Wat is duurzame kleding

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is de andere kant van de fast fashion ofwel de slow fashion. Er zijn steeds meer kledingmerken die de verantwoording nemen om duurzame kleding te ontwikkelen en te kiezen voor Fairtrade fashion ook wel de slow fashion genoemd.

Dit is het gevolg dat er steeds meer mensen voor duurzame kleding kiezen. Kleding die van goede kwaliteit is en langer mee gaat dan één seizoen.

Het is goed dat er steeds meer mensen bewuste keuzes maken. En niet kiezen voor het  tegenovergestelde van duurzaam maar gaan voor de slow fashion.

Zoals we al eerder hebben geschreven is duurzaam leven een manier van leven om de aarde niet uit te putten bij het maken van producten en er zorg voor dragen dat ook de volgende generaties er gebruik van kunnen maken.

Op de vraag wat is duurzame kleding kan ik de volgende definitie geven:

Bij het maken van kleding word er door de kledingindustrie rekening gehouden met de aarde en met de mensen die er wonen en tegelijkertijd word er wel geld verdient

Planet, People, Profit

Ook wel de People, Planet, Profit genoemd. Om op deze manier te werken houden we rekening met hoe we omgaan met de aarde en de mensen en verdienen op een gezonde manier geld hieraan. Zodat niemand op een negatieve manier word benadeeld.

Dus als het gaat om de vraag wat is duurzame kleding dan word er door de kleding industrie rekening gehouden met deze drie zaken; Planet, People, Profit.

Aangezien de kledingindustrie na de olie-industrie de meest vervuilende industrie is is het belangrijk dat ze deze vertaal slag maken. En daar kunnen wij invloed op uit oefenen door alleen nog maar duurzaam gemaakte kleding te kopen.

Hier kunnen wij een hele grote bijdrage aan leveren door geen fast fashion meer aan te schaffen. Als wij stoppen met het dragen van de snelle mode zal de kledingindustrie hier minder van produceren.


En moeten ze zich wel meer gaan richten op het maken van duurzame kleding.


Waarom duurzame fashion kopen beter is!

Het is geen hogere wiskunde om te bedenken dat het shirt of die broek die je voor 10 euro hebt gekocht en ook nog helemaal uit Azië komt niet op de juiste manier tot stand is gekomen.

En daar bedoel ik mee dat zowel planet als people hier de dupe van zijn. Profit zit wel goed waarschijnlijk want ze zeggen niet voor niks massa is kassa.

Alleen dit gaat altijd ten kosten van het milieu  (Planet)  en de mensen (People). Het kan niet anders dan dat er regels geschonden worden en mensen uitgebuit.

Je kent dit artikel van nu.nl misschien wel; Duurzame kleding nog niet heel erg

Is duurzame kleding duurder ?

Dat klopt duurzame kleding is duurder als je het vergelijkt met de fast fashion kleding. Maar omdat duurzame kleding een stuk beter is gaat het langer mee. Je hebt meer kwaliteit voor je geld  en dus langer plezier van je kledingstuk.

En dat is wat past in een duurzaam leven, geen goedkope kledingstukken die je na 1 seizoen dragen weg kunt gooien omdat het er niet meer uitziet maar duurzame kleding.

En de vraag is  wil jij een bijdrage leveren aan de slechte leef en werkomstandigheden van de arbeider die jou kledingstuk heeft gemaakt? Het antwoord is hierop toch;  NEE!

En als jij toch ieder seizoen andere kleding wilt dragen kijk eens bij je vriend of vriendin in de kast en ruil (duurzame) kleding met elkaar. Hartstikke leuk heb je toch ieder seizoen iets nieuws aan.

En dat geeft je een beter gevoel dan wanneer jij voor vijf euro een fast fashion kledingstuk voor één seizoen koopt.

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding Welke stoffen zijn wel duurzaam?

Inmiddels kiezen er steeds meer mensen voor duurzaam gemaakte kleding. Kleding die niet gemaakt is van acryl, polyester en nylon. Al deze stoffen worden gemaakt van ruwe olie en dat is niet goed voor het milieu.

Inmiddels hebben zich steeds meer bedrijven aangesloten bij het duurzame kleding en textiel convenant. Die staan voor het volgende;

Een brede coalitie van bedrijven en andere organisaties heeft het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Samen gaan ze aan de slag om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen.

Wol, zijde en katoen zijn wel natuurlijke stoffen maar de kleding die hiervan gemaakt is is niet persé duurzaam. Je zult begrijpen dat voor wol er veel eten, water en grond nodig is voor de schapen.

Zo heeft de katoenplant veel water nodig en put de plant de bodem snel uit. Om die reden word er veel kunstmest gebruikt op de grond waar de katoenplant staat.

Ook is de katoenplant erg gevoelig voor insecten en daarom worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt om dit tegen te gaan. Allebei zaken die niet goed zijn voor het milieu.

Biologische katoen

De tegenhanger van deze katoen is de biologische katoen. Ik heb hier al eerder over geschreven in het artikel over SKOT Fashion. Zij gebruiken alleen biologische katoen voor hun kleding.

Bij de groei van biologische katoen worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om de beestjes weg te houden uit de katoenbollen worden er insecten ingezet die de beestjes bestrijden.

Ook word de biologische katoen met de hand geplukt. Bij het machinaal plukken worden chemische middelen gebruikt om de bladeren van de plant te doden.

Op de grond van de biologische katoen worden er ook verschillende gewassen geteeld zodat de grond niet uitgeput raakt en er dus geen kunstmest nodig is.

 Andere duurzame stoffen voor kleding zijn bijvoorbeeld:

 • bamboe
 • linnen
 • hennep
 • gerecycled polyester

Bamboe

Bamboe is een duurzaam alternatief voor katoen. En inmiddels word bamboe gezien als het nieuwe plastic. Meer kun je hierover lezen in mijn artikel: Waarom is bamboe zo populair?

De bamboeplant is een sterk snelgroeiende plant die weinig voedingstoffen nodig heeft. Ook is de bamboe veelzijdig inzetbaar.

De plant is resistent voor beestjes en ziektes en er zijn dus geen bestrijdingsmiddelen nodig. Ook heeft de plant maar weinig water nodig. En groeit supersnel sommige soorten wel een meter per dag.

Linnen

Net zoals de bamboe en hennep heeft linnen ook minder water, pesticiden en meststoffen nodig. Daardoor is kleding gemaakt van linnen ook duurzame kleding.

Hennep

Hennep is ook zo’n plant die geen kunstmest nodig heeft en gemakkelijk groeit. Ook door het enorme diepe wortelstelsel dat deze plant heeft kan het zonder water irrigatie goed groeien.

De plant is niet zo vatbaar voor insecten en andere zaken waar bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn om dit weg te houden. Dus milieuvriendelijk!

Gerecycled polyester

Bij gerecycled polyester denk je misschien niet meteen aan duurzaam. Polyester word gemaakt van ruwe olie dus dat is niet echt duurzaam. Maar al het plastic afval dat opnieuw gebruikt kan worden is natuurlijk heel goed.

En dat is wat er gebeurd met gerecycled polyester  van al dat plastic afval kunnen er mooie nieuwe producten gemaakt worden waaronder kleding.

Voordelen van Fairtrade fashion ofwel duurzame kleding

✅ de kleding is gemaakt van natuurlijke stoffen en hierdoor sneller droogt
✅ je hoeft het niet op hoge temperaturen te wassen
✅ omdat het van natuurlijk materiaal gemaakt is ga je minder zweten omdat het ademt
✅ het kreukt minder snel
✅ het gaat door de kwaliteit langer mee dus hiermee spaar je geld uit

Wat zijn de nadelen van NIET duurzame kleding?

Ik geef je hieronder aan wat de grote nadelen zijn van niet duurzame kleding op die manier hoop ik je een reden te geven om niet meer voor de snelle mode te kiezen maar voor duurzaam gemaakte kleding.

 1. Bij het verwerken van de materialen van de kleding worden veel schadelijke stoffen gebruikt. Zoals de verfstoffen en andere chemicaliën die gebruikt worden. Vaak wordt dit ook nog eens ongefilterd terug aan de natuur gegeven.
 2. Deze chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van het kledingstuk komen ook na het productieproces terug in de natuur. Door het kledingstuk in je wasmachine te wassen komen deze chemicaliën ook in de natuur terecht.
 3. Je begrijpt dat de kleding industrie kiest voor die landen waar de arbeidskosten het laagst zijn. Vaak werken de arbeiders in slechte omstandigheden en voor weinig inkomen.
 4.  De fabrieken waar ze in werken zijn van slechte staat, ook is de elektriciteit niet naar behoren aangelegd en dus gevaarlijk. Er gebeuren vaak ongelukken hierdoor.
 5. Het grote nadeel van de kleding industrie is dat het over de hele wereld vervoert moet worden. Zowel de materialen als het eindproduct. Ook dit is een grote belasting voor het milieu.
 6. De kwaliteit van de snelle mode kleding is van slechte kwaliteit er word veel geproduceerd maar het word gemaakt voor de korte termijn. (seizoenskleding)
 7. We leven in een consumptie maatschappij waar kleding ook een grote rol speelt. Als iets vandaag trendy is moeten we het hebben en voor morgen of volgende maand kiezen we weer voor iets anders en gooien de kleding weg. Niet echt heel duurzaam!
 8. Deze kleding is van een dusdanig slechte kwaliteit dat hergebruiken of recyclen niet echt van toepassing is

Wat is duurzame kleding?

Waarom is duurzame kleding belangrijk?

Ik denk dat ik in mijn artikel duidelijk heb gemaakt waarom duurzame kleding belangrijk is. Het is belangrijk omdat ze minder milieuvervuilend zijn, beter werkomstandigheden voor de arbeiders bied en de duurzame kleding ook langer mee gaat.

Ik sluit daarom ook af met:

Van ruilen komt geen huilen als het om duurzame kleding gaat,
het levert juist een besparing op


Een paar laatste tips voor duurzame kleding;

 • koop alleen nog maar duurzame kleding, het is duurder maar het gaat langer mee
 • Vraag je af of je het nodig hebt
 • Denk ook aan de tweedehands winkel in de stad of op internet
 • In dit geval is ruilen niet huilen; leuk weer wat nieuws aan zonder dat het iets gekost heeft
 • Ben zuinig op je kleding, hang het een keer een nacht buiten ipv weer in de was
 • Was je kleding op lage temperatuur beter voor je kleding en voor het milieu
 • Gebruik biologisch (zelfgemaakt) wasmiddel