boswachterspaden
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Boswachterspaden, de mooiste wandelingen bij jou in de buurt

Even geen inspiratie wat te doen dit weekend? Ga dan eens gewoon lekker wandelen. Trek de familie eens uit de bank en de hond uit zijn mand en stap de natuur in, ik weet zeker dat je ervan opknapt.

Wil jij de natuur echt beleven? Ben je op zoek naar die unieke uitzichten? Graag iets meer leren over de flora en de fauna in het natuurgebied? Ga dan zeker eens 1 van de vele prachtige Boswachterspaden lopen die Staatsbosbeheer voor jou heeft uitgezet!

Vaak is het zo dat wandelaars zo hun favoriete rondjes hebben. Een wandeling van een kwartiertje, een middellange wandeling of een echte lange wandeling. 

Een rondje door het bos of een lange ronde door de polder. En als er veel tijd is de strandwandeling met een lekkere lunch op het keerpunt.

Boswachterspaden van Staatsbosbeheer

Om wat variatie in die vaste rondjes aan te brengen zou je zeker eens je licht op moeten steken op de website van Staatsbosbeheer. 

Op deze website vind je onder andere de zogenaamde Boswachterspaden. Dit zijn wandelroutes van diverse afstanden die zijn uitgezet door de boswachter(s) werkzaam in dat specifieke gebied. 

Ze nemen jou mee aan de hand van hun eigen ervaring van de mooiste plekken in het gebied. Zelf zou jij misschien wel voorbij dat smalle zijpaadje lopen maar aan de hand van de boswachter sla je hier wel af! 

Je krijgt de favoriete uitzichten van de boswachter aangewezen terwijl je iets leert over de aanwezige begroeiing en het dierenleven. Lekkere picknick mee om naderhand nog na te genieten!

Wandelen bij mij in de buurt!

Door het hele land beheert Staatsbosbeheer grote natuurgebieden. Je hoeft er dus niet persé ver voor van huis. Ook bij jou in de buurt vind je mooie wandelroutes. 

Ze lopen door de meest uiteenlopende landschappen van zandverstuivingen tot duingebieden en van liefelijke polders tot uitgestrekte boslandschappen.

Heb je even geen inspiratie voor het komende weekend trek dan je outdoor kleding aan en ga op stap met Staatsbosbeheer. 

Zorg voor een paar stevige comfortabele schoenen of outdoor laarzen en trek de natuur in. Heerlijk uitwaaien, frisse lucht opsnuiven en je batterij weer lekker opladen voor de komende week.


De Boswachterspaden zijn een heerlijke manier om te ontspannen en te ont-stressen. 


Enkele Boswachterspaden zijn;

- Boswachterspad de Smokkelroute

De Smokkelroute in de Baronie van Breda. Deze route gaat voornamelijk over zandpaden en met gras begroeide grond. 

De start en het einde van deze 8 km lange wandeling is bij een horecabedrijf. Je kunt hier je wandeling heerlijk afsluiten met een kopje koffie of misschien zelfs wel een hapje eten?

- Boswachterspad Stulp en kasteel

Wil jij eens een blik werpen op het Kasteel Drakensteijn van prinses Beatrix? Dan moet je zeker het Boswachterspad Stulp en kasteeltuin over de Utrechtse Heuvelrug eens proberen. 

Deze 6 km lange wandeling bied je o.a. oude beukenlanen die je herinneren aan de vroegere landgoederen. Ook het Pluismeer met zijn watervogels is zeer de moeite waard.

- Boswachterspad Mariapeel

Dit in Limburg gelegen wandelpad voert je door het gebied waar vroeger veel turf werd gestoken. Markant in het gebied zijn dan ook de vele turfvaarten waarlangs de turf werd vervoerd. 

Heel vaak staan er imposante eiken of beuken langs deze vaarten en kom je ook statige huizen tegen. De wandeling is bijna 5,5 km lang en gaat over zowel onverharde als verharde paden.

- Boswachterspad Cultuurroute ‘t Leesten

Op de Gelderse Veluwe vind je dit prachtige Boswachterspad wat eigenlijk een oud industriegebied is. Al in de vroege eeuwen werd hier veel hout, grint, zand en zelfs ijzer gewonnen. Menselijk ingrijpen heeft ook gezorgd voor de aanwezigheid van zogenaamde ‘sprengen’.  

Dit zijn beken die werden gegraven voor het kunnen laten draaien van watermolens voor de papierindustrie. 

De beken zorgen voor een grote verscheidenheid aan bomen, planten en ook veel vogels. De wandeling over Cultuurroute Leesten beslaat zo ongeveer 5,5 km met als begin en eindpunt informatiecentrum ‘t Leesten.

- Boswachterspad Landerumheide en Waterplak 

Misschien niet naast de deur voor vele van ons is dit Boswachterspad op Terschelling. Tussen de droge duinen vind je een spectaculair heidegebied met duinvalleien. 

In het gebied broeden bijvoorbeeld lepelaars en grote koloniën aalscholvers. Op de route vind je zelfs een losloopgebied voor honden! De wandeling is ruim 6 kilometer lang.

- Boswachterspad Bos op Schouwen-Duiveland

In het Zeeuwse landschap, nabij Burgh-Haamstede vind je dit imponerende Boswachterspad. Het voert je mee door een echt naaldbos met dennen van wel 100 jaar oud. 

Op de achtergrond hoor je het ruisen van de zee en de vele spechten die in het gebied actief zijn. In de vroege ochtend of tijdens de eerste avondschemering kun je zelfs reeën en damherten spotten.

In het gebied groeien nog wilde orchideeën zoals de bijenorchis en de rietorchis. Er is tevens een uitkijktoren die je een mooi uitzicht bied over het bos en de aangrenzende zee. 

De wandeling langs Boswachterspad Bos beslaat 6,5 km en gaat over onverhard pad.

Zoals je kunt zien zijn er verspreid over het hele land wel boswachterspaden te vinden. Kies gewoon het dichtstbij gelegen wandelpad uit en begin aan een nieuwe uniek ervaring van de natuur. 

De meeste routes zijn te downloaden op de site van Staatsbosbeheer in de vorm van een gpx-bestand.

Trek je laarzen aan, zet je capuchon op en laat je niet uit het veld slaan door een beetje regen. De boswachterspaden maken het meer dan de moeite waard om erop uit te trekken.Reacties