Tunfamke van Corriene Herder
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Corriena Herder uit Drachten


Ecologisch leven gast-blog!Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.
In dit ecologisch leven blog  kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een groener leven.


Het zijn allemaal maar kleine stapjes, maar op een groene manier kijken naar wat voor afdruk jij achterlaat in je omgeving is het begin.


Onze gast deze week heten we van harte welkom

Tunfamke van Corriene Herder

Ik ben Corriena en ben 47 jaar en woon in Drachten. Ik ben moestuincoach in het basisonderwijs

Mijn hobby is mijn moestuin 😃

 Ik ben te vinden op: Instagram en Linkedin

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Ik kan fantaseren over een groener huis op het platteland met een grote (moes)tuin maar eigenlijk ben ik gestopt met het zoeken naar een ideale droomplek: ik ben tevreden met waar ik nu ‘ben’ samen met fijne mensen om me heen.

Ik heb gezonde kinderen, een huis en een mooie tuin waar we een heel seizoen uit kunnen eten. Juist in deze corona-tijd ben ik me daar erg van bewust: het ultieme gevoel van vrijheid binnen een soort van gevangenschap in een lockdown.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Als kind kreeg ik ooit het advies om een Agrarische school te kiezen omdat ik dicht bij de natuur en dieren stond. Ik was toen als puber vreselijk beledigd want dat zag ik anders, ik wilde met m’n vriendinnen mee naar school.

Nu ruim 40 jaar later denk ik; wat dom! Waarom heb ik toen niet geluisterd?! Ik zou nu heel graag iets (meer) met natuur en milieu willen doen.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Om het dicht bij me zelf te houden: we eten de hele zomer uit eigen tuin, wat over is gaat in de vriezer of geef ik weg.

Ik probeer zoveel mogelijk op de fiets te doen, recyclen is bijna een hobby. Het zijn allemaal maar kleine stapjes, maar op een groene manier kijken naar wat voor afdruk jij achterlaat in je omgeving is het begin.

Voortaan je groente en fruit kopen op een (bio)markt bijvoorbeeld: lekker lokaal, buiten, corona-proof boodschappen doen zonder al die vreselijke plastic verpakkingen!

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een
positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Die dag koopt niemand iets!

Ga eens een dag spullen ruilen, lenen of wees creatief met je left-overs’s in de koelkast. Het is zo gewoon geworden dat we alles wat we nodig hebben meteen willen aanschaffen, door een dag te minderen hoop ik dat mensen bewust worden van al die impulsieve (niet groene) aankopen.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

De shampoobar’s van The Happysoaps!

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Nee, ik zou nog zoveel meer willen doen, vooral op het gebied van duurzaam wonen.

moestuin van Tunfamke

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Ik zie de oplossing in de bewustwording van onze kinderen. Ik ben moestuincoach in het basisonderwijs en heb de ambitie om kinderen ‘voedselvaardig’ te maken. Dus leren over gezonde voeding voor jezelf én voor de aarde, zodat kinderen later zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes kunnen maken.

Voedsel educatie op scholen zou net zo logisch moeten zijn als een gymlokaal. Het zelf telen van voedsel zorgt ervoor dat kinderen meer open staan voor het proeven van onbekende groenten en fruit.

In de tuin werken is ook kijken naar beestjes op de planten, in de grond en in de lucht. Kinderen komen tijdens moestuinieren in contact met de natuur en leren daar dan met respect mee om te gaan.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Plastic. In mijn omgeving is zwerfafval wel de grootste ergernis, met een grijpertje probeer ik zoveel mogelijk op te ruimen in onze wijk. Dat is nog een uitzondering merk ik maar ik hoop dat het de norm wordt.

En de achteloosheid van het gebruik van plastic: op school zie ik broodtrommels met daarin boterhammen weer verpakt in aluminiumfolie. Verder verbaas ik me dat bloemen nog worden ingepakt in folie, er zijn zoveel andere leuke verpakkingen te bedenken!

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op
mocht voeden?

Ik probeer mijn kinderen te leren hóe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

 Voeding als medicijn. Ik heb van het ene op het andere moment mijn hele voedingspatroon omgegooid omdat ik ziek bleek te zijn.


Mijn motto is, kijk niet naar wat je niet eet maar juist naar wat je wél eet.


Voeding is brandstof voor je lichaam, daarom eet ik geen vlees en suiker maar zoveel mogelijk biologische groenten en fruit uit eigen tuin. Gezonde voeding waar mijn lichaam zijn voordeel mee doet. Voor meer informatie www.mmv.nl

Reacties