ecologische voetafdruk verkleinen
Duurzaam leven
Ief
Duurzaam leven

Ecologische voetafdruk verkleinen begin vandaag nog!

Onze ecologische voetafdruk verkleinen is iets waar we ons allemaal voor in zouden moeten spannen. Van de wereld een betere plek maken voor ons en voor toekomstige generaties is erg belangrijk.

De schade die we vandaag aanrichten, zal een aanzienlijke impact hebben op de rest van de wereld. Jonge kinderen, volwassenen en zelfs ouderen kunnen allemaal betrokken worden om van de wereld een betere plek voor ons allemaal te maken.

Inhoudsopgave

Ecologische voetafdruk verkleinen hoe pakken we dat aan

In de afgelopen decennia is er meer informatie en onderwijs over dit onderwerp aangeboden dan ooit tevoren.

Verschillende soorten organisaties, waaronder de overheid, Greenpeace, MilieuCentraal, Natuurmonumenten en anderen, hebben geprobeerd alles te delen over de zorgen voor ons milieu en manieren om te helpen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Er zijn ook tal van beroemdheden betrokken bij groene projecten. Acteurs, muzikanten en topsporters hebben over de hele wereld een behoorlijke aanhang.

Mensen luisteren naar wat ze te zeggen hebben en daarom zijn dergelijke bij het grote publiek bekende ‘celebrity’s’ buitengewoon effectief gebleken.

Als gevolg hiervan zijn ook meer fabrikanten en merken ertoe gekomen groen leven mee te nemen in hun filosofie. Ze bieden meer producten aan die veilig zijn voor het milieu en die je tal van voordelen bieden.

Jij kunt andere bedrijven aanmoedigen om hun voorbeeld te volgen door hun producten niet te kopen als ze niet goed zijn voor het milieu en geen rekening houden met het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Als ze omzet verliezen, zullen ze erachter komen waarom en belangrijke wijzigingen aanbrengen om die klanten terug te krijgen. Als consument kun je door je vraag een groener aanbod van producten bewerkstelligen.

De eisen van de consument zijn extreem krachtig en ze zullen een positieve reactie van onze fabrikanten kunnen genereren. Als gevolg hiervan wint iedereen en krijgen we een veiligere omgeving om in te leven.

Als we blijven kopen wat producenten nu aanbieden worden ze niet aangemoedigd om wijzigingen aan te brengen die beter zijn voor het milieu.


ecologische voetafdruk verkleinen

Ecologische voetafdruk verkleinen door afval te verminderen

De hoeveelheid afval die een gewoon huishouden in Nederland elke dag produceert, is enorm groot. In Nederland produceert één persoon per jaar gemiddeld 490 kilo afval.

Al dat afval komt op onze stortplaatsen terecht en wat alleen al uit jouw huishouden komt, loopt in een jaar aardig op. Gelukkig word bijna 60% daarvan gescheiden ingezameld.

Dus alsjeblieft verwijder wat je kunt uit die prullenbak en recycle het. Inmiddels is het ook al lange tijd verplicht. Maar hoe vaak gooi jij de reclame folders met plastic en al in de papier container? Of haal je de plastic dop van dat melkpak af?

Het zijn allemaal van die kleine dingen die ook echt een verschil maken. Als we met zijn allen daar goed van bewust zijn en er naar handelen gaat het een positieve uitwerking hebben.

Dus als je gaat opruimen bedenk dan dat jouw oude spullen voor een ander misschien nog wel zeer bruikbaar zijn. Gooi niet alles zo maar weg maar bied het aan bij de kringloopwinkel in jouw buurt.

Jij bent het misschien beu of vind het maar oude troep maar een ander is er super blij mee. Dit geld ook voor dat teveel gekochte verfblik, niet naar de milieustraat maar naar een tweedehands winkel!

Inmiddels zijn er al heel wat mensen die de kleuren van hun huis-, of slaapkamer samen stellen op basis wat ze in deze winkels kunnen vinden.

Papier gebruiken

Wees je ook bewust van de papierproducten die je gebruikt. Er zijn heel goede alternatieven te verkrijgen! Stoffen servetten in plaats van wegwerpservetten zijn bijvoorbeeld een geweldig idee, niet alleen voor een restaurant maar ook voor bij je thuis.

Gebruik beide zijden van het schrijfpapier, zodat je de hoeveelheid die je gebruikt heel eenvoudig met 50% kunt verminderen. Dit zijn allemaal tips om je ecologische voetafdruk te verminderen.

Gebruik de vaak blanco achterkant van drukwerk en snijd ze in vierkanten. Je kunt op deze manier je eigen notitieblokken maken voor telefoonberichten, snelle familienotities of om je boodschappenlijstje of boodschappen op te schrijven.

Als je toch graag notities maakt in een nieuw boekje kies dan voor een schrijfblok van Moyu Super handig en iedere keer weer opnieuw te gebruiken.

Je kunt papier besparen door ook onnodige post te elimineren. Plak een sticker op je brievenbus waarmee je aangeeft geen reclamefolders te willen ontvangen.

moyu notitieboekjeMeer weten >>>

Groen energie

We leven in een elektronisch tijdperk als gevolg van technologie en alle ontwikkelingen die daarmee gepaard zijn gegaan.

Nog steeds wordt er helaas door verschillende soorten lampen en lichtbronnen schade aan het milieu aangericht. Door de gebruikte typen te veranderen in de meer energiezuinige op de markt, zoals de LED lampen, kun je geld besparen op je elektriciteitsrekening en het milieu helpen beschermen.

Vergeet niet te kijken naar alternatieve energiebronnen die minder of geen schade aan het milieu toebrengen.

Een van de gemakkelijkst te implementeren alternatieve energiebronnen voor elk huis of bedrijf is het gebruik van zonne-energie. In sommige gebieden is er ook wind- en waterkracht.

Als je wilt weten of jouw woning geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen zoek dan vooral contact met zonnepanelen.nl. Dit bedrijf is dè leverancier van zonnepanelen in Nederland!

Laat je auto eens wat vaker staan!

De keuze die je maakt qua mobiliteit, is een van de grootste gebieden waar je een verschil kunt maken voor het milieu. De hoeveelheid vervuilende stoffen die dagelijks door onze auto’s worden uitgestoten, is zeer hoog.

Doe er alles aan om ervoor te zorgen dat je de auto zo min mogelijk gebruikt. Gebruik je auto alleen wanneer dat nodig is, zodat je de uitstoot zoveel mogelijk beperkt.

Plan je activiteiten zodanig dat je veel autoritjes combineert. Doe je best om carpools op te zetten of toegang te krijgen tot het openbaar vervoer indien beschikbaar.

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, overweeg dan een voertuig dat als milieuvriendelijk is erkend. Inmiddels maakt de elektrische auto een enorme opmars en komen er iedere keer weer nieuwe modellen op de markt.

Ook zullen elektrische auto’s in de toekomst steeds betaalbaarder worden, dan is de keus ook makkelijker gemaakt.

greenest battery

Gebruik onze groene tips voor een duurzaam leven

Er worden tal van tips en strategieën aangeboden om ons te helpen een samenleving te creëren die minder vervuilend is. Het kost niet veel tijd of moeite om deze ips dagelijks toe te passen.

Je moet gewoon bereid zijn om een deel van de oplossing te zijn in plaats van het probleem.

Blijf je steentje bijdragen door waar mogelijk wijzigingen aan te brengen. Betrek je hele familie erbij en leg ze uit waarom het zo belangrijk is. Deel je gedachtengang met vrienden en familieleden. Ze beseffen misschien niet het belang van hun inspanningen.

Als je ze eenmaal overtuigd van het grote belang, kun je ze aanmoedigen in hun inspanningen. In de meeste gevallen zijn mensen niet bezig met het opzettelijk vernietigen van het milieu.

Het is vaak een gebrek aan informatie of niet het gevoel dat ze echt een verschil kunnen maken dat ertoe leidt.

Als je merkt dat een persoon of een bedrijf het milieu opzettelijk vervuilt met chemicaliën of andere stoffen, moet je dit zeker melden.

Dit kan je buurman zijn of zelfs het bedrijf waar jij voor werkt. Niemand hoeft te weten dat jij de persoon bent die verantwoordelijk is voor de melding.

Je kunt een melding doen bij de plaatselijke wetshandhavingsinstantie. Ze zullen een inspectie doen en de situatie behandelen op basis van wat ze vinden.

Er zijn wetten om dit soort flagrante minachting voor het milieu te voorkomen. Degenen die hieraan schuldig worden bevonden, kunnen een boete krijgen, de kosten van het opruimen betalen en zelfs strafrechtelijke vervolging riskeren.

Het is voor iedereen mogelijk om groen te leven en je ecologische voetafdruk op het milieu te verkleinen.

Iedereen laat ongemerkt iets achter, maar probeer dit op een positieve manier te doen. Elke persoon heeft de keuze hoe hij zijn leven wil leiden.

Wees trots op de inspanningen die je levert om onze wereld zo goed mogelijk in vorm te houden.

De beloningen hiervan zullen zowel bij jou als bij toekomstige generaties terugkomen.

We hebben allemaal de kracht en het vermogen om te veranderen wat we nu doen in ruil voor betere manieren van leven.

Beslis nu dat je je gedrag wilt aanpassen en je goed wilt voelen over je levensstijl keuzes.

Werk mee aan het vinden van de oplossing voor een beter leefklimaat. Dit komt zowel jouw gezondheid als die van je kinderen ten goede.

Dergelijke inspanningen zijn zeker de moeite waard om dit soort beloningen te oogsten.

Eén persoon en één stem kunnen een significant effect creëren dat laat zien hoeveel mensen geven om de wereld waarin ze leven.

Doe er alles aan om deze inspanningen een deel van jouw wereld te maken. Geef ze door aan je kinderen, zodat de voordelen ook voor hen en hun generatie kunnen blijven bestaan.

Wijs niet naar anderen maar begin bij jezelf!


Gebruik onze groene tips voor een duurzaam leven om je ecologische voetafdruk te verkleinen


Reacties