frambozenjam recept
Duurzame Recepten
Ief
Duurzame Recepten

Frambozenjam recept om zelf frambozen jam te maken

Dit frambozenjam recept mag niet ontbreken in de collectie😃

De zomer is bij uitstek de tijd om zelf heerlijke jam te maken. Uiteraard kun je ook in de andere jaargetijden jam maken van ingevroren vruchten, maar liefst werk je met, misschien wel zelf gekweekt en geplukt, vers fruit van het seizoen.

De maanden juli en augustus is het tijd voor de frambozen. Er bestaat ook een herfst-framboos die wat later in hebt jaar ook nog prima verkrijgbaar is.

Omdat frambozen best prijzig zijn zou je ze eigenlijk zelf moeten kweken. Frambozen vergen niet veel onderhoud en kunnen ook in jouw stadstuintje prima groeien.

Zoals voor alle jamsoorten geld is het belangrijk dat je goed rijpe vruchten gebruikt en ervoor zorgt dat de frambozen zijn ontdaan van bijvoorbeeld steeltjes en bladeren.

Zorg er ook voor dat je geen overrijpe vruchten gebruikt, dit gaat ten koste van de benodigde zuren in de jam. Zelf jam maken past uitstekend in een duurzaam leven en helpt je om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Veel succes!

frambozenjam zonder pitjes maken

Benodigde gereedschappen en keukenapparatuur 

  • Fornuis
  • Grote pan
  • Houten pollepel
  • Vergiet of zeef
  • 5 middelgrote jampotten + metalen deksels
  • Grote kom of schaal

Ingrediënten (voor 5 potten jam)

  • 1 kilo rijpe frambozen
  • 1/2 kilo geleisuiker (met pectine)
  • Eventueel extra pectinepoeder

Bereidingstijd voor deze heerlijke fris/zure jam is ongeveer 1 uur.

Bereidingswijze

Was de frambozen voorzichtig in ruim koud water en verwijder ongeregeldheden zoals blaadjes en insectjes. Haal de vruchten uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet of in een zeef. Nu is het tijd om daadwerkelijk jam te gaan maken.

Doe alle frambozen in de pan en voeg de geleisuiker toe. Zet de pan op het vuur en breng de vruchten op een middelhoog vuur aan de kook. Laat het fruit ongeveer 5 à 10 minuten onder voortdurend doorroeren zachtjes koken.

Proef een beetje, afgekoelde, jam om te bepalen of ze zoet genoeg is. Indien nodig voeg je wat suiker toe of eventueel wat citroensap.

Om te controleren of de jam goed geleert doe je de geleerproef! Doe een eetlepel jam op een gebaksbordje en laat dit in de koelkast afkoelen. Als de jam na het afkoelen mooi gestold is en niet meer vloeibaar is, is de jam klaar.

Tijdens het koken van de frambozenjam kun je de jampotten en deksels in gereedheid brengen. Het is belangrijk dat je werkt met goed gesteriliseerde jampotten om de jam lang te kunnen bewaren.

Vul hiervoor de jampotten met kokend water en leg ook de deksels in kokend water. Leeg vervolgens de potten en zet ze omgekeerd op een brandschone keukendoek om uit te lekken. Laat ook de metalen deksels goed uitlekken.

Vul de potten met de nog warme jam tot net iets onder de rand. Doe de deksel op de pot en draai de potten om en zet ze weg. Op deze manier treed er een vacuüm op in de pot wat van belang is voor het bewaren.

Plaats nu de potten jam op een liefst donkere, enigszins koele plaats zoals een voorraadkast, of helemaal ideaal, in de kelder. Je kunt nu de hele winter genieten van zomerse frambozenjam!


frambozenjam zonder pitjes makenFrambozenjam zonder pitjes 😃


Reacties