Ecologisch leven blog
Ecologisch leven blog
Ief
Ecologisch leven blog

Emmely van Zelfvoorzienendemeid

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog  kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven

Onze gast deze week heten we van harte welkom,

ecologisch leven blog

Ik ben Emmely, 25 jaar en woon in Hellevoetsluis (Voorne-Putten - Zuid-Holland). Onlangs ben ik mijn Instagram gestart @zelfvoorzienendemeid om mijn duurzame reis te delen en met anderen enthousiastelingen te connecten. 

Momenteel werk ik als marketeer voor Marketing OP-Voorne Putten (opvoorneputten.nl) om het gebied Voorne-Putten te vermarkten en mensen te inspireren hun vrije tijd hier te besteden. 

Mijn hobby is mijn werk, ik creëer namelijk ook in mijn vrije tijd websites (ben opgeleid als UX designer) en combineer hierin marketing, content creatie en webdesign. 

Verder vind ik het heerlijk om te wandelen en te genieten van de kleine dingen in het leven. 

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Ik ben opweg naar mijn ideale droomplek, stap voor stap. Wat ik voor mij zie is een tinyhouse in de bossen waar ik samen met mijn vriend woon. 

Een plek waar we zo zelfvoorzienend mogelijk leven door regenwater op te vangen met een eigen filtersysteem, zonnepanelen, houtkachel en een moestuintje. 

Momenteel huur ik nog samen met mijn vriend en ben ik blij dat we in de huidige woningmarkt zo fijn kunnen wonen. Maar we willen hier in de komende 10 jaar samen naartoe werken!

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Dit vind ik een hele moeilijke vraag omdat ik écht super leuk vind wat ik doe.  Maar ik zou wellicht veranderingsmanagement heel interessant vinden en dan organisaties helpen om een duurzame manier van werken te implementeren. 

Bijvoorbeeld hoe grote corporaties ervoor kunnen zorgen dat ze circulair gaan produceren. Dan kan ik namelijk mijn praktische en strategische kwaliteiten kwijt en werk je aan de kant waar de problemen veroorzaakt worden. 

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Ik ben als sinds een tijd bewuster aan het consumeren, duurzame alternatieven aan het kopen en probeer steeds meer mijn gewoontes te veranderen en verbeteren. 

Dit is iets waar ik afgelopen jaren al mee bezig was maar dit jaar mee ben begonnen om het ook te delen op Instagram ook als stok achter de deur om het tempo hoog te houden - maar nog wel stap voor stap. 

Ik ben bijvoorbeeld vegetarisch gaan eten, mijn afval gaan scheiden, met de fiets naar werk (wel elektrisch), proberen plastic verpakkingen te hergebruiken en onlangs zijn we eigenaar van een moestuin geworden. 

Dus daar ga ik vanaf volgend jaar een deel van mijn eigen groente verbouwen - erg veel zin in dat proces!

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Ik zou plastic verpakkingen willen verbieden. Onlangs heb ik de gratis documentaire van Discovery gekeken op YouTube “The story of plastic” - echt een eye-opener wat voor schade plastic aanbrengt. 

Daarom ben ik zo blij met initiatieven zoals PieterPot waar je verpakkingloos boodschappen kan doen. Dus ik zou echt willen voorkomen dat er überhaupt nog meer plastic wordt geproduceerd. Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

Er zijn al een aantal ‘productswaps’ die ik heb gedeeld op mijn Instagram maar ik zal mijn 5 favoriete duurzame producten delen:

  • Herbruikbare wattenschijfjes; zo fijn dat ik niet meer dagelijks wattenschijfjes weg hoef te gooien maar ze gewoon kan wassen en weer opnieuw kan gebruiken. 
  • Mijn Organicup; een menstruatiecup die je kan hergebruiken door hem na elke menstruatie uit te koken en steriel te bewaren. Wat heel veel tampon en maandverband gebruik scheelt!
  • Beeswax wraps; als vervanger voor folies om je eten in de koelkast mee af te dekken, deze kun je ook hergebruiken. 
  • Shampoobars & bodybars; om je lichaam en haar mee te wassen. Met slechts alleen een kleine kartonnen verpakking in plaats van een plastic fles of iets dergelijks. 
  • Smeer deo van HappySoaps; deze deo wordt met de handgemaakt en geproduceerd in Nederland. Ook komt hier geen plastic verpakking bij kijken. Door deze deo ben ik ook veel minder gaan zweten terwijl ik tijdens het gebruik van Nivea veel meer moest zweten - dat viel me pas op nadat ik de switch had gemaakt dus dat was een mooie bijkomst. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Ja en nee (;

Ik probeer bij ieder product wat ik opmaak een duurzaam alternatief terug te kopen en echt stap voor stap veranderingen door te voeren omdat ik geloof dat je het hierdoor beter volhoudt en ook blijvende veranderingen creëert. 

Maar juist omdat je bewust bent van waar je naartoe wilt en hoe dingen beter kunnen zijn er ook nog 101 dingen die ik duurzamer wil. 

Dus ja ik vind dat ik genoeg doe omdat ik stap voor stap betere keuzes maak. En nee omdat er nog zoveel is wat ik kan doen!

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Ik denk dat we iets meer connectie moeten creëren met de natuur. We zijn zo bijvoorbeeld zo gewend aan de supermarkt maar er is zoveel wat je ook deels zelf kunt verbouwen waardoor je ten eerste niet helemaal afhankelijk hoeft te zijn van de supermarkt. 

Daarnaast leren we het proces van eten groeien beter kennen en hierdoor weten we waar ons eten vandaan komt en wat er voor nodig is geweest om het op je bord te krijgen. 

Maar een groen leven is wat mij betreft ook meer de natuur opzoeken door een lekkere wandeling! Gelukkig staat de herfst voor de deur :)

emmely boodschappen

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Ik denk ons hoog tempo aan consumeren en gemak altijd kiezen boven moeite. Soms is het juist goed even niet de nieuwste telefoon te hoeven hebben, ondanks dat het erg belangrijk is voor mijn werk (en ik heb ook wel een redelijk goede telefoon nog) heb ik er niet voor gekozen na 2 jaar weer een nieuwe telefoon te kopen. 

Ik doe inmiddels 5 jaar met mijn iPhone 7 Plus en ga hem komend jaar pas vervangen. Tegen die tijd zal ik goed kijken welke investering ik weer wil maken omdat ik met mijn volgende aankoop ook weer zo lang wil doen. 

Het is slechts een voorbeeld want er zijn uiteraard nog zoveel andere producten die we op hoog tempo consumeren zoals kleding, spullen voor in huis en noem maar op. Ik ben echt voorstander van slow consuming. 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Ik denk dat ik het heel belangrijk zou vinden om over te brengen om zorgzaam om te gaan met de spullen die je hebt, gaat kopen of krijgt. 

Maar niet alleen spullen ook zorgzaam omgaan met voedsel - dus letten op voedselverspilling of zorgen dat je lichten uitdoet die je niet meer gebruikt. Niet gebruiken wat niet nodig is en hier raadzaam mee omgaan. 

En niet vanuit een schaarste perspectief maar juist vanuit overvloed omdat je die grondstoffen nou eenmaal met iedereen op aarde deelt (gemerkt of ongemerkt) en je iedereen van die rijkdommen wil laten genieten (wat nu nog niet het geval is helaas). 

Wat is jouw boodschap, quote of levensmotto? 

Het is wat het is.

Dit is een motto die mij de laatste tijd erg bij is gebleven. Het ontnuchter lekker. Je zit nou eenmaal in de situatie waar je nu in zit, we hebben nu eenmaal te maken met allerlei problemen waar we nu mee te maken hebben (denk aan plastic soup en smeltende ijskappen). 

We kunnen ons dan héél erg druk maken over hoe we daar gekomen zijn en wie zijn schuld het is… maar je schiet er niks mee op, het is wat het is dus gewoon - hup doen wat er gedaan moet worden zonder gezeur ;)

Of gaan met die banaan; niet altijd druk maken over de juiste stap (want dat verlamd waardoor mensen niet in actie komen) maar maak gewoon die eerste stap! 😃


  

Reacties