Noortje Janmaat uit Amsterdam
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Noortje Janmaat uit Amsterdam

Wat niet is, kan nog komen. Altijd mooi om ergens van te dromen en naartoe te werken.
Noortje Janmaat

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven.
Op naar een groener leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,
Noortje Janmaat

Hallo hier is Noor van Verdienen met VIDEO ik ben woonachtig in Amsterdam.

Je kunt me vinden op; LinkedIn, Instagram, Facebook, & Twitter

Een grote hobby van mij is fietsen heerlijk in de natuur lange tochten maken. Als het even kan ga ik op de fiets.

Boodschap die ik mee wil geven;
Zo min mogelijk uit zakjes en pakjes, maar het gewoon lekker zelf maken als je dat eenmaal gewend bent, dan wil je ook niks anders meer.


Meer weten over het werk van Noortje Janmaat →

Hoe ziet je ideale droomplek eruit en heb je die al gevonden?

Ik ben hier in Drenthe en het  is hier echt fantastisch mooi. Een boerderijtje,  zoals je hier achter ziet. Fantastisch. Mooi in de natuur, veel ruimte om je heen, veel groen. Prachtige bossen, ook de heide hier. Dat zou toch wel mijn droomplek zijn.

Ik woon nu in Amsterdam. Maar goed, wat niet is, kan nog komen. Altijd mooi om ergens van te dromen en naartoe te werken.

Als je een ander beroep zou moeten kiezen wat zou dat dan zijn?

Dat doet me denken aan mijn bijbaantjes die ik gehad heb. Ik ben op mijn elfde begonnen met oppassen bij een oppasadres waar ik echt lange tijd heb opgepast. Dat had deze moeder slim bedacht. Ze dacht: Als ik nou een jong iemand neem, dan kan ze de de hele rit mee.

Ik heb ook bij de bank, klooster, horeca en in een notenzaak gewerkt, waar we koffie en thee en noten verkochten. Dit deed ik op zaterdag en op donderdagavond. Superleuk bijbaantje.

De gemene deler van al die bijbaantjes is toch wel het zorgzame en het dienstbare denk ik. Ik vind het leuk om mensen het naar de zin te maken, om te zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen en het goed hebben.

Zoiets zou het dan ook weer zijn, als ik opnieuw iets zou moeten kiezen qua werk zijnde. En het leuke van mijn werk is nu dat het daar allemaal eigenlijk wel in terugkomt.

Dat zorgzame, maar ook het creatieve en met mensen bezig zijn. Mensen naar de zin maken en ervoor zorgen dat ze het goed hebben. En daar zorgen video’s natuurlijk voor. Dat ze goed zichtbaar zijn en hun marketing op de meest eenvoudige, maar ook meest doeltreffende manier kunnen doen.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Dat is denk ik toch wel deze jas die ik nu aan heb, een regenjas. Fantastische aanschaf, ik ben er superblij mee, want ik heb een elektrische fiets, dus ik maak best wel behoorlijk lange tochten en als je dan een goeie regenjas hebt, kom je in ieder geval droog op je bestemming aan.

Dit zie ik toch wel als een hele duurzame aanschaf, omdat ik hier jaren plezier van kan hebben.

Doe jij er iets aan om je ecologische voetafdruk te verkleinen? 

Ja, ik ben altijd kritisch met het aanschaffen van nieuwe spullen. Ik vraag me wel altijd af van: Heb ik het echt nodig?
Ik ben niet zo van het kopen van spullen. Ook met kleding, ben ik wel beperkt, omdat het ook maar iets tijdelijks is. Het is niet waar het om gaat.

Natuurlijk wil je er verzorgd uitzien en voor m’n werk vind ik het ook belangrijk om er verzorgd uit te zien, maar op dagen dat ik bijvoorbeeld gewoon thuiswerk en verder geen klanten zie, dan kleed ik me gewoon eenvoudig.

Het voordeel daarvan is ook dat je daar niet teveel over na hoeft te denken. Al die keuzes. Er zijn al genoeg keuzes te maken als je een eigen bedrijf hebt, dus dan is het ook wel lekker rustig als je niet teveel hoeft te denken over de kleding die je draagt.

noor janmaat verdienen met video

En dan vind ik het des te leuker om, als ik wel klanten zie of als ik wel naar een openbare gelegenheid ga om dan wel extra mijn best te doen en te zorgen dat ik er gewoon verzorgd uitzie.

Dus met spullen, ik ben daar wel kritisch op wat ik koop. Met eten ben ik ook wel bewust. In die zin dat ik veel groente van een biologische tuin eet. Superlekker, heel voedzaam en gezond.

En het is leuk om het te oogsten. Dus ik kom eigenlijk zo min mogelijk in een supermarkt, maar zo veel mogelijk zelf te maken van groenten.

Ik vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken en eigenlijk gewoon zo natuurlijk mogelijk te eten. Zo min mogelijk uit zakjes en pakjes, maar het gewoon lekker zelf te maken. En als je dat eenmaal gewend bent, dan wil je ook niks anders meer.

Wat zou de belangrijkste vraag zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu mocht opvoeden?

Deze vraag doet me denken aan DaVinci dit is een onderwijsbeweging. Het is een prachtige onderwijsmethode voor het basisonderwijs.
En DaVinci gaat heel erg uit van de verwonderingsvragen van een kind.

Het is leuk dat een kind altijd met hele verrassende vragen kan komen waar je als volwassene niet aan zou denken. Als het gaat om milieu en de natuur en hoe je dat overbrengt op kinderen, denk ik dat het vooral gaat om dat te ervaren en dus vooral de natuur in te gaan en dat samen te gaan ervaren.

Het samen te gaan ontdekken hoe mooi het is en wat er allemaal uit kan ontstaan en hoe lekker het is om je eigen groente bijvoorbeeld te gaan zaaien en gaan planten en te gaan oogsten, superleuk!

Ik denk als je kinderen daar enthousiast voor maakt, dat ze dat heel erg leuk vinden om dat zelf te gaan doen en te gaan maken en te creëren.
Daardoor zullen ze dan ook heel zorgvuldig met de natuur om gaan. Dus vooral het samen ervaren en beleven.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd Een dag niet bewogen, is een dag niet geleefd
Noor Janmaat

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En ik wil er eigenlijk nog iets aan toevoegen: Een dag niet bewogen, is een dag niet geleefd. Want beweging vind ik wel echt super belangrijk.

Ik zou echt niet een hele dag binnen kunnen zitten. Ik wil er altijd wel uit, hetzij voor een wandeling, beter nog met een fietstocht.

Lekker in de natuur. Bewegen is goed voor je lichaam en het is goed voor je mind. Ik krijg daar altijd nieuwe ideeën en inspiratie van. Daarnaast is het ook nog eens gezond.

En met bewegen bedoel ik eigenlijk ook niet alleen fysiek bewegen, maar ook bewegen door nieuwe dingen te doen, die spannend zijn. Door nieuwe ervaringen op te doen. En als je een eigen bedrijf hebt, dan ja ontkom je daar niet aan.

Dus wat dat betreft is het ook goed om in beweging te zijn om nieuwe dingen te doen, om jezelf te stretchen. Om dingen te doen die je spannend vindt, of waarvan je misschien denkt: Nou kan ik dat wel? En het gewoon te gaan doen kom je erachter dat je dat dus kan overwinnen.

Volgende week vrijdag is onze gast in ons ecologisch leven blog, Annemarie van den Berg

Reacties