Ivan en Ladinya
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Wij zijn Ladinya en Ivan uit Brunsummerheide

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan een groener leven

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

Hartelijk welkom  Ladinya en Ivan,

Ivan en Ladinya

Wij zijn Ladinya en ik ben 29 jaar en ik ben Ivan en ben 26 jaar. Wij wonen op de Brunsummerheide in Zuid Linmburg. Lekker in het bos. We zijn aan het kijken om naar België te verhuizen voor een groot stuk grond met een klein huisje.   

Ik werk parttime met honden en Ivan werkt als marketing manager bij een online bureau.

En daarnaast houden we ons beide druk bezig met het onderhouden en opbouwen van www.doepserleven.nl en de social media die daar bij horen.

We maken gebruik van instagram en Facebook 

Ik Ladinya houd erg van wandelen, tuinieren, met de dieren bezig zijn en dingen bouwen.
En ik (Ivan) hou van snowboarden, bouwen en ook met dieren bezig zijn.

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Een fijn groot stuk grond met een blokhut, waarbij we off grid zijn en zelfvoorzienend. Dat doen we door de moestuin, dieren, zonnepanelen, waterbron etc. 

Dit hebben we nog niet gevonden, maar we hopen in België meer geluk te hebben met het stuk grond, de rest komt vanzelf wel. Maar hier wonen is ook een droom en iets waar we heel erg van genieten

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Beide zouden we wel boer willen zijn en zorgen voor het land en de dieren. Daarnaast is elke praktische skill handig om te beheersen als je zelfvoorzienend wilt leven. 

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Ja, we willen zo bewust mogelijk te leven en proberen te letten op alles. Zoals verpakkingsvrij inkopen, recyclen, eigen voedsel verzorgen, bewust en zuinig omgaan met energie.  

Zo kopen we eens in de zoveel tijd grote hoeveelheden eten en slaan dit op. Wecken ons eigen eten, hebben een moestuin en vangen regenwater op. Maar zo zijn er tal van voorbeelden bij ons. 

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Vergroening van de tuin en straten en mensen stimuleren om dat ook nog eens eetbaar te laten zijn. zo dragen we allemaal bij zonder dat het een hele drastische verandering is. 

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

weckketel en glazen potjes om zelf eten in te maken. zo hoeven we niet altijd naar de winkel en kunnen we onze voorraad behouden en lokaal en seizoensgebonden eten maken. 

konijnen-van-ivan-en-ladinya

 Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Het kan altijd beter, zo zijn er nog zoveel dingen die we graag willen aanpassen maar we zijn stap voor stap de goede weg op. 

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Door het stimuleren van groen in onze eigen tuin, maar ook op straat. Maar ook minder vlees eten en seizoensgebonden producten eten die je lokaal koopt. het stimuleren van zonnepanelen en mensen bewust maken van de mogelijkheden. 

Veel van deze zaken zijn ook nog eens goedkoper als je het goed pakt. Dan is het ook voor ieder individu interessant. 

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Zwerfafval, het ligt overal, sommige plekken (zoals bij ons in het bos) zijn er weinig prullenbakken. Hierdoor ontstaat er zwerfafval. Maar ook het onnodige plastic dat je bij een verpakking krijgt. vaak zit het 2 x in een plastic verpakking. 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Handige skills zoals het onderhouden van je eigen moestuin, kippen houden en één zijn met de natuur. vroeger werd dit veel meer gedaan en konden mensen goed voor zichzelf zorgen. 

Zo leerde mijn opa, mijn moeder het slachten van kippen en de moestuin te onderhouden. Veel mensen weten nu niet eens waar hun eten vandaan komt en wat echt waard is. 

 Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

Ivan: dat je iets zelf ook kan doen en als je er voor gaat, lukt het ook. Zo zijn we met niets begonnen en hebben we deze reis al zoveel dingen geleerd die lekker praktisch en handig zijn en bijdrage aan een betere wereld. 

Ladinya: alles gebeurt met een reden en daarom ben ik dankbaar om hier te mogen zitten. 

Wil je het avontuur volgen van Ladinya en Ivan op  www.doepserleven.nl plaatsen ze regelmatig nieuwe artikelen en delen waar ze op dat moment mee bezig zijn. 


Reacties