Afval recyclen, wat kun je allemaal recyclen?
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Afval recyclen, wat kun je allemaal recyclen?

Afval hergebruiken en daar creatieve ideetjes op los laten is gewoon leuk. Met afval recyclen ben je op een duurzame manier bezig. Je kunt zoveel spullen hergebruiken denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van bouwmaterialen, glas, kleding en het hergebruik van plastic flessen is inmiddels ook al meer dan normaal. Plastic afval recyclen is een goede zaak!

Maar ook het recyclen van kleding is heel gemakkelijk thuis toe te passen. Bij kleding recyclen kun je denken aan je spijkerbroek, gun je spijkerbroek een tweede leven! 

Over een spijkerbroek recyclen en meer recyclen van afval kom ik verderop in deze blog nog terug.
Je kunt zelfs je kerstboom recyclen, nou ja recyclen lees er meer over in het blogartikel mijn kerstboom opruimen

Wat is recyclen en wat is hergebruiken?

Hergebruiken en recyclen is niet hetzelfde maar in de ‘volksmond’ vaak op dezelfde manier wordt gebruikt. Bij het recyclen van producten worden de materialen tot een nieuw product verwerkt.

Hergebruiken is in principe beter dan recyclen. En als je iets hergebruikt en je ‘pimpt’ het op tot weer iets leuks dan ben je aan het upcyclen!

Afval recyclen, hergebruik en creatieve ideetjes

Als je aan hergebruik en creatieve ideetjes denkt dan ben je meteen goed bezig. Het is gewoon super leuk om recyclen en knutselen te combineren. Op die manier kun je ontzettend veel oude spullen hergebruiken.

Je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of je kunt afval hergebruiken zoals de lamp van Chantalle. Lees dit blog ook zeker even hierover.

Hergebruiken van oude bouwmaterialen, grindtegels hergebruiken, laminaat hergebruiken. Maar ook textiel recyclen zoals schoenen of spijkerbroeken recyclen is echt niet moeilijk.

Ook met glas recyclen zorgen we ervoor dat we onze afvalberg verkleinen en dit is hard nodig. Als we allemaal op onze eigen manier een bijdrage leveren om hergebruiken van afval tot een ‘way of life’ te maken dan zijn we goed bezig!

# Hergebruik bouwmateriaal

Nou snap ik dat niet iedereen in de (bevoorrechte) positie zoals wij dat zijn dat je een oude werkplaats om kunt bouwen tot een schattig woonhuis. En voor het grootste gedeelte met hergebruik van oude bouwmaterialen.

Hergebruik van bouwmateriaal is niet altijd de gemakkelijkste weg om een aantal redenen, je moet ernaar op zoek je moet geduld hebben, verder vooruit plannen en zo nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je hout wilt recyclen.

Maar het geeft je wel een heel voldaan gevoel als je weer hout kunt hergebruiken in je karwei hoe groot of klein het karwei ook is.

# Textiel recyclen

Bij kleding recyclen hoef je niet te denken dat dit moeilijk is. Gun jezelf een tuin-, of klusbroek en dan ben je dus al bezig met het recyclen van kleding.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan oude kleding recyclen; als je broek of shirt aan vervanging toe is kun je er misschien nog eens kritisch naar kijken en kun je het ook nog repareren en als klus-, of tuinbroek gebruiken.

Dit geld ook voor schoenen recyclen het is niet meer of minder dan je schoenen af te dragen voor de ‘vieze’ karweien die je nog moet doen. Het klinkt heel gek misschien schoenen recyclen maar het is super simpel.

Ik koop regelmatig ook mijn kleding en schoenen bij een ‘loppis’ , zo noemen ze in Zweden een tweedehands winkel, (ze zijn er dol op hier!).
Als ik daar iets tegenkom dat mijn maat is en ik vind het leuk dan neem ik het mee oude kleding recyclen voelt heel goed.

# Pet flessen recyclen

Pet flessen recyclen is super simpel er zijn tal van voorbeelden te noemen om dit afval te hergebruiken. Je kunt er hele leuke voederflessen van maken om in de winter de vogels mee te voeren. Of je gebruikt ze in je schuur om schroeven en spijkers in te verzamelen.

Op Pinterest kun je de mooiste creaties vinden zoek maar eens op plastic flessen recyclen. Of hergebruiken van plastic flesjes dan komen er enorm veel hergebruik-, en creatieve ideetjes naar voren. Recyclen en knutselen gaan echt hand in hand. Of wat denk van plastic flessen recyclen in de etalage?

# Etagère van oud servies

We kennen denk ik ook allemaal wel de etagères die gemaakt zijn van oud servies ook die kun je heel goed zelf maken dit is helemaal niet moeilijk. Zoek de leuke bordjes en koppen bij elkaar, die je anders misschien weggooit, en plak ze op elkaar. Geeft ook zeker veel voldoening ik zou zeggen probeer het gewoon een keer. Op die manier ben je ook bezig met het recyclen van afval.

# Geef de kartonnen doos een tweede leven

Hoe makkelijk kun je karton recyclen? Je kent allemaal wel het gevoel dat je wat meer orde en netheid in je kast wilt hebben en het maakt niet uit of dit je kledingkast is of een kast in de kamer of garage.

Loop niet meteen naar de winkel voor nieuwe opbergboxen of dozen. Maar spaar de kartonnen dozen die je huis vanzelf en gratis binnenkomen. Hergebruik ze op een creatieve manier. Bij het recyclen van het karton in je kast in huis wil je dat ze er leuk uitzien natuurlijk.

Bekleed ze met inpakpapier of met de stof van een ‘oud’ shirt of rok. Dan ziet het er ineens een stuk anders uit als je je kast opendoet. Dit is zomaar een klein hergebruik creatief ideetje voor het recyclen van karton.

# Recyclen blikjes

Als je dan toch een blik soep of een ander product in blik hebt gekocht bedenk dan voordat je deze weggooit of je het kunt gebruiken voor iets.Bij het hergebruiken van afval zoals een blikje kun je leuke dingen doen.

Bijvoorbeeld een leuke kaarslicht-houder van de blikjes. Als je aan de zijkant van het blik gaten boort met een leuk patroon erin en je zet dan een kaars in het blik. Ziet er superleuk uit op de tafel binnen of buiten.

Zeker in de donkere maanden van het jaar. En het kost niks:)! Ook hier geld weer recyclen van blikjes is leuk en makkelijk!

# Creatief recyclen ofwel hergebruiken van afval

Er zijn nog veel meer ideeën te verzinnen over spullen die je in eerste instantie uit gewoonte maar weggooit. Maar ben bewust bezig met hergebruiken van afval op die manier draag je ook weer bij tot een minder grote afvalberg.

Maak er een ‘sport’ van of zet het dit jaar op je lijst van goede voornemensom creatief te recyclen je zult zien dat het heel leuk is om hiermee bezig te zijn en op een bepaald moment zal het gewoon vanzelf gaan! Hergebruiken afval is gewoon leuk:)!


Reacties