Duurzaam reizen
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Duurzaam reizen

Gelukkig gaan we weer de goede kant op als het gaat om alle beperkende regels die we de afgelopen máaáaaáanden hebben gehad. In Europa begint het erop te lijken dat we ons weer wat vrijer kunnen bewegen! Maar dan komt meteen weer dat duivelse dilemma duurzaam leven en op vakantie gaan. Want gaat dat wel samen?

Het duivelse dilemma van duurzaam leven en op vakantie gaan!

Maar hoe kun je nu in het vliegtuig stappen? Hoezo ga jij met je duurzame levensstijl 2000 km met de auto rijden naar je vakantieadres? Allemaal waar natuurlijk maar we zijn nu eenmaal in de luxe omstandigheid dat het kan en dan willen we hier ook gebruik van maken. Tenslotte leven we maar één keer en dan willen de meesten onder ons er wel het beste uit halen.

Past reizen wel in een duurzame levensstijl?

Heel veel mensen willen zoveel mogelijk van de wereld zien. Hoeveel mensen ken jij die een Bucketlist hebben en die ook vaak vol staat met landen of plaatsen die ze gezien willen hebben voor ze dood zijn. Er komen vaak de meest bijzondere plekken over heel de wereld voorbij.

De vraag is of het echt nodig is om deze plekken te bezoeken met alle gevolgen van dien? Ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen ik heb hier geen oordeel over als ik heel eerlijk ben.

Het zou mooi zijn als je, bij het lezen van dit artikel, je afvraagt of jij het echt nodig vind!

Het is allemaal vanuit luxe geboren natuurlijk, wij hebben niet in de gaten hoe verwend we zijn. Ik denk dat het afgelopen jaar iedereen op zijn minst wel één keer heeft gedacht misschien toch eens wat vaker in de buurt naar een vakantiehuis gaan want het was heerlijk! En er zijn hier vlakbij nog zoveel mooie plekken om te bekijken.

Voor onze dierbare planeet was het afgelopen jaar een behoorlijke adem pauze. Soms vraag je je af of het niet een signaal is geweest aan ons allemaal?! Maar dat is slechts mijn gedachtengang hierover.

Duurzaam reizen

Het zou mooi zijn dat we hierdoor beter nadenken over wat we denken wel en niet nodig te hebben om optimaal te kunnen genieten van het leven.

Persoonlijk heb ik niet zoveel reis behoeftes ik ben graag in mijn zelfvoorzienend huisje hier in Zweden en ben daar heel tevreden mee. Ik ben blij als ik met Ecofoodprint in ieder geval mensen bewuster kan maken om duurzamere keuzes te maken.

Dat je toepast wat voor jou haalbaar is op zowel natuurbehoud, eerlijke handel en dierenwelzijn. Met die stappen die je ook vol kunt houden. Liever een heel jaar 2x per week geen vlees eten dan 1 maand helemaal geen vlees.

Of een half jaar helemaal geen kleding kopen en daarna weer gewoon zoals het daarvoor was. Probeer de stappen zo groot te maken dat je ze vol kunt houden en dan iedere keer een stapje verder.

TIP

Als jij gewend bent om iedere week een nieuw kledingstuk te kopen en misschien ook alleen maar 'Fast Fashion', breng dit dan terug naar 1x per maand en die andere 3x koop je tweedehands kleding of ruil je kleding. En als je hier aan gewend bent koop dan alleen nog tweedehands!

duurzaam leven

Compensatie gedrag bij duurzaam leven begrijpelijk?

We herkennen allemaal wel dat als we iets goeds hebben gedaan we onszelf daarvoor willen belonen. Als je heel de week de was aan de droogmolen hebt gedroogd dan is het even niet zo erg om de boodschappen toch even snel met de auto te doen?!

Of als je al het hele jaar geen vlees hebt gegeten dan kun je wel in het vliegtuig stappen naar een mooi resort. En ik ga toch ook naar een resort waar ze duurzaam ondernemen? Het afval wordt gescheiden, op de menukaart staan gerechten die biologisch zijn en uit de buurt komen. Een ruim aanbod van plantaardige producten die ze gebruiken dus voor de vegan is ook genoeg keuze.

Ik ben de laatste die een oordeel zal geven over wat iemand doet of laat om duurzaam te leven. Ik ben van mening dat alles wat je bewust doet om een kleinere footprint achter te laten al goed is. Want dit betekent dat je er bewust mee bezig bent en dat is zowiezo al positief!

Het compensatie gedrag wat in de aard van de mens zit om goed gedrag te belonen met iets leuks, lekkers of makkelijks noemen ze ook wel moral self licensing. (De morele vrijbrief!)


Het is vaak niet eens dat we dit bewust doen. Dit doen we vaak al dagelijks met kleine dingetjes zonder dat we het in de gaten hebben.


Ik geef je even een voorbeeld, je herkent het vast wel: Het word weer lekker zomer en je wilt dat heerlijk jurkje weer aan van vorig jaar maar er zitten eigenlijk een paar kilootjes teveel aan zeker na het afgelopen jaar ;-)! . Dus aan de slag met trainen zodat je er straks weer super strak uitziet in je ‘nieuwe’ jurk.

Maar dan is het vrijdag en je hebt heel de week hard gewerkt en ook gelijnd dus nu mag je in het weekend wel even iets lekkers. Maar als het zondag avond is blijkt het toch wel net iets teveel lekkers te zijn geweest :-(!

Of

Moet je de lichten niet uitdoen als je weggaat? Nee, joh ik heb LED lampen dus dat is geen probleem. Fijn dat je LED lampen hebt maar als je ze laat branden wanneer het niet nodig is is dit wel zonde toch.

Ook al zijn ze een stuk zuiniger, als je ze gewoon uitdoet verbruik je nog minder elektriciteit en het kost geen extra moeite!

TIP

Doe ook de LED lampen op tijd uit en douche niet te lang ook al heb je een waterbesparende douchekop.

Op de één of andere manier blijft het toch moeilijk om een goede manier te vinden om het compensatie gedrag zo klein mogelijk te houden.

En dit is dus ook het duivelse dilemma in duurzaam op vakantie gaan want we weten allemaal wel dat de enige manier om duurzaam te reizen lopend of met de fiets is, maar dat is niet direct wat we willen.

Hoewel een goede fiets of wandelvakantie ook heerlijk is!

Duurzaam reizen

In ons blog over Wat is ecotoerisme? Heb je al kunnen lezen hoe je duurzaam kunt reizen. Ik snap ook wel dat we de wereld willen zien. Er zijn ook foto’s, berichten en verhalen die ik voorbij zie komen op Instagram die er fantastisch uitzien. Het liefst zou je er als een soort  TiTaTovenaar willen komen.

Voor degene die de televisie serie van TiTaTovenaar niet kennen; De tovenaar en zijn dochter springen van de ene locatie naar de andere locatie zonder een auto te gebruiken 😂!


                   
Maar dat even terzijde :-)!


Als jij deze zomer weer heerlijk op vakantie wilt gaan heb ik hier een paar duurzame reizen tips. Je kunt eens bekijken of er alternatieven zijn voor de bestemming waar jij naartoe gaat. Zowel met het reizen van en naar je locatie als ook de bestemming zelf.

Zaken waar je zonder veel moeite rekening mee kunt houden om je duurzame levensstijl voort te zetten ook als je heerlijk aan het vakantie vieren bent.

Duurzaam reizen tips

💚TIP 1 :

Kies ervoor om niet meerdere keren per jaar verre reizen te maken waarbij je in het vliegtuig stapt

💚TIP 2:

Een reis naar Curaçao is een stuk meer belastend voor het milieu dan naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden

💚TIP 3:

Als je toch gaat vliegen kies er dan voor om met een maatschappij te vliegen die duurzaam reizen hoog in het vaandel heeft staan denk hierbij aan bijvoorbeeld Trees for All

💚TIP 4:

Als je binnen Europa op vakantie gaat ga dan bij voorkeur met de trein. Als je dit tijdig boekt dan is het niet veel duurder dan wanneer je met het vliegtuig gaat.

💚TIP 5:

Als je met de auto op vakantie gaat plaats een oproep op bijvoorbeeld Facebook en kijk of er meer mensen die kant op willen reizen. misschien kun je wel samen reizen? Op die manier bespaar je ook nog eens kosten die je dan weer aan een lekker hapje of drankje kunt besteden!

💚TIP 6:

Kijk altijd als je een reis boekt of er rekening word gehouden met duurzaamheid.

💚TIP 7:

Als je een hotel, vakantiehuis, B&B of ander verblijf boekt bekijk of ze duurzaam ondernemen.

Wat is een duurzame levensstijl?

Als jij iemand bent die weinig eten verspilt, je kleding echt verslijt en als je iets nieuws wilt hebben het liefst tweedehands koopt. Ben jij iemand die zo min mogelijk in de auto of het vliegtuig stapt.

En als je iets nieuws voor je huis gaat kopen niet nieuw maar tweedehands koopt ben je al aardig op weg in een duurzame levensstijl. TOP!

Een duurzame levensstijl opbouwen is niet moeilijk wat wel moeilijk is het volhouden ervan. Althans als jij van de één op de andere dag beslist om duurzaam te leven dan kan dit behoorlijk wat moeite kosten.

Mijn advies is dan ook doe het in kleine stapjes en in je eigen tempo. Als je het op die manier doet is de kans het grootst dat je het ook vol gaat houden. Door iedere keer weer een stapje verder te gaan als je aan de vorige stap gewend bent zul je zien dat het alleen maar leuker word.

Natuurlijk ga je bij het aanschaffen van iets nieuws op zoek naar duurzame alternatieven maar je kunt ook eerst bedenken of je dit ook daadwerkelijk nodig hebt!
Als dit het geval is probeer eerst te bekijken of het er ook ‘second hand’ is.

Er zijn al zoveel spullen die op de afvalberg belanden die nog uit waardevolle producten bestaan en die we nog gewoon kunnen gebruiken. Dat is eeuwig zonde, als we er bewuster mee bezig zijn dan is het voor alles beter maar zeker voor de planeet!

TIP

Bedenk voor je iets weg doet, omdat je het misschien gewoon beu bent, of je het kunt ruilen met iemand binnen je familie, collega’s of vriendenkring. Dan heb je ook wat nieuws staan in je huis. Leuk toch, heeft ook nog eens niks gekost!

Breng overbodige spullen naar een kringloop winkel in plaats van naar de stort. Je moet er toch voor rijden dus dan is het beter dat iemand anders er blij van wordt.

duurzame levensstijl

Dit geld vanzelfsprekend ook voor de dingen die je gebruikt om je huis schoon te maken, je plastic gebruik te beperken en alle andere zaken die nodig zijn om een prettig ‘luxe’ leventje te lijden!

Voor een duurzame levensstijl probeer je zoveel mogelijk rekening te houden met een eerlijke gezonde wereld dit is voor de volgende generatie heel belangrijk.

Duurzaam leven is een levensstijl waarbij je rekening houdt met het welzijn van de aarde en alles wat daarop leeft!

Op weg naar duurzaam leven

Met kleine stapjes je leven aanpassen aan een duurzaam leven. In je eigen tempo volhouden wat je je hebt voorgenomen om te gaan doen.

Het is niet moeilijk om te doen maar de impact is enorm als we met z’n allen steeds meer stappen zetten in de groene richting!

- Niet nieuw maar second hand

- Niet morgen maar nu

- Niet altijd vlees maar af en toe

- Niet altijd met de auto maar meer met de fiets

- Niet ver weg maar dichtbij

- Niet aan maar uit die LED lamp ;-)!

- Niet moeilijk maar makkelijk

Ik wens je veel plezier bij het maken van je vakantieplannen!

Reacties