Marjolein Posthuma
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Marjolein Posthuma uit Emmen

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan een groener leven

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

Zorg voor de aarde, zorg voor de mens en deel de overvloed.

Hartelijk welkom Marjolein,

Marjolein Posthuma

Ik ben Marjolein Posthuma en woon in Emmen ik ben 29 jaar. Ik heb een eigen Permacultuur advies- en ontwerpbureau en werk daarnaast nog als medewerker klantcontact bij een grondstoffenbedrijf.

Je kunt me vinden op Instagram, Facebook en voor klanten ook op Pinterest

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Mijn droomplek is een prachtige oude boerderij met een flinke tuin, waarin ik een voedselbos voor de toekomst kan aanleggen. Helaas hebben we deze plek nog niet gevonden.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Ik heb op dit moment eigenlijk al twee beroepen. Ik zou ook heel graag boeren willen helpen om hun bedrijven duurzaam of regeneratief te maken.

Daarnaast wil ik ook nog graag een pluktuin en leren bloemschikken. Er is zoveel moois te doen! Maar als ik genoeg zou kunnen verdienen door de zingen in een band zou ik het ook zo doen.

Ik ben een bezig bij.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Ik heb zelf het idee dat ik al best veel doe om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo eten we inmiddels vaker plantaardig, koop ik heel veel (kleding) tweedehands en hebben we zonnepanelen.

Ik gebruik de auto zo min mogelijk en verbouw een gedeelte van ons eten zelf.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Een tegemoetkoming voor boeren om op biologische of regeneratieve landbouw over te stappen, waardoor dit voor klanten betaalbaarder wordt en we duurzamer gaan eten.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

Zoals ik al aangaf koop ik heel veel kleding tweedehands. Ik kocht ook bijenwasdoeken om eten in te bewaren en duurzaam geteelde bloemenzaden, om zo mijn eigen bosje bloemen te kunnen kweken komend jaar.

Tuin Marjolein

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Ik vind dit heel erg lastig. Soms raak ik overweldigd en denk ik dat het nooit goed genoeg kan zijn. Maar wat onze aarde nodig heeft is niet een handjevol mensen die perfect duurzaam leven, maar een heleboel mensen die hun best doen.

Ik geloof dat alle kleine beetjes helpen. En door elke aankoop bewust te doen leer je vanzelf duurzamer kiezen en leven. Maar uiteraard kan ik altijd dingen verbeteren.

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Door bewuster om te gaan met onze omgeving en langer stil te staan bij wat we doen.

Sinds mijn opleiding permacultuur kijk ik veel meer naar het geheel, naar het grote plaatje, in plaats van alleen naar de details.

Elke handeling die je doet en elke euro die je uitgeeft maakt een impact. En hoe klein die ook is, al die details maken samen het grote geheel. Als we ons daar meer bewust van zouden zijn, kunnen we hele mooie dingen bereiken.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Ik kan me enorm irriteren aan zwerfafval. Dat is echt iets wat ik gewoonweg niet begrijp. Neem het mee naar huis, gooi het in de prullenbak. Hoe moeilijk kan het zijn?!

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Ik heb 2 kleine kinderen die ik op mag voeden en dat is prachtig, maar soms ook moeilijk en beangstigend. Wat ik ze graag mee wil geven zijn de ethische principes van de permacultuur.

Zorg voor de aarde, zorg voor de mens en deel de overvloed.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

De quote van Audrey Hepburn: “To plant a garden, is to believe in tomorrow.”Reacties