wat is fast fashion?

Wat is fast fashion?

Wat is snelle mode ofwel wat is fast fashion kleding? Ik hoor en lees steeds vaker dat onze gasten in ons ecologisch leven blog het hebben over fast fashion. Maar wat is fast fashion? Hoe beïnvloed de fast fashion ons milieu? Wat zijn fast fashion bedrijven?

Als het gaat om fast fashion ofwel de snelle mode kleding dan verstaan we daar het volgende onder:

Fast fashion staat voor snelle mode en dit is mode die gereproduceerd word door bedrijven die hierop zijn gericht. Deze mode is nagemaakt van de high-fashion mode huizen. De kleding word op een zo’n goedkoop mogelijke manier nagemaakt en geproduceerd.

Door de komst van polyester en nylon (20ste eeuw) is de productie van kleding stukken goedkoper en gemakkelijker geworden.Veel van deze fast fashion word in landen gemaakt waar de arbeidskrachten goedkoop en onder slechte omstandigheden moeten werken.

Ook is de snelle mode kleding slechte kwaliteit en gaat dus niet lang mee. Door specifieke seizoenskledingstukken te maken is het ook niet nodig dat een kledingstuk lang meegaat. EN hier is deze tak van industrie helmaal gericht.

Er zijn verschillende grote mode bedrijven die hun bedrijfsmodel gebouwd hebben op goedkope en siezoens gebonden kleding. Omdat de kleding zo goedkoop is koopt de consument dit ook maar voor een korte tijd, lees één seizoen.

Omdat je voor een shirt of broek maar 15 euro betaald vind je het niet erg om na dat seizoen weer opnieuw op pad te gaan om nieuwe kleding te kopen. Want dan kun je weer op pad voor fast fashion.

Wat zijn snelle modemerken /Wat zijn fast fashion bedrijven

Inmiddels komt er steeds meer aversie tegen de snelle mode en dat is ons inziens maar goed ook. Je moet je afvragen bij een shirt van € 5,- dat uit Azië komt of dit wel mogelijk is. En het is geen hogere wiskunde om te weten dat dit niet kan.

Het shirt is van een slechte kwaliteit en ook onder slechte werk omstandigheden gemaakt. En dat is begrijpelijk want anders kun je het niet voor €5,- kopen.

Zowel Zara, H&M, Peacocks en C&A hebben hun bedrijfsmodel gebouwd op Fast fashion. Inmiddels word deze manier van kleding produceren steeds kritischer bekeken.

Is fast fashion duurzaam?

Is fast fashion duurzaam daar kan ik kort over zijn; NEE. Maar dit wist je zelf ook al waarschijnlijk. Fast fashion kleding is gemaakt van mindere kwaliteit stoffen en nagenoeg niet te recyclen of her te gebruiken.

Natuurlijk is kwaliteit kleding duurder dan de kleding die je kunt kopen bij deze snelle mode winkels het grote verschil is wel dat de kleding op een betere manier tot stand is gekomen.

Daardoor is deze kleding ook duurzamer want als je het beu bent kun je het aanbieden bij een tweedehands winkel dan kan ook iemand anders nog plezier hebben van jouw afgedankte kledingstuk.

Bij de snelle mode kleding id dit vanwege de slechte kwaliteit niet mogelijk

Is het snelle mode die ons milieu vernietigt?

Wat doet fast fashion met het milieu? De snelle mode vernietigt niet als enige ons milieu er zijn nog meer oorzaken te noemen. De snelle mode heeft zeker een enorme bijdrage aan de vervuiling van ons milieu.

Ik zou dan ook met klem willen aanraden als jij van kleding houd en je wilt absoluut nieuwe kleding ga dan voor duurzaam gemaakte kleding.

Je weet dan in ieder geval dat er minder schadelijke stoffen in het milieu komen en dat je de kleding kunt hergebruiken. Denk hierbij aan het inleveren bij een tweedehands kledingzaak of je kunt het verkopen via bijvoorbeeld marktplaats.

Ook ruilen van kleding is een duurzame manier dit past ook helemaal in een duurzaam leven.

Natuurlijk kun je jouw afgedankte kledingstuk ook weggeven als jij het beu bent. Op die manier draag je bij aan een kleinere kleding afvalberg en je maakt ook nog iemand enorm blij met jou afgedankte kledingstuk!

Wat is een snelle mode -winkel?

Er zijn veel grote kleding merken die aan de snelle mode geld verdienen. En je zult na het lezen van dit artikel begrijpen dat dit veel schaduwzijdes heeft. Veel vervuiling voor het milieu slechte arbeidsomstandigheden en slechte kwaliteit.

Als jij graag kleding koopt zorg ervoor dat je voor kleding van goede kwaliteit kiest. En stel je de volgende vragen als je weer op pad gaat voor nieuwe kleding.

  • klopt de prijs met hetgeen dat ik koop of is het veel te goedkoop
  • Kan het gerecycled worden
  • Is het van goede kwaliteit
  • Heb ik het wel nodig
  • Kan ik het ook tweedehands krijgen
  • Is het goed te combineren met andere kleding die ik in mijn kast heb hangen

Is de snelle mode aan het vertragen/uitsterven?

Het zou mooi zijn als de snelle mode aan het vertragen is of beter nog uitsterven.

We kennen inmiddels wel het fenomeen langzame mode ( slow fashion) of wel de bewuste mode beweging.

Met de slow fashion ligt de nadruk op kwalitatieve kleding. Ook bij de ontwikkeling van de slow fashion kleding word er rekening gehouden met duurzaamheid en het milieu.