten van 10 mm gelegd waarop de laminaatvloer is gelegd.  In de badkamer hebben we alleen in de doucheruimte een betonnen vloer met hierop tegels gelegd, verder ook hier hout als basis en vervolgens laminaat.

You-tube

Gedurende het gehele bouwproject hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het bekijken van YouTube filmpjes als we niet precies wisten hoe een bepaald werk aan te pakken.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vind wel een instructiefilmpje op YouTube. Van de meest simpele klusjes tot het echte vakwerk, wat een super mooi hulpmiddel is dat toch! Overigens is het niet zo dat we bij elke klus dit nodig hadden.

We hebben samen al behoorlijk wat gebouwd en verbouwd maar een heel huis bouwen natuurlijk nog niet eerder gedaan.
Dus YouTube kwam toch wel af en toe van pas.

Tweede hands materiaal

kachel

Net zoals we de ramen en deuren tweede hands op de kop hebben getikt hebben we dat met meer zaken zo gedaan. Zo vonden we bijvoorbeeld een geheel nieuwe glazen douchewand en deur op Blocket voor een spotprijs.

Wij op een zaterdagochtend richting Helsingborg na in ons gebrekkige Zweeds via e-mail gecorrespondeerd te hebben met de verkoper over de maatvoering en prijs.

Bij aankomst op het bewuste adres blijkt de verkoper gewoon een net als ons in Zweden woonachtige Nederlander te zijn, hoe klein kan de wereld toch zijn. Na gezellig wat ervaringen te hebben uitgewisseld gingen we geheel tevreden met douchemateriaal naar huis.

Ook hebben we bijvoorbeeld een groot deel van het rookgasafvoerkanaal voor de houtkachel tweede hands gekocht. Hierbij ging het met name om het dubbelwandige geïsoleerde roestvrijstalen gedeelte wat door het dak naar buiten gaat.

Dat moet natuurlijk extra veilig zijn dus geen risico’s genomen. De pijp door het dak is met name dubbelwandig en geïsoleerd om  te voorkomen dat er condens optreedt in het rookkanaal.

Dit condens zorgt weer voor de afzet van creosoot of teer in je schoorsteen wat brand kan veroorzaken. Binnen in de woning hebben we een enkelwandige pijp geïnstalleerd zodat de warmteafgifte optimaal is.

Zo hebben we bijna 4 meter pijp door de kamer die zijn warmte heerlijk verspreid.

Dakplaten op het dak leggen

Onder dak

dak doorvoer voor kachelpijp

Bij het bouwen van het huis is natuurlijk het dak een bijzonder verhaal. Een goed dak zorgt ervoor dat je droog en beschut kunt wonen, best wel belangrijk!

Ik had al wat verteld over het bepalen van de hellingsgraad en hoe we de dakspanten hebben opgetrokken. Ik ga je nu meenemen in de verdere totstandkoming van het dak, een heel karwei kan ik je vertellen. Ook dit hadden we nog nooit gedaan en dus bood YouTube weer uitkomst. 

Na enkele verschillende varianten bekeken te hebben kozen we ervoor om op de dakspanten een dubbele laag osb-platen te bevestigen om een mooi vlak dak te krijgen.

Hier overheen hebben we dakpapier gelegd ter afdichting waarover dan de metalen dakplaten zijn gelegd. Dit zijn platen met een zogenaamd dakpanneneffect wat ervoor zorgt dat van afstand het net is alsof het een echt pannendak betreft.

Er wordt hier in Zweden heel veel mee gewerkt, veelal geïnstalleerd door speciale bedrijven.

Wij hebben het natuurlijk gewoon zelf gedaan, hoe moeilijk kan dat nou helemaal zijn? Nou dat hebben we geweten! Het lijkt gemakkelijker dan het uiteindelijk is.

Als het dak recht is en je begint met de eerste plaat ook recht dan moet alles wel goed komen, toch? Toch? Dat dachten wij ook, maar in de praktijk werkte dat toch niet helemaal zo.

Het is om te beginnen al niet zo handig om met platen van 3.60 m lang en 1 meter breed te manoeuvreren op een laddertje en schuin dak.
Een beetje wind kan dan al snel voor evenwichtsproblemen zorgen!

Wat hebben we af en toe een krachttermen aangewend, de honden lusten er geen brood van! Maar goed, het eindresultaat was wel bevredigend.

Wat geeft dat een speciaal gevoel als je na zo lange tijd en met zo veel inspanning geleverd ‘opeens’ een dak boven je hoofd hebt!
Eindelijk droog, geen zeilen meer vast te sjorren na weer een storm.

In 1 van de platen heeft Ien een mooie dakdoorvoer gemaakt voor de schoorsteen met behulp van speciaal hiervoor bedoelde waterdichte en constructieve kit. 

Huwelijkscadeau

ventilator

Aan de binnenzijde van het dak hebben we ook weer 14 cm dikke steenwoldekens verwerkt voor isolatie. Hier overheen hebben we een laag plastic gespannen tegen condensvorming.

En vervolgens hebben we de binnenkant van het dak afgewerkt met vurenhouten planken in de breedte bevestigd. Een prachtig dak wat het interieur een warme en natuurlijke uitstraling geeft.

In de woonkamer kijk je zo 4 meter omhoog tegen de schuine kap en de ruimte boven slaap- en badkamer is een soort loft geworden. In de woonkamer loopt op ca. 3 meter hoogte ook een balkenconstructie die de spanten, zeg maar, bij elkaar houdt.

Deze bied ons de mogelijkheid om de mooie verchroomde plafondventilator op te hangen die we als huwelijkscadeau (in ‘88!) hebben gekregen.

Als we nu de kachel stoken zetten we die altijd even aan om de warmte ‘naar beneden’ te drukken. Zo heb je op vloer hoogte eerder effect van de warmte dan wanneer deze eerst omhoog gaat en door het hele huis zich verspreid. 

Walking-closet

Ook in de interieurverlichting zijn er duidelijk trends en modeverschijnselen.
Neem nou de laatste jaren zo populaire ‘walking-closet’, een duur woord voor inloop kledingkast. Wat mij betreft snap ik niet zo goed waarom dat nou kennelijk voor zo veel mensen een droom of ideaal is om in hun huis te moeten hebben.

Maar aléz, laten we maar een beetje de trend volgen en kijken of we ook iets dergelijks kunnen creëren. Niet eens zozeer voor onze kledinggarderobe, we geven daar niet zo om, maar dan toch voor opslag en bewaring van andere zaken.

IKEA outlet.

Bij ons in de plaats Älmhult is naast de normale vestiging van het beroemde woonwarenhuis ook een zogenaamde outletwinkel te vinden. Hier verkoopt de Zweedse meubelreus allerhande producten die uit de collectie zijn gehaald en anders vernietigd zouden worden.

Voor werkelijk een prikkie (lees 80 zweedse kronen = 8 euro per kast van 1.00mtr X 2.40mtr) hebben we hier de kasten kunnen aanschaffen die we in onze eigen walking-closet hebben geïntegreerd. Met wat aanpassingen qua maatvoering hebben we hier een zeer ruim opbergmeubel van weten te maken!

Ook alle kasten die als basis hebben gediend voor onze uiteindelijke keuken komen van de outletstore. Ik geloof dat we de kastjes (zonder deurtjes en lades) voor ongeveer 5 euro’tjes per stuk hebben binnengetrokken, goedkoper kan niet. En hiermee hebben we weer voor vermindering van de afvalberg gezorgd, heel mooi meegenomen! 

Oude pallets

Ook nog wel leuk te vermelden is dat we het werkblad van de keuken op een iets hoger niveau wilden krijgen dan de standaard 83 cm.
Uiteraard kun je dan speciale pootjes hiervoor kopen maar die zijn dan weer vaak van kunststof. Als alternatief hebben we hiervoor oude pallets gebruikt als basis.

Hierop hebben we de keukenkastjes gemonteerd en zo hebben we de 93 cm die we graag wilden hebben als bovenzijde werkblad kunnen realiseren. Mooi voordeel van het gebruik van de pallets was ook dat we al het leidingwerk hier mooi in konden verwerken! 

Bijna alle uit hout opgetrokken wanden inpandig, zijn bekleed met osb-platen waarop we veelal gipsplaten hebben geschroefd. Het voordeel van deze osb-platen ten opzichte van direct op ribben geschroefde gipsplaten is dat je nu ‘body’ achter het gips hebt om bijvoorbeeld in te schroeven.

Wel zo handig als je iets op wilt hangen of bijvoorbeeld een plankje tegen de muur wilt bevestigen.

Vervolgens heeft Ien de stoute schoenen aangetrokken en is zelf de gipsen wanden gaan stuken! Een vak apart hoor, stukadoor.

Maar met wat oefening en geduld heeft ze ook dit kunstje onder de knie gekregen. Wat is dat toch geweldig als je een vrouw hebt die zo handig is, bij mij zou waarschijnlijk alles behalve de wanden onder de gips hebben gezeten!

brede planken keuken

Enkele buitenwanden in woonkamer en keuken hebben we bezet met 20 cm brede vurenhouten planken welke in de breedte zijn gemonteerd.

In de keuken hebben we deze wand in een donkere kleur gebeitst (op waterbasis!) wat samen met de donkere keukenfronten een moderne en warme uitstraling geeft.

In de woonkamer hebben we deze wand krijtwit gebeitst zodat het een lichte kamer is geworden. Sommige gestuukte wanden hebben we gewoon wit geverfd en andere hebben we behangen.

Achter en onder de kachel hebben we kleurrijke Marokkaanse tegels geplakt wat voor een mooi en ook nog veilig effect zorgt.

Vloerplinten 

Vaak is het zo dat als mensen, en wij zeker ook, gaan verbouwen dat de afwerking nog wel eens het struikelblok is. Na een lange vermoeiend proces van vele vrije uren in het karwei te hebben gestoken, ben je er op een gegeven moment gewoon klaar mee.

En dus zie je vaak dat het nog jaren duurt eer dat bijvoorbeeld plinten langs de vloeren en plafonds achterwege blijven.
Zonde, wat dat zet nou net de puntjes op de i. Maar niets minder is ook ons menselijk en dus bleef dit bij ons ook nog al eens liggen.
Maar dat laten we ons nu niet gebeuren, is het streven!

Gelukkig kwamen we, wederom bij eerder genoemde outletstore, een partij massieve mdf kastlijsten tegen die voor slechts een dubbeltje(!) per stuk van 2.40 m weg mochten.

We hebben er geloof ik 32 gekocht met het idee er wel een bestemming voor te zullen vinden. En die bestemming hebben we gevonden in de vorm van vloerplinten.

We konden mooi, daar waar nodig, aan de achterzijde een sleuf uitfrezen voor het wegwerken van kabels ten bate van stroom en bijvoorbeeld de luidsprekers.
Met die 32 lijsten voor nog geen 4 euro hebben we mooi het gehele huis van plinten kunnen voorzien!

Goede adviezen

Het rondom bezetten van het huis met 12 cm brede vurenhouten planken vergt natuurlijk behoorlijk wat bevestigingsmateriaal. Als we niet beter hadden geweten dan hadden we al die planken vastgeschroefd maar van verschillende mensen hier in Zweden hadden we begrepen dat het het beste is om te spijkeren bij de meeste klussen met hout in de buitenlucht.

Dit heeft namelijk als voordeel dat bij het ‘werken’ van het hout, wat het altijd doet, de planken bij het gebruik nog wat bewegingsruimte hebben. Dat betekent dat de planken dus minder snel splijten indien ze gespijkerd zijn in plaats van met de schroeven veel meer permanent vast zouden zitten.

Hamers en spijkers

De volledige buitengevels van het huis beslaan zo ongeveer 140 kwadraat meter en zijn eerst betimmerd met planken van 12 cm naast elkaar met enige tussenruimte.

Over de tussenruimte hebben we weer een plank van 12 cm geslagen zodat het een mooi effect geeft. Wel, dan snap je al wel dat er en heel veel planken aan te pas zijn gekomen en nog heel veel meer spijkers.

Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het zou wel betekenen dat we ons helemaal de t**w t*f*s zouden gaan slaan op dit project. En we klussen graag maar onszelf de vernieling in timmeren zagen we niet echt zitten.

En dus hebben we maar weer eens op YouTube gekeken hoe de professional dit aanpakt. We kwamen al snel uit bij een spijkerpistool aangedreven door een compressor!

De compressor hadden we al in bezit vanwege het jaarlijks wisselen van de zomer- en winterbanden waarbij het wel handig is als je meteen de druk ook goed kunt regelen.

Dus zijn we naar de lokale bouwmarkt getogen en hebben onszelf zo’n spijkerpistool cadeau gedaan. En zelden hebben we meer plezier gehad van een stuk gereedschap dan van het spijkerpistool!

Want dat kan ik je echt aanraden als je veel spijkers te slaan hebt, je schiet er enorm mee op en je bespaart jezelf blessures en overbelaste armspieren. Nog steeds als we weer eens een klusje hebben met wat meer spijkerwerk komt het spijkerpistool goed van pas!

Goed gereedschap is het halve werk!

En dat is echt zo kan ik je vanuit de grond van mijn hart zeggen! Ga niet aan een grote (of kleine) klus beginnen zonder goed gereedschap want je komt jezelf enorm tegen.

Dat begint eigenlijk al bij een goede rolmaat of ander meetgereedschap voor het opmeten van je karwei. Ze zeggen niet voor niks; “meten is weten”!

Zowel bij het tekenen van het project als het uitzetten is een goed stuk meetgereedschap onontbeerlijk. En ook las je naar de bouwlanden moet voor het aanschaffen van materialen moet je natuurlijk weten hoeveel lengte of vierkante meter materiaal je nodig hebt.

Ook hiervoor is dus goed meetgereedschap van essentieel belang.
(en een rekenmachientje!).

“Echt Leder”

Leuk hierbij te vermelden is dat we tussen het gereedschap van de vorige bewoner een ouderwetse rolmaat tegenkwamen. Het is een ronde in leer verpakte schijf waarin een rolband van maar liefst 30 meter is ingesloten.

Je trekt de rolband uit het apparaat en draait hem met een koperen ‘wieltje’ weer in. Ook grappig is dat het waarschijnlijk een uit Nederland afkomstig stuk gereedschap is gezien de op de buitenzijde geschreven tekst “echt leder”.

Hadden we toch nog een beetje nostalgische gevoelens telkens wanneer we de rolband gebruikten! Hij is al heel vaak van pas gekomen als we wat groter meetwerk hadden zoals bijvoorbeeld in de tuin. 

Afkortzaag

Wat bij het bouwen van een huis van hout ook zeker niet mag ontbreken is een goed afkortzaag. We zijn begonnen met een op de rommelmarkt gekocht eenvoudig exemplaar wat ons bij de eerste klusjes in het oude huisje goed heeft geholpen.

Maar toen we aan het ‘grote’ bouwproject begonnen hebben we onszelf een wat beter op het vele werk afgestemde machine cadeau gedaan. Zo’n afkortzaag is simpel gezegd een zaagmachine die zodanig gemonteerd is in zijn houder dat je de zaag gemakkelijk van boven naar beneden en van voor naar achter over de te zagen plank of balk beweegt.

Je krijgt altijd een perfecte rechte zaagsnede en het gaat bijzonder veel sneller wanneer je dit met de hand zou moeten doen. Je kunt de zaagmachine ook gemakkelijk in een hoek van bijvoorbeeld 45 graden laten zagen wat fijn is bij afwerking etcetera.

Als we achteraf bekijken hoeveel plezier we al gehad hebben van de afkortzaag dan is de aanschaf zijn geld meer dan waard geweest.

Schroefboormachines

Accuboormachine Makita

In onze lange geschiedenis van klussen mag ook zeker de accu-schroefboormachine niet ontbreken. Telkens als we met die machientjes gewerkt hebben vraag je je af hoe ze dat vroeger toch allemaal deden met de hand.

Wat moet het toen veel tijd gekost hebben om het minste klusje te klaren. Met de hand zagen, met de hand spijkeren en met de hand schroeven, tegenwoordig hebben we echt voor alles wel een machine!

Betekent natuurlijk wel dat we onze fysiek veel minder aan het werk zetten dan vroeger en dus ook minder hard slijten. En gelijkertijd ook minder bewegen en dus een abonnement op een sportschool nemen als compensatie.

Ik pleit nergens voor hoor, is zomaar even een overpeinzing….

Nog zo’n fijn stukje gereedschap is de zinkzaag. Zinkzaag? Ja, zinkzaag. Eigenlijk is dat een cirkelzaag ook weer gemonteerd in een soort beugel waarmee je de zaag omhoog en omlaag kunt bewegen.

Er zit aan die beugel een voet die je vervolgens over een speciale, laten we het een liniaal noemen, beweegt. Je kunt hiermee de meest rechte zaagsnedes bewerkstelligen die je maar kunt wensen.

Verduiveld handig bijvoorbeeld bij het zagen van plaatwerk, maar ook als je bijvoorbeeld een plank in de lengte wilt zagen. Dit zijn best wel kostbare machines dus bij de aanschaf moet je je echt wel afvragen of je hem echt nodig hebt.

In ons geval met het zelf bouwen van een houten huis is het voordeel van werken met zo’n zinkzaag wel significant en dus de moeite van aanschaffen waard.

De decoupeerzaag

Naast eerder beschreven high-tech zaagmachines wil ik toch de ‘ouderwetse’ decoupeerzaag niet onvermeld laten. Want bij heel veel klussen toch nog steeds erg handig voor het afzagen van dat kleine hoekje, of als je er met afkort- of zinkzaag niet bij kunt komt de deco toch ook weer heel goed van pas.

En natuurlijk moet je ook wel eens terug kunnen vallen op een ouderwetse handzaag die ook in veel varianten tijdens de bouw voorbij is gekomen.
En dat geld ook voor de hamer, de schroevendraaier, hout bijtel, priem en noem zo nog maar wat meer handgereedschap op.

Ook onontbeerlijk is het timmermans-potlood!
Zorg dat je dat altijd in je werkbroek bij de hand hebt, of traditioneel achter je oor kan ook! Geen klus of je moet wel even ergens een markeringspunt aantekenen, een maat noteren of op je lijstje van bouwmaterialen iets moet noteren. 

En ik heb er ook veel aantekeningen mee gemaakt die ik heb gebruikt voor het schrijven van dit verhaal. Zodat jullie een beetje een idee krijgen van hoe wij hier aan het bouwen en sjouwen zijn geweest om onze droom te verwezenlijken. Leuk he?!

De verhuizing

Na jullie uitvoerig te hebben verteld hoe we het oude schuurtje hebben omgetoverd tot woonhuis komen we nu langzaamaan aan het eind van dit verhaal. Eind 2018, net na de kerstdagen, zijn we van het oude naar het nieuwe huis verhuisd. We hadden de kerstboom al op tweede kerstdag in het oude huis opgeruimd en waren dus klaar voor vertrek.

Voordeel van verhuizen op je eigen perceel is wel dat je geen verhuisbedrijf hoeft in te schakelen en ook geen verhuisbericht hoeft te versturen. Scheelt weer in de portemonnee en dat is na zo veel geld te hebben geïnvesteerd altijd fijn natuurlijk.

In de dagen voor kerst hadden we al gefaseerd het een en ander overgebracht dus op die 27e december was het een kwestie van ons bed oppakken en weer op de nieuwe locatie opbouwen. Kleren van het ene huis naar het andere en dat was het wel zo’n beetje, mochten we iets vergeten zijn dan hoeven we niet ver!

Ik kan haast niet in woorden beschrijven wat een heerlijk gevoel het ons gaf toen we tegen een uurtje of vijf een lekker glaasje wijn in konden schenken en ons lekker bij de brandende warme kachel neer mochten vlijen. Een super mooi einde van een bewogen jaar en we stonden klaar om aan het nieuwe te beginnen in ons nieuwe huis.

De eerste dagen in het nieuwe huis

huis kerstmis

En wat hebben we lekker geslapen die eerste nacht! Moe maar super voldaan over wat we gepresteerd hadden vielen onze ogen heerlijk dicht. En dan moet ik zeggen dat die laatste dagen van het jaar ook wel een hele fijne tijd is om pas op de plaats te maken en gewoon alleen maar te genieten van je nieuwe huis. Na alle inspanningen genieten van rust en het nieuwe ervaren gewoon door je eraan over te geven.

We realiseerden ons eigenlijk toen pas dat het al heel lang een droom van Ineke was om een eigen huis te bouwen, volledig uit hout opgetrokken. Al heel vaak hadden we daar over gefantaseerd en nu was dat ‘ineens’ realiteit. Geenszins van te voren gepland maar eigenlijk door toevalligheden was het er dan echt van gekomen. Dat maakt het hele project nu achteraf bezien wel echt heel super bijzonder, om maar eens in superlatieven te spreken.  

Lekkere luchten

Zeker de eerste dagen geurde het huis nog heerlijk naar al het verwerkte vuren- en grenenhout in het ex- en interieur. Maar daar kwam al snel verandering doordat we natuurlijk gebruik gingen maken van de heerlijke keukeninrichting en apparatuur.

Het werkt echt heel goed om een lekkere cake te bakken bijvoorbeeld. Door de geur die je hiermee in je huis verspreid geef je er echt een huiselijke sfeer aan. Ik snap die mensen wel die speciaal iets lekkers bakken als er een open dag of bezichtiging plaats vind in hun huis wat in de verkoop staat. 

Wat ook een lekker huiselijk gevoel en, vinden wij, een sfeervol element in het huis brengt is de houtgestookte kachel. Ik heb je al eerder hier wat over verteld dus ik hoop niet dat ik in herhaling val.

Maar die kachel gaat er vooralsnog voor zorgen dat we het lekker warm en behaaglijk gaan hebben in het huis. Voorzien is dat als we thuis zijn de kachel voor hoofdverwarming zorgt en eventueel aangevuld gaat worden met een andere warmtebron voor die momenten dat we niet thuis zijn.

Verliefd, verhuisd en verknocht

huis kerstmis.

Nu, inmiddels twee jaar later, kunnen we constateren dat dit aardig lukt. We hebben het huis zodanig goed geïsoleerd dat we bij afwezigheid vanwege een werkdag nog geen bijverwarming nodig hebben gehad. De temperatuur in huis zakt dan uiteraard wel maar als je dan de kachel weer aanmaakt is het al snel weer behaaglijk.

Dat geldt ook voor de nachten, bij het opstaan ongeveer 17 graden in huis en al snel weer op 20 graden na aansteken van de kachel. Dus de extra warmtebron in de vorm van een luchtverwarmingsapparaat hebben we nog niet aangeschaft. En nu Ineke sinds deze zomer thuis werkt is het ook voorlopig niet nodig hierop te investeren. Ze kan lekker de kachel de gehele dag aan de gang houden in de koude periode!

Nog heel vaak, zelfs na twee jaren in het huis gewoond te hebben, zeggen we tegen elkaar wat we toch een fijn huisje hebben gebouwd samen. En dat is niet gelogen, we hebben dat allebei gezamenlijk en onafhankelijk van elkaar al heel vaak ervaren.

Maar dat zegt waarschijnlijk net zo veel over het huis als over ons. Want we zeggen ook nog steeds dikwijls tegen elkaar dat het zo fijn is om samen in slaap te vallen en morgens ook weer samen op te staan. Nog steeds verliefd op elkaar en op ons huis!

Ik hoop dat je deze blog met plezier gelezen hebt en hebt genoten van ons verhaal. Misschien heb ik je wel geïnspireerd om iets dergelijks zelf ook te doen? Of heb je geleerd dat je best heel goed met gebruikte materialen kunt werken bij een verbouwing of de bouw van een huis?

Ik hoop het, wij hebben ons verhaal in ieder geval heel graag met je gedeeld!

Met relaxte groet Ief
Tot een volgende keer!