schoonmaken met soda
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Schoonmaken met soda | 5 Efficiënte huishoudtips

Soda is een verrassend veelzijdig product dat in veel huishoudens wordt gebruikt voor schoonmaakdoeleinden. Het is een handige en goedkope oplossing voor diverse reinigingstaken.

Of het nu gaat om het fris houden van de keuken of het verwijderen van hardnekkige vlekken, soda is een go-to schoonmaakmiddel dat door de jaren heen zijn waarde in het huishouden heeft bewezen.

Veel moderne keukens zijn uitgerust met stijlvolle matzwarte kastdeuren, die vaak geen glanzende laklaag hebben. Hoewel dit ze een chique uitstraling geeft, kan het een uitdaging zijn om ze te onderhouden en schoon te maken. Het niet-glanzende oppervlak vereist namelijk een andere benadering van reinigen om ervoor te zorgen dat de keuken er op zijn best uit blijft zien.

Vetvlekken rondom handvatten

In keukens waar enthousiast gekookt en gebakken wordt, verschijnen vaak vetvlekken rond de handgrepen van kastdeuren. Men kan proberen het te vermijden door handen te wassen voor het aanraken van de deuren, maar in de praktijk is dat niet altijd haalbaar.

Een vochtige doek gebruiken na het bereiden van maaltijden om de vlekken weg te vegen, kan juist leiden tot streperige deuren. Zelfs het gebruik van ecologische reinigers heeft niet altijd het gewenste effect en kan tot teleurstelling leiden.

Een oplossing die verrassend uitpakt, is het schoonmaken met soda, een advies afkomstig van een generatie met veel ervaring. Volg deze stappen voor een vetvrije keuken:

 • Voorbereiding: Meng soda met water voor een effectieve reinigingsoplossing.
 • Reinigingsproces:
 • Bevochtig een doek in de sodamix.
 • Wrijf zachtjes over de vette zones op de kastdeurtjes.
 • Spoel de doek regelmatig in de oplossing om het vet op te nemen.
 • Herhaal tot alle vetresten zijn verwijderd.

Deze methode zorgt voor schone kastjes zonder de frustratie van strepen en maakt effectief gebruik van eenvoudige huishoudelijke producten.

soda schoonmaken

Ouderwets soda gebruik

Natriumcarbonaat, beter bekend als soda, is al lange tijd een vertrouwde keuze voor het ontvetten in het huishouden. Deze stof staat bekend om zijn praktische toepassingen bij het reinigen van diverse oppervlakken.

De Aanbevolen Methode:

 • Los 50 gram soda op in 2,5 liter warm water
 • Wacht tot de soda volledig opgelost is
 • Gebruik een schoonmaakdoek gedrenkt in de soda-oplossing voor het reinigen
 • Vermijd een overmaat aan water op kwetsbare vloeren
 • Ga na met puur warm water om resterende soda residu te verwijderen

Tips:

 • Gebruik voor het naspoelen een schone doek
 • Wees spaarzaam met water op hout en laminaat
 • De soda-oplossing kan een doffe waas nalaten, dus naspoelen is essentieel

Door deze bewezen technieken blijven huishoudens schitterend schoon met een minimale inspanning.

Het Brede Spectrum van Soda Gebruik

Keukenreiniging: Soda blijkt uitstekend voor het verwijderen van vetvlekken op keukenkastdeuren.

Milieuvriendelijk: Als schoonmaakmiddel is soda vriendelijk voor het milieu en kosteneffectief.

Alledaagse schoonmaak: Thuisgebruik van soda voor alledaagse schoonmaaktaken is aan te raden voor een groenere levensstijl.

Soda heeft zich bewezen als een effectieve oplossing voor diverse schoonmaaktaken en wordt geprezen om zijn milieuvriendelijkheid. Hier zijn enkele van de veelzijdige mogelijkheden:

 • Glans geven aan zilverwerk
 • Ontstoppen van afvoeren
 • Reinigen van oven
 • Opfrissen van wasgoed
 • Verzachten van water

Gezien zijn voordelen, is het raadzaam om standaard een pak soda binnen handbereik te houden.

Veelvoorkomende Misverstanden

Velen halen huishoudsoda en bakingsoda door elkaar, maar het is belangrijk te weten dat ze niet uitwisselbaar zijn. Huishoudsoda is niet geschikt voor kookdoeleinden. Voor schoonmaak taken echter hebben ze beide hun voordelen. Hieronder volgen enkele praktische toepassingen van huishoudsoda:

✅ Schimmelbestrijding

Schimmels in de voegen verdwijnen met een mengsel van soda en water. Een spons gedrenkt in deze oplossing maakt korte metten met de zwarte aanslag.

✅ Afvoer ontstoppen

Heb je ook wel eens last van een slecht doorlopende afvoer in de keuken of de badkamer? Heel vaak is de vorming en klontering van vet hiervan de oorzaak.

Door aan een hoeveelheid kokend water wat soda toe te voegen en dit door de leidingen te spoelen verhelp je dit probleem.

Als je de oplossing even laat inwerken en vervolgens doorspoelt zal de verstopping als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Geen chemische rommel dus meer kopen, met soda is het karwei zo geklaard. Je kunt je leidingen ook bijvoorbeeld eens in de 3 maanden preventief schoonmaken met soda.

✅ Raamkozijnen schoonmaken met soda

Heel vaak zie je op je raamkozijnen na verloop van tijd ook een zwarte aanslag ontstaan. Ook dit is een vorm van schimmel die veroorzaakt wordt door vocht.

Heel vaak is regen de boosdoener maar soms kan het ook ontstaan door een wat hogere vochtigheidsgraad in huis. Ook hiervoor kun je warm water met soda en een schuursponsje gebruiken.

✅ Ontsmetten van schaafwonden

Is je kind lelijk ten val gekomen en heeft het daarbij een elleboog of knie geschaafd? Laat je kind met de schaafwond een tijdje in lauw soda water zitten en deze zal ontsmet worden.

Geen last meer van straatvuil wat een ontsteking tot gevolg zou kunnen hebben. Ontsmetten met soda kun je zonder risico’s zelf doen.

✅ Matras reiniging

Als je matras vuil wordt en vlekken begint te vertonen zou je eens moeten proberen om er soda op te strooien. Even laten intrekken en de soda met het vuil vervolgens met de stofzuiger verwijderen. Op deze manier kun je ook de vloerbedekking schoonmaken met soda.

✅ Keuken schoonmaak

Soda in warm water opgelost is een ideaal middel om ook in je keuken schoon te maken. Bijvoorbeeld die vette gootsteen met vuilaanslag. Laat de oplossing even intrekken en vervolgens spoel je hem met vet en vuil in 1 keer weg.

✅ Ingebrande vetvlekken in pannen en potten

Na verloop van tijd krijg je haast in alle pannen wel ingebrand vuil en vet wat maar niet weg wil gaan. Zeker ook de buitenkant van je pannen zijn hier een voorbeeld van.

Ook nu weer brengt soda uitkomst, je moet er wel even voor poetsen maar het resultaat mag er dan ook zijn.

✅ Vervelende geur in de wasmachine?

Bijna iedereen krijgt er wel een keer mee te maken; een stinkende wasmachine. Dit wordt veroorzaakt door zeepresten die in de machine achterblijven.

Ze klonteren samen met het vuil en voilà, een nare geur komt je tegemoet als je het deurtje open doet. Door een lege wasmachine met een handje soda op 90 graden te laten draaien zal je wasmachine weer fris gaan geuren. Een kind kan de was doen!

✅ Voorweken van je wasgoed

Heb je veel vlekken in je was die er met een gewoon wasmiddel niet uitgaan dan zou je je was eerst met soda moeten voorweken.

Gebruik hiervoor een ruime hoeveelheid warm water met daarin wat soda opgelost. Ben wel even voorzichtig met gekleurde was, deze mag je niet te lang weken. Witte was is geen probleem om die bijvoorbeeld een nachtje in de soda te laten staan.

✅ Soda gebruiken voor een mooi schuimend biertje

Als je dezelfde glazen gebruikt voor de limonade, de melk en het bier zul je merken dat je geen mooie schuimkraag op je biertje krijgt.

Door je glazen eerst te wassen in een oplossing van warm water met soda en daarna goed na te spoelen zet je zo weer een professioneel getapt biertje op tafel.

Vroeger was het heel gewoon dat een kastelein zijn bierglazen 1 keer per week ging schoonmaken met soda.

✅ Zilver poetsen met soda

Als je in de omstandigheid verkeert dat je veel zilver in huis hebt wat bruin gaat worden, bijvoorbeeld bestek, kun je dit ook met soda schoonmaken.

Door het zilver in heet water met soda te leggen en hier wat proppen aluminiumfolie aan toe te voegen wordt je zilveren bestek weer mooi blinkend schoon.

✅ Bloemen langer op de vaas

Door aan het water van je boeket bloemen een klein beetje soda toe te voegen kun je langer van je bloemen genieten. De soda zorgt namelijk voor vertraging van het groeiproces!

Ook kun je bloemenvazen die na te lang staan gaan stinken uitstekend schoon maken met soda en water. De soda zal de bacteriën in je vaas doden wat de volgende keer weer beter is voor je bloemen.

✅ Algen vorming op je terras

Is na de winter je terras ook groen uitgeslagen, dan komt dit door algen vorming onder invloed van tekort aan zonlicht en teveel vocht. Door een flinke emmer met water klaar te maken en hierin soda op te lossen heb je het perfecte middel tegen algen.

Gewoon over de tegels of de planken gieten en met een straffe schuurborstel aan lange steel het groen verwijderen.

Geen milieu onvriendelijke middeltjes bij het tuincentrum meer kopen en ook die hoge drukspuit kan weggelaten worden. Gewoon schoonmaken met soda, water en een harde borstel!

Kristallen glazen en siervoorwerpen

Voor het reinigen van kristalglaswerk en decoratieve objecten kan men soda-water gebruiken om aanslag te verwijderen. Spoel de voorwerpen na het weken af met warm water.

Het is cruciaal om voorzichtig te zijn bij het oppoetsen van kristallen items om schade te voorkomen. Instructies voor het polijsten van glazen zijn elders op de website beschikbaar.

Soda wordt niet alleen geprezen om zijn schoonmaak capaciteiten, maar draagt ook bij aan een kleinere ecologische voetafdruk. Het wordt aangeraden voor een milieuvriendelijkere huishouding.


Reacties