Het Italiaans koffiepotje
Food
Ien
Food

Het Italiaans koffiepotje

Bialetti Venus percolator van RVS

we willen een heerlijke kop koffie drinken met liefst ook niet te veel ‘gedoe’. In dat geval kies voor een RVS percolator van Baletti. Het Italiaanse koffiepotje wat werkt volgens het zogenaamde percolator principe.

Waar we al eerder schreven over het vermijden en beperken van afval vandaag een korte blog over koffiezetten met beperkt restafval.

Het gaat dan in eerste instantie om koffie zetten met zo min mogelijk verpakkingsafval. Dat we na afloop van ons kopje koffie koffiedrab als afval hebben is niet zo’n probleem.

Dit residu kan prima in uw tuin hergebruikt worden zonder schadelijke gevolgen voor het milieu. Ook kun je koffiedrab gewoon met het gft-afval meegeven zonder dat dit slecht is voor aarde, mens en dier.

Nee, dat is niet het probleem. Wel het eventuele koffiefilterpapier wat we ermee weggooien. Ook al is dit gemaakt van gerecycled materiaal dan nog willen we dit liever niet in de afvalbak zien.

Ook bij de tegenwoordig erg populaire koffiemachines voor pads of capsules hebben we te maken met afvalmateriaal. De pads zijn meestal gemaakt van papier en de capsules zelfs vaak van plastic of aluminium. En zeker de laatst genoemde capsules willen we graag zien te weren uit de afvalberg.

Goede kwaliteit en gebruiksgemak!

Maar we willen natuurlijk wel een heerlijke kop koffie drinken met liefst ook niet te veel ‘gedoe’. In dat geval raad ik u het Italiaanse koffiepotje aan wat werkt volgens het zogenaamde percolator principe.

Het percolatorprincipe was in de jaren ‘70 razend populair in Europa en de Verenigde Staten. Er bestonden percolatorkannen voor op het gasfornuis en ook waren er elektrische systemen te verkrijgen.

Heel vaak had je in het deksel van de koffiekan een (kijk)glas verwerkt waar je kon zien of de koffie al de gewenste kleur en dus ook sterkte had.

Hoe werkt dit principe nu eigenlijk?

De systemen uit de jaren ‘70 werkten als volgt; je had de kan waarin je de benodigde hoeveelheid water deed. Hierin zette je een filterhouder die op een hol pijpje bovenin de pot staat.

Deksel erop en op het vuur of de stekker erin. Het water wordt verwarmd en loopt door de hiermee gepaard gaande (onder)druk door het holle pijpje om vervolgens op de koffie terecht te komen.

Dit veroorzaakt een soort circulatie waarbij het water telkens sterker van smaak wordt. Na ongeveer een half uurtje had je dan een heerlijke kan verse koffie.

Italiaans koffiepotje

Tot zover de geschiedenis. De Italianen, die zoals we weten graag een sterke variant koffie drinken, gebruiken vaak de zogenaamde moka express van Bialetti, voor hun kopje koffie. Met deze RVS percolator van Bialetti zet je, zoals de naam al prijsgeeft, eigenlijk een moka of mokka koffie. ‘

Een sterkere koffie tussen onze gewone koffie en een espresso in. In tegenstelling tot de eerder genoemde en bij ons bekende percoleersystemen, wordt met de moka express onder ongeveer 1,5 bar druk koffie gezet wat meer smaak oplevert.

Afval?

Genoeg over de techniek nu. Waar het ons namelijk om ging was het beperken van afval bij het koffie zetten. En dat lukt met de Bialetti percolator potten uitstekend! Immers, je hebt geen pads, capsules of filterpapier nodig om een heerlijke kop koffie te verkrijgen!

Het koffiefilter is haast oneindig lang en vaak te gebruiken.

Is je keuken uitgevoerd met een gasfornuis dan kun je bij Bialetti terecht voor bijvoorbeeld de Moka Express serie. Deze percolator kannen zijn er in verschillende uitvoeringen qua inhoud van 2 kops tot wel 18 kops kannen! Tevens heeft Bialetti enkele andere series voor op gasfornuis met zelfs een kan met hippe koeienprint!

Inductie percolator

Tegenwoordig in de moderne keukens komen we steeds meer de inductiekookplaat tegen. Voor deze manier van verwarmen of koken heeft de Italiaanse fabrikant de Bialetti Venus inductie percolator ontwikkeld.

Deze percolator voor inductie werkt volgens hetzelfde principe als de Bialettie percolator Moka Express met dat verschil dat de inductie percolator is uitgevoerd in speciaal hiervoor ontwikkeld RVS!

Vanwege deze materiaalkeuze en ook voor de eerder genoemde Moka Express serie betekent dit dat de koffiekannetjes ook nog eens een extra lange levensduur hebben.

Als je dan ook nog weet dat je de percolator koffiepotjes slechts met lauw water dient schoon te maken dan betekent dit een Win/Win situatie voor het milieu!

Alle Bialetti percolator koffiepotjes worden geleverd met een goede handleiding waarmee je direct aan de slag kunt. Ik kan je van harte aanbevelen een Bialetti percolator te kopen.Reacties