aluminium-koffiecups-recyclen
Duurzaam leven
Ief
Duurzaam leven

Aluminium koffiecups recyclen

Aluminium koffiecups recyclen !Ja, het gaat weer eens over afval recycling in deze blog. Niet ten overvloede zou ik willen zeggen want we kunnen nooit genoeg of teveel recyclen.

Beter nog zou het zijn om minder afval te produceren, maar hergebruik van materialen is ook een goede optie.

Waar nog veel ‘winst’ te behalen valt is bij de recycling van (aluminium) koffie cups. Met zijn allen produceren we een enorme berg van dit afval.

Denk maar eens aan de manier waarop jij thuis koffie zet of op kantoor. Ik geloof dat ongeveer in 85% van de huishoudens een dergelijke koffiemachine staat. Ook heel veel werkplekken worden voorzien van een koffiemachine met cups vanwege het gemak!

Wat betreft de kwaliteit en het gebruiksgemak kun je zeggen dat de cupjes machines een uitkomst en vooruitgang zijn. Ik zelf zal dat ook niet bestrijden, helaas brengt deze vooruitgang (zoals zo vaak) ook weer een ander probleem met zich mee.

Namelijk waar laten we het afval? Waar je voorheen de (ongebleekte) koffiefilter met drab gewoon bij het GFT afval kwijt kon is dat bij die cupjes weer een ander verhaal.

aluminium-koffiecups-recyclen

Aluminium zeer ongunstig voor milieu

De grondstof aluminum word middels mijnen gedolven. Heel lang zijn hierbij de rechten en belangen van de mijnwerkers geschaad.

Gelukkig heeft Nespresso onder druk van de publieke opinie gekozen voor aluminium van mijnen waar wel met respect voor mens en milieu wordt gewerkt.

Blijft staan dat voor de productie van het aluminium enorm veel energie nodig is.

Dat is inderdaad waar maar de energie die nodig is voor het recyclen van aluminium ten opzichte van andere metalen is dan weer aanzienlijk lager.

En aluminium heeft als voordeel dat het oneindig te recyclen is zonder verlies aan kwaliteit.

Terug naar de koffiecups

Ook ik heb me lang schuldig gemaakt aan het gebruik van een Nespresso-machine met bijbehorende cups. En hierbij heb ik me zeker ook laten leiden door het gebruiksgemak, naast de goede smaak van de koffie.

Op een zeker moment ben ik met de espressocups gestopt, echter niet vanwege het milieu maar vanwege de in mijn ogen te hoge prijs. Ik ben zeker niet roomser dan de paus!

Ik maak nu alweer enkele jaren, met veel plezier, gebruik van een Bialetti espresso potje voor op de inductieplaat.

BialettiMeer weten over de Bialetti >>>

Ook in de camper hebben we zo’n potje maar dan geschikt voor het gasstelletje. In een handomdraai heb je heerlijke koffie zonder dat je hierbij afval produceert; het koffiedik kan eenvoudig gecomposteerd worden.

Maar als je toch van de heerlijke kwaliteit van de Nespresso koffiecupjes wilt blijven genieten dan kan dit inmiddels met een gerust hart.

Al meer dan 10 jaar bied deze Zwitserse producent van espressokoffie de mogelijkheid om de cups te recyclen. Verspreid over de hele wereld is Nespresso een samenwerking aangegaan met lokale recycle bedrijven om de gebruikte cups te kunnen hergebruiken.

Na inzameling komen de cups bij de centrale verwerker aan en daar word het koffiedik van het aluminium gescheiden. Dit koffiedik gaat vervolgens verder naar een composteerder of het wordt verwerkt in organische kunstmest.

Het koffiedik bevat namelijk veel stikstof wat een voedzame stof is voor planten. Ook kun je koffiedrab gebruiken in bio-energiecentrales waardoor het bijdraagt aan de winning van groene energie!

Het aluminium wat vervolgens over blijft is 100% en oneindig herbruikbaar!. Na verwerking kan het ingezet worden om nieuwe koffiecupjes van te maken of te verwerken tot andere producten.

Dit betekent een besparing van 95% energie ten opzichte van nieuw aluminium.

Het inzamelen van de gebruikte Nespresso cups kan door gebruik te maken van de via de website te bestellen recyclezak. Deze zak is gemaakt van uit rietsuiker geproduceerd afbreekbaar ‘plastic’ en kan gevuld worden met 200 cups.

Je kunt deze gevulde zakken inleveren bij de Nespresso boetiek waarna de cups verwerkt worden tot nieuw aluminium.

Ook de meeste afvalcentrales waar ons huishoudelijk afval terecht komt hebben de techniek om het aluminium van het koffiedik te scheiden en het metaal weer voor hergebruik geschikt te maken.

Aluminium koffiecups recyclen

Je zou kunnen denken dat met deze maatregelen het probleem van de aluminium koffiecupjes is opgelost. Maar helaas, niets is minder waar!

Wat is namelijk het geval, de consument levert te weinig van de gebruikte cupjes in! Mogelijk word dit veroorzaakt doordat het wat te veel moeite kost om de cups terug bij Nespresso te krijgen? Er zijn namelijk niet zoveel fysieke verkooppunten van Nespresso.

Ondanks campagnes van Nespresso worden maar 28% van de verkochte cupjes terug ingeleverd. Kennelijk is de consument van Nespresso er niet van overtuigd dat ook zijn bijdrage voordeel oplevert voor het milieu.

En dat is bijzonder jammer te noemen. Vooral omdat de mogelijkheid bestaat dat 100% van de aluminium cups kan worden gerecycled. We laten dus een enorme kans op verbetering liggen.

Samen met een onderzoeksbureau is gekeken naar de mogelijke oorzaak van de lage cijfers betreffende inlevering van de cups.

Een van de conclusies hiervan is dat de mensen vaak van mening zijn dat hun individuele inzet niet bijdraagt. Nog te weinig leeft het besef dat je echt het verschil kunt maken, zeker als het grote publiek zich achter dergelijke acties schaart.

De glasbak

Denk hierbij maar aan de glasbakken die sinds eind jaren ‘70 een normaal verschijnsel zijn geworden. Toen men met deze vorm van glasinzameling en recycling begon was het doel er jaarlijks een 840.000 kilo glas mee in te zamelen.

Na een wat moeizame start zitten we nu ruim 40 jaar later op 421 miljoen(!) kilo ingezameld glas per jaar. Glas scheiden van het andere afval is de normaalste zaak van de wereld geworden en iedereen maakt wel eens de gang naar de glasbak!

glasbak

Zo zou het ook moeten en kunnen gaan met de koffiecupjes. Als we ons maar realiseren dat door inlevering ervan de afvalberg aanzienlijk verminderd.

Dat we met het verkrijgen van nieuwe grondstoffen uit gerecycled materiaal een rem zetten op nieuw geproduceerde producten en we aldus een enorme stap voorwaarts zetten.

Het scheiden en inzamelen van koffiecups moet gewoon in ons systeem komen te zitten. Net zoals het het scheiden van glas, papier, plastic en GFT afval.

Critici van recycling zeggen vaak dat er erg veel energie nodig is om bijvoorbeeld glas weer te kunnen hergebruiken. Inderdaad gaat er veel energie gepaard bij het geschikt maken van het oude glas voor nieuwe doeleinden.

Maar nog altijd heel veel minder energie dan wanneer je volledig nieuw glas gaat produceren. Laat staan dat je met gerecycled glas ook heel veel bespaart op grondstoffen!

Gemakzucht

Gelukkig zijn we wel op de goede weg maar er blijft altijd ruimte voor verbetering. Helaas zien we nog steeds mensen die vanuit gemakzucht afval uit de auto gooien, troep achterlaten op de parkeerplaatsen of niet de moeite willen nemen hun huis-afval te scheiden.

Vaak zijn dit de mensen die wijzen naar de overheid en de industrie als de grootste veroorzakers van milieuvervuiling en problematiek.

Natuurlijk spelen deze twee hier een grote rol in, maar het is wat al te gemakkelijk om daarmee jezelf vrij te pleiten van ‘schuld’.

Slecht gedrag nodigt vaak ander slecht gedrag uit. Als je door een omgeving loopt waar veel zwerfvuil is zul je eerder geneigd zijn daar zelf ook nog wat bij te gooien. In een schone, ordelijke omgeving zul je dit niet zo snel doen.

Goed voorbeeld doet goed volgen gaat hierbij zeker wel op!

Natuurlijk kun je klagen over de gemeente die de afvalbakken op de picknickplek niet op tijd leegt. Maar dat hoeft toch niet te betekenen dat jij jouw vuil er ook maar gewoon naast gooit?!

Hoe veel moeite kost het nou om de verpakkingen die je van huis hebt meegenomen ook weer mee terug te nemen? Jouw picknickmand weegt na afloop een stuk minder dan toen je ermee van huis ging. Dus wat is het probleem?

Wat wij van Ecofoodprint niet willen is vingerwijzen maar op een vooral positieve wijze bewustzijn creëren. Ik hoop dan ook met bovenstaande de mensen te stimuleren om zich wat meer in te zetten richting afvalvermindering en afvalscheiding.

Zelf haal ik voldoening uit het feit dat ik tijd inruim om mijn afval goed te scheiden. Ook ik ontkom helaas niet aan in plastic verpakte producten.

Misschien een kleine tip voor de liefhebber van koffiegemak; bij bol.com kun je handige setjes hervulbare koffiecups voor je Nespresso apparaat en je Senseo apparaat bestellen.

Deze sets bieden jou de mogelijkheid om te minderen met afval produceren. Daarnaast bespaar je ook nog eens aardig wat geld t.o.v. de cups die je in de winkel of online koopt. En je kunt eindeloos variëren in smaken, koffiesterkte en melanges.

Reacties