Duurzame winter tips
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

#10 tips voor een duurzame winter!


Handige duurzame tips voor de winter maanden altijd fijn om te weten misschien zit er één tussen die je nog niet weet! We doen alles voor een duurzaam leven!

TIP 1

Als je net als wij een houtkacheltje hebt in de woonkamer raad ik je aan om daar een keteltje met water op te plaatsen. Het verdampende water zorgt voor een goede vochtigheid in huis en je hebt de gehele dag door de beschikking over (gratis) warm water.

Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de afwas alsook bij andere schoonmaak werkzaamheden. En als je een kopje thee wilt zetten kun je er natuurlijk ook gebruik van maken.

TIP 2 

Bewaar je aardappelschillen!

Als je na het schillen van je aardappelen de schillen bewaart en vervolgens droogt kun je ze uitstekend in je houtkachel verbranden. De stoffen in de schillen (waarschijnlijk het zetmiddel) zorgen voor minder afzet van schadelijke stoffen in je schoorsteenkanaal!

TIP 3

Verzamel de (zuivere goed verbrandde) as uit je houtkachel. Indien je alleen zuiver, schoon hout verbrand in je kachel is de as bijzonder bruikbaar.

In dit as zitten vele kalk, kalium en sporenelementen die bijzonder goed zijn voor je tuin. De as uit je kachel helpt ook om de Ph-waarde te verhogen wat heel goed is als je grond een hoge zuurgraad heeft.

Als je last hebt van slakken kun je de as ook rond het betreffende gewas strooien. De zouten in de as zijn niet goed voor slakken. Herhaal deze behandeling nadat het geregend heeft.

Je kunt het as direct over de tuin verspreiden maar beter is om het te vermengen met compost en zo in de tuin te verwerken. Je kunt het dus prima op je eigen composthoop verwerken. Wacht hier wel mee tot alle gloeiende as is gedoofd!

TIP 4

Let op de plaats van je kamerplanten. Stonden je planten in de zomer nog op een ideale plek let dan op dat dit in de winter anders kan zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om licht veranderd er in de wintermaanden nogal wat. Misschien dus overwegen om je planten een nieuwe plaats te geven?

Ook zullen je planten in de winter minder groeien wat dus betekent dat je ze ook minder water kunt geven.

TIP 5

Geef de (indien aanwezig!) zon ruim toegang tot je woning door de gordijnen open te schuiven. De stralingswarmte zorgt echt voor een hogere temperatuur in huis en werkt ook nog eens door op je goede humeur.

Door dit laatste krijg je het automatisch al wat warmer. Heb je de oven gebruikt laat deze dan na gebruik open staan zodat ze de warmte aan de omgeving afgeeft! Ja alle kleine beetjes helpen!

TIP 6

Heb je een ligbad en ben je hier lekker in geweest laat het dan na gebruik niet direct leeg lopen. Laat staan en afkoelen naar de omgevingstemperatuur.

Het warme water houdt je badkamer aangenaam van temperatuur en verhoogt ook weer de vochtigheid in huis.  Aan de andere kant moet je ook weer regelmatig ventileren voor verse zuurstof en een te hoge vochtigheid te voorkomen.

TIP 7

Zorg voor warme voeten! Als je koude voeten hebt is de rest van je lichaam dat ook. Hierdoor ben je geneigd de thermostaat op te schroeven.

Dus zorg voor lekkere warme sokken en liefst sloffen voor alle gezinsleden. Vloerbedekking draagt hier ook aan bij, dus heb je een gladde vloer leg er een kleed op op die plekken waar je veel bent (onder de eettafel, onder de zithoek).

TIP 8

Controleer voor de winter begint alle opengaande ramen en deuren op tocht. Indien nodig breng tochtstrips of isolatie-tape aan en je verminderd inkomende koude en warmteverlies.

Eventuele ramen of deuren die gedurende de wintermaanden in zijn geheel  niet open gaan kun je zelfs wat meer definitieve afdichting geven.

TIP 9

Vervang je katoenen lakens of dekbedovertrek door flanel! Flanellen lakens voelen nooit koud aan en houden je lichaam heerlijk op temperatuur.
Na verloop van gebruik en wassen wordt flanel ook nog eens heerlijk zacht waardoor je je in de wolken voelt.

TIP 10

Houd de ruimtes in huis die niet per se warm hoeven te zijn gesloten. Dan kan er ook geen warmte naartoe verdwijnen en bespaar je dus in je (gas)verbruik!




Reacties