Sonja Tara uit Bakkum
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Sonja Tara uit Bakkum

‘…Weer leren spelen en vooral vrijheid van Zijn ervaren….’
Sonja Tara

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven.
Op naar een groener leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,
Sonja Tara

Mijn naam is Sonja Tara, 45 jaar, vrouw van Joost en moeder van Kai.
Wij wonen in Bakkum, Noord Holland. Moestuiniers, wandelaars, strand struiners en wild plukkers.

Ik ben werkzaam onder de naam Atelier Sun Sen. Eko-Kunstenaar, docente Experimentele Technieken en Wilde Inkt maker. Het hele jaar door geef ik cursussen en workshops waarin cursisten (jong & oud) op zoek gaan naar het Oer in hun kunst. Re-Wild your Art.

We werken samen, in verbinding, met de natuur, gekoppeld aan Mindfulness en het Taoïsme. Denk aan het tekenen van de adem, inkt maken van planten en steenpigmenten. Werken met de elementen.

In januari tijdens mijn Winter School in de Hortus van Alkmaar, leer ik mijn cursisten hoe ze zelf milieu vriendelijke natuur inkt kunnen maken. En ermee kunnen werken. Er zijn nog een paar plekken vrij!

Je kunt mij vinden op; Instagram en op sun-sen.nl

All the rules

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Wij wonen nu al op een bijzondere plek. Direct in het centrum van Bakkum. Een vrijstaand huis omringt door 400 vierkante meter eetbare bio tuin. Met zonnepanelen, kas, groenten, fruit, bloemen, kruiden. Wij lopen met 5 minuten het bos in en fietsen zo naar het strand.

Toch zijn wij op zoek naar een ander stuk grond om te kopen, nog dichter bij de natuur.

De dynamiek van een dorpskern ruilen wij graag in voor meer rust en een langzamer leven in het natuurschoon van Bakkum. Een plek waar wij een duurzaam houten huis kunnen laten bouwen. Compleet met de hele rataplan aan mogelijkheden om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Lastige vraag. Dat zou ik niet weten.
Mijn ‘beroep’ combineert natuurbeleving, kunst en de Tao. Alles in 1.
Ik houd van mijn werk. Het buiten zijn met mensen, werken met de natuur.

Ik zou wel graag een groot ruim atelier aan huis willen hebben, waar ik mijn cursisten kan ontvangen. Naast mijn huidige lessen in het duin, ( lastig bij regen), bij De Nieuwe Academie Crejat, Museum Kranenburgh en de Hortus in Alkmaar.

Denk aan bosbaden, een grote vuur plaats om houtskool te stoken, indigo vaten te maken, werken in de tuin, verse kruiden theetjes, inkt maken van planten….verstilling….retraites…re-wilding. Verbinden met je zelf.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Ons gezin zou graag meer willen doen. Maar op een of andere manier is het best lastig ( voor ons )om grotere keuzes te kunnen maken. Wij gaan stap voor stap.

De tuin staat elk voorjaar vol met stekjes van zelf gezaaide groenten, bloemen, kruiden. Wij delen uit aan anderen. Verbinden met elkaar, de natuur. Leef! Geniet. Er is genoeg.

Zonnepanelen, moestuin, zoveel mogelijk bio boodschappen, voorraadkast in glazen potten, Wij vangen regenwater op voor de tuin, veel ruig groen, weinig tegels, bijenparadijs, kachel wat lager…zo veel mogelijk fietsen..

Maar tja, lekker lang douchen, wel nog een benzine auto, al dat onvermijdbare plastic uit de winkels, wij eten nog vlees ( wel veel minder). Nog niet alle kleding is duurzaam. Steeds meer druppelt het langzaam aan ons leven binnen.

Bij elke nieuwe keuze, vragen wij ons af….Kan dit beter? Duurzamer? Anders? Los van paradigma’s, los van hoe het hoort, wat willen wij? Little acts of peace. Groene rebellie. Stront Eigenwijs! roept mijn vader altijd.

inkt

Sonja Tara maakt zelf inkt

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Die is makkelijk. Elke week 1 buitenlesdag en Mindfulness lessen invoeren op de basisschool en voortgezet onderwijs als verplicht vak. Leer de kinderen bewust te worden van wie ze zijn, wat ze ervaren. En wat de verbinding is tussen ons en de ‘buitenwereld’. Eenheidsbewustzijn.

Zorg dragen voor jezelf en daarmee dus ook voor de ander. Wakker worden. Het is tijd!

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Kleine stapjes. Rustig aan. Steeds een beetje meer. Per keuze anders leren denken. Fouten maken mag, onderzoeken mag, wat past bij jou en wat niet?

En blijf vertrouwen op een goede uitkomst. Maar kom wel in beweging. De wereld heeft ons allemaal nodig. Blijf kritisch, observeer, denk zelfstandig na. Dan zal je merken, dat je hele systeem, vraagt om groener, lichter, beter, zuiverder. Op alle gebieden van je leven.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Je vraagt om een Ergernis. Dat zou impliceren dat ik een oordeel vel over wat anderen doen. Los van het wel of niet oordelen, ZIE ik uiteraard wel van alles.

Koop gedrag en slaaf zijn van de media.  Als je eens observeert wat mensen allemaal  kopen. ( ja jij ook…hahaha…) En in hun mond proppen. Welvaart ziektes. Uren voor de televisie hangen.

Verwaarlozing van het Zelf, daarmede dus onbewust koop, eet en leef gedrag. En toch, ach weet je, wij zijn daar allemaal geweest. En deels zijn wij er ook nog.

Iedereen groeit en ontwikkelt op zijn eigen ritme en eigen plan. Probeer je maar te focussen op je eigen pad. En dat loopt nou eenmaal niet lineair. Geniet maar van de reis. Veel belangrijker dan het idee dat de wereld gefikst moet worden.

Of gered van de slechteriken. Dat schept een ervaring van verdeeldheid, af gescheiden zijn. Ik weet het beter dan jij, ik ben goed, jij bent slecht. Oorlogsbewustzijn.

Observeer, schouw, leer, ontwikkel, kies…en blijf bovenal dicht bij je eigen waarden. Schep je eigen groene wereld.
Je eigen Nieuwe Aarde. Kleine stapjes. Rustig aan.

Wees een Groene Dromer. Zo inspireer je de ander.

Sonja en Kai

Wat is de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Mijn man en ik proberen onze zoon van 9, heel relaxed, speels, bewust te laten worden van wie hij is en wat de gevolgen zijn van zijn woorden, daden, acties.

Alles is met elkaar verbonden. Zorg voor jezelf, respecteer jezelf, wees eerlijk naar jezelf, leef met een warm en open hart en een wakkere mind. Vandaar uit kun je verbinden met de wereld. Zuiver leven.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Word wakker, Wees welkom.
Sonja Tara

Reacties