Wat is bewust consumeren?

Wat is bewust consumeren?

Op de vraag wat is bewust consumeren ofwel duurzaam consumeren kunnen we het volgende antwoord geven.

De bewust consumeren definitie is:

Bij bewust consumeren consumeer je zo dat zowel natuur, mens en dier hiervan geen nadeel ondervinden.


Duurzaam consumeren betekent dat je je bij alles afvraagt of het product dat je koopt een ‘eerlijke’ afkomst heeft. Denk hierbij aan dat het product geen giftige stoffen bevat, niet tot stand is gekomen door kinderarbeid of dierenleed.


Ook is de duurzame consument er zich bewust van bij het kopen van een ‘nieuw’ product of dit hergebruikt kan worden of gerecycled!

Bewust consumeren betekenis

Bij bewust consumeren voorzie je in je basisbehoeften zoals wonen, eten en je verplaatsen van a naar b. Je vraagt je altijd af of je dit op de juiste manier toepast.

Je koopt alleen maar producten om te consumeren die op een duurzame manier tot stand zijn gekomen. Dit betekent dat er, als het bijvoorbeeld gaat om voeding, geen dierenleed aan vooraf is gegaan.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de vleesindustrie waarbij het dier geen goed leven heeft gehad voordat deze geslacht is. Een stukje biologisch vlees is dan beter en ook een stuk lekkerder. Verwarrend in de vleesindustrie is dat deze vaak ook als bio-industrie wordt omschreven. Waardoor het lijkt alsof....

Maar ook groenten en fruit die van ver zijn gekomen, andere kant van de wereld, en dus veel kilometers heeft moeten overbruggen tot het op je bordje ligt komt niet in aanmerking bij de bewuste consument.

Bij bewust consumeren worden alleen die groente en fruit geconsumeerd die in dat jaargetijde beschikbaar zijn. Dus alleen Hollandse aardbeien in de zomer en geen Egyptische aardbeien in december!

Als jij duurzaam consumeert dan hou je er rekening mee waar het product vandaan komt en wat er mee is gebeurd.

Wat is duurzaam consumeren?

Bewust maatschappelijk consumeren

Veel mensen doen bewust boodschappen en kopen producten waar alleen een eco label aan hangt. Met deze keurmerken weet je zeker dat het op een duurzame manier tot stand is gekomen.

Een aantal van die keurmerken zijn: Beter leven, MSC, Milieukeur, Rainforest Alliance, Fairtrade en Max Havelaar.

Je kunt er dan ook vanuit gaan dat hier zo min mogelijk verpakkingsmateriaal gebruikt is. Het verpakkingsmateriaal dat gebruikt is is op een verantwoorde manier tot stand gekomen en ook goed afbreekbaar.

Een keurmerk is een beeldmerk waaraan je kunt zien dat het product aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Er zijn keurmerk eigenaren die de controle uitoefenen of de bedrijven de regels van het keurmerk naleven. Op die manier worden ze gecontroleerd.

 Op de website van Consuwijzer kun je al deze keurmerken terug vinden.

Duurzaam consumeren

 Je kunt op verschillende manieren bewust maatschappelijk consumeren dit kun je op kleine schaal heel makkelijk dagelijks toepassen. Naast het scheiden van afval dat je waarschijnlijk al wel doet, kun je ook overstappen op groene energie.

Er zijn op dit moment heel veel energie leveranciers die groene stroom leveren. Het aanschaffen van zonnepanelen is ook een goede vorm van bewust consumeren.

Vaak vergeten mensen dat bewust consumeren ook financieel aantrekkelijker is. Sommige duurzame producten zijn duurder maar gaan wel langer mee. Ook het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen geeft op termijn een energiebesparing. Een milieuvriendelijke en financieel aantrekkelijke investering dus.

Vaak krijg je met dit soort investeringen ook een subsidie of via de jaarlijkse belasting een teruggaaf. Dus op die manier hou je geld in de ‘pocket’.

Daarmee kun je dan weer meer reizen als daar je interesse ligt maar ook hier komt bewust consumeren kijken. Dus ecotoerisme staat bij het bewust consumeren hoog in het vaandel.

Als jij op reis gaat reis je zoveel mogelijk duurzaam. Je gaat met de trein, fiets of misschien wel met de lopend. Ook het elektrisch rijden met auto of bus is een goede manier van duurzaam vervoer en past dus bij het duurzaam consumeren.

Duurzaam reizen

Milieu bewust consumeren

Respect voor leefmilieu en fatsoenlijke werkomstandigheden | duurzame criteria

Alle producten die je consumeert zijn van invloed op je gezondheid en het milieu. Het is misschien makkelijker te begrijpen als ik een voorbeeld geef; Als jij veel vet en suiker eet is dit niet gezond voor je lichaam, logisch!

Dit zelfde geld voor het consumeren van producten die tot stand zijn gekomen door ‘giftige’ stoffen te gebruiken bij de ontwikkeling ervan. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

Groenten die bespoten zijn om een schimmel, beestje of ziektes tegen te gaan krijg jij ook binnen. Omdat je dit niet 100% ervan afgewassen krijgt. Het zijn misschien maar hele kleine hoeveelheden, maar gezond is het zeker niet. Laat staan de impact op de aarde en de lucht die insecticiden en bestrijdingsmiddelen hebben.

Of de antibiotica die gebruikt word in de veeteelt. Naast dat dit ongezond is voor de dieren krijg jij het ook binnen via het vlees dat jij koopt en consumeert. Ga dus voor biologisch vlees!

Het is dus belangrijk om bewust te consumeren en de keus te maken om alleen maar producten te kopen die op een duurzame manier tot stand zijn gekomen.

Zorg dat je op de hoogte bent met wat je koopt en eet, op die manier ben je bewust aan het consumeren en dat is voor alles beter, zeker op de lange termijn.

Op naar een duurzaam leven!