Ecologische bruiloft vieren met Kirsch events!
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Ecologische bruiloft vieren met Kirsch events!

Vandaag hebben wij Stephanie de Groot van Kirsch als gast blogger die een waardevol blogartikel heeft geschreven over het vieren van een duurzame bruiloft.

Stephanie geeft goede tips hoe jij op een makkelijke manier een duurzame bruiloft kunt organiseren. Heb je hulp nodig bij je bruiloft of een andere speciale gelegenheid? Stephanie van Kirsch is de wedding-, eventplanner die ervoor zorgt dat jouw feest tot in de puntjes verzorgd en soepel verloopt!

duurzame bruiloft

6 Tips voor een eco-vriendelijker bruiloft

Als weddingplanner organiseer ik de meest uiteenlopende bruiloften. Een ding hebben ze bijna allemaal gemeen, ze zijn best wel belastend voor het milieu.

Een gemiddeld bruiloft heeft een CO2 uitstoot gelijk aan dat van 4 personen 1 jaar lang. Dat de meeste bruidsparen zich hier niet bewust van zijn is niet zo gek.

Zij hebben vaak hun handen al vol aan alles wat er bij het organiseren van een bruiloft komt kijken. Het goede nieuws is dat je met een paar aanpassingen al best veel winst kunt behalen voor het milieu.

Mijn tips voor een duurzame bruiloft

➢ Trouwen in een bosrijke omgeving

Veel bruiloften vinden plaats op verschillende locaties en ook het buitenland is populair. Dit brengt echter ook veel verkeersbeweging met zich mee.

Vier je alles op 1 trouwlocatie in en in Nederland, dan scheelt dit natuurlijk aanzienlijk in het aantal verkeersbewegingen. Bijkomend voordeel is dat het rust geeft in het programma.

Wil je toch dat buitenland gevoel, ga dan naar de andere kant van het land en maak er een weekend bruiloft van. Je hebt ook in Nederland prachtige plekken die echt niet onderdoen voor voor een gemiddeld Frans chateau.

Vraag de trouw locatie die je boekt ook wat zij doen aan duurzaamheid zoals bijvoorbeeld afvalscheiding/beperking en of ze werken met lokale leveranciers.

Een duurzame bruiloft vieren past bij een duurzaam leven

➢ Eten; kies voor kwaliteit geen kwantiteit

Kies in je menu voor seizoen producten van lokale leveranciers.  Wil je echt een verschil maken, kies dan voor een vegan/vegetarisch menu. Onderzoek ook of er bijvoorbeeld een lokale bierbrouwer of misschien wel een wijngaard in de buurt is.

Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een buffet is makkelijk, maar er blijft vaak veel over en dat wordt allemaal weggegooid. Laat de gangen dus uitserveren, dit is vaak ook nog smaakvoller.

➢ Een duurzame trouwjurk

Ga voor een vintage jurk en laat deze door een coupeuse op maat maken. Helemaal hip, zelfs prinses Eugienie van Engeland trouwde in een oude baljurk van haar oma.

Oké, die is dan ook koningin, maar misschien heeft jouw moeder haar trouwjurk nog? Heel speciaal en een goede coupeuse maakt er zo een hippe creatie van. Kies ook je sieraden bewust, onderzoek hoe de metalen gewonnen zijn en of de stenen eerlijk en conflict-vrij zijn.

duurzaam trouwen

➢ Duurzame trouwkaarten of ….?

Het aller-eco-vriendelijkst is het natuurlijk om je uitnodigingen digitaal te versturen, maar een uitnodiging is ook visitekaartje voor jullie feest. Beperk je tot 1 uitnodiging, gebruik recyclet papier en laat het ambachtelijk drukken.

Een goed alternatief is ook een eigen website laten maken. Maak het extra exclusief door jullie gasten een inlogcode te geven die toegang geeft tot een aparte pagina.

➢ De decoratie van je duurzame bruiloft

Ga voor afbreekbare of herbruikbare decoratie. Kies bloemen van het seizoen en van een lokale kweker. Gebruik geen wegwerpservies, maar huur het of struin de kringlopen af voor mooie oude serviezen.

Dit geldt ook voor back-drops, lopers, vazen etc. De meeste spullen kun je trouwens vaak huren of lenen van de trouwlocatie.

duurzaam trouwen

➢ Creatief cadeau voor je bruiloft

Vraag je gasten een donatie aan een goed doel te doen. Of laat ze bijdragen aan bijvoorbeeld een kunstwerk, dat jullie al heel lang willen hebben.

Wil je je gasten een aandenken aan jullie dag geven, geef ze dan bijvoorbeeld een bloemzaden-bom of bijenhotel zodat ze het volgende jaar nog vaak aan jullie zullen denken.

Met deze tips voor een duurzame bruiloft kun je al best een groot verschil maken en ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb om ook voor jullie bruiloft bewustere keuzes te maken.

Heb je hulp bij je duurzame bruiloft nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren van je bruiloft, een verjaardagsfeest of een netwerk bijeenkomst dan is Kirsch events de uitkomst!
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op!

Kirsch events

Stephanie de Groot
stephanie@kirschevents.nl
www.kirschevents.nl

Reacties