Bijen in Nederland
Ien

Bloemen voor bijen: welke soorten zijn het meest geschikt?

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Helaas hebben bijen het de laatste jaren moeilijk en zijn er steeds minder bijen in Nederland. 

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de bijen, maar ook voor de bloemen en planten die afhankelijk zijn van de bestuiving door bijen. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop we bijen kunnen helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van een bijvriendelijke tuin met bloemen die bijen aantrekken.

Er zijn veel verschillende soorten bloemen die bijen aantrekken. Sommige bloemen zijn vooral geschikt voor bijen in het voorjaar, terwijl andere bloemen juist in de zomer of herfst bloeien en dan veel bijen aantrekken. 

Het is belangrijk om bij het kiezen van bloemen voor bijen rekening te houden met de bloeitijd en de soorten bijen die je wilt aantrekken. 

Zo zijn er bijvoorbeeld bijen die gespecialiseerd zijn in het bestuiven van bepaalde bloemen, zoals de wolbij die dol is op klokjesbloemen.

Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor de bescherming van bijen en het bevorderen van bijvriendelijke tuinen. 

Zo heeft de Bijenstichting een lijst samengesteld met de top 10 drachtplanten voor bijen, en geeft Intratuin tips voor het aanleggen van een bijvriendelijke tuin. 

Door het planten van de juiste bloemen en planten kunnen we bijen helpen en tegelijkertijd genieten van een prachtige tuin vol kleur en leven.Waarom zijn bloemen belangrijk voor bijen?

Bloemen spelen een essentiële rol in het leven van bijen. Bijen zijn afhankelijk van bloemen voor hun voedsel, voortplanting en overleving. 

In dit gedeelte wordt de rol van bijen in de natuur besproken en de bedreigingen voor bijenpopulaties.

De rol van bijen in de natuur

Bijen zijn belangrijke bestuivers van bloemen en planten. Wanneer bijen bloemen bezoeken om nectar en stuifmeel te verzamelen, blijft er stuifmeel aan hun lichaam kleven. 

Wanneer ze naar een andere bloem vliegen, komt het stuifmeel op de stamper terecht en vindt er bestuiving plaats. 

Dit proces is van cruciaal belang voor de voortplanting van planten en de productie van voedsel voor mens en dier. 

Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van ongeveer 80% van alle bloeiende planten en 70% van alle voedselgewassen.

De bedreigingen voor bijenpopulaties

Bijenpopulaties worden bedreigd door verschillende factoren, waaronder habitat verlies, pesticiden, ziekten en klimaatverandering. 

Habitatverlies treedt op wanneer bloemrijke gebieden worden omgezet in landbouwgrond of stedelijke gebieden. 

Pesticiden kunnen bijen vergiftigen en hun immuunsysteem verzwakken, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten. Ziekten kunnen hele bijenkolonies uitroeien. 

Klimaatverandering kan ook een negatieve invloed hebben op bijenpopulaties, omdat het de timing van de bloei van planten kan verstoren, waardoor bijen mogelijk niet genoeg voedsel hebben om te overleven.

Welke bloemen zijn het beste voor bijen?

🐝 Bloemen die nectar en stuifmeel leveren

Bijen hebben bloemen nodig die zowel nectar als stuifmeel leveren. 

Nectar is de brandstof voor hun vlucht en stuifmeel is hun belangrijkste eiwitbron. 

Enkele voorbeelden van bloemen die beide leveren, zijn:

 • Kogeldistel (Echinops)
 • Salvia-varianten
 • Beemdooievaarsbek (Geranium Pratense)
 • Phacelia
 • Leeuwenbek (Antirrhinum majus)

🐝 Bloemen die gedurende het hele seizoen bloeien

Het is belangrijk om bloemen te kiezen die gedurende het hele seizoen bloeien, zodat bijen het hele jaar door voedsel hebben. 

Enkele voorbeelden van bloemen die gedurende het hele seizoen bloeien, zijn:

 • Herfstanemoon (Anemone hupehensis)
 • Bergamotplant (Monarda)
 • Bijenkorfje (Physostegia virginiana)
 • Kattenkruid (Nepeta)
 • Sedum

🐝 Bloemen die geschikt zijn voor verschillende soorten bijen

Er zijn veel verschillende soorten bijen en ze hebben allemaal verschillende behoeften. Het is belangrijk om bloemen te kiezen die geschikt zijn voor verschillende soorten bijen. 

Enkele voorbeelden van bloemen die geschikt zijn voor verschillende soorten bijen, zijn:

 • Wilde marjolein (Origanum vulgare)
 • Duizendblad (Achillea millefolium)
 • Bloeiende kruisdistel (Eryngium planum)
 • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
 • Blauwe knoop (Succisa pratensis)

Hoe kun je bloemen voor bijen planten?

🟢 De beste plek om bloemen te planten

Om bijen aan te trekken is het belangrijk om bloemen te planten op een plek waar ze veel zonlicht krijgen. 

Kies een plek in de tuin waar de bloemen niet te veel in de schaduw staan en waar de bijen gemakkelijk bij kunnen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een beschutte plek, zodat de bijen zich veilig voelen.

🟢 Hoe je bloemen voor bijen kunt zaaien of planten

Er zijn verschillende manieren om bloemen voor bijen te zaaien of te planten. Je kunt bijvoorbeeld zaden zaaien in de volle grond of in een bloempot. 

Het is belangrijk om te kiezen voor bloemen die bijen aantrekken en die gedurende het seizoen bloeien. Zo hebben de bijen het hele jaar door voedsel.

Als je ervoor kiest om bloemen te planten in een bloempot, zorg er dan voor dat de pot groot genoeg is en dat er genoeg drainagegaten in zitten. 

Gebruik goede potgrond en zorg ervoor dat de bloemen genoeg water krijgen.

🟢 Onderhoud en verzorging van bloemen voor bijen

Het is belangrijk om de bloemen voor bijen goed te onderhouden en te verzorgen. Zorg ervoor dat de bloemen genoeg water krijgen en dat de grond niet uitdroogt. 

Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren, zodat de plant gezond blijft en er ruimte is voor nieuwe bloemen.

Als je ervoor kiest om bloemen in een bloempot te planten, geef dan regelmatig voeding aan de planten. Gebruik hiervoor speciale voedingsstoffen voor bloeiende planten. 

Vergeet ook niet om de pot af en toe te draaien, zodat de bloemen gelijkmatig kunnen groeien.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat het aantal bijen wereldwijd afneemt. Dit heeft gevolgen voor onze voedselvoorziening en de biodiversiteit. 

Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen door onze tuinen bijvriendelijk te maken. Door het planten van de juiste bloemen en planten kunnen we bijen aantrekken en hun voedselvoorziening verbeteren.

Uit de zoekresultaten blijkt dat er verschillende bloemen en planten zijn die bijen aantrekken en van voedsel voorzien. 

De top 10 drachtplanten voor bijen zijn onder andere de krokus, wilg, bijenboom, linde, mahonie en brem. 

Ook zijn er bloeiende planten voor bijen in de lente, zoals kersenbomen, bessenstruiken, kruipend zenegroen en sleutelbloemen. 

Voor de zomer zijn er onder andere de lavendel, kattenkruid en zonnebloem. 

En in de herfst zijn er bijvoorbeeld de asters en de herfsttijloos.

Het is belangrijk om bij het kiezen van bloemen en planten rekening te houden met de bloeitijd en de diversiteit van de planten. 

Een bloeispreiding van vroege voorjaar tot late najaar is essentieel voor de bijen. Het is ook belangrijk om te kiezen voor inheemse planten, omdat deze beter zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en meer voedsel bieden voor de bijen.

Door het planten van bijvriendelijke bloemen en planten kunnen we niet alleen bijen helpen, maar ook ons eigen leven verrijken met mooie kleuren en geuren in onze tuinen.


Reacties