Zwerfafval oplossingen
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Zwerfafval oplossingen

We mogen graag aandacht besteden aan goede initiatieven voor zwerfafval oplossingen. Eerder hebben we al geschreven over het project van Nanda van den Ham uit Alkmaar die met haar El Kombi sup zwerfafval op het water te lijf gaat.

Een mooi initiatief voor het opruimen van zwerfafval. Al stand up paddelend wordt onderweg het opruimen van zwerfafval gecombineerd. Zowel op het water alsmede van de aangrenzende oevers word het zwerfafval verwijderd. Op weg naar een zero waste wereld zet Nanda zich met haar stichting hier voor in. Nanda levert hiermee een mooie bijdrage aan zwerfafval oplossingen.

Zwerfafval Nederland

Wij dragen dat natuurlijk een zeer warm hart toe want ook wij ergeren ons aan al het zwerfafval wat door mensen argeloos in de natuur wordt achtergelaten. We vragen ons dan ook altijd af waarom je je afval niet gewoon weer mee naar huis neemt om het daar netjes gescheiden aan te bieden?

Kennelijk is dat bij veel mensen nog niet in het systeem opgenomen, terwijl het zo eenvoudig is! Als iedereen zijn eigen afval afvoert scheelt dat een enorme berg zwerfafval in de natuur. Heb je ook niet al die zwerfafval oplossingen nodig:)!

Ik ben zelf vroeger veel aan de waterkant te vinden geweest om te genieten van de hengelsport. Ook toen verbaasde ik me er over dat veel hengelsporters gewoon hun troep op de visstek achterlaten.

Dan kwam je aan het water en zag je de rotzooi van je voorganger overal rondslingeren. Blikjes, verpakkingen, visdraad en noem maar op lagen verspreid langs de waterkant.

Zwerfafval campagne: Vang5 van Sportvisserij Nederland

Dat dat anders moet is nu ook duidelijk geworden bij de belangenvereniging van de hengelsporters, Sportvisserij Nederland. Deze club is gestart met het project Vang5 wat ervoor moet gaan zorgen dat het zwerfafval op en langs het water drastisch moet gaan verminderen. Het initiatief kan rekenen op steun van Rijkswaterstaat en de hoogheemraadschappen in ons land.

Het idee is zeer simpel; als alle hengelsporters voorafgaand aan het uitoefenen van hun hobby eerst 5 stukken zwerfafval opruimen of 5 minuten troep opruimen gaan we met zijn allen een groot verschil maken!

Afval Opruimset

Het project wordt ondersteund door een duidelijke website, www.vang5.nl, waarin wordt uitgelegd hoe je deel kunt nemen. En dat is kinderlijk eenvoudig, gewoon even 5 minuten van je tijd besteden aan het opruimen van zwerfafval op jouw visplekje! Hiermee voorkom je dat veel van het afval van hengelsporters als zwerfvuil in de Noordzee eindigt.

Als hulpmiddel kun je hiervoor een opruimset aanvragen die bestaat uit een inklapbare grijper, handschoenen en afvalzakken. Niet dat deze hulpmiddelen per se noodzakelijk zijn maar het is wel handig èn veilig!

Sportvisserij Nederland heeft zich aangesloten bij de al jaren bestaande stichting Nederland Schoon die zich ook inzet voor zwerfafval in Nederland.

Met al de ervaring die Nederland Schoon de afgelopen jaren al heeft opgedaan hoopt Vang5 een groot draagvlak te creëren voor haar doel, het opruimen van zwerfafval op en langs de waterkant.

Wist je dat er in Nederland zo’n 2 miljoen mensen zijn die zich hengelsporters noemen? Wat een enorm aantal is dat. Als al deze hengelaars één keer dat ze op of aan de waterkant hun hobby uitoefenen 5 stukken afval verwijderen scheelt dat per jaar dus 10 miljoen stukken afval!

Laat staan als alle hengelsporters het elke keer doen!

Zwerfafval challenge met bekende ambassadeurs  

Om de campagne vang5 onder de aandacht te brengen bij de hengelsporters wordt er veel aandacht in de pers aan besteed. Ook mijn favoriete radiozender Radio2 besteedde er onlangs een bericht aan wat mijn aandacht trok.

Toen ik de website van Sportvisserij Nederland erop nasloeg zag ik dat enkele bekende Nederlanders zich hebben aangesloten. 

Zo kwam ik erachter dat onder andere de bekende vlogger Enzo Knol en ook cabaretier Jochem Meyer fanatieke hengelliefhebbers zijn. Al kan ik me Jochem Meyer niet echt voorstellen als een rustige, geduldig langs de waterkant zittende persoon?!

Allebei hebben onvoorwaardelijk hun steun aan het project toegezegd. Ook Marco Kraal en Nathalie van den Berg van het onder hengelsporters bekende TV programma VistTV, zijn ambassadeurs van Vang5.

zwerfafval of plastic soep

Zwerfafval oplossingen moeten niet nodig zijn!

Waarom is zwerfafval slecht voor het milieu?

De gevolgen van zwerfafval zijn enorm. Met name het plastic afval heeft een groot effect op ons milieu. Doordat plastic niet echt wordt afgebroken maar na jaren slechts in microplastics uiteenvalt verdwijnt het nooit echt uit de natuur.

Deze microplastics verspreiden zich ongemerkt door de natuur en brengen grote schade toe aan al het leven op onze planeet. Kleinere dieren eten de microplastics of krijgen ze ongemerkt binnen. Doordat de meeste kleinere dieren weer door de grotere worden opgegeten komt het in onze voedselketen terecht. Zwerfafval is bijzonder slecht voor de in het wild levende dieren in ons land, en daarbuiten.

Wij mensen zijn de veroorzakers van dit wereldwijde probleem, alleen in Nederland al produceren we ongeveer 1,2 miljoen kilo afval waarvan 82% uit plastic bestaat. Kijk naar de ‘plastic soep’, we willen toch liever meer vis dan plastic in onze oceanen.

Misschien niet altijd bewust, komt hiervan een groot deel in de natuur terecht. Plastic is uit onze wereld niet meer weg te denken maar we moeten het niet in de natuur willen hebben. Opruimen dus, voordat het uiteenvalt in micro deeltjes en haast niet meer te verwijderen is.

Nog afgezien van de micro-plastics vormt het afval een gevaar voor vogels en vissen. Neem bijvoorbeeld het achtergelaten visdraad; vogels, vissen en andere dieren kunnen hierin verstrikt raken en stikken. Deze sterfte gaat ten koste van de biodiversiteit en is funest voor de mens en het milieu.

De zwerfafval oplossingen

Niet alleen wil Vang5 de individuele sportvisser bereiken maar ook bijvoorbeeld lokale hengelsport-verenigingen en organisatoren van evenementen zoals viswedstrijden en jeugdevenementen. Door zich ook op deze manier naar buiten te profileren hoopt Vang5 een groot publiek aan te spreken.

Gelukkig lezen we steeds meer over dergelijke initiatieven en met elkaar moeten we een groot verschil kunnen maken! Als iedereen zijn eigen afval opruimt na het verblijf buiten in de natuur maakt dat heel veel uit.

Als we dan ook nog bereid zijn om andermans afval op te ruimen als we gaan vissen, wandelen met onze outdoor laarzen, supp’en of op een andere manier buiten gaan recreëren, dan wordt de wereld een stuk schoner en prettiger om in te leven.

Doe ook mee en meld je aan via de website van Vang5 of bij 1 van de andere genoemde organisaties!


Reacties