Tess sustainability
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Tess Schram uit.......de wereld?!

Ecologisch leven gast-blog!Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven.

Toen ik een handige nieuwe gadget wilde kopen voor mijn laptop ben ik de andere kant op gelopen.

Onze gast deze week heten we van harte welkom

                                       Tess sustainability

Ik ben Tess Schram ik ben 30 jaren jong en ben vanaf 23 september de wijde wereld in getrokken. Daarvoor werkte ik bij Booking.com als interne communicatie & change management.

Mijn hobby’s zijn: Met mijn paard Safir door de bossen crossen, in een geweldig koffietentje genieten van een zalige cortado met plantaardige zuivel, de wereld ontdekken boven- en onderwater.

 Ik ben te vinden op:  Instagram, Tiktok @tesstosustainability, www.tesstosustainability.com

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Op meerdere momenten en locaties heb ik mijn droomplek al gevonden. Plekken waarop ik dacht .. wow, hier kan ik wel eeuwen blijven. Zo hadden mijn vriend en ik ons tentje opgezet bij een prachtige, gigantische waterval in IJsland genaamd Skogafoss.

Helemaal alleen in een prachtige groene omgeving en een krachtige waterval. Of lagen we in een hangmat midden in de Amazone jungle met bananenbomen om ons heen, een meertje om de hoek, en een hoop apen die langs ons heen slingerden. Een ware droom locatie!

Of meer in de buurt bij mijn ouders in Friesland. Waar ik midden in de bossen en open vlaktes niks anders om mij heen heb dan natuur, rust, en dieren. Ge-wel-dig!

Vooral als ik ook nog mijn paard Safir, mijn familie, vriend, en vrienden om mij heen heb. Dat is pas een dream come true. Voeg er nog een gigantische moestuin en wat meer dieren aan toe en het plaatje is voor mij compleet!

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Onlangs heb ik na 4.5 jaar ontslag genomen bij een bedrijf waar ik echt fan van was om voor de komende 1.5 jaar te reizen. Een carrière switch zit er dus eigenlijk wel aan te komen.

Mijn doel is om met Tess to Sustainability een grotere impact te maken op de wereld door het onderwerp duurzaamheid voor iedereen makkelijk, leuk,  en eigen te maken.

Dat iedereen de beste versie van zichzelf en de planeet kan zijn. Hoe gaaf zal het zijn als ik hier mijn beroep van kan maken?

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Absoluut! Ik probeer ook steeds meer te doen. In de podcast krijg ik elke 2 weken een challenge van mijn gasten mee van zijn/haar expertise. Zo kan ik kennismaken met nieuwe duurzame lifehacks en test ik wat bij mij past.

Verrassend genoeg bevalt veel!

Zo leef ik nu volledige plantaardig (op een sporadisch kaasplankje bij de wijn na), doe ik boodschappen op de markt met mijn eigen netjes, koop ik mijn granen in bulk, gebruik ik minder plastic in het huis, koop ik minder spullen en kleding, koop ik biologisch.

Pohh 🙃, het lijstje gaat nog wel even door!

ecologisch leven blog

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Lastige, maar leuke vraag! Ik denk dat ik dan zou gaan voor een overwegend plantaardig dieet voor iedereen. De impact van een plantaardig dieet op het klimaat is namelijk 10 tot 50 keer kleiner dan die van dierlijke producten.

Daarbij besparen we meer dierenleed en maken we automatisch gezondere keuzes voor ons lichaam.

Een win-win-win situatie!

Nu hoor ik je denken ‘waarom zeg je dan een overwegend plantaardig dieet in plaats van volledig?’. Als we het eten van vlees een bijzondere gelegenheid maken voor zij die het gewoon echt lekker vinden, ben ik er van overtuigd dat we het meer gaan waarderen en met meer respect mee omgaan.

Geen massaproductie meer, maar dieren die een goed leven hebben gehad. Een harde ‘nee’ is niet voor iedereen de beste weg. Net zoals ik nu slechts eens in de zoveel tijd een stukje kaas neem - het wordt echt een moment waardoor ik er nog meer van geniet!

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Heel flauw, maar eigenlijk het meest duurzame dat ik de laatste tijd heb gedaan is spullen laten liggen. Toen de drang kwam opspelen om nieuwe kleding te kopen voor de komende reis heb ik besloten dat niet te doen.

Toen ik een handige nieuwe gadget wilde kopen voor mijn laptop ben ik de andere kant op gelopen.

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ik ben goed op weg?

Ja! Is het genoeg? Nee, zeker niet. Ik verbruik nog steeds meer dan 1 aarde waardoor ik duidelijk nog wat moet bijschaven. Toch ben ik al trots met de stappen die zijn gezet.

Zo wist ik begin 2020 nog niet eens welk impact mijn dagelijkse keuzes hadden op de planeet.

Dankzij al die geweldig inspirerende gasten bij de podcast, het lezen van vele boeken, kijken van documentaires, en een hoop testen heb ik al veel duurzame stappen gezet.

En belangrijker nog: ik ben bewust van de impact van mijn dagelijkse keuzes. Uiteraard hoop ik ook met mijn podcast en instagram om andere zoekenden en nieuwsgierigen aan het denken te zetten.

Dat is ook zeker wat waard voor mij!

@tessustainability

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Ik heb het stiekem al verklapt, maar de sleutel voor mij is bewust leven. Eerst weten hoe je huidige lifestyle en keuzes impact hebben op het klimaat.

Eerst ontdekken wie je bent om vervolgens te testen en bepalen hoe een groener leven er het beste voor jou kan uitzien, want ik ben van mening dat er niet 1 weg is voor iedereen.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

De massaproductie en harde wereld van de vlees- en zuivel industrie. Hoe meer onderzoek ik hier naar doe, hoe confronterende en pijnlijker ik het vind. Het stukje dierenleed raakt mij erg.

Ook floept er regelmatig een WTF  🤭 uit mijn mond als ik afval in de natuur zie ronddwalen. Onnodig! Dus hup, ik ga dan door de knietjes om het mee te nemen.

Een mooiere wereld begint bij jezelf, toch? ;-)

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op  mocht voeden?

Jij kan een verschil maken in de wereld! Wees de beste versie die kan je zijn. Voor je eigen geluk en de planeet. Gebruik jouw krachten om de wereld een betere plek te maken.

Uiteraard help ik hem/haar daar graag mee. Leren over ons impact op de planeet door bijvoorbeeld samen de moestuin in te duiken, lopen door de natuur, leren waar onze spullen vandaan komen, zelf zeepjes maken, noem maar op!

En ontdekken waar hij/zij passie en talent voor heeft om die krachten vervolgens in te zetten voor een betere planeet.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Ik heb een paar quotes die heel erg dicht bij mij staan en ik regelmatig de wereld in gooi:

  • Be the change you wish to see in the world
  • A tree can only give shade to others once it has grown itself
  • Be brave, fail hard, learn fastReacties