Nu je huis laten isoleren is de BVDW-Tip van deze week
Ben je in het bezit van een eigen woning dan zou je de mogelijkheid om je huis te laten isoleren zeker eens in overweging moeten nemen. Met de almaar stijgende energieprijzen loont het al gauw de moeite om je schuine dak te isoleren, je spouwmuren te isoleren of te kiezen voor hoog rendementsglas.
Huis isoleren en subsidie aanvragen
Ook vanuit het oogpunt van het verkleinen van je ecologische voetafdruk doe je er goed aan je woning zo optimaal mogelijk te isoleren.
Nu alle landen in Europa hun CO2 uitstoot drastisch omlaag moeten brengen heeft de Nederlandse overheid besloten om particulieren die hun huis isoleren subsidie te verlenen.
Energiekosten per maand omlaag brengen
Omdat wij van Ecofoodprint ons ook inzetten voor een duurzaam leven en onze ecologische voetafdruk verkleinen staat woningisolatie bij ons hoog in het vaandel.
We hebben al hoogrendemenstglas ++, het dak is super geïsoleerd en ook de wanden zijn voorzien van een dikke isolatiedeken. Dit alles heeft ertoe geleid dat we zo onze energiekosten per maand omlaag hebben kunnen brengen.
De beste huis isoleren tips
Omdat we ook jou een lagere energierekening toewensen en graag zien dat ook jouw CO2 uitstoot omlaag gaat geven we je hier enkele huis isoleren tips. Doe er je voordeel mee en maak zo je huis duurzamer, comfortabeler en gelijktijdig gaan je energie kosten per maand omlaag!
Door je huis van de juiste isolatie materialen te voorzien reduceer je jouw CO2 uitstoot enorm. Een huis met een goede isolatie waarde zal tevens een hogere prijs op de onroerend goed markt vertegenwoordigen.
Tip 1
Win isolatie advies in! Voordat je er voor kiest je huis te laten isoleren is het zaak de woning te controleren op al aanwezige isolatie. Ga je namelijk aan de bestaande isolatie extra isolatie toevoegen dan kunnen er vochtprobleem ontstaan.
Eventueel vocht uit de woning condenseert dan en kan houtrot veroorzaken. Wees verstandig en schakel eventueel een deskundige in voor het juiste isolatie advies.
Tip 2
Controleer je woning op gebreken zoals vochtplekken en houtrot. Vaak zijn beide het gevolg van lekkage, deze dient eerst verholpen te worden voordat je gaat isoleren. Isolatie materialen die vochtig worden verliezen vaak hun isolatie waarde.
Tip 3
Zorg voor goede ventilatie. Door het aanbrengen van isolatie verliezen vaak oudere woningen, van voor 1975, hun natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te gaan isoleren verandert de vochthuishouding in de woning.
Door goede ventilatie voorkom je een mogelijk te hoog vochtgehalte in je woning. Een goed isolatie bedrijf zal je naast het geven van isolatie advies ook kunnen adviseren over ventilatie en je wijzen op het belang hiervan.
Tip 4
Maak gebruik van isolatiemateriaal met een hoge isolatie waarde.
Er is een enorme keus aan isolatiematerialen op de markt. De isolatie waarde van het materiaal wordt uitgedrukt in de zogeheten R waarde.
De R-waarde is afhankelijk van het soort isolatie materiaal en vaak ook van de dikte van het materiaal. Uiteraard geldt dat hoe hoger de R waarde hoe hoger de isolatie waarde van het materiaal.
Veel gebruikte isolatie materialen zijn:
- Minerale wol zoals glas- en steenwol
- Kunststoffen waaronder UF-schuim, EPS-schuimparels, PUR-schuim, Envirofoam, kunststofschuim-isolatieplaten (tempex en PUR-schuim), folie isolatie of thermosfeer, bodemparels en isolatie-chips
- Natuurlijke isolatie materialen zoals bijvoorbeeld stro, schapenwol, hennep en vlas
Tip 5
Informeer of je isolatie project in aanmerking komt voor subsidie!
Nederland kent de zogeheten regeling Subsidie voor duurzame energie (ISDE subsidie) voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, isolatie materialen en aansluiten op een warmtenet.
Voor het verkrijgen van de ISDE subsidie geldt dat je minimaal 2 isolatie maatregelen uitvoert of bijvoorbeeld 1 aanschaf van bovengenoemde apparaten + 1 van de isolatie maatregelen.
Je vraagt de subsidie pas aan ná het uitvoeren van de isolatie maatregelen, maar wel binnen 12 maanden!
Een andere voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie op huis isoleren is dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf, je mag het dus niet zelf doen!
Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vraag je de subsidie aan. Een stappenplan kun je op hun website terug vinden. Ook heeft het RVO een rekentool ontwikkeld waarmee jij kunt berekenen hoeveel ISDE subsidie je zult ontvangen.
Ik hoop dat ook jij je energiekosten per maand omlaag kunt brengen met deze 5 huis isoleren tips en zo je ecologische voetafdruk gaat verkleinen.