Wat is duurzaam leven?

Wat is duurzaam leven?


Als je de vraag wat is duurzaam leven wilt beantwoorden kan dit op een eenvoudige manier.
Vaak wordt duurzaam leven in een zin genoemd met ecologisch, natuurlijke levensstijl, groener leven en vaak komt biologisch daar ook nog bij.

Maar de vraag wat is duurzaam leven kan op de volgende manier beantwoord worden;

Duurzaam leven is een leven waarbij je rekening houd en op een goede manier zorgt voor de natuur en jouw omgeving. Je zorgt ervoor dat je zorgvuldig omgaat met grondstoffen. Zodat ook de generatie na jou op een goede en gezonde manier kan leven.


Het is bewuster leven, je houdt zowel rekening met alles ( of in ieder geval veel!)  waar je gebruik  van maakt en je kijkt ook kritisch naar wat je consumeert. Je probeert in de tijd die je hier op aarde bent de wereld zo minimaal mogelijk te belasten.

Je houd rekening met de Footprint die je achter laat, deze wil je zo klein mogelijk houden.

Je kent misschien de song van  Jack Johnson misschien wel Re-duce, re-use, re-cycle. En daar geeft hij precies aan wat hier bedoelt wordt.

De 3 R’s: Re-duce = reduceren of terugbrengen
Re-use = hergebruiken
Re-cycle = recycling of in kringloop brengen

duurzaam leven

De 3R’s

Het reduceren of terugbrengen van de door jou aan te schaffen producten is belangrijk om te doen. Bedenk bij alles wat je nieuw wilt aanschaffen of je dit ook daadwerkelijk nodig hebt. Als je tot de conclusie komt dat je een bepaald product daadwerkelijk nodig hebt kun je eerst bekijken of het ook tweedehands te krijgen is.

Ook op kleine schaal kun je een groot verschil hierin maken. Dat tweedehands bankstel of die gebruikte eethoek beland door jou niet op de enorme vuilstort maar krijgt een tweede leven.

Heb jij een stoeltje waarvan de bekleding versleten is kijk dan eens of je het opnieuw kunt bekleden en geef de stoel een likje verf en je hebt weer een ‘nieuwe’ stoel staan.

Ben je zelf niet zo handig ga op zoek naar iemand die dat wel is, die zijn er genoeg te vinden.

Hergebruik kan ook voor kleding gelden. Er zijn zoveel mensen die met alle mode-trends mee willen lopen maar dit dan dus ook weer snel beu zijn. Zo komt niet versleten kleding vaak in de afvalstroom terecht. Gelukkig kiezen ook veel mensen om de gebruikte kleding op een tweedehands markt te verkopen of naar een second hand kledingzaak te brengen.

Vroeger waren de secondhand kledingwinkels altijd een beetje muffige winkels. Maar tegenwoordig zijn het mooi ingerichte kledingzaken en kun je er de mooiste en leukste kledingstukken vinden die er als nieuw uitzien.

Dit geld ook voor refurbished telefoons of laptops, ze zijn een stuk goedkoper, dus een geldelijke besparing. Doordat veel refurbished iPhones en tablets vaak pas een jaar gebruikt zijn functioneren ze nog erg goed.

De online shops zoals bijvoorbeeld mResell zijn een mooi voorbeeld van refurbished producten ofwel hergebruiken.

Het hergebruiken van spullen is één van de beste en makkelijkste manieren om in je duurzaam leven toe te passen.

Als jij duurzaam leeft dan zul je ook zuinig omgaan met water en elektriciteit. Je hebt een waterbesparende douchekop en voor je de verwarming hoger zet zul je eerst een dikkere trui aantrekken.

Op deze manier bespaar je ook geld dat je dan weer voor andere zaken kunt gebruiken.

Bij het leiden van een duurzaam leven hoort ook het kritisch zijn op wat je in huis haalt als het gaat om verpakkingsmaterialen.

Één van de grootste ergernissen van onze gasten in het ecologisch leven blog is ook het verpakkingsmateriaal. En heel vaak kun je er ook niet omheen. Je krijgt het er ‘gratis’ bij.

Toch kun je hier ook veel aan doen, neem bijvoorbeeld zelf je boodschappentas mee in plaats van telkens een tasje in de winkel te kopen. Ga naar de markt of groenteboer waar je vaak producten los kunt kopen en meenemen. En als je iets in je winkelwagen legt kijk of het product ook te krijgen is met minder of nog beter geen verpakkingsmateriaal.

duurzaam leven

Duurzaam leven is vooral bewust leven!

Als het gaat om de laatste R, die van Re-cycling, dan is het goed om bij alle spullen die je aanschaft je af te vragen of deze op een goede manier te recyclen zijn.

Als iets echt versleten is dan is het duurzaam als dit product weer gerecycled word. Op die manier draag jij bij tot een kleinere afvalberg en worden er ook geen nieuwe grondstoffen aangesproken.

Ook kost dit geen extra energie om een nieuw product te produceren. Zoals ze nu bijvoorbeeld bij The Greenest battery van Northvolt een batterij hebben ontwikkeld die nagenoeg helemaal gerecycled word nadat deze versleten is.

Dit zijn mooie initiatieven en daar zullen we in de nabije toekomst er alleen maar meer van gaan zien. En dat is ook nodig want het is 1 minuut voor 12!

To good Too go

Bij de vraag wat is duurzaam leven is het ook belangrijk om te kijken wat jij consumeert. Door het eten van minder vlees draag je bij aan het verkleinen van de vleesindustrie. Deze zorgt voor een grote bijdrage aan de uitstoot van CO2 gassen!

Want als we allemaal kiezen voor het eten van minder vlees wordt er dus veel minder van dit slechte broeikasgas uitgestoten. Wil je toch graag af en toe een stukje vlees eten kies dan voor een eerlijk stukje biologisch vlees. Zo verkleinen we samen de vleesindustrie!

Ook de voedselverspilling op onze planeet is enorm. Bij een duurzaam leven past dus ook dat je hier geen bijdrage aan levert. Zorg ervoor dat alles wat je aanschaft ook geconsumeerd word.

Gooi geen voedsel weg!

Het platform To good Too go is een mooi initiatief om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk weggegooid wordt.

Je kunt in jouw omgeving kijken welke supermarkt een aanbieding heeft om voedsel wat tegen de datum loopt tegen een korting te kopen. Er bestaan zelfs al restaurants die met dit concept werken.

Een mooie manier om ervoor te zorgen dat dit eten niet in de container belandt!

Foodprint

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een duurzaam leven makkelijk toepasbaar en heeft veel voordelen. Op sommige punten is het misschien wat duurder maar aan de andere kant kun je grote besparingen toepassen.

Op de vraag wat is duurzaam leven heb je hier kunnen lezen dat met de toepassing van de 3R’s je een duurzaam leven leeft!