Wat is duurzaam toerisme?

Wat is duurzaam toerisme?

Duurzaam toerisme en ecotoerisme worden vaak onder één naam genoemd maar er zit wel verschil in. Duurzaam toerisme vind namelijk ook op grote schaal plaats terwijl ecotoerisme alleen in kleine projecten plaatsvind.

Duurzaam toerisme ook wel soms ecotoerisme genaamd houd in dat jij op je reis wat leert, dat je de natuur geen schade aanricht en respecteert. Ook is het bij duurzaam toerisme van belang dat je een positieve bijdrage levert aan de (plaatselijke) bevolking.

Dat wil zeggen dat er meer werkgelegenheid is dat de mensen hier goed voor betaald worden en dat de arbeids-omstandigeheden goed zijn.

Bij duurzaam toerisme maak je zo min mogelijk impact op milieu en natuur. Bij ecotoerisme is het zo dat dit altijd klein schattig met een zo min mogelijke impact op cultuur en natuur van de gemeenschap is.

Wat is de definitie van duurzaam toerisme?

Bij duurzaam toerisme zorgen we ervoor dat de ecologische fotoprint zo klein mogelijk is die we achterlaten. Ecotoerisme is altijd kleinschalig en is het ook belangrijk dat de plaatselijke bevolking er beter van wordt. Dit is ook van toepassing bij duurzaam toerisme alleen is het bij duurzaam toerisme ook mogelijk op grote schaal.

Dus een groot vakantiepark, resort of een hotelketen kunnen duurzaam toerisme toepassen. Dan zorgen ze ervoor dat hun impact zo klein mogelijk is op het milieu door verschillende voorzieningen te treffen.

Het gaat er dus om dat er zoveel mogelijk rekening gehouden word met het achterlaten van een kleinere voetafdruk.

Wat houd duurzaam toerisme in?

Duurzaam toerisme kan zowel klein als groot schattig zijn er word hier vooral rekening gehouden dat het allemaal zo ‘groen’ mogelijk is. Je moet hierbij denken aan de volgende zaken die zowel op grote vakantieparken, resorts maar ook op kleine campings van toepassing zijn:

  •  word er groene energie gebruikt zoals zonnepanelen of windenergie
  •  Is de toeristische plek in of vlakbij een kwetsbaar gebied
  • Word er gedaan aan afvalscheiding
  • Worden er groene schoonmaakmiddelen gebruikt
  • Vlieg je met een vliegtuigmaatschappij die rekening houd met het maken van een zo’n klein mogelijke impact ( kijk eens op bookdifferent.com)
  • Worden er producten afgenomen van de plaatselijke leveranciers
  • Word er gekozen voor bamboe producten in plaats van plastic producten denk hierbij bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal.
  • Word er regenwater hergebruikt

Je kunt het zien dat je een vakantie hebt die past in jouw duurzaam leven. Zodat e ook op vakantie alles doet dat nodig is om de voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat is duurzaam toerisme.

Waarom is duurzaam toerisme belangrijk?

Duurzaam toerisme is erg belangrijk voor mens, dier en milieu. We moeten er op ieder moment van de dag rekening mee houden dat we onze voetafdruk zo klein mogelijk houden.

Dit kunnen we ook toepassen met onze vakantie door te kiezen voor duurzaam toerisme of ecotoerisme.