De persoonlijke boodschap afgeven met een duurzaam cadeau
13 oktober 2021 
15 min. leestijd

De persoonlijke boodschap afgeven met een duurzaam cadeau

Ben jij ook zo iemands die graag cadeautjes uitdeelt èn wil jij graag invloed uitoefenen op de wereldwijde problematiek van het milieu? Door het geven van een duurzaam cadeau kun jij een persoonlijke boodschap afgeven aan de ontvanger. 

Als jij er alleen nog maar voor kiest om duurzame cadeaus te geven kun je iemand blij maken en gelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen.

We zien de laatste tijd een steeds grotere vraag ontstaan naar duurzame, biologische, naar eco-logisch verantwoorde en zogenaamde Fairtrade cadeaus. 

Als jij de eerstvolgende keer ook een een duurzaam kado weg geeft loop je wat dat betreft dus helemaal in de pas. Cadeautjes uitdelen wordt zo nog veel leuker

Een duurzaam cadeau gemaakt van gerecycled plastic

Duurzame cadeaus zijn vaak gemaakt van duurzame materialen, bijvoorbeeld van gerecycled plastic. Daarnaast kun je ook duurzame cadeaus kopen gemaakt van oude gebruiksvoorwerpen. 

De trompet lamp van Authentique Asli is een leuk voorbeeld van een duurzaam cadeau. 


Een duurzaam cadeau kun je het hele jaar door weggeven. Of het nu gaat om duurzame verjaardagscadeaus, kerstcadeau’s, een duurzaam ‘doenkado’ of duurzame sinterklaas cadeaus. 

Het zelf krijgen van een duurzame cadeau is ook heel erg leuk. Stel je eens voor hoe leuk het is als je onverwacht een duurzame verjaardagsverrassing thuisbezorgd krijgt?

Duurzame activiteiten vind je op doenkado

Een duurzaam cadeau hoeft niet altijd een fysiek cadeau te zijn. Wat ook erg goed scoort is een zogenaamd doenkado wat je via de gelijknamige website kunt verkrijgen. 

Doenkado bied jou een breed scala aan duurzame activiteiten cadeaus. Wat te denken bijvoorbeeld van een Natuurtocht Veluwe met gids voor het hele gezin? Of een duurzame trip naar de Tuinen van Appeltern met je collega’s of de tuinvrienden club?


duurzame cadeaus ideeen


Biologische cadeaus

Wat ook heel erg leuk is is een stukje natuur cadeau te geven. Door jouw vriend, kennis, geliefde of familielid een lidmaatschap te geven van Natuurmonumenten draag je bij aan het behoud van kostbare natuur in Nederland. 

Zoals je kunt lezen zijn er cadeau ideeën genoeg, je moet alleen je fantasie weten te gebruiken.

Geef jij ook graag, duurzame, groene en eerlijke cadeaus dan hoeft dat echt niet zo moeilijk te zijn. Je vind op het internet veel verschillende duurzame webshops die je veel cadeau ideeën van de hand kunnen doen. Dus waar winkel jij voor duurzame cadeaus beter dan op internet?

Fairtrade cadeaus in de wereldwinkel 

Een heel bekend adres voor Fairtrade cadeaus zijn de in Nederland zeer bekende Wereldwinkels. De wereldwinkels bestaan al meer dan 40 jaar in Nederland. 

Waar het eerst vooral om Fairtrade koffie en rietsuiker ging kun je nu bij de Wereldwinkel heel goed terecht voor duurzame cadeaus. 

Wist je dat de chocolade van Tony Chocolonely via de wereldwinkel bekend is geworden?

De wereldwinkels vind je verspreid over het hele land terug. Zo zijn er wereldwinkels in het uiterste noorden van Nederland alsmede in het uiterste zuiden. Je kunt dus duurzame cadeaus in Amsterdam of directe omgeving kopen maar ook in Assen in het noorden of in het zuidelijk gelegen Borne.

Duurzame relatiegeschenken

Naast de particulier die steeds meer duurzame cadeaus koopt wordt er door het bedrijfsleven en de overheid ook steeds vaker gekozen voor duurzame relatiegeschenken

Dit past helemaal in de gedachte van de circulaire economie. Ook is er meer en meer aandacht voor duurzame kerstpakketten. Nagenoeg alle leveranciers van kerstpakketten hebben in hun assortiment wel duurzame cadeau ideeën opgenomen.

In het kader van de circulaire economie passen deze twee keuzes hier ook erg goed bij. Het is belangrijk om naast winst gericht ondernemen ook het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de bedrijfsfilosofie op te nemen. 

Dat kan o.a. door te kiezen voor duurzame relatiegeschenken. Ook consumenten laten de keuze voor hun aankoop steeds meer afhangen van duurzame argumenten.

Duurzame cadeaubon

Wat ook erg gewild is bij mensen die een duurzaam cadeau willen weggeven is de duurzame cadeaubon. 

Door bijvoorbeeld een duurzame cadeaubon van een groene webwinkel te schenken kan de ontvanger zelf zijn of haar keuze maken uit het duurzame cadeau aanbod. Er zijn al duurzame cadeaubonnen vanaf € 5,00 te verkrijgen.

Door jouw vriend of vriendin, broer of zus een duurzame cadeaubon te geven zet je hen ertoe aan om na te denken over duurzaamheid. Je vergroot hiermee dus automatisch de betrokkenheid tot het duurzame gedachtengoed. 

De persoonlijke boodschap is dat jij de ontvanger wilt betrekken bij jouw ideeën over een duurzame wereld.

Duurzame sinterklaas cadeaus

Sinterklaas is misschien wat door de kerstman op de achtergrond gedrongen maar hij is nog steeds ‘springlevend’! Nog bij heel veel vooral jonge gezinnen zal Sinterklaas op bezoek komen. En ook de sint is zich tegenwoordig erg bewust van het belang van duurzaamheid. 

Helaas moeten we al te vaak nog constateren dat veel speelgoed allesbehalve duurzaam geproduceerd wordt. Ook de materialen waarvan speelgoed gemaakt wordt zijn niet bepaald milieuvriendelijk. 

Veel plastics, matige kwaliteit en schreeuwend lelijke plastic verpakkingen. Dat het ook anders kan bewijst Brio, de Zweedse producent van houten speelgoed.

Al sinds 2014 kiest Brio ervoor om alleen nog speelgoed te maken van beukenhout uit FSC gecertificeerde bossen. 

De beuk is een niet bedreigde boomsoort en kan verantwoord worden gekweekt. Daarbij is beukenhout bijzonder sterk en heeft het een lange levensduur. Brio houten speelgoed is dus heel goed geschikt als duurzaam sinterklaascadeau. 

Het houten speelgoed van Brio is ook nog eens geverfd met milieuvriendelijke verf. Niet in de laatste plaats omdat veel speelgoed door de allerkleinsten vaak in de mond genomen wordt. Ook de verf van het duurzame speelgoed van Brio is dus veilig en niet schadelijk voor mens of milieu.


BRIO World Zweden

Duurzame kerstcadeau’s

Nu met de feestdagen weer voor de deur is het goed om na te denken over duurzame kerstcadeau’s. Ook in ons land is het geven van kerstcadeau’s bijna een traditie geworden. Als we er dus voor kiezen om duurzame kerstcadeau’s te geven maken we hiermee een groot verschil. 

Kerstcadeau’s laten zich niet onder 1 noemer vangen. Allerhande schoonheidsproducten zijn geschikt als kerstcadeau alsmede sieraden of mode. 

Als je dan kiest voor schoonheidsproducten kies dan voor duurzame schoonheidsproducten. En als je je geliefde een mooie cashmere shawl wilt geven koop een duurzaam geproduceerde shawl.

Foute kerstkleding

Wist je dat er zelfs sprake is van duurzame ‘foute’ kerstkleding? Je kent vast wel die Mart Smeets kersttruien met afbeeldingen van Rudolph het rendier of een afzichtelijke kerstman. Nou, dat soort foute kerstkleding is dus gelukkig ook duurzaam verkrijgbaar. 

(Voor de jongeren onder ons; Mart Smeets was ongeveer 60 jaar presentator van het programma Studio Sport en vond zichzelf erg belangrijk! Mag ik dat zeggen? ja dat mag ik zeggen….)

De foute kerstkleding wordt dan bijvoorbeeld gefabriceerd van gerecycled polyester en gerecycled acryl. Bovendien zijn de kersttruien 100% recyclebaar. Dus wil jij die vervelende zwager verrassen met een foute kersttrui als cadeau kies dan tenminste voor een duurzame!

foute kersttrui

Geef Duurzame kerstversiering cadeau uit eigen tuin

Als je ook duurzaam wilt omgaan met je kerstversiering zijn er verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kun je gewoon elk jaar de ‘oude’ kerstversiering hergebruiken en zo duurzaam maken. 

Als je toch af en toe wat afwisseling wilt kun je eens overwegen om kerstversiering te maken met spullen uit je tuin. 

Een mooie dode tak kan dienst doen als decoratie en met takken uit de conifeer maak je eenvoudig zelf je duurzame kerstversiering. Leuk cadeautje om weg te geven.

Duurzame kerstboom; kunstkerstboom of toch een echte?

Elk jaar een weliswaar gekweekte kerstboom kopen en die vervolgens in januari laten versnipperen is natuurlijk niet erg duurzaam. Een kunstkerstboom heeft als voordeel dat deze vele jaren achtereen gebruikt kan worden. 

Maar kunstkerstbomen zijn meestal van plastic en dus niet erg duurzaam. Ze laten zich ook nog eens lastig recyclen. Kies je dan dus toch voor een echte kerstboom neem dan een kleine dwergspar met kluit en plant deze later in je tuin terug. 

Kerstboom adopteren

Er bestaan ook kerstbomen die je kunt adopteren. In januari breng je de kerstboom terug bij de leverancier die ervoor zorgt dat hij weer verder kan groeien. 

De kwekers verzorgen de bomen zonder daarbij bestrijdingsmiddelen of kunstmatige meststoffen te gebruiken. 

Door aan de boom een label met nummer te hangen kun je zo volgend jaar weer dezelfde boom terug in huis halen. 

Een kerstboom adopteren is de oplossing voor een duurzame kerstboom mèt de geur van dennennaalden. Ook leuk om als duurzaam cadeau te geven ipv die jaarlijkse kerstster.

Duurzaam kerstdiner 

Traditiegetrouw genieten we met kerstmis graag van een heerlijk rijke maaltijd. Maar moet dat nou altijd zo overdadig? Welnee, natuurlijk niet. 

Ook van een meer bescheiden maaltijd kun je net zo veel genieten. Het gaat immers toch meer om het gezelschap en het gezellig samenzijn? 

Dus waarom dit jaar niet eens kiezen voor een lekker veganistisch kerstdiner?

Kies je er voor om een lekker glas wijn te drinken bij je kerstdiner kies dan eens voor een natuurwijn of ecologische wijn. Steeds meer wijnproducenten zien het belang in van het produceren van duurzame wijn. Wijnen die gemaakt zijn met respect voor de mens, de natuur en het milieu. 

Deze wijnen worden vaak onder de noemer natuurwijnen of biologische wijnen aan de man gebracht. 

Sommige wijnbouwers gaan daarin zover dat ze geen enkele kunstmatige ingreep meer doen om zo de meest natuurgetrouwe wijnen te kunnen maken. Ben je uitgenodigd op een kerstdiner geef dan eens een mooie fles natuurwijn als duurzaam cadeau!

duurzame-cadeaus-oceonics-Oceonics cadeaupakket >>>


Duurzame cosmetica en duurzame lichaamsverzorgingsproducten

Geheel volgens de traditie worden er met kerstmis veel cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten als cadeau gegeven. Je kent vast wel die mooie feestverpakkingen met luxe uitgedoste flessen, flacons en tubes. 

Helaas is zowel vaak de verpakking als het product zelf niet bepaald duurzaam te noemen. Dat het ook anders kan bewijzen de hieronder beschreven merken. Ze zijn stuk voor stuk uitstekend geschikt als duurzaam cadeau voor onder de kerstboom!

Yves Rocher

Dit van origine Franse cosmeticamerk gebruikt voor zijn duurzame make-up alleen biologische planten. Er worden ook geen dierlijke bestanddelen gebruikt slechts honing en bijenwas. Het merk heeft de OneVoice award gewonnen omdat het zich al meer dan 30 jaar inzet tegen dierenleed.

The Body Shop

Dit merk is onderdeel van het Franse L’Oréal en wellicht in ons land het meest bekend. De tassen, flacons en luxe verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. 

Het merk steunt onderzoek naar dierproefvrije cosmetica. The Body Shop heeft een eigen stichting waarmee het 3000 projecten ondersteund op het gebied van dierenwelzijn, milieubescherming en mensenrechten.

Aveda

Aveda is een producent van duurzame cosmetica uit de Verenigde Staten. In de staat Minnesota staat de productie locatie en het hoofdkantoor, beide worden voorzien van 100% windenergie. 

Ook Aveda heeft een eigen stichting, Earth Fund, waarmee het projecten steunt voor de natuur en de lokale bevolking in de gebieden waar de grondstoffen vandaan komen. 

Alle verpakkingen van Aveda duurzame cosmetica is van gerecycled materiaal gemaakt.

Nvey Eco

Van ‘down under’ komt het merk Nvey Eco, het is 100% ecologisch en biologisch gecertificeerd volgens de strenge Australische Organic Food Chain. 

Ook bijvoorbeeld de borsteltjes voor mascara zijn gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Het merk is vooralsnog in Nederland alleen via webshops te verkrijgen.

Inika

Eveneens uit Australië afkomstig is Inika wat geregistreerd is bij de Engelse vereniging van veganisten. Derhalve zijn hun producten ook gemaakt van organische ingrediënten en bijna allemaal geschikt voor veganisten. 

Ook de verpakkingen en de borsteltjes zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Inika heeft een hoge veiligheidsbeoordeling gekregen van de Amerikaanse Environmental Working Group.

Dr. Hauschka

De producten van Dr. Hauschka worden samengesteld met een holistische benadering waarbij alles in balans moet zijn. De heilzame ingrediënten komen uit de eigen biologische tuin waar zaden en compost uit eigen productie komen. 

Verder wordt er gebruik gemaakt van veel biologische ingredienten van boeren uit Burkina Faso, Irak, Afghanistan en India.

Lavera 

Ook in ons buurland Duitsland wordt duurzame cosmetica geproduceerd door Lavera. Het merk beschikt over het internationaal hoog aangeschreven Natrue label. 

Dit label staat voor cosmetica producten die zo natuurlijk mogelijk zijn met gebruikmaking van natuurlijke en organische ingrediënten met een milieuvriendelijke productie. 

De cosmetica producten van Lavera zijn vrij van dierlijke ingrediënten, microplastics, chemicaliën en minerale oliën. Lavera beschikt over het Duitse BDIH keurmerk wat staat voor producenten van natuur cosmetica.  

Living Nature

Ook dit Duitse merk beschikt over het BDIH keurmerk en is geheel vrij van minerale oliën. Ook aan de verpakking is veel aandacht besteed, ze is volledig recyclebaar. De ingrediënten bestaan hoofdzakelijk uit medicinale planten uit Nieuw Zeeland.

Green People

Het merk Green People is gericht op een organische en natuurlijke leefstijl. Het ondersteunt al jaren organisaties die opkomen voor gezondheid en milieu. 10% van de winst van Green People gaat naar dit werk toe. De meeste van de producten zijn geschikt voor veganisten. 

Themis

Ben je op zoek naar Fairtrade cadeaus dan moet je zeker eens bij Themis gaan shoppen. De ingrediënten in dit bij de Wereldwinkels verkrijgbare cosmetica merk zijn van biologische teelt en van Fairtrade boerenorganisaties. 

Geen van de producten zijn getest op dieren en de verpakking is ook volledig duurzaam geproduceerd. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Fairtrade rietsuiker uit Paraguay en Fairtrade honing uit chili.

Zoals je uit bovenstaande kunt opmaken is het geen probleem om de juiste cosmetica te vinden die geschikt is als duurzaam cadeau. En dat geldt eigenlijk voor heel veel duurzame cadeaus, het hele jaar rond. 


amnesty-international

Amnesty Netherlands shop voor Fairtrade cadeaus

Of het nou voor de kerstdagen, sinterklaas of gewoon een verjaardag is, eerlijke cadeau’s zijn er in alle categorieën. Ook op internet vind je veel webshops die zich hebben toegelegd op duurzame artikelen. 

Hierbij wil ik zeker de Amnesty Netherlands shop niet onvermeld laten. Je vind op deze webshop een uitgebreid aanbod van Fairtrade en duurzame cadeaus en steunt daar het werk van de organisatie ook nog mee.  

Met enkele muisklikken heb je de duurzame producten in je winkelmand liggen en vaak al de volgende dag in huis.

Als jij er ook vaker voor kiest om duurzame cadeautjes te geven maken we samen de wereld een beetje beter. En zoals we niet vaak genoeg kunnen zeggen; alle kleine b’tjes helpen echt wel!Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.