schoon eten
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Een gezonder lichaam begint met schoon eten

Er gaat niets boven een heerlijke verse fruit en groente smoothies toch?

Je gezond voelen en blijven op een eenvoudige manier schoon eten draagt hier zeker toe bij! Al enkele tientallen jaren voeden wij mensen ons met eten uit de voedingsindustrie. Alleen dit woord al, voedingsindustrie, geeft aan dat we veelal bewerkte voedingswaren tot ons nemen.

Dat brengt met zich mee dat veel van ons dagelijkse voedsel ‘verrijkt’ is met allerhande ingrediënten om het aantrekkelijk, houdbaar en op smaak te maken. En juist veel van deze ingrediënten maken dat het dagelijkse voedsel vaak verre van gezond te noemen is.

Je zou dus kunnen zeggen dat het voedsel eerder vervuild is dan dat het verrijkt is. Het zorgt ervoor dat ons dagelijkse eten vaak erg ver van de natuurlijke oorsprong staat.

Veel originele smaak gaat verloren en bepaalde waarden van het natuurlijke product verdwijnen. Vitaminen, mineralen en vezels worden door de industriële bewerking teniet gedaan.

En dat zouden we niet moeten willen!


Clean food ofwel schoon eten

Ik denk dat jij en ik het eens kunnen zijn over het gegeven dat een gezond lichaam en een gezonde geest beginnen bij het nuttigen van gezond voedsel je hoeft niet meteen als vegan door het leven te gaan maar bewuster omgaan met eten is wel goed.


Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat je bent wat je eet.


Misschien een cliché maar vaak zit er wel een kern van waarheid in die oude uitspraken. Ik denk dan maar weer aan mijn schoonmoeder die altijd zegt; “genoeg is genoeg” en “alles waar te voor staat is niet goed”.

schoon eten

Maar wat is nou gezond voedsel of ‘schoon voedsel’?

In dit artikel zal ik je proberen antwoord te geven op de vraag welk voedsel als gezond of schoon gekwalificeerd mag worden. Als jij je lichaam in een goede staat wilt houden is het belangrijk om gezond te eten en de juiste producten binnen te krijgen.

Gezond eten is niet bijzonder moeilijk, het vergt alleen meer bewustwording over hetgeen je dagelijkse tot je neemt. Zoals ook het geval is met duurzaam leven vergt het slechts wat veranderingen aanbrengen in je vaste patronen.

Heel eenvoudig en makkelijk door te voeren is eigenlijk dat je zo veel mogelijk bewerkte producten moet zien te vermijden.

De fabrikanten van voedsel voegen zoveel middelen en ingrediënten aan ons dagelijkse eten toe dat we steeds verder van de natuur zijn gaan af staan. Met als gevolg dat onze smaak gruwelijk veranderd is en we nog nauwelijks weten hoe een wortel nou echt smaakt.

Vooral het bewerken van etenswaren met geen natuurlijke middelen is funest voor onze gezondheid. Kleurstoffen, geurstoffen en conserveringsmiddelen zijn vaak van niet natuurlijke oorsprong met alle gevolgen voor ons lichaam van dien.

En die middelen die dan wel natuurlijk genoemd mogen worden, zoals suikers en zout, worden dan weer overmatig gebruikt. Juist te veel suiker en zout in ons voedsel brengen ons lichaam ernstige schade toe.

Eigenlijk kun je stellen dat voedsel wat vanaf zijn natuurlijke oorsprong een zo kort mogelijke route naar jouw bord heeft afgelegd het beste voor je is. Dus groenten en fruit liefst geheel onbewerkt in je groentelade en op je bord.

Volkoren granen boven geraffineerde graansoorten, biologisch vlees en zuivel en verantwoord gevangen vis.

Weet dat verpakte, gesneden groenten uit de supermarkt al aan voedingswaarde inboeten ten opzichte van de groenten die rechtstreeks van de boer komen.

Dan is het dus niet zo moeilijk om met het kopen van groenten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan al stappen vooruit te maken.

In deze blog staat ‘clean eating’ of schoon eten centraal om om jou te helpen de juiste voedselkeuzes te maken; weet wat je moet eten en (vooral) wat  je moet vermijden.

De leidende principes en grondgedachte van schoon eten worden stap voor stap goed aan je uitgelegd. Je zult begrijpen hoe belangrijk het is om echt voedsel te eten in vergelijking met het gemaksvoedsel van de grote fabrikanten.

En waarom je in plaats daarvan bijvoorbeeld gezonde salades zou moeten overwegen.

Als je nog nooit hebt geprobeerd schoon te eten, of geen idee hebt wat het inhoudt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Na het lezen van deze blog weet ook jij hoe je schoon eten in je leven kunt toepassen.

Je hoeft bepaald geen sterrenkok te zijn om de meest lekkere maaltijden met schoon eten te bereiden, integendeel. Schoon eten draait eigenlijk om ‘de kunst van het weglaten’! Eén ding om in gedachten te houden is dat natuurlijk eigenlijk altijd beter is!

schoon eten

Wat is schoon eten?

Je hebt vast wel eens gehoord over schoon eten, maar weet niet precies waar het over gaat en hoe je mee kunt doen aan deze gezondheidstrend.

Schoon eten is het consumeren van hele voedingsmiddelen die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke oorsprong staan.

Met andere woorden, eet alleen voedingsmiddelen die minimale processen van raffinage, verwerking en behandeling hebben ondergaan.

Het houdt niet in dat je een bepaalde hoeveelheid voedsel of minder van iets eet, maar dat je je bewust bent van waar het voedsel vandaan komt, het proces en hoe je het uiteindelijk op je bord legt.

Tegenwoordig is het moeilijk om voedingsmiddelen te vinden die niet op de een of andere manier zijn verfijnd of verwerkt. Dit wordt een uitdaging voor liefhebbers van schoon eten.

De grondgedachte van schoon eten legt de nadruk op raw food-opties zoals fruit en groenten, terwijl geraffineerde granen, suikers, zout en ongezonde vetten en eiwitten worden geëlimineerd.

Waarom is schoon eten belangrijk voor jou?

Iedereen die streeft naar een gezond dieet,  zou moeten gaan voor schoon voedsel. Schoon eten is heel gemakkelijk te doen en vereist geen bijzondere inspanning, behalve dat je je bewust bent van jouw voedselkeuzes.

Schoon eten is géén dieet!

In tegenstelling tot een dieet, ben je niet beperkt tot een bepaalde hoeveelheid voedsel en dus calorieën. Je kunt zoveel eten als je wilt, of juist minder.

Wat belangrijk is, is ervoor te zorgen dat je gezonde voedingskeuzes maakt door voedingsmiddelen te selecteren die niet geraffineerd of bewerkt zijn.

Kies voedingsmiddelen die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke en rauwe staat blijven.

Er gaan veel voedingsvoordelen gepaard met schoon eten. Weten hoe je de juiste voedingskeuzes kunt maken, is slechts het begin.

Met de uitdaging om te weten welk voedsel als schoon moet worden beschouwd, is het van vitaal belang dat je deze stappen volgt om schoon te kunnen eten.


Wat is schoon eten?

 • Elimineer bewerkte voedingsmiddelen

  Bewerkte voedingsmiddelen hebben verschillende raffinage-stadia ondergaan. Ze bevatten vaak additieven en ingrediënten die als ongezond worden beschouwd.

  Controleer om te beginnen of de ingrediëntenlijst iets bevat dat is geclassificeerd als additieve of kunstmatige kleurstoffen. Veel geraffineerde voedingsmiddelen bevatten natrium, suiker en vet, waardoor ze niet als schoon voedsel worden aangemerkt.

  Er zijn echter wel schoon verpakte voedingsmiddelen zoals volkoren pasta, babyspinazie en kikkererwten, allemaal goede opties voor schoon eten.

 • Eet meer groenten

  Groenten zijn hoogwaardige bronnen van vitamine A en K die je gezichtsvermogen en immuunsysteem helpen verbeteren. Ga voor verse groenten die rechtstreeks van de boerderij komen, ze zijn onbewerkt en schoon.

 •  Eet gezonde vetten

  Als je clean eet, hoef je niet op alle vetten te bezuinigen, maar kies je voor schone opties of gezonde vetten. Vervang verzadigde vetten zoals die in vlees, kaas en boter zitten.

  Gezonde vetten zijn van vitaal belang voor het verbeteren van de gezondheid van je hart en ook voor het verhogen van het niveau van het goede cholesterol, HDL-cholesterol

 • Verminder alcohol

  Dit kan ongezonde suikers en een overmatige hoeveelheid calorieën bevatten, wat niet goed is voor jouw gezondheid. Vermijd mixdrankjes met veel suikers. Wees matig in je alcoholgebruik.

 • Drink veel water!

  Ben je een liefhebber van frisdrank dan moet ik je gaan teleurstellen; in de meeste frisdranken zitten ongelofelijke hoeveelheden suikers en kleurstoffen, deze zorgen ervoor dat je je op den duur lusteloos en futloos gaat voelen.

  Drink in plaats van frisdrank dus liever veel water.


  Weightworld
  Meer weten over WeightWorld >>>


 • Houd je zout gebruik in de gaten

  Met het jarenlang nuttigen van bewerkt en kant-en-klaar voedsel is onze smaak enorm achteruit gehold. Het gevolg vandaag de dag is dat we te veel zout toevoegen aan onze maaltijden om maar iets te proeven.

  Hierdoor worden we blootgesteld aan hoge bloeddruk. Door schoon te eten, zul je verpakt voedsel vermijden dat rijk is aan natrium.

 • Eet volkoren granen

  Kies volkoren granen die zemelen en kiemen bevatten, in tegenstelling tot geraffineerde granen. Kiemen en zemelen bevatten voor ons lichaam noodzakelijke vezels.

  Controleer bij het winkelen het etiket om er zeker van te zijn dat het echt  'volkoren' is. Dit geld bijvoorbeeld ook voor rijst. Zilvervliesrijst is bijvoorbeeld niet ontdaan van zijn velletje zoals witte rijst.

 • Controleer de portiegrootte van vlees

  Eet minder vlees. Maar dit betekent niet dat je elk vooruitzicht op vlees volledig uitsluit. Bepaalde soorten vlees bevatten verzadigd vet, wat geen gezonde voeding is. Mager vlees en vlees van biologische veehouders is een voorkeursoptie.

 • Eet meer fruit

  Fruit is van nature zoet, heerlijk, rijk aan kalium en vitamine C. Neem 1 tot 2 kopjes (stuks) fruit per dag om de aanbevolen vitamines binnen te krijgen.

  Ga liefst voor hele onbewerkte vruchten die rauw zijn en rechtstreeks van de boomgaard of de grond komen.

 • Bewuste inspanning

  Schoon eten vereist je bewuste inspanning door bewust te kiezen wat je wilt eten en de hele tijd opmerkzaam te zijn.

  Het is niet moeilijk als je eenmaal weet wat je moet eten en wat je moet vermijden. Vermijd of bezuinig op alles wat verfijnd is of onbekende ingrediënten bevat die een lange lijst op het etiket vormen. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk bewerkte en uiteindelijk onreine voedingsmiddelen.

 • Leer etiketten lezen!

  Maak jezelf wegwijs in het leren lezen van etiketten door de verschillende kunstmatige additieven te herkennen.

  Liefst koop je producten die geen etiket nodig hebben; onbewerkte producten dus!


Meer weten >>>>


10 redenen om schoon eten te proberen

Schoon eten gaat gepaard met een hele reeks gezondheidsvoordelen die je zullen helpen om jouw leven ten goede te veranderen.

Wanneer je schoon begint te eten, neem je de beslissing om gezonder te leven. Je voorkomt hiermee wellicht veel voorkomende kwalen die worden veroorzaakt door chemicaliën die in de meeste bewerkte voedingsmiddelen worden aangetroffen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen hoeft gezond eten of schoon eten zeker niet duur te zijn. Je koopt immers ruwe producten waar nog weinig kosten aan gemaakt zijn.

Als je bereid bent wat meer tijd uit te trekken aan het doen van je boodschappen en er bewuster mee om te gaan kun je zelfs geld besparen. Ga bijvoorbeeld eens naar de weekmarkt en koop groenten, fruit en granen voor de hele week.

Maar wat is het met schoon eten dat het zo belangrijk maakt, en waarom zou iemand schoon moeten gaan eten?

Hier zijn tien redenen waarom je mee zou moeten doen aan deze groeiende gezondheidstrend en schoon moet gaan eten.

1. Je wordt bewuster

Door het snelle, gejaagde leven in de westerse wereld eten we vaak heel onbewust. Zoveel mensen eten als reactie op hun trek en eetlust, maar slechts weinigen nemen daadwerkelijk de beslissing om bewust te eten!

Door bepaalde voedingsmiddelen te selecteren en andere te laten vallen wordt je bewust van wat je eet. Je zult moeten nadenken over wat je besluit te eten.

Er zijn zoveel bewerkte voedingsmiddelen die door de mens onnatuurlijk en ongezond gemaakt zijn. Als je besluit schoon te eten, kies je voor natuurlijke voedingsmiddelen die niet geraffineerd of bewerkt zijn.

Dit maakt je bewuster van je voedingskeuzes en zorgt daarmee voor verbetering van je eetgewoonten.

Al in de jaren 70 waren de Clichémannetjes Van Kooten en De Bie zich hiervan bewust.

Legendarisch is de uitspraak; bewus kouwe zodat je eten gelijkmatig in je bloed komp!

2. Verbetert je stofwisseling

Schone voedingsmiddelen zoals groenten en fruit zijn goed voor het stimuleren van je stofwisseling. Als je van plan bent de overtollige kilo's kwijt te raken, vermijd dan suikerhoudende en bewerkte voedingsmiddelen die de kilo's opstapelen.

Je zult waarschijnlijk ook sneller en effectiever afvallen als je schoon eet in tegenstelling tot het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen.

3. Verbetert je huid en uiterlijk

Wil je een stralende huid die bestand is tegen veroudering? Dan zal schoon eten ervoor zorgen dat je dit bereikt. Het eten van schoon voedsel zoals fruit en groenten helpt bij het verminderen van ontstekingen in de huid die worden veroorzaakt door het consumeren van suikerhoudend voedsel.

Schoon eten voorkomt dat collageen in de huid wordt afgebroken, wat zou leiden tot fijne lijntjes en minder glans.

4. Verbetert je concentratie

Wil je scherp en gefocust blijven? Je zou kunnen overwegen om meer volwaardige voedingsmiddelen te eten en te veel suiker te vermijden.

Het eten van bewerkte voedingsmiddelen wordt in verband gebracht met een mistig en ongericht gevoel vanwege een hoge bloedsuikerspiegel die ook je geheugen vermindert.

Vermijd iets suikerachtigs, zoals kant-en-klare saladedressings of je favoriete stuk cake.

5. Je krijgt meer energie

De meeste schone voedingsmiddelen zoals fruit zijn gegarandeerde bronnen van onmiddellijke energie wanneer je je zwak of energieloos voelt. Als je 's middags fruit eet, overwin je waarschijnlijk de middagdip en sufheid, aangezien vezelrijk fruit essentiële vitamines levert om je alert en energiek te houden.

Stop met het drinken van energiedrankjes!

schoon eten

6. Bespaart je geld

Een van de voordelen van het eten van schoon voedsel is dat je onbedoeld meer kunt sparen. Het is kosteneffectief en je kunt lokaal winkelen, rekening houdend met jouw budget en uitgaven.

Bewerkte producten zijn, begrijpelijk, duurder dan rauwe schone producten. Dit zorgt ervoor dat je minder aan je boodschappen kwijt zult zijn en dus geld bespaart.

7. Je slaapt beter; Eet bewust voor een betere nachtrust!

Slaap is een belangrijk onderdeel van het gezonde lichaam, en het nuttigen van gezond, schoon eten is direct van invloed op de kwaliteit van de slaap die je krijgt.

Als je goed wilt slapen, haal dan de cafeïne en sappen eruit en vervang ze door avondfruit en salades. Slaap is van vitaal belang voor je gezondheid, dus eet bewust voor een betere nachtrust.

En dat rijmt ook nog eens leuk

8. Vermindert het risico op diabetes

Diabetes wordt voornamelijk veroorzaakt door het consumeren van te veel suiker in bewerkte voeding. Dit vergroot het risico op diabetes en in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging, is er geen uitweg.

Om deze dreiging te vermijden, moet je schone voedselkeuzes maken door suiker te elimineren en gezondere vervangers te gebruiken.

Ga bijvoorbeeld niet voor yoghurt met een smaakje maar kies voor naturel yoghurt met vers fruit en houd je lichaam in beweging.

9. Beter humeur en sterker lichaam

Wil je je de hele dag gerevitaliseerd en energiek voelen? Studies hebben aangetoond dat mensen die minder suiker eten, meer kans hebben om gelukkig te zijn en in een goed humeur te zijn in vergelijking met anderen.

Schoon eten heeft een directe relatie met een beter humeur en een sterker lichaam dat de dag beter aan kan.

10. Helpt je af te vallen

Door je onbedwingbare trek te verminderen, is schoon eten een belangrijke stimulans voor diegenen die willen afvallen en overtollige kilo's kwijt willen.

Als je bewerkte, suikerhoudende etenswaren mijdt, ben je op weg om gewichtstoename en opstapeling van lichaamsvet te voorkomen.

Neem een besluit om jouw eetgewoonten te veranderen. Kies voor niet-suikerrijke, natuurlijke voedingsopties en begin getuige te zijn van een positieve verandering in jouw gezondheid en leven in het algemeen.

Het eten van schoon voedsel is meer dan alleen een verandering in het dieet; het zal een positieve invloed hebben op jouw gemoedstoestand en lichamelijk welzijn.

Kies voor schoon voedsel en geniet van het leven in volle gang!


Naar Weightworld >>>


7 eenvoudige principes en richtlijnen voor schoon eten

Onder voedingswetenschappers en gezondheidsbewuste eters is schoon eten niet zomaar een modewoord dat voor de lol is uitgevonden.

Het vertegenwoordigt een levensstijl van het maken van goede voedingskeuzes en het volgen van vaste richtlijnen en principes die worden geassocieerd met schoon eten.

Zeker, het is geen idee dat gisteren is uitgevonden, maar het staat de laatste tijd meer in de belangstelling omdat veel mensen meer bewust willen leven.

Schoon eten past ook uitstekend in de wens naar een meer duurzaam leven.

De principes van schoon eten zijn scherp en gemakkelijk te volgen en gemakkelijk aan te passen aan elke vorm van levensstijl.

Door ze te volgen, maak je deel uit van de nieuwe revolutie die verandering wil brengen in de eetgewoonten van veel mensen.

Hier zijn de richtlijnen en principes voor schoon eten.

1. Kies natuurlijke voedingsmiddelen en elimineer bewerkte voedingsmiddelen

Een van de belangrijkste leidende principes van schoon eten is om te kiezen voor voedsel dat minimale bewerking heeft ondergaan.

Liefst voedsel dat direct kan worden verkregen zonder enige bewerking te ondergaan zoals rauwe groenten en fruit. De kortste weg naar je bord wordt als de beste beschouwd.

Schone voedingsmiddelen zijn vrij van toevoegingen, chemicaliën en smaakstoffen die allemaal als onrein worden beschouwd. De meeste bewerkte voedingsmiddelen zijn verpakt en bevatten veel suiker.

Uiteraard bestaan hierop uitzonderingen zoals gedroogde verpakte bonen en zaden.

2. Eet vijf tot zes porties per dag

Schoon eten houdt in dat je bewust eet als het om porties gaat. Neem liefst geen grote, zware hoofdmaaltijden. Eet in plaats daarvan liever zes maaltijden in kleinere porties om je energieniveau de hele dag op peil te houden.

Dit voorkomt dat je op bepaalde maaltijden beknibbelt of in bepaalde gevallen zelfs te veel eet. Het houdt jouw bloedsuikerspiegel onder controle voor optimale prestaties.

3. Neem sporten serieus

Je wilt niet schoon eten maar verder inactief blijven. Kom in beweging door aan sport te doen, wat op veel manieren belangrijk is.

Door te sporten verbetert je jouw gezondheid door de bloedcirculatie te verbeteren en verbrandt je calorieën om je gewicht onder controle te houden.

4. Minimaliseer vet, zout en suiker

Wanneer je besluit om schoon te eten, kost het je geen moeite om de inname van vet, zout en suiker tot een minimum te beperken.

Dit komt omdat door het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen, je ook de hoeveelheid verwerkte suikers, natrium en ongezonde vetten vermindert.

De meeste mensen vinden het in het begin moeilijk, maar dan wennen ze eraan en is alles gemakkelijk. Schoon voedsel bevat van nature weinig suikers, vetten en zouten en vormen zo een gezond alternatief voor bewerkt voedsel.

5. Voeg gezonde hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten toe

Als we het hebben over schoon eten, betekent dit niet typisch het verminderen van bepaalde essentiële mineralen of vitamines, het betekent alleen gaan voor de gezonde opties en in de juiste hoeveelheden.

Het is van vitaal belang om eiwitten in elke maaltijd op te nemen, omdat het een vitale energiebooster is en helpt bij het opbouwen van je spieren.

Het is ook belangrijk om je eetlust en de ‘onbedwingbare trek’ te verminderen, wat weer makkelijk zou leiden tot ongezond eten.

schoon eten

6. Eet minder vlees

Hoewel vlees een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12 is, kan te veel ervan vet en cholesterol verzadigen, wat ongezond voor je is.

Dit betekent niet dat je vlees helemaal weglaat, maar in plaats daarvan minder eet. Hierdoor voorkom je verzadigd vet en cholesterol in je lichaam, wat het risico op hartaandoeningen zou kunnen verminderen.

Als je voor vlees kiest ga dan voor biologisch vlees!

7. Eet meer groenten, fruit en volkoren granen

Groenten, fruit en volle granen bevatten normaal gesproken weinig calorieën en zitten boordevol mineralen, vitamines en vezels. Door ze in je maaltijden op te nemen, krijgt je de magische ‘touch’ van schoon eten.

Het wordt aanbevolen om elke dag minimaal 2 tot 3 schaaltjes fruit te eten en bladgroenten zoals spinazie te gebruiken. Voordat je aan een maaltijd begint, kun je beginnen met een koudgeperste groentensap of een vegetarisch voorgerecht.

Volkoren granen zijn rijk aan vezels, waardoor je je langer verzadigd voelt en aldus ook honger en trek wegneemt.

Door deze principes en richtlijnen in jouw dagelijkse eetpatroon te volgen, zul je de gezondheidsvoordelen van schoon eten ervaren.

Schoon eten is een eenvoudige life-style waarmee je vandaag al kunt beginnen om zonder veel moeite naar een positieve levensstijl te groeien.

Het is bedoeld om je te helpen genieten van de levenslange voordelen van gezond eten.

Eenvoudige recepten die gemakkelijk te bereiden zijn, zijn er genoeg wanneer je schoon wilt gaan eten. Het belangrijkste om te onthouden is om voor onbewerkte voedingsmiddelen in hun natuurlijke staat te gaan en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te gebruiken.

Bovendien kun je ze zo stijlvol maken als je zou willen met een mix van je kookkunsten om de hele eigen smaak van de grondstoffen naar voren te brengen.

Hoe helpt schoon eten voor gezondheid?

Jouw eetpatroon aanpassen met (meer) schoon voedsel is een belangrijke stimulans voor een gezonde levensstijl. Maar wat doet schoon eten echt voor jouw gezondheid?

Hier zijn enkele van de gezondheidsvoordelen van schoon eten;

1. Geeft je een energiek gevoel

Een schone voeding voedt jouw gezondheid en geeft je de energie die nodig is voor jouw dagelijkse activiteiten. Schone, onbewerkte voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen en mineralen zoals ijzer- en B-complexvitaminen die de aanmaak van energiecellen mogelijk maken.

Door het vermijden van met suiker gevulde bewerkte voedingsmiddelen en het eten van onbewerkte voedingsmiddelen, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel reguleren, waardoor jouw gezondheid wordt verbeterd.

2. Vermindert het risico op ‘moderne’ kwalen

De meeste bewerkte voedingsmiddelen zijn gevuld met suiker en bevatten verzadigde vetten die het risico op kwalen verhogen.

Het eten van een schoon dieet dat rijk is aan groenten en fruit verhoogt de inname van bio-actieve plantaardige stoffen en antioxidanten, die de groei van kwaadaardige cellen bestrijden.

In dit geval kunt u kiezen voor kruisbloemige groenten - een familie die broccoli en boerenkool omvat - en tomaten waarvan bekend is dat ze bijzonder gunstig zijn voor het menselijk lichaam.

tomaten

3. Verbetert je mentale gezondheid

Een schone voeding verbetert niet alleen jouw fysieke welzijn, maar ook je mentale gezondheid, wat van vitaal belang is voor het goed functioneren van het lichaam als geheel.

Voedingsstoffen uit schoon eten, zoals vitamine B-6, helpen bij het maken van dopamine, een essentiële chemische stof in de hersenen voor betere gevoelens en plezier.

Omega3-vetzuur is ook nuttig bij het stimuleren van het geheugen en het verminderen van depressie en angst.

4. Verbetert de cholesterol huishouding

Hart- en vaatziekten worden geassocieerd met ongezond eten en geraffineerd voedsel. Een schoon dieet kan het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen.

Fruit en groenten zitten bijvoorbeeld boordevol vitamine C, een voedingsstof die helpt de sterkte van je bloedvaten te behouden.

Gezonde vetten in fruit zoals avocado, bepaalde soorten noten en olijfolie, zijn ook van vitaal belang bij het bestrijden van schadelijke cholesterolwaarden.

5. Verhoogt de gezondheid van je huid

Een stralende en gezonde huid kan alleen worden bereikt door de juiste dingen te eten. Het is gebleken dat het regelmatig eten van fruit en groenten de gezondheid van je huid verbetert en ook vroegtijdige tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels, voorkomt.

6. Vermindert het risico op diabetes

Diabetes kan worden veroorzaakt door het consumeren van te veel suiker in bewerkt voedsel, waardoor de bloeddruk stijgt.

Het maken van verstandige voedingskeuzes om geraffineerde voedingsmiddelen te vermijden, is jouw eerste stap om je algemene gezondheid te verbeteren en te behouden.

Neem regelmatige lichaamsbeweging op in je dagelijkse routine en je zult de risico's van diabetes verkleinen.

7. Laat je beter slapen

Wat we consumeren heeft een direct effect op de kwaliteit en kwantiteit van de slaap die we 's nachts genieten. Als je te veel met suiker gevuld voedsel, vet voedsel en dergelijke eet, zul je onvermijdelijk minder goed slapen.

Slaap is belangrijk voor je gezondheid, en een gebrek daaraan kan nadelig zijn voor veel aspecten van je leven. Door schoon voedsel te eten, verbetert je de slaapkwaliteit en kun je zeker zijn van een betere gezondheid.

8. Leidt tot effectief gewichtsverlies

Het eten van vezel- en eiwitrijk voedsel zal een grote rol spelen als je wilt afvallen. Je zult je trek onder controle krijgen en de hoeveelheid calorie-inname verminderen, waardoor je sneller en effectiever vet verliest.

Schoon voedsel bevat ook noodzakelijke antioxidanten en ontstekingsremmende componenten die cruciaal zijn voor succesvol gewichtsverlies.

Een slanker lichaam is in veel opzichten goed voor je gezondheid.

Met vele andere gezondheidsvoordelen, kan schoon eten een gezond en gelukkig leven bieden als je hiernaast ook deelneemt aan lichaamsbeweging. Schoon eten verhoogt de kans op een algemeen welzijn.

Schoon eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en speelt een belangrijke rol in het algemene welzijn van lichaam en geest.

Voor iedereen die nog niet heeft overwogen om zijn of haar eetgewoonten te veranderen; beter laat gestart dan nooit begonnen!

De talrijke gezondheidsvoordelen van schoon eten hebben verstrekkende gevolgen voor andere aspecten van je leven, zoals gewichtsbeheersing en omgaan met angst en depressie.

Zoveel mensen lijden aan depressies en angsten en ze weten niet dat ze dit probleem mede kunnen helpen oplossen door vanuit hun keuken te beginnen en zich bewust te zijn van wat ze eten.

Het is ook gebleken dat het eten van de juiste voedingsmiddelen je geheugen verbetert, wat ook verband houdt met verhoogde creativiteit en productiviteitsniveaus.

Ik hoop dat dit artikel licht heeft geworpen op alles wat je moet weten over schoon eten? Waarom je bewerkte, met suikers, zouten en onnatuurlijke additieven bewerkt voedsel best kunt vermijden.

En hoe je je keuken kunt vernieuwen met natuurlijke voedingsopties.

Met veel van onze gezondheidsproblemen die voortkomen uit wat we eten, is het van vitaal belang dat we ons bewust zijn van onze voedingskeuzes.

Dit zal de gezondheidsrisico's aanzienlijk verminderen en de kans op een gezond leven vergroten.


Meer weten over WeightWorld >>>Conclusie

Door alles wat hier is beschreven te volgen, zul je kunnen gaan genieten van een veel gezondere levensstijl. De eerste stap zetten is alles wat je nodig hebt en de rest zal volgen als je leert wat je moet eten.

Vermijd bewerkte producten en ga voor salades, volkoren granen, fruit, groenten en noten.

Over een paar weken zullen de geweldige gezondheidsvoordelen duidelijk en onmiskenbaar zijn.

Biologisch eten is altijd de betere keuze. Dus geniet van het proces en leef vanaf vandaag een gezonder en bevredigender leven.

Succes!

Reacties