Schoonmaken met soda

Schoonmaken met soda in het moderne huishouden denk jij daar wel eens aan. Je kunt soda voor ontzettend veel dingen gebruiken. Lees er alles over in deze Begin Van De Week Tip!

Sinds enige tijd hebben wij een nieuwe keuken in ons zelfgebouwde huis geïnstalleerd. Het is een vrij moderne keuken qua uitvoering met matzwarte deurtjes met een houtmotief.

Omdat de deurtjes en panelen in matzwart zijn is er geen glanslak op aangebracht. Dit maakt het schoonmaken van de deurtjes wat lastiger.

Vette vingers op de keukendeurtjes

Met name rond de strakke aluminium handgrepen ontstaan snel vette vingers. Zeker als je net als wij van lekker kokkerellen en bakken houd gebeurt dit al snel natuurlijk.

Je zou het kunnen proberen te voorkomen door elke keer je handen te wassen voordat je de deurtjes gaat bedienen. Maar ik weet niet hoe dat bij jullie gaat maar bij ons lukt dat dus niet. Misschien zijn wij wel wat te nonchalant daarin?!

Eenvoudig na het koken of bakken met een vochtig doekje over de deurtjes gaan helpt niet. Het sorteert eerder een averechts effect met strepen over het gehele paneel als gevolg.

Ook toen we probeerden met een ecologische allesreiniger de deurtjes even te sprayen en af te nemen werden we niet blij.

Schoonmoeder biedt uitkomst

Wat nu gedaan? We willen immers wel een schone keuken, en zeker omdat ie nog zo nieuw is moet ie er ook wel stralend bij staan natuurlijk! Uiteindelijk wist mijn schoonmoeder (van 86!) raad, schoonmaken met soda!

Ik heb haar wijze raad opgevolgd en was erg in mijn nopjes met het resultaat. Eindelijk een vrij eenvoudige manier om die vette vingers van mijn keukenkastjes te verwijderen. Hoe ik dat doe ga ik je nu vertellen.

soda schoonmaken

Ouderwets soda zout

Ik was wel bekend met soda als schoonmaakproduct maar dacht altijd dat dit een bijtende werking had. Maar dat bleek een andere samenstelling van chemische verbindingen met natrium te zijn.

Het gewone huis-tuin-en-keuken soda is eigenlijk natriumcarbonaat, ofwel Na2CO3. Dit middel heeft vooral een ontvettende werking en werd zeker vroeger algemeen gebruikt in de Nederlandse huishoudens.

Wel, mijn schoonmoeder adviseerde me om ongeveer 50 gram soda op te lossen in 2 1/2 liter warm water. Nadat het middel geheel is opgelost moest ik een reigingsdoekje in het water dompelen en daar de te behandelen oppervlakken mee schoon maken.

Niet te veel water op de vloer morsen en later alle deurtjes met zuiver warm water nog een keer na behandelen om de enigszins witte waas van de soda weg te nemen.

De vele toepassingsgebieden van soda

Het resultaat waren stralend schone deurtjes zonder vette vingers! Ik kan je niet vertellen hoe gelukkig ik met deze (eenvoudige) oplossing ben. Tegenwoordig heb ik standaard een pak met soda in het aanrechtkastje staan.

Je wilt niet weten wat we allemaal kunnen schoonmaken met soda. Het is een bijzonder eco vriendelijk schoonmaakmiddel en ook nog eens zeer betaalbaar. Een echte win/win situatie dus, zowel voor de portemonnee als voor het milieu.

Mocht je ook enthousiast zijn geworden van het schoonmaken met soda lees hieronder dan nog enkele toepassingen van het gebruik van soda ook in onze moderne huizen. We zouden veel meer moeten kiezen voor dit eco vriendelijke schoonmaakmiddel.

Veelgemaakte vergissing

Huishoudsoda of schoonmaaksoda is niet hetzelfde als baking-soda. Alhoewel je met beide middelen kunt schoonmaken kun je huishoudsoda niet gebruiken om mee te bakken. Let er dus goed op als je huishoudsoda gaat kopen dat je je hier niet in vergist!

✅ Soda goed tegen schimmels

Door zijn samenstelling is soda uitermate geschikt voor het verwijderen van bijvoorbeeld schimmels. Zijn jouw voegen tussen de tegels in de keuken of badkamer ook wat zwart geworden?

Dan is er sprake van schimmelvorming. Dit kun je uitstekend schoonmaken met soda. Door wat soda op een vochtig schuursponsje te doen wrijf je de schimmel hier moeiteloos mee uit je voegen.

✅ Soda als ontstoppingsmiddel

Heb je ook wel eens last van een slecht doorlopende afvoer in de keuken of de badkamer? Heel vaak is de vorming en klontering van vet hiervan de oorzaak.

Door aan een hoeveelheid kokend water wat soda toe te voegen en dit door de leidingen te spoelen verhelp je dit probleem.

Als je de oplossing even laat inwerken en vervolgens doorspoelt zal de verstopping als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Geen chemische rommel dus meer kopen, met soda is het karwei zo geklaard. Je kunt je leidingen ook bijvoorbeeld eens in de 3 maanden preventief schoonmaken met soda.

✅ Raamkozijnen schoonmaken met soda

Heel vaak zie je op je raamkozijnen na verloop van tijd ook een zwarte aanslag ontstaan. Ook dit is een vorm van schimmel die veroorzaakt wordt door vocht.

Heel vaak is regen de boosdoener maar soms kan het ook ontstaan door een wat hogere vochtigheidsgraad in huis. Ook hiervoor kun je warm water met soda en een schuursponsje gebruiken.

✅ Ontsmetten met soda van wonden

Is je kind lelijk ten val gekomen en heeft het daarbij een elleboog of knie geschaafd? Laat je kind met de schaafwond een tijdje in lauw soda water zitten en deze zal ontsmet worden.

Geen last meer van straatvuil wat een ontsteking tot gevolg zou kunnen hebben. Ontsmetten met soda kun je zonder risico’s zelf doen.

✅ Vuil matras

Als je matras vuil wordt en vlekken begint te vertonen zou je eens moeten proberen om er soda op te strooien. Even laten intrekken en de soda met het vuil vervolgens met de stofzuiger verwijderen. Op deze manier kun je ook de vloerbedekking schoonmaken met soda.

✅ Aanslag in de gootsteen

Soda in warm water opgelost is een ideaal middel om ook in je keuken schoon te maken. Bijvoorbeeld die vette gootsteen met vuilaanslag. Laat de oplossing even intrekken en vervolgens spoel je hem met vet en vuil in 1 keer weg.

✅ Ingebrande vetvlekken in pannen en potten

Na verloop van tijd krijg je haast in alle pannen wel ingebrand vuil en vet wat maar niet weg wil gaan. Zeker ook de buitenkant van je pannen zijn hier een voorbeeld van.

Ook nu weer brengt soda uitkomst, je moet er wel even voor poetsen maar het resultaat mag er dan ook zijn.

✅ Vervelende geur in de wasmachine?

Bijna iedereen krijgt er wel een keer mee te maken; een stinkende wasmachine. Dit wordt veroorzaakt door zeepresten die in de machine achterblijven.

Ze klonteren samen met het vuil en voilà, een nare geur komt je tegemoet als je het deurtje open doet. Door een lege wasmachine met een handje soda op 90 graden te laten draaien zal je wasmachine weer fris gaan geuren. Een kind kan de was doen!

✅ Voorweken van je wasgoed

Heb je veel vlekken in je was die er met een gewoon wasmiddel niet uitgaan dan zou je je was eerst met soda moeten voorweken.

Gebruik hiervoor een ruime hoeveelheid warm water met daarin wat soda opgelost. Ben wel even voorzichtig met gekleurde was, deze mag je niet te lang weken. Witte was is geen probleem om die bijvoorbeeld een nachtje in de soda te laten staan.

✅ Soda gebruiken voor een mooi schuimend biertje

Als je dezelfde glazen gebruikt voor de limonade, de melk en het bier zul je merken dat je geen mooie schuimkraag op je biertje krijgt.

Door je glazen eerst te wassen in een oplossing van warm water met soda en daarna goed na te spoelen zet je zo weer een professioneel getapt biertje op tafel.

Vroeger was het heel gewoon dat een kastelein zijn bierglazen 1 keer per week ging schoonmaken met soda.

✅ Zilver poetsen met soda

Als je in de omstandigheid verkeert dat je veel zilver in huis hebt wat bruin gaat worden, bijvoorbeeld bestek, kun je dit ook met soda schoonmaken.

Door het zilver in heet water met soda te leggen en hier wat proppen aluminiumfolie aan toe te voegen wordt je zilveren bestek weer mooi blinkend schoon.

✅ Bloemen langer op de vaas

Door aan het water van je boeket bloemen een klein beetje soda toe te voegen kun je langer van je bloemen genieten. De soda zorgt namelijk voor vertraging van het groeiproces!

Ook kun je bloemenvazen die na te lang staan gaan stinken uitstekend schoon maken met soda en water. De soda zal de bacteriën in je vaas doden wat de volgende keer weer beter is voor je bloemen.

✅ Algen vorming op je terras

Is na de winter je terras ook groen uitgeslagen, dan komt dit door algen vorming onder invloed van tekort aan zonlicht en teveel vocht. Door een flinke emmer met water klaar te maken en hierin soda op te lossen heb je het perfecte middel tegen algen.

Gewoon over de tegels of de planken gieten en met een straffe schuurborstel aan lange steel het groen verwijderen.

Geen milieu onvriendelijke middeltjes bij het tuincentrum meer kopen en ook die hoge drukspuit kan weggelaten worden. Gewoon schoonmaken met soda, water en een harde borstel!

Kristallen glazen en siervoorwerpen

Wanneer jouw kristallen glazen of kristallen beeldjes dof worden kun je ze ook prima weken in soda water en daarna afspoelen met warm water.

Ben voorzichtig met het poleren na afloop van de glazen zodat ze niet breken. Voor een uitleg over glazen poleren kun je verderop op de website terecht.

Ik hoop je hiermee te hebben kunnen overtuigen van de vele toepasbaarheden van soda in het huishouden. Het is echt een wondermiddel wat mij betreft en het helpt je je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik wil je graag aanraden je huis schoon te maken met soda!


Marjet
Door

Marjet

op 01 Jun 2023

Maar kristalsoda is toch helemaal niet zo goed voor het milieu?? Is er geen beter alternatief?

Ien van ecofoodprint
Door

Ien van ecofoodprint

op 10 Aug 2023

Hej Marjet, je kunt ook de volgende natuurlijke schoonmaak middelen gebruiken * Azijn: Dit is een natuurlijk ontsmettingsmiddel dat ook helpt bij het verwijderen van schimmel, bacteriën en virussen. Het kan worden gebruikt voor het schoonmaken van ramen, spiegels, aanrechtbladen en vloeren. * Citroensap: Dit is een natuurlijk bleekmiddel dat ook wordt gebruikt om hardnekkige vlekken te verwijderen. Het kan ook worden gebruikt om metaaloppervlakken te reinigen en glans te geven. * Baking Soda: Baking soda is een uitstekend schuurmiddel dat veilig kan worden gebruikt op de meeste oppervlakken. Het werkt goed voor het reinigen van badkamers en keukens.

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.