moestuinieren
Duurzaam leven
Ief
Duurzaam leven

Moestuinieren in Zweden

Sinds Ien en ik zo lekker buitenaf wonen en een grote tuin hebben zijn we ook wat gaan moestuinieren. Stel je er niet te veel van voor hoor, we hebben niet bepaald heel groene vingers. 

Maar we troffen wel een klein hobby-kasje aan op het perceel en daar groeien elk jaar wel lekker wat tomaten en paprika’s in.Ik heb er een paar jaar geleden ook een druif in geplant maar die moet er weer uit! Hij woekert en overgroeit alle andere planten. 

Ondanks dat ik toch regelmatig snoei, maar er bestaat kennelijk een gezegde dat snoeien doet groeien. Ik denk dat dat voor deze druif zeker van toepassing is.

Rode- of aalbessen

Ook stond er op het perceel, 2400 vierkante meter, een grote oude rode bessenstruik. Die hebben we enkele jaren geleden in stukken gehakt en vervolgens mooi op een rijtje in de tuin terug geplant. 

Het resultaat hiervan is dat we nu al twee jaar achter elkaar kilo’s aalbessen plukken. Gisteren was het weer zover en dus gingen we samen aan het plukken.

Na ongeveer een uurtje hadden we inderdaad ca 6 kilo bessen geplukt. Uiteraard ben je dan nog niet klaar want al die besjes moeten nog ontdaan worden van de steeltjes en ander ongerief. 

Gelukkig was het een lekkere avond en konden we op onze veranda gaan zitten. Na ruim 2 1/2 uur(!) waren de bessen helemaal schoon gemaakt en feitelijk klaar voor verdere verwerking. 


zelf jam maken

16 potten bessenjam

Resultaat was 5 kilo netto gewicht aan zomerfruit. Een gedeelte hiervan hebben we ingevroren voor latere verwerking in smoothies en als sap. 

De overige 4 kilo staan nu klaar om verwerkt te worden tot een lekkere licht zoete, fris zure bessenjam. Met waarschijnlijk nog ca 3 kilo gelei-suiker erbij komt dat dus op zo’n 7 kilo jam.

Als je dan weet dat er in een gemiddelde jampot 450 gram gaat dan komt de totale oogst op ongeveer 16 potten jam! 

En dat nadat ik vorige week al 8 potten kruisbessenjam heb gemaakt. Ook uit eigen tuin! En de bramenjam van vorig jaar is nog niet eens op. We komen om in de jam, gelukkig eten we wel graag een lekkere boterham of knäckebröd met jam.

Nou zijn wij in de omstandigheden dat er veel ruimte beschikbaar is. Maar ook in jouw mogelijk kleine Nederlandse achtertuin kun je je eigen fruit kweken. 

Langs de afscheiding met de buren of tegen je achtergevel kun je best een paar bessenstruiken planten, zoveel ruimte hebben die niet nodig.

Jordgubbar of aardkereltjes

We hebben ook twee bakken met aardbeiplanten in de tuin, totaal ongeveer 1 1/2 vierkante meter. 

Dit jaar was ook een goed aardbeienjaar en we hebben dus regelmatig aardbeitjes op de boterham of in de yoghurt kunnen eten. 

Wist je dat aardbeien in het Zweeds jordgubbar heten? Letterlijk vertaald betekent dit oude aardkereltjes of oude aardmannetjes. Grappig toch?

De drie appelbomen op het perceel beloven dit jaar ook veel goeds. De bomen hebben veel bloesem gedragen en er hangt nu al veel klein fruit in. 

Laten we hopen dat het de komende weken mooi mag uitgroeien tot volle, rijpe appels. We gaan eens proberen of we zelf appelsap kunnen maken en misschien appelstroop. 

Wat je ook makkelijk kunt doen is gesneden appel invriezen zodat je in de winter lekker appeltaart of appelmoes kunt maken. 

Op die manier heb je veel plezier van je fruit uit eigen tuin. Naast het fruit proberen we dus ook nog wat groenten te kweken. 

Daar, moet ik bekennen, hebben we nog niet zulke spectaculaire resultaten mee behaald. Een enkel worteltje, een paar erwtjes, misschien een kropje sla links of rechts en dan houd het wel op.


moestuinieren

Bietenblamage!

Vorig jaar heb ik ongeveer 8 rode bieten kunnen oogsten, wel heel erg mager als je bedenkt dat ik een vierkante meter had ingezaaid. 

Maar goed, het waren mooie bietjes dus ik ben ermee aan de slag gegaan om ze af te koken. Nou duurt het wel even eer bieten gaar zijn dus ondertussen kon ik mooi wat andere tuinwerkzaamheden uitvoeren.

Kom ik na verloop van tijd terug in de keuken, was ik de bieten helemaal vergeten. Het gevolg hiervan was dat alles helemaal aangebrand was. 

De keuken stond helemaal blauw van de rook, verdorie! Ik hoefde nog net geen brandblusser te gebruiken! 

Sufferd dat ik er ben. Kijk dat je nou geen groene vingers hebt is niet zo erg, maar als je dan met een zo beperkte oogst zo nonchalant omgaat….tja, dan verdien je ook niet beter. 


Dom oud aardmannetje

Reacties