Genieten van kleine dingen!

Genieten van kleine dingen dat is de boodschap van deze week:)!

Minder werken en dus meer genieten. En ja dat is erg gemakkelijk geschreven maar hoe fiks je dat in de praktijk. Want hoe moet dat dan met alle kosten die je hebt die moeten wel betaald worden!

Maar weet je dat als jij meer tijd hebt om met de echte zaken van het leven bezig te zijn je hier veel gelukkiger van word. Probeer te genieten van de kleine dingen want dit is ozo belangrijk! Moet je je eens voorstellen wat de voordelen zijn als je 32 uur in de week werkt in plaats van 40 uur.

De gevolgen van een 4 daagse werkweek kunnen al een enorme invloed hebben op je levensgeluk. Je houd dan veel meer tijd over voor jezelf en de echte belangrijke zaken in het leven. En je gaat ook meer genieten van kleine dingen in het leven.

Het hoeft niet altijd nieuw te zijn als je iets wilt aanschaffen. Hoeveel mensen zijn iets al binnen een jaar beu en willen alweer wat anders. Daar kun jij je voordeel mee doen, ook betaal je stukken minder voor zo’n product! En je draagt ook nog bij  afval recycling. De kleine dingen in het leven zijn dat

#2. Ruil of verkoop spullen die je niet meer leuk vind

Als jij iets beu bent in of om je huis bedenk dan dat een ander er weer heel blij mee kan zijn. Of ruil het met een broer , zus, vriendin, buren of wie dan ook. Heb je geen zin in het gedoe van Marktplaats, misschien wil je dochter, zoon, neef, buurjongen wel een centje bijverdienen hiermee.

#3. Meer fietsen

Ach ja, dit is de bekende inkoppertje natuurlijk ga fietsen en laat de auto staan. Maar dat weet je zelf ook wel. Maar ga het gewoon ook doen:)! Denk er eens over na om duurzaam te reizen ook voor de vakantie! Kleine dingen kunnen het grote verschil maken. Wij zeggen daarom ook;

Alle kleine beet’jes helpen ècht wel!

#4. Bewuster boodschappen doen

Neem de tijd om een boodschappenlijstje te maken en ook om de boodschappen te doen. Misschien een beetje raar om hierbij te zeggen genieten van kleine dingen in het leven maar eigenlijk is het wel waar. Als je ervan geniet dan doe je het meestal ook bewuster.

Op die manier let je veel beter op op wat je in je winkelwagentje ‘gooit’! En 9 van de 10x ga je daardoor ook bewuster met je keuzes t.a.v. eten klaarmaken om. Niet de gemaksproducten maar meer gezonde voeding!

#5. Kleiner wonen

Dit is vooral van toepassing, denk ik, vanaf ca. 50 jaar als je minder wilt gaan werken. Als de kinderen al uit huis zijn heb je dan nog wel dat ‘grote’ huis nodig als je met z’n tweetjes bent. Misschien kun je kleiner gaan wonen en vaak op die manier bespaar je ook al veel kosten uit. Denk hierbij aan energiekosten, hypotheekkosten, verzekeringen en andere zaken.

Natuurlijk hoeft het niet een Tiny House te zijn maar het geeft wel veel vrijheid. Denk eens Out Of The Box!

#6. Kies voor duurzame investeringen

Als je voor een nieuwe HR ketel kiest bespaar je vaak al veel energiekosten. Kies voor zonnepanelen en/of een zuinigere auto

#7. Hypotheek sneller oplossen

Een goede stap zou ook zijn om je hypotheek sneller af te lossen. Als je nu wat duurzamer leeft dan hou je geld over om dit ‘opnieuw’ te investeren in je hypotheek. Op die manier creëer je financiële vrijheid en kun je sneller minder gaan werken.

Wat zijn de voordelen van het werken van 32 uur in de week? Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen wat het voor je kan gaan betekenen als je minder ‘moet’ gaan werken. Je krijgt meer tijd om alle ‘taken’ die je naast je werk moet doen te verdelen.

Als jij minder werkt heb je ook minder stress omdat je bijvoorbeeld niet hoeft te rennen en vliegen om nog even vlug de boodschappen voor het avondeten te doen. Het zijn de kleine dingen die je gelukkiger maken.

Als je meer tijd hebt kun je een stuk bewuster boodschappen doen. Je hebt de tijd om een ‘ouderwets’ boodschappenlijstje te maken. Hierdoor zul je ook minder vaak dingen vergeten.

En kom je niet thuis met dure gemalen producten zoals de kant en klare maaltijden omdat je even geen energie meer hebt om achter de potten en pannen te gaan staan!

Ook kun je veel meer genieten van kleine dingen omdat je minder werkt heb je minder stress en zie je die kleine dingen ook veel duidelijker. Natuurlijk weet je wel dat ze er zijn maar hupsakee je moet weer verder met andere ‘belangrijke’ zaken.

Minder werken betekent ook minder geld te besteden en dat is vaak een lastig ding. Weet je dat als je meer tijd hebt voor jezelf je niet altijd ook meer geld uitgeeft? Bedenk alleen al hoeveel minder reiskosten je hebt.

Misschien zet je hier je vraagtekens bij en dat snap ik natuurlijk ook maar als jij minder werkt kun je leren genieten van kleine dingen en dit ga je dan ook veel meer waarderen.

Je kent waarschijnlijk wel het volgende gevoel; Weer keihard gebuffeld om hetgeen wat af moest op je werk ook klaar te krijgen voor het weekend. Je komt doodmoe thuis en samen met je partner, die ook even helemaal klaar is met alles, besluit je om er een mooi en gezellig weekend van te maken.

Lekker even een borreltje met tapas in dat gezellige tentje op de markt. Op zaterdag nog even lekker shoppen want dat heb je ook wel verdiend na zo ontzettend hard gewerkt te hebben. Tot slot op zondag hangen op de bank lekker Netflixen (is dat een goed woord;)! En laat de pizzakoerier ook nog maar even langs komen.

Maandag begint weer dezelfde ‘rat race’!

Als je op gaat tellen wat dit weekend je gekost heeft dan is het op dit moment niet echt mogelijk om de voordelen van een werkweek van 32 uur serieus te bekijken.

Nu de andere kant;

Als jij één extra dag vrij bent in de week dan leef je al op een andere manier omdat als jij van maandag tot en met donderdag werkt al met een ander gevoel aan de week begint.

Jij komt donderdagavond thuis van je werk en hebt 3 vrije dagen in het vooruitzicht. Alleen daar krijg je al energie van. Op vrijdag kun je (bewust) je boodschappen doen om een gezellig diner te bereiden.

En op zaterdag ga je lekker de bossen in om te mountainbiken, wandelen, joggen of fietsen. Want je houd energie over om andere dingen te verzinnen om te gaan doen. En omdat je minder werkt heb je ook minder stress en dus kun je meer genieten.

En het is niet (altijd) zo dat als je meer vrij bent ook meer geld uitgeeft, omdat je bewuster leeft denk je beter na over zaken en geef je vaak minder uit. Want je hebt ook minder last van compensatie gedrag!

En bedenk dat je niet pas minder hoeft te gaan werken vanaf 50 jaar. Dit kan echt al wel eerder.

Ik snap heel goed dat het niet altijd makkelijk is om een beslissing te maken dat er minder geld binnenkomt. Maar als je al tot hier bent gekomen met het lezen van dit blog artikel dan ben je meer dan geïnteresseerd.

Maak eens een lijst van al je uitgaven in de maand ook de kopjes koffie/thee en de glaasjes wijn op het terras of in het café. Tel al die ‘overbodige’ zaken eens bij elkaar op.

Ik weet dat zijn ook de kleine dingen in het leven die je gelukkig maken, alleen kun je dit ook op een andere manier bewerkstelligen. Denk hierbij aan een lekker flesje wijn bij jou thuis op het terras bijvoorbeeld. Geluk zit in kleine dingen maar het hebben van tijd is een heel groot geluk.

Ik zou dus zeggen minder werken en dus meer genieten zeker ook van kleine dingen, dat is de boodschap voor deze week: Blij zijn met kleine dingen!Duurzaam reizen is helemaal niet moeilijk ben eens kritisch hierin!
Door

Duurzaam reizen is helemaal niet moeilijk ben eens kritisch hierin!

op 07 Dec 2020

[…] Als je op vakantie bent is het nog altijd het leukst om gebruik te maken van de lokale middenstand. Op die manier ‘proef’ je de echte keuken van het gebied waar je op dat moment bent.Waarom smaakt de lokale wijn altijd zo goed, omdat alles klopt je bent ontspannen, geniet van de omgeving dan wil je de producten die daar vandaan komen ook zeker gebruiken. Zo simpel kan duurzaam reizen zijn geniet van al deze plaatselijke dingen. […]

Glazen poleren zonder glazenpoleermachine, ofwel glazen oppoetsen!
Door

Glazen poleren zonder glazenpoleermachine, ofwel glazen oppoetsen!

op 21 Dec 2020

[…] krijgen die je mooie wijn of andere nobele dranken de eer geven die ze verdienen. Het zit hem in het genieten van de kleine dingen, ik zou zeggen; […]

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.