bbq zweden

BBQ'en in Zweden doen ze het hele jaar

In Nederland halen we zodra de zon ook maar een beetje begint te schijnen de barbecue tevoorschijn. 

Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarop commerciële partijen graag inspelen. 

Tuincentra en andere winkels waar tuinmeubelen en aanverwante artikelen worden verkocht, maar ook supermarkten en slagers, proberen hier hun voordeel uit te halen. 

In Zweden echter staat de barbecue, die daar als grill bekend staat, vrijwel het hele jaar klaar voor gebruik. 

Het is in Zweden zeker niet ongebruikelijk om midden in de winter de grill aan te steken voor het bereiden van een lekker stukje vlees of vis. 

Vaak wordt de barbecue ook gebruikt voor het roken van vis en vlees, iets wat de Zweden graag zelf doen. 

Dit lijkt bijna in het DNA van de mensen te zijn opgeslagen, zeker als je bedenkt dat men vroeger, maar ook nu nog, vaak over jacht- en visvergunningen beschikt. 

Er wordt dan vaak in korte tijd veel vis of vlees 'geoogst', waardoor het belang is om deze lang houdbaar te maken.

 Het roken van vis en vlees is hiervoor uitermate geschikt en ook nog eens bijzonder smakelijk. 

Daarom is het niet vreemd dat mensen midden in de winter met een dikke jas en wollen muts buiten aan de grill staan te werken! 

En hoe gezellig is het om dat dan samen met je huisgenoten of vrienden te doen onder het genot van een heerlijke warme chocomelk?

Overal zijn er Grilplaatsen te Vinden

In Zweden zijn grillplaatsen in de vrije natuur een bekend fenomeen. Je kunt bijna geen wandeling of fietstocht door de bossen maken zonder ze tegen te komen: openbare rustplekken met een grillvoorziening. 

Ook als je bijvoorbeeld een kanotocht over de rivier maakt, kun je ze aantreffen langs de oevers. 

En als je je camper tijdens je vakantie in Zweden op een geschikte plek parkeert, is er vaak een grillplaats aanwezig.

In het begin viel het ons op dat je in Zweden maar heel zelden een restaurant of café tegenkomt in de natuur. In Nederland is het heel normaal om midden in het bos een pannenkoeken restaurant of een leuk café aan te treffen. 

En daar maken we dan ook graag gebruik van. Lekker op een terrasje een Trappist drinken in Landgoed de Utrecht of een lekkere pannenkoek eten midden in de bossen van Vaals in Zuid-Limburg!

In Zweden is het echter eerder uitzondering dan regel dat je buiten de bebouwde kom een horecagelegenheid binnenstapt.

De Zweden zijn hier helemaal op ingesteld en nemen zelf hun koffie en toebehoren mee als ze de natuur ingaan. 

Hele families die vol bepakt met tassen en koelboxen door de bossen trekken, zijn een normaal dagelijks tafereel.

Wij zijn er inmiddels aan gewend en hebben ons aangepast. Ook wij nemen nu vaker een thermoskan met koffie mee in de rugzak. En dat kan ook uitstekend in de herfst of op een mooie winterse dag. 

Lekker Korv Grillen

Zoals de Zweden gek zijn op allerlei soorten worst, gaan die ook vaak mee en worden ze op de grillplaatsen geroosterd. Men neemt ook speciale broodjes mee om de worsten op te kunnen leggen en heel vaak gaan de flessen mosterd en ketchup ook gewoon mee. 

Veel activiteiten die door een buurt of andere gemeenschap worden georganiseerd, worden ook opgefleurd door gegrilde worstjes met brood. 

En dan doet de tijd van het jaar of het weer er gewoon niet toe. 

Waar wij na het kijken naar een voetbalwedstrijd of na de kermis of braderie een lekkere zak friet eten, daar eten ze in Zweden worst met brood. 

En dan gerust ook midden in de winter bij stevige min-temperaturen!

Als de Zweden een worstje met brood eten, gaat het overigens niet om een knakworstje zoals bij ons, maar om worst in vele soorten en maten. 

Zoals een heerlijke dikke grillworst omwikkeld met spek of bedekt met gesmolten kaas, lekker krokante uitjes, mosterd en ketchup erover en smullen maar!

Een vooral door kinderen zeer gewaardeerde worst is de grote Falukorv, enigszins te vergelijken met onze gekookte Gelderse worst maar dan groter en fijner van structuur. 

In dikke plakken gesneden kan ook deze worst uitstekend op de grillplaats klaargemaakt worden. Ook weer lekker met mosterd, ketchup en gesmolten kaas!

Denk aan lucifers en veiligheid! 

Als je zin hebt gekregen in een in de buitenlucht gegrilde worst met brood, kom dan zeker eens naar Zweden. 

Kies ervoor om lekker in de natuur erop uit te trekken met een goed gevulde rugtas. 

Vergeet daarbij zeker niet om lucifers of een aansteker mee te nemen, sprokkelhout kun je altijd wel vinden. Informeer bij droog weer wel even of je buiten vuur mag maken!


Reactie plaatsen