Vattenfall, groene stroom uit Zweden
11 november 2020 
12 min. leestijd

Vattenfall, groene stroom uit Zweden

Vattenfall groene stroom uit Zweden, ook de groene stroom leverancier in Nederland!

Groene stroom is in Zweden al zo gewoon. Op het gebied van gebruik en winning van groene stroom is Zweden al heel lang een pionier ten opzichte van andere (industrie)landen. Zo was Zweden een van de eerste landen die zijn spoorwegnetwerk elektrisch heeft gemaakt!

De in het noordwesten gelegen stad Härnosand was in Europa een van de eerste steden met elektrische straatverlichting. Ook de, op dit moment in Nederland ook actueel, 380 Kv hoogspanningsleiding werd als eerste in Zweden geïnstalleerd.

Vattenfall staat voor groene energie dus kunnen we in de toekomst vooruit met Vattenfall die alleen maar groene stroom levert.

groene energie

 

 

[[showindex]]

Hoe groen is Vattenfall Zweden?

# Energiebronnen

Zweden is een grote consument van stroom. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door het koudere klimaat en de hoogontwikkelde en energie vragende industrie. Denk hierbij alleen al aan de autoindustrie, verpakkingsindustrie en meubelindustrie.

Gelukkig staat hier tegenover dat Zweden een groot deel van zijn elektriciteit, 40 %, wint uit waterkracht! Dus dat betekent groene stroom.
Tevens komt 11 % van de totale elektriciteitsproduktie uit windenergie.

# Windenergie

In Nederland halen we slechts 3 % van onze groene stroom uit wind/zon energie en waterkracht kennen we eigenlijk niet in Nederland. Wat windenergie betreft zijn er sinds 2008 door de Zweedse Energieautoriteit 423 gebieden aangewezen voor de winning van groene stroom.

Dit betreft zowel energiewinning op land, binnenwateren en zee. Als al deze vierkante kilometers daadwerkelijk gaan worden ingericht met windmolens beslaat dit slechts 2 % van Zweeds ‘grondgebied’.

Op dat moment zou al de (groene) stroom die nodig is voor de Zweedse huishoudens uit windenergie gewonnen kunnen worden! Nu is inmiddels de prognose dat er in 2023 twee maal zoveel energie gewonnen wordt als de totale behoefte van alle huishoudens.

# Energie uit hout en andere energiegewassen

Zweden is bedekt met ca. 28 miljoen(!) hectare bos. Ongeveer 54 % van het totale landoppervlak. En 19 % van alle bos in Europa vind je in Zweden.

Je zult begrijpen dat dit een enorme industrie is. Grote kans dat de vurenhouten planken die je in NL bij de bouwmarkt koopt uit  Zweden komen.

Geen wonder dat ’s werelds grootste woonwarenhuis IKEA juist in Zweden is ontstaan! De productie van voor de industrie geschikt hout zorgt ook voor een enorme berg ‘afval’ zoals o.a. zaagsel wat gebruikt wordt voor de productie van houtpellets.

Pellets zijn geperste zaaagselkorrels die bij verbranding voor energie zorgen. Zelfs de takken met naalden die voor de industrie niet bruikbaar zijn worden verwerkt in grote verbrandingscentrales. Deze centrales zorgen voor heel veel stadswarmte. 

# Energie uit Raapzaadolie

Als je in de maand mei met auto of trein door Zweden reist, kun je ze niet gemist hebben; onmeetbaar grote akkerbouwpercelen in prachtig gele bloemen.

Als je door de zuidelijke provincie Skåne trekt tref je daar kilometers lange linten van raapzaadvelden aan. De olie die uit dit zaad gewonnen wordt kan uitstekend in de keuken gebruikt worden maar is tevens een grote energieleverancier. In veel Zweedse steden rijdt het openbaar vervoer op deze olie.
Evenals overigens andere vormen van biogas o.a. uit afval gewonnen.

# Waterkrachtcentrales

Mede door de aanwezige bergen in Zweden en de voortdurende aanvoer van water door de Golfstroom vind je er veel stromend water! Waarbij vele stromingen verval laten zien waarbij er meer dan 200 m3 per seconde aan water vervalt, wat het minimum is voor het winnen van waterkracht-energie.

Vooral in het noorden van het land is dit van toepassing. Het is geen uitzondering dat er zelfs gebieden zijn waar er meer dan 350 m3 water per seconde vervalt.

Wat betekent Vattenfall?

Vattenfall is het Zweedse woord voor waterval. Vattenfall groene stroom is begonnen als stroom opgewekt door waterkrachtcentrales. Later zijn daar andere groene stroom bronnen zoals wind- en zonne-energie bijgekomen. Wat betekent Vattenfall vandaag de dag: groene stroom uit natuurlijke bron!

Vattenfall en Nuon

‘Zweedse’ energie in Nederland hoe is dat tot stand gekomen? Vattenfall was eerst Nuon voordat deze twee stroomleverancier gingen samenwerken.

In februari 2009 werd aangekondigd dat het Nederlandse energiebedrijf Nuon gefaseerd gaat worden overgenomen door het Zweedse bedrijf Vattenfall.

Vattenfall is een 100 % Zweeds staatsbedrijf. Al op 1 juli 2009 kreeg Vattenfall voor 5 miljard Euro een belang van 49 % in Nuon. Ook verwerft Vattenfall hiermee direct de operationele zeggenschap en word in 6 jaar tijd het belang naar 100 % gebracht.

Van Nuon naar Vattenfall

In oktober 2018 maakt het bedrijf bekend dat de naam Nuon geleidelijk gaat verdwijnen en in oktober 2019 wordt alleen nog de naam Vattenfall gehanteerd.

In 2017 had het bedrijf 3503 mensen in dienst en werd 10% van de totale energie als ‘Groen’ gekenmerkt. Vandaag de dag is het streven van Vattenfall erop gericht om binnen 1 generatie geheel fossielvrij te zijn. Vattenfall voor fossielvrije energie!

Nu in 2020 heeft Vattenfall meer dan 2 miljoen klanten in Nederland

northvolt-groenste-batterij-voor-eleketrische-auto

Vooruit met Vattenfall

Nu in 2020 heeft Vattenfall meer dan 2 miljoen klanten in Nederland. Natuurlijk krijg je deze klanten niet zomaar. Dat moet wel beteken dat het bedrijf iets te bieden heeft.
Welke diensten kan Vattenfall groene stroom nog meer bieden?

Als je interesse voor elektrisch rijden is het artikel van Northvolt ook leuk om te lezen

Ook een Energie Vergelijker op de  website van Vattenfall is aanwezig. Erg handig als je overweegt te willen overstappen naar Vattenfall. Maak zeker gebruik van de speciale Vattenfall actie als je gaat overstappen naar Vattenfall. Kies voor Speciale energie pakketten of een introductie cadeau.

Als je wilt krijg je maatwerk afgeleverd met de Vattenfall actie. Aan de hand van je adresgegevens kun je snel zien wat je hoogstwaarschijnlijk per maand gaat betalen. En eenmaal aangesloten is de Vattenfall meterstanden aflezen een koud kunstje.

Vattenfall Groene stroom zakelijk

Ook voor de zakelijke afnemer van energie ben je bij Vattenfall aan het goede adres. Speciaal voor de zakelijke markt heeft Vattenfall groene stroom pakketten. Dus ook met je bedrijf is overstappen naar Vattenfall interessant.

  

Vattenfall groene stroom; Fossiel vrije energie

Vattenfall heeft als ambitie om binnen 1 generatie geheel fossiel vrij te zijn. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen bruinkool meer gebruikt wordt en dat er uitsluitend door Vattenfall groene stroom wordt opgewekt.

Om dit te bereiken werkt Vattenfall er hard aan om grote windparken voor de Nederlandse kust te bouwen. Nuon bouwde in 2006 al een groot windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee.

En in 2023 hoopt Vattenfall het Hollandse Kust Zuid windpark in gebruik te nemen. Dit is dan het grootste windpark op zee ter wereld! Met reeds 20 windmolenparken op zee zijn ze pionier en specialist in Europa.

Voor de Schotse kust hebben ze het European Offshore Wind Deployment Centre (EOWDC). Deze locatie bestaat uit elf windmolens die nieuwe technologieën testen voor de volgende generatie windparken.

Vattenfall groene stroom uit zonnepanelen

Vattenfall producten waaronder energie uit zonnepanelen, op de website wordt meer dan voldoende informatie geboden over zonne-energie thuis.
Ga ook voor de groene energie van Vattenfall

Een duidelijke uiteenzetting hoe zonnepanelen werken. Hoe de procedure voor het installeren werkt. En uiteraard wat de voordelen voor de consument zijn. En die zijn uiteraard niet alleen op financieel gebied. Maar denk ook zeker aan de bijdrage die je levert aan fossielvrije energie. Een belangrijk streven van Vattenfall en van ons allemaal.

groene energie

Voordeel Vattenfall slimme meter

Wat is de Vattenfall slimme meter en wat zijn de voor en nadelen? Het grote voordeel van de Vattenfall slimme meter is dat je maandelijks inzicht hebt in je groene stroom verbruik. Ook is meteen duidelijk hoeveel stroom je zelf hebt teruggeleverd als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

De Vattenfall meterstanden aflezen is met de slimme meter zeer gebruiksvriendelijk gemaakt. Met jouw toestemming kan Vattenfall meterstanden aflezen op afstand. Op die manier is het niet meer nodig dat jij zelf de standen door moet geven.

Ook kun je meteen zien op de Vattenfall slimme meter hoe hoog je verbruik van de groene stroom is geweest. Nog een groot voordeel is ook dat je op het einde van het jaar, met de jaarafrekening, weet hoeveel je moet bij betalen of terug krijgt.

Er zijn inmiddels al heel wat huishoudens die beschikken over een Vattenfall slimme meter. En in de toekomst (2027) is het de bedoeling dat alle meters op afstand worden uitgelezen. Dit is overigens in Zweden al jaren van toepassing, wij betalen hier iedere maand het bedrag voor wat we verbruikt hebben.

Op die manier kom je ook niet voor verrassingen te staan!

Slimme meter wel of niet?

Als jij ook een slimme meter wilt dan kun je die gewoon aanvragen als je gaat overstappen naar Vattenfall. De Vattenfall slimme meter wordt gratis geïnstalleerd, dus aanvragen zou ik zeggen! Dan zit je straks ook niet met een enorm bedrag dat je bij moet betalen:)

Conclusie Vattenfall groene stroom

Het is belangrijk om een groene keuze te maken als het gaat om energie leverancier. Als jij wilt overstappen naar een andere energie leverancier kies dan ook voor een groene energie leverancier. Op die manier draag je bij aan fossielvrije energie!

Vind je het leuk om met een elektrische Volkswagen T2 op vakantie te gaan? Lees dan het blog over Evan, Electric Vanlife, zeker ook even.

 


Vattenfall groene stroom


 

Northvolt the greenest battery uit Sweden. Voor Europa de grootste groene
Door

Northvolt the greenest battery uit Sweden. Voor Europa de grootste groene

op 03 Jan 2021

[…] tot veel stroom en dan vooral groene stroom. De fabriek in Skellefteå zal gevoed worden met 100% groene stroom afkomstig uit water en wind dat afkomstig is van Skellefteå […]

Een sedumdak is mooi en goed! Het gras op het dak is altijd groener
Door

Een sedumdak is mooi en goed! Het gras op het dak is altijd groener

op 03 Jan 2021

[…] duurzaamheid staan we voor talloze uitdagingen. Duurzame energie is een veelbesproken thema, maar datzelfde geldt voor de gevolgen van een zichtbaar veranderend […]

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down