arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is ecotoerisme?
17 februari 2021 
15 min. leestijd

Wat is ecotoerisme?

De betekenis van wat eco-toerisme is dat jij iets leert van je reis. Dat je als toerist bijvoorbeeld de natuur in de gebieden die je bezoekt tijdens je vakantie respecteert.

Dit betekent dat je ervoor zorgt dat er geen schade aangericht word door jouw aanwezigheid. Je hebt interesse voor de lokale gebruiken en de cultuurhistorie die hier, vaak kleinschalig, aanwezig is.

Met eco-toerisme een bijdrage aan het welzijn van de (plaatselijke) bevolking.

ecotoerisme

[[showindex]]

Met eco-toerisme lever je een bijdrage aan het welzijn van de plaatselijke bevolking

Het bezoek van jou aan deze bestemming zorgt voor economische betekenis voor de lokale bevolking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gids, verblijfslocaties en verkoop van lokale producten. Eco-toerisme vind eigenlijk altijd op een kleinschalige manier plaats.

Het is belangrijk om eco-toerisme niet te verwarren met duurzaam toerisme, het zijn beide positieve vormen van toerisme aangaande het milieu. Maar daarnaast is eco-toerisme ook vooral gericht op het behoud van de cultuur van de (plaatselijke) omgeving en gemeenschappen.

Het eco-toerisme moet een positieve bijdrage leveren zowel in behoud van natuur en cultuur alsmede in het welzijn van de plaatselijke bevolking. Duurzaam toerisme is er vooral op gericht dat men zo’n min mogelijke impact op het milieu maakt.

Ecotoerisme betekent dat er op kleinschalige voet toerisme plaatsvind. Met behoud en respect voor natuur, cultuur en historie waarbij de lokale bevolking economisch gewin heeft.

Onder duurzaam toerisme verstaan we dat de footprint van het toerisme zo klein mogelijk word gehouden. Dit kan zowel op een kleinschalige als grootschalige wijze worden nagestreefd.

Wat is het verschil tussen eco-toerisme of duurzaam toerisme?

Eigenlijk heb ik hierboven al een beetje aangegeven wat het verschil is tussen deze twee vormen van toerisme. Het eco-toerisme is er vooral om cultuur, historie, en de natuur van de plaatselijke gemeenschap te behouden, beschermen en te respecteren.

Ook moet het eco-toerisme van toegevoegde waarde zijn voor de bevolking op het gebied van lokale waarden en economische waarde.

ecotoerisme > toegevoegde waarde > bevolking

Bij duurzaam toerisme gaat het er vooral om om het milieu zo minimaal mogelijk te belasten  tijdens het reizen en het verblijf op je vakantie adres. Denk er hierbij aan om niet met het vliegtuig op vakantie te gaan maar liefst met de elektrische auto.

Het vliegtuig is nog steeds een van die vervoermiddelen die de grootste uitstoot van CO2 met zich meebrengen. Kies ook voor een vakantiebestemming die misschien een keer niet zo ver van huis is maar probeer het ook dichter in de buurt te zoeken.

Je kunt kritischer kijken of het hotel of andere accommodatie waar jij wilt boeken gebruik maakt van groene energie zoals zonnepanelen of dat de house-keeping gebruik maakt van groene schoonmaakmiddelen.

Of dat er gebruik gemaakt word van duurzame producten zoals bijvoorbeeld bamboe tandenborstels in plaats van plastic. Werkt het restaurant met lokale biologische leveranciers, meestal kun je wel even op de menukaart van het restaurant kijken.

De meeste bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan maken dit ook wel duidelijk kenbaar via hun sociale media en website. Met een beetje ‘voorwerk’ is het vaak niet moeilijk om hier achter te komen.

De 12 principes van ecotoerisme en duurzaam toerisme

Er zijn veel overeenkomsten tussen eco-toerisme en duurzaam toerisme dit zijn de 12 principes van dit toerisme.

 1. De vervuiling van bodem, water en de lucht minimaliseren
 2. Natuurlijke hulpbronnen en het gebruik hiervan minimaliseren als deze weinig aanwezig zijn en moeilijk/niet vervangbaar zijn
 3. Het toerisme moet economische levensvatbaarheid voor de lokale bevolking hebben
 4. Alleen met goedbetaalde banen en zonder discriminatie tot stand komen en bestaan
 5. Leveren van veilige en goede diensten voor de toerist
 6. De lokale bevolking moet er beter van worden
 7. Het respecteren van de cultuur in de gemeenschap (tradities, historie, identiteit)
 8. De leefgebieden respecteren (flora & fauna)
 9. Kwaliteit van milieu en landschap respecteren
 10. Bijdrage leveren aan de lokale economie en welvaart
 11. Zorgen voor een gelijke verdeling voor de lokale bevolking (zowel economisch als andere baten)
 12. Besluitvorming omtrent de vormen van toerisme in samenspraak met de lokale gemeenschap

[Bron wikipedia]

Ecotoerisme in Nederland wat zijn de trends in 2021

Je zult na het lezen van deze 12 principes die vastgelegd zijn door de Verenigde Naties misschien niet meteen aan eco-toerisme in Nederland denken.

Maar op kleine schaal zijn er ook in Nederland plekken te vinden die zeer geschikt zijn voor ecotoerisme. Zo beschikken wij in Nederland over een groot aantal nationale parken en natuurgebieden die inspelen op eco-toerisme.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan het huren van een natuurhuisje waar je midden in de natuur uit kunt rusten en genieten van de omgeving. Ook zijn er genoeg natuurhuisjes te vinden die helemaal zelfvoorzienend zijn.

Deze accomodaties staan vaak niet op zichzelf in de omgeving maar spelen ook andere plaatselijke middenstanders in op de ecotoerist. Deze ondernemers zullen zich ook sterk maken voor de lokale cultuur en natuur en er alles aan doen om dit te behouden en behoeden.

Nationale en internationale trendwatchers menen dat ecotoerisme zich in 2021 en ver daarna steeds verder voort zal zetten. In de toekomst zal de vraag naar dit soort van toerisme alleen maar gaan toenemen.

Vakanties waarbij rekening gehouden wordt met het zo min mogelijk belasten van moeder natuur is een belangrijke trend, ook in het toerisme!

zo min mogelijk moeder natuur belasten is een belangrijke trend

 

Wat zijn de nadelen van ecotoerisme?

Het is een terechte vraag of er nadelen kleven aan het ecotoerisme en natuurlijk zijn die er ook, alleen wegen die op tegen de voordelen. Één van de grootste nadelen van ecotoerisme zou kunnen zijn dat het kwestbare stukje natuur overbelast word door deze vorm van toerisme.

Je zult begrijpen dat de bijzondere plekken waar ecotoerisme plaatsvind meer bezoekers trekken omdat men ingespeeld heeft op de behoefte van de eco-toerist. Hierdoor krijgen deze regio’s meer bekendheid en zullen er (hoe kleinschalig ook) weer meer mensen naartoe trekken.

Alleen dit nadeel weegt vaak niet op tegen de voordelen. Er word altijd gehandeld vanuit het respecteren en behoud van natuur, cultuur en historie. Met dit ecotoerisme is het voor de lokale bevolking mogelijk om de landschapswaarde, hun cultuur en levensonderhoud beter te laten worden.

De economische gevolgen van het eco-toerisme zorgen voor een beter toekomst perspectief. Ook zal het voor projectontwikkelaars van bouw-, en landbouwprojecten moeilijker zijn om hier te gaan ontwikkelen.

Op deze manier worden deze ecosystemen juist weer beschermd, ondanks of misschien wel dankzij, dat er meer mensen naartoe trekken. Een voorbeeld hiervan zijn de vele agrarische bedrijven die overschakelen op een toeristische invullingen waardoor er inkomen gegenereerd wordt en de grond behoed wordt voor stedenbouw en ontwikkeling.

Een ander nadeel is dat als het om bestemmingen gaat die verder weg liggen ze niet altijd zo gemakkelijk bereikbaar zijn. Het is dus vaak lastig om op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier deze bestemmingen te bereiken. Mijn advies is dan ook om je vakantie dichter bij huis door te brengen!

Verder is het altijd zaak om de toestroom van toerisme in ‘kwetsbare gebieden’ in goede banen te leiden. Wat je natuurlijk niet wilt is dat de natuurlijke balans in deze streken verstoord wordt.

Echter kun je ervan uitgaan dat de eco-toerist juist deze waarden hoog in het vaandel heeft staan en er hem of haar alles aan gelegen is om een zo klein mogelijke foot(d)print achter te laten!

ecotoerisme

Wat zijn de voordelen van ecotoerisme?

Een groot voordeel van ecotoerisme is het behoud van de cultuur, natuur en historie van het gebied. Door de bescherming van de natuur word ook het leefgebied van flora & fauna beschermd en behouden.

Daarnaast bied het werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking waarmee er een goed toekomst perspectief geboden kan worden. Door middel van opleidingen en trainingen en ander soorten onderwijs zal dit een positief effect hebben op de hele gemeenschap.

Vaak heeft het ecotoerisme ook invloed op het reisgedrag van de bezoeker, deze kiest sneller voor een duurzame manier van reizen naar de bestemming. Hierdoor leveren ze een bijdrage aan minder uitstoot en vervuiling wat weer beter voor het milieu is!

Projectontwikkelaars krijgen minder snel de kans om grond op te kopen en grote bouwprojecten te ontwikkelen waardoor er weer een stukje natuur verdwijnt. Als het ecotoerisme economisch goed in elkaar zit is de noodzaak om te verkopen ook niet groot.

Meer bescherming van natuur gebieden; vanwege inkomsten zijn er meer mogelijkheden om het gebied te optimaliseren t.a.v. natuur en dieren. Als er in het gebied beschermde diersoorten leven hebben ze meer kans om te overleven omdat men er zich meer van bewust is dat ze een van de peilers zijn van het eco-toerisme.

Zijn er ook voorbeelden van ecotoerisme?

Je moet misschien net even iets verder kijken dan je lief is. Wat ik hiermee bedoel is dat er inmiddels behoorlijk wat reistrips worden aangeboden onder de noemer Ecotoerisme. Maar als je iets verder kijkt is het vaak een duurzame reistrip.

Daar is natuurlijk niks mis mee want op die manier draag je op een positieve manier bij tot een kleinere voetafdruk. Alleen als je in 2021 een echte ecotoerist wilt zijn dan moet je iets verder willen gaan.

Op de website van bookdifferent.com kun je ecoreizen boeken met de staygreencheck dit wil zeggen dat er op een aantal verschillende punten moet worden voldaan om dit label te krijgen.

Op bookdifferent.com staan de meest duurzame hotels bovenaan in de zoekresultaten. Als je vervolgens kiest voor de locaties die vier groene harten hebben dan voldoet deze accommodatie aan de volgende criteria:

 • Het management moet effectief duurzaam zijn en de wet naleven
 • Er moet een eerlijke en gelijke behandeling zijn voor de bestemming en de werknemers
 • Cultuur vriendelijk, respect voor lokale tradities
 • Duurzaam beleid, actief bezig om de voetafdruk zo klein mogelijk te maken

groene sleutel

Wat is het Groene Sleutel label?

Het Groene Sleutel label is het internationale label voor ecotoerisme. En vanzelfsprekend staat

Het Groene Label ofwel de Green Key voor respect voor de natuur, de lokale bevolking en hun activiteiten. In ons land staat het label onder toezicht van de stichting KMVK wat staat voor Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit.

De Green Key organisatie is in 1994 in Denemarken opgericht en heeft op dit moment 3200 hotels en instellingen in 65 landen een eco-label gegeven. Waar het omgaat is dat jij als bedrijf je actief bezighoud om je ecologische voetafdruk te verkleinen met een zo hoog mogelijke standaard waar het de kwaliteit van het verblijf betreft.

De Green Key wil jou op een simpele manier de locatie kunnen laten vinden waar jij je verblijf wilt boeken. Zonder je helemaal ´gek´ te zoeken!

Ecolabel de Groene Sleutel

De accomodaties die het Groene Sleutel label hebben ontvangen zijn betrouwbare spelers op het gebied van duurzaam verantwoord ondernemen. Het gaat er dus niet alleen om dat jij gemakkelijk jouw duurzame eco vakantie kan boeken nee, bij Green Key willen ze alleen die bedrijven opnemen die actief eco-toeristisch werken.

Het maatschappelijk verantwoord ondernemen zowel voor milieu, mens en economie is iets dat voor deze bedrijven een vanzelfsprekendheid is.

Als je op zoek bent naar een Green Key hotel of vakantiehuis kan ik je zeker aanraden eens op de website greenkey te kijken.

Duurzaam leven voor de bomen

Ecotoerisme in Zweden

Ook ecotoerisme in Zweden staat hoog in het vaandel. Als je van plan bent om ons tweede thuisland te komen bezoeken, wat ik je zeker aan kan raden, boek dan een reis via Nature’s Best .

Zij hebben verschillende soorten reizen die je kunt maken in Zweden waaraan het ecolabel verbonden is. Wat denk je ervan om met een elektrische camper door Zweden te trekken een hele bijzondere ervaring!

Ook als je zelf een hotel overnachting boekt neem dan één van de 250 hotels die voldoen aan het Nordic Eco-label. Op die manier maak ook jij je vakantie footprint zo klein mogelijk.

Op het platteland zijn veel zogenaamde boerderijwinkels te vinden. Je moet niet gek staan te kijken als deze in de middle of nowhere staan want dat is hier gewoon normaal. Vaak hebben deze allerlei Zweedse lekkernijen gemaakt van lokale producten die je niet wilt missen op je Zwedentrip.

In de verschillende Zweedse supermarkten zijn ook producten te vinden met het KRAV label. Dit label hebben ze omdat het product op een manier geproduceerd is met aanzien voor mens, klimaat, natuur en dier. Je kunt de producten dus met een gerust hart kopen tijdens je eco-vakantieverblijf in Zweden.

Reactie plaatsen