Kliekjesdag vandaag
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Kliekjesdag vandaag

Kliekjesdag vandaag

Vandaag is het kliekjesdag en gaan we je wat handige tips en recepten geven waarmee je eenvoudig je overgebleven ingrediënten en kliekjes kunt omtoveren tot een heerlijke maaltijd. Kliekjesdag één keer in de week!

Als er iemand in mijn leven goed om kon gaan met left-overs was het mijn moeder wel, realiseer ik me nu jaren later. Met een gezin met 5 kinderen en een eigen bedrijf was het vaak een hele kunst om de eindjes aan elkaar te knopen.

Toch heb ik daar als kind weinig slechte herinneringen aan, we hadden een heel fijne jeugd met heel veel warmte en gezelligheid. En ook qua samen eten is vooral de gezellige met ouders, broer en zussen gevulde keuken blijven hangen.

Lekker de dag met elkaar doornemen en tijd voor elkaar!

Want dat heb ik toch altijd wel heel erg gewaardeerd dat er een vaste tijd voor het ontbijt en de avondmaaltijd was waarbij iedereen zich verzamelde.

We hadden natuurlijk allemaal een vaste plaats aan de tafel en hielpen ook vaak mee met het dekken van de tafel of later de afwas. En ik met mijn belangstelling voor koken hielp mijn moeder ook vaak mee het bereiden van de maaltijd.

Groenten schoonmaken, aardappelen schillen en bijvoorbeeld de gehaktballetjes voor de soep draaien waren dan zo mijn taken.

Kliekjesdag vandaag

Kliekjes in de koelkast

En dan bestond er ondanks de 7 monden aan tafel toch nog wel de kans dat er na afloop iets overbleef. Daar ging mijn moeder altijd zorgvuldig mee om, niets werd weggegooid! Oké, een enkel gekookt aardappeltje werd nog wel eens aan de vogeltjes gevoerd maar dan ook alleen maar in de winter.

En zelfs dat deed ze maar zelden, want als je twee of drie keer wat aardappels overhield kon je ze later weer mooi opbakken. Had je toch weer voor enkele gezinsleden gebakken aardappels bewaard. Ideaal als er eens iemand niet aan de gezamenlijke dis kon plaats nemen vanwege sport of hobby buitenshuis.

Verder werden de kliekjes netjes in een schaaltje met deksel in de koelkast bewaard en later in de week opgewarmd of verwerkt in een heerlijk goed gevulde soep. Vooral erg handig op de zaterdagen wanneer er nogal eens wat onregelmatige etenstijden bestonden.

En het betekende voor mijn moeder ook wat minder inspanningen op de vaak wat rommelige zaterdagen. Goed genoeg geschiedenis nu, het gaat erom dat ik al vroeg geleerd heb om geen etenswaren weg te gooien.

Stop met eten weggooien

En daar hoop ik je nu wat van te kunnen bijbrengen, want om vele redenen is het weggooien van eten of etenswaren eigenlijk een ‘doodzonde’.

Voor het milieu natuurlijk, waarbij het dan niet gaat om dat etenswaren in de kliko op zich zo slecht zijn voor het milieu als wel de verspilde energie die gebruikt is om de producten te produceren, te vervoeren en vervolgens thuis te bereiden.

Natuurlijk is het ook onacceptabel eten weg te gooien vanwege het gegeven dat er nog zo veel mensen op de wereld zijn die nauwelijks eten hebben. Stoppen daarmee dus en dat hoeft niet zo moeilijk te zijn hoor, ik geef je hier wat tips mee.

Oud brood

Ja, wat is eigenlijk oud brood? Is dat brood wat een dag ‘oud’ is of ligt het wat gecompliceerder? Brood is in mijn ogen pas oud als het uitgedroogd en taai is en zijn lekkere smaak kwijt is. Maar is het dan ook verloren?

Nou nee, zeker niet. Met oud brood kun je nog best wel prima een lekkere lunch bereiden. Om brood te roosteren hoeft het echt niet kraakvers te zijn, integendeel. Van brood wat 2 of meerdere dagen oud is kun je dus uitstekend nog een lekkere tosti bereiden of een geroosterd boterhammetje voor je ontbijt.

Wat zijn wentelteefjes?

Kennen jullie nog het recept voor wentelteefjes? Ideaal om je oude brood mee op te werken tot een heerlijk nagerecht of lunch. Leuk te weten is dat wentelteefjes in het Frans worden vertaald als pain perdue ofwel verloren of vergeten brood.

In het Zweeds en Duits worden wentelteefjes vertaald als ‘arme ridder’. Hoe wentelteefjes maken? Onderaan de blog vind je het recept voor wentelteefjes terug, zeker eens proberen!

zelfgemaakte paneermeel

Verder kun je oud brood ook uitstekend drogen en uiteindelijk verkruimelen tot paneermeel en in een handomdraai zelfgemaakte paneermeel!

Kliekjesdag vandaag

panpizza

En wat te denken van een oudere boterham besmeren met een beetje ketchup, wat kruiden erover en dat laatste stukje uitgedroogde kaas erover raspen en in de oven of de pan tot een panpizza verwerken? Heerlijk en je voorkomt voedselverspilling!

Gekookte aardappelen over?

Van de overgebleven gekookte aardappelen kun je dus uitstekend gebakken aardappeltjes maken. Gewoon eenvoudig in de boter lekker bruin bakken en binnen enkele minuten heb je zo je aardappeltjes klaar.

Als je wilt kun je gekookte overgebleven aardappelen ook prima verwerken tot aardappelpuree. Als je de aardappelen pureert en hier wat melk en eventueel boter aan toevoegt kan de puree eenvoudig in de magnetron worden opgewarmd.

Of je verwerkt de puree bijvoorbeeld met zuurkool tot een heerlijke ovenschotel!

Groenten kliekjesdag vandaag

Heel veel van de groenten die je na de warme maaltijd over hebt kunnen uitstekend dienen als basis of toevoeging aan een lekkere groentesoep. En heb je al eens geprobeerd om groenten tot een puree’tje te verwerken?

Doen de grote sterren chefs in ons land heel veel en dat levert vaak een mooi decoratief toevoegsel aan je warme gerecht. En natuurlijk kunnen veel groenten ook als beleg voor je zelf gemaakte pizza dienen.

Creatieve keuken ideeën

Verder is het zaak om een beetje creatief te zijn als je maaltijden gaat bereiden. En dat is helemaal niet zo moeilijk, eerder hebben we al eens aangehaald om grotere hoeveelheden te koken in 1 keer om zo energie te besparen.

Wil je bijvoorbeeld graag weer eens zelf gemaakte ouderwets gestoofde rode kool klaar maken maar word je daarin geremd vanwege het feit dat je dan een hele kool moet kopen?

Doe het toch maar en vries het aantal porties welke je niet direct opeet gewoon in. Heb je toch die lekkere rode kool zelf gemaakt en je kunt hem heel gemakkelijk later in het seizoen weer gebruiken. Zo voorkom je ook dat je iets weg hoeft te gooien!

Laatst had ik niet echt voldoende wortelen in huis om hutspot te maken, maar er lag nog wel een half savooie kooltje. Nou toen heb ik een heerlijk stamppotje savooie kool met wortelen gemaakt.

Het was niet alleen heel erg lekker maar het zag er door die 2 mooie felle kleuren ook nog eens erg leuk uit. Kan me zo voorstellen dat een halve fijn gesneden rode paprika er doorheen het nog mooier en smakelijker had gemaakt.

Allemaal creatieve keuken ideeën waar je niet heel veel fantasie voor hoeft te hebben:)!

Vlees en vis left-overs

Ben je een liefhebber van een lekker stukje vlees of vis op zijn tijd dan loop je net als ik zeker vaak aan tegen de hoeveelheid die je in de supermarkt vaak verplicht bent te kopen.

Zelden zijn de voorverpakte vlees- en vissoorten afgestemd op een 1 of 2 persoons huishouden. En aldus blijf je met teveel vis of vlees zitten. Maar niet gewanhoopt, ook op kliekjesdag kun je vlees en vis uitstekend verwerken tot een nieuw gerecht. Bijvoorbeeld tot een overheerlijke ragout met de overgebleven groenten als extra smaakmakers.

En wist je dat als je een hele kip hebt gebraden je van het karkas nog een heerlijke bouillon kunt trekken? Misschien nog even in een goed hete oven wat bruineren en dan lekker in een pan water zachtjes laten trekken.

Kun je ook mooi het vlees wat nog aan het karkas zit opgebruiken alsmede het vlees van eventueel de vleugeltjes en het nekje. En dan natuurlijk de groenterestanten uit je koelkast erin en je hebt een heerlijk soepje.

Dit zijn zomaar even wat aanwijzigingen om je kliekjes en restjes toch nog mooi op te kunnen gebruiken. Met je eigen creativiteit kun je vast nog wel meer recepten bedenken en manieren om voedselverspilling uit je leven te bannen. Volgt hieronder nog het recept voor ouderwets lekkere wentelteefjes

wentelteefjes recept

Wentelteefjes recept

Het bereiden van wentelteefjes is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Wat je als ingrediënten nodig hebt zijn 4 oude boterhammen, een ei, een beetje melk, boter en kaneel en suiker.

Verder heb je een koekenpan nodig, een diep bord, een spatel om de wentelteefjes om te kunnen draaien en een garde voor het kloppen. Je gaat van het ei en de melk samen met de kaneel een beslagje kloppen in het diepe bord, zorg er daarbij voor dat de kaneel goed oplost.

Zet alvast je koekenpan op het vuur met een klontje boter erin en laat dit smelten. Vervolgens ga je de boterhammen 1 voor 1 in het beslag leggen, zowel met de ene als de andere kant zodat het beslag goed in de boterham trekt.

Zo’n met beslag gevulde boterham leg je vervolgens in de gesmolten, licht gebruinde boter en je bakt het wentelteefje mooi aan beide kanten licht bruin.

Zorg er voor dat de buitenkant een klein krokantje krijgt maar dat de boterham van binnen nog zacht is. Doe zo voort met de andere boterhammen. Ondertussen meng je nog wat suiker in een kommetje met wat kaneel zodat je kaneelsuiker krijgt.

Snijd de gebakken wentelteefjes diagonaal door en presenteer ze op een bordje en bestrooi met de kaneelsuiker. En nu kun je heerlijk gaan genieten van deze ouderwetse maar oh zo lekkere zoete gebakken boterhammetjes!

Ik zou zeggen op naar één ‘verplichte’ kliekjesdag in de week!



Reacties