Waarom duurzaam leven?

In dit blog duurzaam leven kun je meer over duurzaam leven lezen. Natuurlijk is er al meer dan genoeg geschreven over waarom duurzaam leven belangrijk is. De mensen zitten met vragen zoals; heeft duurzaam leven wel effect? Ga ik het verschil maken als ik verduurzaam? Wat moet ik dan allemaal veranderen aan mijn levensstijl om duurzamer te leven?

Ook lees ik vaak in ons ecologisch leven blog terug van onze gasten dat de industrie er veel meer aan moet doen. En ook bij de politiek staat het iets te ver onderaan het lijstje.

waarom duurzaam leven

Natuurlijk is het makkelijker om naar ‘anderen’ te wijzen als het gaat om duurzaamheid. Maar wij zijn van mening dat iedere druppel wel het verschil maakt.

Vandaar dat wij zeggen;  Alle kleine beetjes helpen ècht wel!

Wat moet ik opgeven om duurzaam te leven? 

Hoe kan ik duurzaam leven? Dat is misschien de vraag die je jezelf stelt. Het is bekend dat we bang zijn om ons ‘oude’ vertrouwde leventje weg te moeten geven. We blijven liever hangen in het comfortabele leven dat we al zolang gewend zijn.

Maar duurzaam leven doe je niet door op een oude stoel in een leeg huis bij een klein straal kacheltje gaan zitten. Daar gaat het niet om! Het zou echter wel goed zijn om meer bewust om te gaan met verschillende dingen die nu een vanzelfsprekendheid zijn.

Duurzaam leven is makkelijk. Het zit hem in hele simpele dagelijkse zaken. Neem jij je eigen boodschappentas mee als je naar de supermarkt gaat? Pak je de fiets of toch nog de auto? Trek je op een koelere avond even een trui aan of zet je de verwarming een tandje hoger?

Zomaar een paar voorbeelden waar je niet veel voor hoeft te doen om dit aan te passen in je [duurzame] leven. Je moet er even iets bewuster mee omgaan. 

Ja, wij moeten er ook bij nadenken om niet iedere keer in de ‘oude’ gewoonte terugvallen. 

Veel van onze gewoonten zijn erin gesleten, zodanig dat je erover moet nadenken om dit te veranderen. En dat is helemaal niet erg, als je het maar doet. Bewustwording is de eerste stap in de goede richting!

Verander de wereld en begin bij jezelf!

De vraag of duurzamer gaan leven zin heeft moet je niet meer stellen. Natuurlijk heeft het zin al is hetgeen je doet of laat nog maar zo klein. Als we dit allemaal doen dan kan het echt verschil maken! 

Ja, het heeft zeker wel zin!

Minder vlees, liever biologisch vlees

Minder vlees eten gaat al het verschil maken en als je graag een stukje vlees eet ga dan voor een biologisch stukje vlees. Een dier dat een goed leven heeft gehad smaakt ook een stuk beter.

Je hoeft niet persé veganistisch te leven maar je kunt wel bewuster omgaan met het kopen van etenswaren. Doe bewuster je boodschappen en koop meer biologische producten.

Biologische producten kunnen wel duurder zijn maar als je ervoor kiest om minder vlees te eten hou je aan die kant weer geld over. Als we vaker en meer biologisch consumeren zal het uiteindelijk ook goedkoper gaan worden.

Dit geld ook voor plantaardige zuivel, als we hier meer gebruik van maken zal de industrie hier ook meer op gaan inspelen. U vraagt, wij draaien die term ken je vast wel.

Als wij minder gebruiken van de ‘goedkope eenmansworst’ zal hier ook minder van geproduceerd worden. En zo kunnen we het tij keren. De ‘grote’ jongens’ zullen daar meer op in moeten spelen en op die manier krijgen we het met z’n allen voor elkaar om meer duurzaam te leven.

Makkelijk duurzaam leven? Alle begin is moeilijk 😉

Alle begin lijkt moeilijk, maar is het echt zo moeilijk. Nee dat is het niet, het is zoals met alles, je moet er gewoon mee beginnen. Ook al is het met hele kleine stapjes, dat maakt helemaal niet uit.

Je moet datgene doen dat bij je past en wat je vol kunt houden en je gaat merken dat het super leuk is om te doen. En zul je er steeds iets meer mee gaan doen.

Voordat je het weet leef je veel duurzamer dan dat je had gedacht toen je ermee begon. Het is gewoon leuk en het geeft je ook nog eens een goed gevoel.

Zo is het bij ons ook gegaan, wij zijn stukje bij beetje steeds iets meer gaan doen om duurzamer te leven. En het ene ding kost meer moeite dan het andere. Maar wij doen datgene waar we ons goed bij voelen en ook al is dat een klein beetje, we dragen bij!

Mijn advies; schreeuw het niet van de daken en doe het gewoon!

Je kent ze vast wel; Een verstokte roker is gestopt met roken en kan geen rooklucht meer velen van een ander, of iemand die veganistisch is gaan leven en jou wil overtuigen dat wat jij doet echt niet goed is!

Ja, die mensen vind ik ook irritant!

Dus starten met duurzaam leven doe je het best op je eigen manier en in je eigen tempo en bedenk dat jij het verschil hier wel mee maakt. Verander de wereld en begin bij jezelf is hier zeker van toepassing. 

Als we steeds meer mensen kunnen bereiken met hetzelfde doel, namelijk duurzaam leven, zal zowel de politiek als de industrie hier ook in moeten veranderen. 

Waarom duurzaam leven?

Waarom zou je duurzaam leven toepassen in je huidige bestaan? Doe je dit om de aarde te beschermen? Of voor de volgende generatie? Is het om de massa-industrie niet te steunen? Eigenlijk maakt de reden om duurzaam te gaan leven niet uit.

Iedere reden is een goede en voor de één zal de motivatie zijn om de volgende generatie ook een fijne leven te laten lijden een reden zijn. En voor de ander het dieren welzijn.

Als jij hier bewust mee bezig bent dan is dat al goed. Het betekent dat je erover nadenkt en als je dit met stappen toe gaat passen in je huidige leven dan is het al heel goed.

waarom duurzaam leven

Hoe kun je duurzaam leven? 

Je vraagt je misschien af hoe kun je duurzaam leven?  Ik geef je hier een paar voorbeelden van duurzaam leven die je heel makkelijk toe kunt passen in je dagelijkse leven.

Bedenk dat je met duurzaam leven geld bespaart, natuurlijk zijn de biologische producten duurder. Maar als jij de was ophangt om te drogen in plaats van in de droger is dat een besparing.

Als jij een trui aantrekt in plaats van de verwarming hoger zetten, de rolluiken op tijd dicht of open doet als de zon binnen schijnt, hoef je ook minder te verwarmen.

Ik ga ervan uit dat de waterbesparende douchekop, minder lang douchen, wc doorspoelen met kleine knop, regenwater opvangen om daar de planten water mee te geven zaken zijn die je al doet. Anders ben je niet al tot hier gekomen met lezen.

Minder op papier printen je hebt de telefoon hele dagen bij de hand daar kun je alles op terug vinden. Kies meer voor een E-Book in plaats een fysiek boek.

Denk aan tweedehands voordat je nieuw gaat kopen! Dit geld zowel voor je kleding als je interieur. Hoe vaak mensen spullen na korte tijd alweer beu zijn en verkopen op Marktplaats. Doe er je voordeel mee en je draagt bij aan een duurzamer leven!

Er zijn zoveel duurzaam leven tips te verzinnen die je iedere dag toe kunt passen, daar kom ik in een ander blog over duurzaam leven nog op terug. Maar voor nu heb ik je hier al een paar voorbeelden over duurzaam leven gegeven die je heel makkelijk toe kunt passen.

 


Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.