plasticvrij leven
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Hoe kun je plasticvrij leven? 50+ Tips voor jou!

Hoe kun je nu plasticvrij leven vragen wij ons af. In deze leven zonder afval blogspot richten wij ons met name op een afvalvrij leven. Zoals heel veel mensen met ons ergeren we ons ‘kapot’ aan al de plastic verpakkingen die we in onze huishoudens binnen krijgen. Een leven zonder afval daar verlangen we naar.

En we balen er van dat we zo ongeveer iedere dag de afval producten bak voor plastic leeg moeten maken. We zijn eens na gaan denken over tips om plastic te verminderen. En ongetwijfeld als je hier al bewust mee bezig bent staan er veel tips tussen die je al toepast.

Maar misschien zijn er ook wel een aantal bij waar je nog niet echt bij stil hebt gestaan! Om juist die reden hebben we ze even hier opgesomd en daar waar nodig een alternatief gezet. Leven zonder afval geenplastic, zero waste het zou fantastisch zijn!

We geven je hier 50+ tips om plastic vrij te leven.

Neem even de tijd om deze te lezen en probeer in je dagelijkse leven hier bewust mee om te gaan. Op deze eenvoudige manier kun je een bijdrage leveren aan het verminderen van de plastic soep. Richt je meer op de bamboe producten die er op de markt zijn. En denk; Alle kleine beetjes helpen ècht wel!


bamboe producten kopenBamboe producten bekijken >>>


Tips om plastic te verminderen

 1. Zelf je boodschappentas meenemen in plaats van iedere keer weer opnieuw een plastic tasje bij de kassa kopen. Spaar je ook nog geld uit 😊!

 2. Koop zoveel mogelijk producten die verpakt zijn in karton of papier

 3. Plasticvrije producten zoals groente en fruit. Als je naar de speciaalzaak of naar de markt is de kans groter dat je plasticvrije producten koopt.

 4. Ook als het gaat om het kopen van biologisch vlees  ga naar de slager. Vlees verpakken zonder plastic is hier vaak meer van toepassing.

 5. Pak de papieren verpakking voor je brood. Papieren afval producten zijn beter dan al dat plastic.

 6. Koop producten in groot verpakking zo zet je de eerste stappen naar een leven zonder verpakkingen. Leven zonder afval kost in de huidige maatschappij wat meer inspanningen!

 7. Bij de tips om plastic te verminderen mag deze niet ontbreken. Schaf producten aan in navul verpakkingen in plaats van wegwerp verpakkingen

 8. Met het gebruik van losse thee creëer je ook minder afval op naar een afvalvrij leven.

 9. Gebruik van herbruikbare koffiecups.

 10. Kruiden en specerijen in een glazen potje

 11. Statiegeld verpakkingen in plaats van wegwerpverpakkingen. Ook op deze manier kom je een stapje dichterbij een leven zonder afval.

 12. Biologische producten zijn meestal duurzaam verpakt. Vlees verpakken zonder plastic bij de biologische boer is heel gewoon.

 13. Koop je dierenvoer bij voorkeur los verpakt dan kun je je eigen verpakking meenemen en dit kun iedere keer weer hergebruiken op naar een zero waste leven!

 14. Plasticvrije producten zoals het los verpakte snoep. Neem een papieren zak dat is veel beter.

Thuis plastic vrij

 1. Maak een groentetuin en kweek je eigen groente en fruit Ook als je klein woont is er altijd wel een plekje voor een bloembak met tomatenplanten

 2. Bak je eigen koekjes en brood van 1 kilo bloem maak je meer koekjes en is een leven zonder verpakkingen dichterbij😀!

 3. Hou je producten vers in glazen potten of weckpotten. Als je een vriezer hebt kun je het ook zero waste invriezen door gebruik te maken van bakjes in plaats van diepvrieszakjes.

 4. Hergebruik glazen potten met een deksel die zijn gratis als ze leeg zijn. Dit geld ook voor eventuele plastic ijsbakjes, yoghurt emmertjes of andere plastic bakjes die je in huis haalt.
  Soms kun je er niet omheen dus hergebruiken is dan beter.

 5. Maak de ijsblokjes voor je drankje in een herbruikbare vorm

 6. Gebruik geen plastic huishoudfolie bewaar je product in een schaaltje met een bordje erop. Zo makkelijk is het gebruik van geenplastic.

 7. Barbecue, zomerfeest, kinderpartijtje of iets anders te vieren Gebruik herbruikbaar servies en bestek, bamboe is een hele goede vervanger van plastic. En no plastic rietjes alsjeblieft!

 8. De reclamefolders niet meer in je brievenbus ontvangen. Je kunt alle aanbiedingen op internet vinden dus waarom dan die folders nog willen ontvangen. Op naar een zero waste Nederland.

 9. Groente-, fruit-, en tuinafval papieren zakken gebruik ze voor meer dingen zoals bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen om hier de loss producten in te doen

 10. Werk niet meer mee aan het gebruik van de wegwerpbekers, kies voor herbruikbare bekers.

 11. Dit geld ook zeker voor het gebruik van plastic roerstaafjes, cocktailprikkers en no plastic rietjes kies voor bamboe of rogge als alternatief op naar een plasticvrij leven!

Badkamer plastic vrij

 1. Bamboe tandenborstel ken je die van Choose Theethcare al lees er hier ons blog over >>>
  Ook tandpasta zonder verpakking is een echte aanrader!

 2. Herbruikbare wattenschijfjes

 3. Wattenstaafjes van hout of herbruikbare

 4. Plasticvrije scheermesjes voor zowel mannen als vrouwen

 5. Gebruik zeep in plaats van lotions tegenwoordig heb je steeds meer zero waste webshop.

 6. Verpakkingsvrije douchegel en andere dingen voor een plasticvrije badkamer. Koop bij voorkeur huid-, lichaamsverzorging  producten die verpakt zijn in metaal, glas of papier. Cosmetica zero label is steeds meer te vinden in zero waste Nederland 😉!

 7. Het gebruik van menstruatiecups is goed veel van onze gasten in het ecologisch leven blog maken hier gebruik van.

 8.  Ook het gebruik van cosmetica zonder plastic verpakkingen is een echte aanrader. Zero label cosmetica noemen ze dat ook wel.

 9. Kleine navul flesjes voor op reis die je steeds opnieuw kunt gebruiken

plasticvrije producten tips

Plastic vrij leven| Zéro waste

 1. Neem je eigen eten en drinken waren mee als je onderweg bent. Bij de tankstations is bijna alles in plastic verpakt.

 2. Je bosje bloemen laten verpakken in papier, dus ga naar de bloemist. Plasticvrije producten kun je vaker bij de kleinere winkels krijgen omdat deze meer bewust bezig zijn met een leven zonder verpakkingen.

 3. Vermijd zoveel mogelijk bioplastic

 4. Gebruik een houten afwasborstel

 5. Houten of bamboe wasknijpers

 6. Rubberen handschoenen om in de tuin te werken of ‘vieze’ klusjes te doen

 7. Kammen en borstels van hout

 8. Neem je eigen badmuts mee als je op vakantie gaat of naar een wellness centre of hotel Daar spaar je weer een plastic muts mee uit. Zo makkelijk kan een plasticvrij leven zijn.

Reacties