groene daan
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Danielle van Groene Daan uit Ten Boer

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.
Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan
een groener leven

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

Hartelijk welkom Danielle

groene daan
Ik ben Danielle van Groene Daan en ben 31 jaar en woon in Ten Boer. Ik ben apothekersassistent & eigenaar van webshop GroeneDaan.

Mijn hobby's zijn lezen en wandelen.

Je kunt me vinden op Instagram @groenedaan en Facebook

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

De ideale droomplek is een meer met daarom heen een bos waar je alleen de natuur kunt horen. Tussen de bomen hangt een hangmat waar ik in kan liggen met een goed boek. Uitkijkend over het meer.
Puur genieten. Helaas die plek nog niet gevonden, maar ik denk dat ik dit in Nederland ook niet zal vinden.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Momenteel heb ik al twee verschillende beroepen. Ik werk 3 dagen in de week als apothekersassistente in een openbare apotheek in de stad Groningen.

En sinds afgelopen februari heb ik mijn eigen duurzame webshop geopend. Als ik zou moeten kiezen dan zou ik graag een stenen winkel willen openen in of nabij de stad met duurzame producten.

Doe jij er iets aan om je ecologische voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Ja ik probeer dit zeker. Op het gebied van voeding kies ik er bewust voor om minder vlees  en geen vis te eten en ik probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrij (via PieterPot) of in elk geval zonder plastic te kopen.

Zo neem ik bij de slager en groenteboer mijn eigen bakjes en herbruikbare tasjes mee. Eieren haal ik bij de lokale kippenboer en de eierdozen worden daar weer hergebruikt.

Het plastic wat nog wel binnenkomt in huis verzamel ik en word ingeleverd in een andere gemeente. Ik ben groot voorstander van hergebruik dus kijk wel altijd hoe ik de verpakking nog een keer kan gebruiken.

Zo verstuur ik alle spullen van mijn webshop ook in hergebruikte doosjes. Verder gebruik ik in de badkamer shampoobars, bodybars, bamboe tandenborstels etc om het gebruik van plastic te vermijden.

Op het gebied van kleding kijk ik ook steeds bewuster naar hoe duurzaam het is of ik kijk naar tweedehands kleding.


groene daanOp zoek naar een leuk cadeautje kijk even op Groene Daan 

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Jeetje dit vind ik nog wel een lastige want ik vind dat een boel dingen hogerop aangepast moeten worden en niet op niveau van de burger.

Als men fabrieken namelijk zover krijgt om te stoppen met plastic te gebruiken dan komt het bij de burger ook niet meer in huis.

Dat zou pas effect hebben. Ik zal een burger niet echt wat op willen leggen maar ik zou meer doen aan info verschaffen voor duurzamere oplossingen.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Het laatste wat ik heb aangeschaft is suikervrije limonade in een glazen fles. Als die leeg is word het opgehaald, schoongemaakt en weer gevuld.

Limonade was hier in huis een van de dingen die nog steeds in plastic zaten dus erg blij dat ik nu dit gevonden heb. Scheelt ons een hele hoop afval.

En ik heb nu meer wasbare boterhamzakjes in huis. Ideaal om even een snack of broodje in te doen voor onderweg.

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ja ik doe al wel genoeg, maar er zijn altijd nog dingen die wel beter zouden kunnen. Of die ik wel wil aanpassen maar waar nu nog geen geld voor is.

Zo wil ik heel graag een woning die volledig gasvrij en duurzaam is. Om dit te realiseren heb je een aardig zakcentje nodig.

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?


Minimaliseren. Kijk bewuster naar de dingen die je koopt en koop alleen wat je echt nodig hebt en probeer daarin de betere keus te maken als dit kan.

Dit is overigens iets waar ik zelf ook nog steeds aan moet blijven werken. Win info in en kom er voor uit dat je groener wilt leven. Zo kunnen we elkaar helpen.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

PLASTIC!! Ik kan er echt zo boos om worden als ik zie hoeveel plastic word gebruikt om iets te verpakken. Hoeveel plastic je op straat ziet zwerven en in de sloten ziet drijven. Ergernis nummer 1 is het.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Ik zou mijn kind vooral veel willen informeren. Als ze oud genoeg zijn een aantal docu’s laten zien om te zien wat het gevolg is van al het plastic gebruik en hoe de aarde aan het aftakelen is.

Ik hoop dat ze dan net als mij betere keuzes maken in het leven en anderen hier ook toe aan kunnen zetten.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Ook jij kan iets veranderen en bijdragen aan een duurzamer leven. Echt elke kleine stap die je zet helpt! Je hoeft echt niet in een keer alles om te gooien maar als je iets nieuws koopt kijk dan naar een duurzame versie van hetgeen je hebben wil.

Wees gewoon wat bewuster van wat je koopt. En stop met plastic 😉 

Reacties