jacolien-de-jong-uit-vechtoever
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Jacolien de Jong uit Vechtoever

Begin bij jezelf en neem anderen mee
Jacolien de Jong

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog  kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,

Jacolien de Jong

Hallo ik ben Jacolien de Jong ben 61 jaar en woon  in Vechtoever, Utrecht, Nederland
Ik ben kunstenaar en creatieve coach

Mijn hobby’s zijn: wandelen en tuinieren

Ik ben te vinden op:  Instagram, Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube
Ook kun je mij vinden op  cyanotypeworkshops.utrecht

Introductie van mijn werk: 

Leaves on my mind, tekeningen van Jacolien de Jong over vergankelijkheid en vergetelheid. 

Wij zijn natuur! De natuur om ons heen en in onszelf. 

Wie zijn wij, wat is onze natuur en wat betekent de natuur voor ons. Vragen die je jezelf dagelijks kunt stellen en vragen die met de huidige klimaatcrisis zeer actueel zijn. Ik ben, van kinds af aan, gefascineerd door de schoonheid en vergankelijkheid van de natuur.

Ik ben een verzamelaar, ik verzamel stenen, schelpen, fossielen en planten. Niet alleen de natuur om ons heen maar ook de menselijke natuur interesseert mij. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en hoe gedrag  wordt aangestuurd door externe prikkels vanuit het brein.

Wat gebeurt er in ons hoofd, hoe zit onze binnenwereld er uit , letterlijk en figuurlijk. Welke vorm en structuur heeft ons brein hoe werkt het en hoe vergankelijk zijn onze hersenen. 

Vergankelijkheid en vergetelheid.

Ik uit mijn fascinatie voor de natuur en het menselijk brein in mijn tekeningen. Mijn recente werk draagt als overkoepelende titel  ‘’Leaves on my mind ‘’ en verwijst naar de vergankelijkheid en schoonheid van de natuur. Ik gebruik gedroogde bladeren als materiaal in mijn tekeningen.

De titel verwijst ook naar onze eigen vergankelijkheid.  Wat wij beleven en ervaren  gaat voorbij, wat ons rest zijn herinneringen. De schoonheid van vergankelijkheid en vergetelheid. 

Verbeeldingskracht en natuurlijk materiaal

In mijn werk combineer ik natuurlijk materiaal met verschillende teken- en druktechnieken. De vormen, structuren van nerven en bladeren gebruik ik om het brein te verbeelden.  “In mijn tekeningen verwordt het menselijk brein tot een blad wat van de boom valt’’

Ik woon en werk in Utrecht en ben opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. 

Jacolien de Jong

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Ik woon in Utrecht, aan de rand van de stad, aan de oever van de rivier de Vecht met vrij uitzicht op weiland en bos. Voor mij is dit een droomplek om te wonen. Ik houd van de stad, wat die te bieden heeft aan kunst en culturele activiteiten.

Maar de natuur is mij lief, vanuit huis loop ik zo de stad uit, de natuur in. Ik wandel dagelijks bij zonsopkomst en vind hier inspiratie voor mijn werk als kunstenaar. 

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Als ik zou MOETEN kiezen dan boswachter in de Biesbosch. 

Ik heb als kunstenaar al verschillende rollen, ik geef allerlei creatieve workshops aan kinderen en volwassenen. Verder geef ik creatieve trainingen in de zorg en in het bedrijfsleven. Behalve het zelf maken van kunstwerken vind ik het geweldig om mensen  in contact te brengen met hun eigen creativiteit. 

 Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Eigenlijk doe ik allerlei kleine dagelijkse dingen, waar het op neer komt is bewuster keuzes maken in het  dagelijks leven.

In de winter zet ik de verwarming lager en trek ik een warme trui aan. Ik verplaats mij zoveel mogelijk per fiets of per trein en pak de auto alleen voor noodzakelijke reizen. Ik ben gestopt met vlees eten. Als ik boodschappen doe dan koop ik in wat nodig is, ik probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien of te verspillen.

De verwarmingsketel staat op Eco, de wasmachine wast  op een lage temperatuur en centrifugeert op een laag toerental. Als ik iets ‘’nieuws’’ nodig heb kijk ik eerst of ik dat tweedehands kan kopen, via marktplaats of bij een kringloop.

Wanneer een apparaat kapot is kijk ik eerst of ik het zelf kan repareren. Of ik ga ik ermee naar het repaircafe in de wijk.  Ik vind het leuk om gebruikte kledingstukken een nieuw leven te geven door ze te pimpen.

In mijn materiaalgebruik als kunstenaar probeer ik zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken die niet chemisch of vervuilend zijn. De laatste jaren zoek ik mijn inspiratie en materiaal ook letterlijk in de natuur.

Ik doe aan afvalscheiding. Ik eet gezond, geen vlees en zoveel mogelijk biologische producten en desembrood. 

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Ruim je eigen zooi op! Neem een afvalzak mee de natuur in als je gaat ‘’recreeeren’’ Hoe dit zo? 

Mijn grootste ergernis van dit moment is dat ik dagelijks geconfronteerd wordt met het afval dat mensen achterlaten in de natuur. Nu het ‘’coronawandelen’’ een hype is en iedereen de natuur intrekt, valt ook op dat mensen hun afval overal neergooien.

Ik vind het onbegrijpelijk dat je de natuur intrekt en die vervolgens gaat vervuilen. Zelf neem ik tegenwoordig altijd een plastic zak en mee om afval te verzamelen tijdens mijn wandeling. Ik kan het niet langer aanzien. 

Jacolien de Jong

Kunst van Jacolien de Jong

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

Om mijn kunstwerken in te lijsten koop ik tegenwoordig  originele en gebruikte lijsten. Ik hergebruik ze en geef ze een tweede leven. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Nee, ik vind mijn eigen bijdrage heel bescheiden. Het zet pas echt zoden aan de dijk als we allemaal veranderen. En niet alleen particulieren maar ook de politiek en het bedrijfsleven. 

 Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Meer bewustzijn creëren over het belang van natuurbehoud en het omgaan met de aarde. Het onderwijs speelt daar een cruciale rol in. Wat mij betreft zou er een vak ‘’Omgaan met de planeet’’ mogen komen.

De aarde koesteren ipv gebruiken. Minder vlees eten, minder bioindustrie, minder massaproductie. Alles is er al , er hoeft echt niet nog meer bij. Minder auto rijden, meer thuiswerken, minder vliegvakanties. Duurzame huizen bouwen. En stoppen met de vervuilende mode industrie. 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Deze planeet is van ons allemaal en daar moeten we zuinig mee omgaan, de aarde bepaalt jouw toekomst. 

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

In een droom werd mij gezegd:

‘’Er zijn geen blikken, alleen ogenblikken’

Er is geen uitstel meer mogelijk, het moment is daar om NU jouw gedrag en het omgaan met de aarde, te veranderen. Begin bij jezelf en neem anderen mee. 


Reacties