Anouk Nijpels
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Anouk Nijpels uit Jabeek

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan een groener leven.

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

Hartelijk welkom Anouk,

anouk


Mijn naam is Anouk Nijpels ben 32 jaar 
en woon in Jabeek in Zuid Limburg
.

Ik werk in mijn eigen praktijk als Holistisch coach en massage therapeut. Met veel plezier coach ik hoogsensitieve vrouwen en geef ik ontspanningsmassages. Ook organiseer ik workshops, vrouwencirkels en retraites.

Ik ben te vinden op facebook & instagram
 

Mijn hobby (’s): reizen, paardrijden, yoga, tijd doorbrengen met vriendinnen, wandelen in de natuur met mijn partner en onze twee honden, lezen

Hoe ziet je ideale droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Tijdens mijn reizen heb ik geleerd dat ik me op veel plekken thuis kan voelen. Waar ik heel gelukkig van wordt is tijd doorbrengen aan zee. 

Ik heb lange tijd over de wereld gezworven en op veel plekken gewoond. Vorig jaar heb ik samen met mijn vriend een huis in Zuid Limburg gekocht met veel natuur eromheen. 

Ik ben hier graag en voel me hier gelukkig. Ik vind het fijn om nu een basis te hebben en vanuit hier mijn praktijk nog verder te laten groeien. 

Mijn grote droom is het opzetten van een retraitecentrum. Ik zou graag een kleine boerderij willen kopen aan de rand van een dorpje, met veel natuur eromheen en een grote tuin. 

Met een aantal slaapplekken en een Yurt om workshops in te verzorgen. 

Graag wil ik een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen en contact kunnen maken met zichzelf. Een inspirerend programma aanbieden met coaching, massage, yoga en andere werkvormen erin. 

De ruimte die ik dan heb zou ik ook beschikbaar willen stellen aan andere ondernemers die de wereld een stukje mooier willen maken. In de tuin wil ik graag een grote moestuin aanleggen. 

En natuurlijk plaats maken voor de dieren die altijd komen aanwaaien in mijn leven. 

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Ik vind mijn werk echt ontzettend leuk dus ik zou geen ander beroep meer willen kiezen. Het werken vanuit de holistische visie past helemaal bij mij. 

Tijdens mijn studie vond ik het zo vreemd dat ik alleen maar leerde om mensen cognitief te behandelen. Vaak stelde ik vragen over slaap, voeding, beweging en ontspanning maar docenten vonden me kritisch. 

Tijdens een reis door Indonesië belandde ik in een Holistisch centrum. Er werd breed gekeken, naar het lichaam maar ook naar een stukje zingeving en energie. 

Ik dacht meteen: dit is wat ik altijd al zocht! 

Eenmaal in Nederland ben ik terug naar school gegaan en behaalde ik na twee jaar mijn diploma tot Holistisch coach.  

Ons lichaam is zo bijzonder en het kan ons veel vertellen. Massage is ook een mooie manier om mensen contact te laten maken met hun lijf. Vaak volgt na een massage een mooi gesprek en ontstaan er inzichten. 

Ik geloof dat mensen zelf alle antwoorden op hun vragen al hebben, ik help alleen met zoeken. 

Anouk Nijpels

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

We hebben een moestuin en de zaadjes kweken we helemaal op. Ik ben zo blij als ik een courgette uit de tuin kan plukken! Het heeft iets heel moois om het proces van de natuur te volgen. 

We eten zoveel mogelijk lokaal en onbewerkt. Groenten en fruit haal ik bij de biologische markt. 

Hierdoor eten we automatisch met de seizoenen mee. We gooien bijna nooit eten weg, van restjes maak ik soep. 

Ik eet al 7 jaar vegetarisch en voornamelijk plantaardig. De laatste jaren ben ik kritischer gaan kijken naar mijn eigen vlieggedrag. Ik vlieg niet meer naar Barcelona voor een weekend en ik zoek naar alternatieven die duurzamer zijn. 

Mijn kantoor heb ik aan huis om het gebruik van mijn auto nog meer te beperken. Ook daar ben ik kritischer naar gaan kijken. 

Soms combineer ik bezoekjes aan vrienden ook zodat ik minder op de weg zit. 

Ik probeer het gebruik van plastic te verminderen en heb altijd een boodschappentas in de auto. 

Voor de rest hebben we zonnepanelen en zetten we de verwarming alleen aan als het echt koud is. 

De woonkamer verwarmen we met een kachel. Als ik iets nieuws wil kopen stel ik mezelf altijd de vraag: heb ik dit echt nodig en zo ja, kan ik het langere tijd gebruiken? 

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Ik zou meteen de veestapel afschaffen. Ik blijf het vreselijk vinden hoe wij als mensen omgaan met dieren. Het zijn producten geworden. 

Dingen waar je geld mee kunt verdienen terwijl het levende wezens zijn met gevoel en bewustzijn. Ik kan begrijpen dat mensen dieren willen eten maar dit zou op een andere manier moeten kunnen. 

Er zijn nu initiatieven waar je een stuk van een koe kunt kopen. De koe wordt pas geslacht als hij in zijn geheel verkocht is en heeft een goed leven. 

Ook worden de plantaardige alternatieven voor vlees steeds lekkerder. Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?Ik probeer zo min mogelijk nieuwe spullen aan te schaffen.

Doordat ik zo lang uit een backpack heb geleefd weet ik dat ik kan leven met weinig. Ik kan mijn eigen kleding maken als het kapot gaat en ik gooi zaken pas weg als ze echt niet meer te gebruiken zijn. 

Als we iets nodig hebben haal ik het van marktplaats of ga ik naar de kringloop. 

Soms koop ik een nieuwe jurkje of schoenen maar alleen als ik ze écht heel leuk vindt. Ik draag deze kleding dan totdat ze verkleuren of echt niet meer te maken zijn.

Ik probeer creatief te zijn, zo is onze inbouwkoelkast net kapot gegaan. In plaats van hem meteen te vervangen hebben we een tweedehands losse koelkast in gebruik genomen. 

De inbouwkoelkast gaat eruit en dan hangen we daar plankjes op. Zo wordt het een kast. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Ik heb de laatste jaren al heel wat stappen gezet maar er is nog meer winst te behalen. Soms schiet het erbij in om naar de markt te gaan en eindig ik in de supermarkt toch met een verpakte aubergine in mijn mandje. Dat vind ik dan even rot. 

Reizen zorgt ook soms voor een tweestrijd. Ik word er intens gelukkig van en het is echt mijn passie. 

Helemaal niet meer vliegen wordt daardoor lastig terwijl ik ook weet dat de belasting op het milieu heel groot is.

Ook qua douchen is er bij mij nog winst te behalen. In de winter vind ik het heerlijk om lang en warm te douchen als rasechte koukleum 😉 Dat mag zeker wat minder. 

Op het gebied van kleding kan ik wel wat meer research doen en uitzoeken welke merken echt duurzaam zijn. Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Vooral door de bewustwording dat kleine stapjes wel écht helpen. Ik hoor nog steeds veel mensen zeggen: ach het heeft toch geen zin wat ik doe. Ik geloof dat het wel zin heeft want alles begint tenslotte met kleine stapjes. 

Ook is het mijn wens dat we onze relatie met de aarde kunnen verbeteren. De aarde is zo magisch. 

Ze voorziet ons in alles en we mogen hier intens dankbaar voor zijn. Hoe bijzonder is het dat er uit een klein zaadje een vrucht kan groeien die mij helpt om te overleven? 

Maar ook de ecosystemen in bossen en oceanen laten zien hoe krachtig en wijs de natuur is. 

De verbinding met de natuur kunnen wij als mens voelen en is er altijd. Vanuit dat gevoel kunnen we misschien ook liefdevoller met de aarde en alles wat leeft omgaan. 
Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?


Deze weet ik even niet, ik erger me niet zo snel 😉

 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Dat je van jezelf mag houden en mag blijven dromen, ervaren en spelen in het leven. 


Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

Het leven is kort dus maak er een feestje van en leef op jou voorwaarden. Vertrouw op jezelf en je innerlijke kompas. Je weet altijd meer dan je denkt.Reacties