Mariëtte Vink uit Hoeksche Waard
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Mariëtte Vink uit Hoeksche Waard

Met elkaar kunnen we er echt voor zorgen dat deze aarde een leefbare plek blijft
Mariëtte Vink

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een groener leven!

ONZE GAST DEZE WEEK HETEN WE VAN HARTE WELKOM,

Mariëtte Vink

Ik ben Mariëtte Vink geboren op 29 september 1978 en woonachtig in Hoeksche Waard
Ik ben directeur van een school voor speciaal basisonderwijs in Rotterdam

Mijn hobby’s zijn:(moes)tuinieren, lezen, hardlopen, op reis en kijken waar je uitkomt

Ik ben te vinden op: LinkedIn en Instagram

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

 Ik woon al op mijn droomplek; middenin de polder. Elke dag een ander schilderij als uitzicht. Dit jaar gaan we de polder van de andere kant bekijken en verhuizen we naar ons XL Tiny House. Een ontwerp van de Woonpioniers.


Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Een ander beroep, lastig, ik vind mijn huidige werk al zo leuk! Maar als ik echt zou moeten kiezen dan zou het een beroep zijn waarbij ik meer buiten kan werken met mijn handen.

Mariëtte Vink

 


Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Ik heb nog veel te doen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen… Wat ik probeer is bewust te kopen, of beter gezegd niet te kopen. Kan het ook anders? Heb ik het echt nodig? En als ik iets koop wil ik graag de herkomst van het product weten.

Bij de bouw van ons nieuwe huis laten we ons leiden door het maken van keuzes die zo duurzaam mogelijk zijn. Welke keuzes hebben de minste impact op de omgeving en welke keuzes kan ik maken om juist een grotere groene impact te maken?

Dit kunnen kleine keuzes zijn zoals ruimte bieden aan al het dier- en insectenleven om ons heen maar ook het hergebruik van regenwater, gebruik van biobased materialen en technische installaties die ons helpen om (bijna) energieneutraal te kunnen wonen.

Maar ik zit nog steeds elke dag in de auto naar mijn werk, dus daar heb ik echt nog iets te doen!


Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Als ik het een dag voor het zeggen zou hebben zou ik verder mee willen denken in de aanzet om overal groene netwerken te doen ontstaan. Zodat er nog meer plekken ontstaan waar mensen groene producten kunnen ruilen, samen energie kunnen winnen, lokaal kunnen kopen, gezamenlijk diensten en producten kunnen inkopen die daarna gedeeld kunnen worden.


Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Ik heb al heel lang niets meer gekocht… Wel gebruik ik sinds een poosje een ‘lunchskin’ (deze had ik gekregen) voor mijn brood. Vast een open deur voor de lezers van dit blog;-)


Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Zoals hierboven gezegd, ik heb nog genoeg te doen. Wel probeer ik, samen met mijn collega’s, ook op mijn werk ‘groene’ keuzes te maken. Deze keuzes hebben impact op de kinderen die wij op school hebben.

Ze werken in de schooltuin en krijgen met de opbrengst uit de tuin kookles. We werken schoolbreed aan het thema ‘natuur en milieu’. Op deze manier probeer ik onze groene invloed nog verder te vergroten.

Groener leven begint echt bij jezelf door kleine aanpassingen te doen. Korter douchen, kraan uit tijdens tandenpoetsen, verwarming graadje lager, tas mee voor groenten en fruit, de fiets i.p.v. de auto voor korte afstanden en ga zo maar door. In een ander woord: ‘consuminderen’.

Mariëtte Vink tiny house XL

XL Tiny House van Mariëtte Vink


Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Mijn grootste ergernis is zwerfafval. Het is eenvoudig om je afval in een prullenbak te gooien en voorkomt daarmee een hoop vervuiling. We vullen hier thuis dan ook regelmatig aan tas aan afval dat we vinden tijdens wandelingen


Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Kijk goed waar je invloed op hebt en doe dat goed. Geniet daarvan en ga altijd uit van het positieve; met elkaar kunnen we er echt voor zorgen dat deze aarde een leefbare plek blijft en zelfs iedere dag een beetje mooier kan worden. Er is altijd hoop!


Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Denk groot, begin klein!
Mariëtte Vink

Reacties